Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΝΤΟΠΙΝΓΚ

 

Από τον Αρνολντ στον Τζέκο!
 

Νέα τροπή στο σκάνδαλο του ντόπινγκ. Τις ίδιες μέρες που «έκλεινε» η υπόθεση Balco με καταδίκη των πρωταγωνιστών της, έμπαινε στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών ο Πάτρικ Αρνολντ που θεωρείται ότι προμήθευε και Ελληνες με «καθαρή» που ο ίδιος είχε παρασκευάσει.

 

Στις 29 Σεπτεμβρίου, κάτω από συνθήκες απόλυτης μυστικότητας, οι αμερικανικές ειδικές υπηρεσίες επέδραμαν στο σπίτι και στο εργαστήριο του χημικού Πάτρικ Αρνολντ, κοντά στο Σικάγο της πολιτείας Ιλινόις (29/9/05).

Την είδηση την έφερε στο φως μόνο μια αμερικανική εφημερίδα, η «Σαν Φρανσίσκο Κρόνικλ». Από το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Mark Fainaru-Wada πήραν την είδηση όλα τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, και την αναδημοσίευσαν όλες οι αμερικανικές εφημερίδες και οι μεγαλύτερες εφημερίδες σ' όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα δεν είδαμε ούτε μονόστηλο.

Αλλά γιατί, τάχα, να ασχοληθούν τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης μ' αυτή την επιχείρηση ρουτίνας των αμερικανικών υπηρεσιών; Ποιος είναι, τέλος πάντων, αυτός ο Πάτρικ Αρνολντ και για ποιο λόγο θα 'πρεπε να μας ενδιαφέρουν οι περιπέτειές του;

Ο λόγος είναι απλός: Ολα τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι σήμερα καταδεικνύουν ότι ο Πάτρικ Αρνολντ είναι το πρόσωπο κλειδί στην υπόθεση που συντάραξε, πέρυσι τον Αύγουστο, όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα τη χώρα μας, δηλαδή τη σκοτεινή ιστορία των δύο ελλήνων πρωταθλητών του στίβου και του προπονητή τους. Ο Αρνολντ στη δικογραφία της υπόθεσης Balco υποδεικνύεται ως το πρόσωπο το οποίο προμήθευε στον Κόντε την ουσία THG, αλλά και ο άνθρωπος που είχε προμηθεύσει την ίδια θαυματουργή ουσία και στον Τζέκο και δι' αυτού στους δύο έλληνες πρωταθλητές.

Θυμίζουμε ότι τα περιβόητα e-mail του Βίκτορ Κόντε, του αφεντικού της αμαρτωλής εταιρείας παραγωγής διατροφικών συμπληρωμάτων Balco, στα οποία αναφέρονταν τα ονόματα των Κεντέρη και Θάνου, καταδεικνύουν την αγωνία του να ενημερωθεί ο Τζέκος ότι έχει πλέον ανιχνευτεί η «καθαρή» (THG) και να πάψει να τη χρησιμοποιεί στους αθλητές του, διότι μέσω αυτού μπορεί οι αρχές να φτάσουν στον «άνθρωπο της καθαρής» (clearman), δηλαδή τον Αρνολντ.

Ο άνθρωπος της «καθαρής»

Οταν φέραμε στη δημοσιότητα αυτά τα «e-mail που καίνε» (19/9/04) αναρωτιόμαστε από τις στήλες αυτές για ποιο λόγο δεν έχουν φτάσει οι αμερικανικές αρχές στον ίδιο τον Αρνολντ.

Και να, τώρα, που η έρευνα έφτασε και σ' αυτόν. Το υλικό της έρευνας που διενεργείται εις βάρος του ασφαλώς ενδιαφέρει και τις ελληνικές αρχές, αλλά δεν περιλαμβάνεται ακόμα στα στοιχεία της άτυπης δικαστικής συνδρομής που έχουν παράσχει οι εισαγγελείς της Καλιφόρνιας στους έλληνες συναδέλφους τους.

Επικοινωνήσαμε με τον αμερικανό δημοσιογράφο που αποκάλυψε την υπόθεση και μας επιβεβαίωσε την είδηση, καθώς και το γεγονός ότι οι αμερικανικές αρχές θεωρούν τον Αρνολντ κατασκευαστή της ουσίας THG, της λεγόμενης «καθαρής». Η επιχείρηση των αρχών διεξάχθηκε με βάση εντάλματα έρευνας που είχαν εκδοθεί εις βάρος του Αρνολντ.

Αυτή τη φορά οι αρχές ακολουθούν διαφορετική τακτική από εκείνη που είχαν εφαρμόσει στην περίπτωση του Βίκτορ Κόντε: Τότε είχαν διαρρεύσει πολλά επίσημα έγγραφα, με αποτέλεσμα να επικαλείται ο Κόντε και οι συγκατηγορούμενοί του την αρνητική δημοσιότητα για να πετύχει καλύτερη δικαστική αντιμετώπιση. Τώρα οι αρχές κρατούν τα στόματα των ομοσπονδιακών πρακτόρων κλειστά και τη δικογραφία σφραγισμένη. Μόνο ένας εκπρόσωπος του IRS-CI στο γραφείο του Σικάγου παραδέχτηκε ότι η υπηρεσία ήταν σε «επίσημη αποστολή» στην πόλη Champaign, της πολιτείας Ιλινόις, όπου βρίσκεται η επιχείρηση και το σπίτι του Αρνολντ. Και ο εκπρόσωπος του σερίφη στο Champaign πρόσθεσε ότι η υπηρεσία του παρείχε βοήθεια στις αρχές κατά την επιδρομή στις εγκαταστάσεις του Proviant Technologies, δηλαδή στην επιχείρηση παραγωγής χημικών σκευασμάτων (συμπληρωμάτων διατροφής, κ.λπ.) του Πάτρικ Αρνολντ.

Στην επιχείρηση μετείχαν πράκτορες του IRS-CI (Internal Revenue Service-Criminal Investigation, Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος της Εφορίας) και της FDA (Food and Drug Administration). Είναι οι ίδιες υπηρεσίες που είχαν αναλάβει την έρευνα για την Balco και επέδραμαν στις εγκαταστάσεις της στο Μπερλινγκέιμ της Καλιφόρνιας πριν από δύο χρόνια. Την πληροφορία έδωσε στον Fainaru-Wada ο Kerry Hannigan, ειδικός πράκτορας του IRS-CI στο Σικάγο.

Ο Hannigan υποστηρίζει ότι όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με την υπόθεση είναι «σφραγισμένα».

Το όνομα του Αρνολντ σχετίζεται από την αρχή με την υπόθεση της Balco. Στις επίσημες εκθέσεις των αμερικανικών αρχών οι οποίες βρίσκονται στη διάθεση του «Ιού» εμφανίζεται τόσο ο Βίκτορ Κόντε όσο και ο αντιπρόεδρος της Balco, Τζέιμς Βαλέντε, να υποδεικνύουν τον Αρνολντ ως την πηγή του μη ανιχνεύσιμου (έως τότε) στεροειδούς με το παρατσούκλι «η καθαρή», δηλαδή το συνθετικό στεροειδές αναβολικό τετραϋδρογεστρινόνη (THG).

Η υπόθεση Balco έκλεισε με την αποδοχή της ενοχής των τεσσάρων κατηγορουμένων (Κόντε, Βαλέντε, προπονητής Ρέμι Κορτσέμνι και προπονητής Γκρεγκ Αντερσον) και την επιβολή χαμηλών ποινών από τη δικαστή Σούζαν Ιλστον στις 18 Οκτωβρίου.

Ομως, σύμφωνα με δύο πηγές του δημοσιογράφου Fainaru-Wada, η ανάκριση για την υπόθεση συνεχίστηκε από τις εισαγγελικές αρχές του Σαν Φρανσίσκο, και μετά την αποδοχή της ενοχής των τεσσάρων και το κλείσιμο της υπόθεσης Balco. Τώρα οι έρευνες στράφηκαν προς την πλευρά του Αρνολντ. Σύμφωνα με μια άλλη πηγή, οι ομοσπονδιακοί πράκτορες άρχισαν να ψάχνουν στα σκουπίδια του σπιτιού και του εργαστηρίου του Αρνολντ, για να βρουν στοιχεία εις βάρος του, όπως είχαν κάνει και με τον Κόντε για την υπόθεση της Balco. Φαίνεται ότι κάτι βρήκαν, γιατί αλλιώς δεν εξηγείται το γεγονός ότι κατάφεραν να εκδώσουν εντάλματα έρευνας εις βάρος του. Την επομένη της έρευνας, ούτε ο Αρνολντ ούτε ο δικηγόρος του ανταποκρίθηκαν στα ερωτήματα των δημοσιογράφων.

Μόνο μετά τη δημοσιογραφική αποκάλυψη της έρευνας έσπευσε η Τζούλι Ολσον, εκπρόσωπος της εταιρείας του Αρνολντ (Proviant Technologies Inc) να δώσει τη δική της διάσταση στην υπόθεση: «Αν και δεν επιθυμούμε να δικαστεί η υπόθεση στα μέσα ενημέρωσης, θα ήθελα να σας τονίσω ότι πάντοτε ο Πάτρικ Αρνολντ επιδίωξε να διευθύνει τις επιχειρήσεις του με επαγγελματικό τρόπο και με απόλυτο σεβασμό στους νόμους. Επιθυμούμε να βοηθήσουμε τις αρχές να επιλύσουν το θέμα και δεν έχουμε άλλα σχόλια».

Η ιστορία της «καθαρής»

Ακόμα και πριν σκάσει η υπόθεση Balco, η Αμερικανική Υπηρεσία Αντιντόπινγκ υποπτευόταν ότι ο Αρνολντ ήταν εκείνος που ανέσυρε το στεροειδές norbolethone, το οποίο είχε παραχθεί από τη δεκαετία του '60 αλλά δεν είχε βγει στο εμπόριο. Η ουσία αυτή ανιχνεύτηκε το 2002 στα ούρα της Τάμι Τόμας, πρωταθλήτριας στην ποδηλασία. Βασιζόμενες στα e-mail και τα έγγραφα που κατασχέθηκαν στην υπόθεση της Balco, οι αρχές πιστεύουν ότι το norbolethone ήταν η πρώτη γενιά της «καθαρής» που διένειμε ο Κόντε στους πρωταθλητές με τους οποίους συνεργαζόταν. Οι διάφορες παραλλαγές της «καθαρής» λαμβάνονταν με διάφορους τρόπους από τους αθλητές. Μια συνηθισμένη μέθοδος ήταν δυο σταγόνες κάτω από τη γλώσσα. Σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα του Αρνολντ προς τον Κόντε στις 9/2/01 μπορούμε να διαβάσουμε: «Σου στέλνω σήμερα ένα μικρό δείγμα, περίπου 5 κ.ε. από το συμπλήρωμα». Ο Αρνολντ γράφει ότι έχει παρασκευάσει πολύ μικρή ποσότητα από την ουσία, αλλά «θα επαρκεί για να τη δοκιμάσουμε. 2,5-7,5 μιλιγκράμ (όπως σε βολεύει, σε κ.ε. ή σε σταγόνες), κάτω από τη γλώσσα πρέπει να είναι μια καλή δόση».

Στη βιομηχανία συμπληρωμάτων διατροφής ο Αρνολντ θεωρείται ο «πατέρας των προ-ορμονών» και έχει γίνει διάσημος από την εμπορική αξιοποίηση της ανδροστενεδιόνης, γνωστής με το εμπορικό όνομα Andro. Η ουσία αυτή έγινε πολύ δημοφιλής το 1998, όταν ο αθλητής του μπέιζμπολ Μαρκ ΜακΓκουάιρ δήλωσε ότι τη χρησιμοποίησε και κατάφερε να αναδειχτεί σε ρέκορντμαν της χρονιάς.

Το 2001 ένας άλλος αθλητής του μπέιζμπολ, ο σούπερ σταρ των Giants Μπάρι Μποντς έσπασε το ρεκόρ του Μακ Γκουάιρ. Το 2003 το όνομα του Μποντς μπλέχτηκε στο σκάνδαλο της Balco.

Στο «Memorandum of Interview» που συνέταξε ο ειδικός πράκτορας του IRS Jeff Novitzky στις 3/9/03 αναφέρονται σχετικά με τη σχέση Κόντε-Αρνολντ τα παρακάτω:

«Ο Κόντε παρέχει σε πρωταθλητές κάποιες ουσίες που βελτιώνουν την αθλητική τους επίδοση. Τις ονομάζει "η καθαρή" και "η κρέμα". Η καθαρή είναι ένα υγρό με αναβολικές επιδράσεις, το οποίο ο Κόντε προμηθεύεται από τον Πάτρικ Αρνολντ. Βοηθά τους αθλητές να επανακτήσουν γρήγορα τις δυνάμεις τους. Οι αθλητές λαμβάνουν από το στόμα μόνο μια μικρή ποσότητα της "καθαρής". Ο Κόντε δεν γνωρίζει από ποια ακριβώς ουσία αποτελείται "η καθαρή". Ο Κόντε την πήρε από τον Αρνολντ πριν από καναδυό χρόνια. Αγόρασε μια μεγάλη προμήθεια και του έχει μείνει ακόμα λίγη.

»Ο Κόντε πλήρωσε στον Αρνολντ 450 δολ. για την προμήθεια, που του έφτασε μέχρι σήμερα. Η κρέμα είναι ένας συνδυασμός κρέμας τεστοστερόνης και επιτεστοστερόνης (Τ/Ε). Η κρέμα αυτή αλείφεται απευθείας στην επιδερμίδα του αθλητή. Η επιτεστοστερόνη είναι μια κρέμα που επιτρέπει στον αθλητή που τη χρησιμοποιεί να μη δημιουργείται αύξηση στην αναλογία Τ/Ε και έτσι του επιτρέπει να περνά έλεγχο ντόπινγκ χωρίς να ανιχνεύεται η αύξηση της τεστοστερόνης. Ο Κόντε λαμβάνει τη κρέμα τεστοστερόνης από τον δρα Ρένα, έναν γιατρό στο Τέξας. Ο Κόντε, ο Βαλέντε και η Balco παραγγέλλουν την επιτεστοστερόνη από μια εταιρεία που ονομάζεται Sigma-Aldrich. Η τεστοστερόνη και η επιτεστοστερόνη στέλνονται στο Τέξας, στον Μάιλς Ουίρ, έναν φίλο του Πάτρικ Αρνολντ, για τον οποίο ο Κόντε πιστεύει ότι διαθέτει κάποιο φαρμακευτικό υπόβαθρο. Ο Ουίρ αναμειγνύει τις δυο ουσίες και τις στέλνει πίσω στον Κόντε. Ο Κόντε δηλώνει ότι προμηθεύει την "καθαρή" και την "κρέμα" σε αθλητές έτσι ώστε να ενισχύεται η αθλητική τους επίδοση, χωρίς να συλλαμβάνονται από τους ελεγκτές».

Στη συνέχεια το ίδιο ντοκουμέντο, το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας σε επίσημο αντίγραφο από τη δικογραφία, αναφέρει ότι «ο Κόντε δίνει μόνο ο ίδιος την "καθαρή" και την "κρέμα" σε αθλητές που τον επισκέπτονται στο εργαστήριό του. Χρεώνει 350 δολ. για ένα κύκλο της "καθαρής" και 350 δολ. για τον κύκλο της "κρέμας". Δεν ταχυδρομεί τις ουσίες αυτές».

Στο έγγραφο αυτό αναφέρονται τα ονόματα 27 αθλητών, στα οποία ο Κόντε παρείχε αυτές τις ουσίες. Ανάμεσα στα ονόματα αυτά το μόνο ελληνικό είναι αυτό της Ολγας Βασδέκη.

Δεν υπάρχουν τα ονόματα του Κεντέρη και της Θάνου.

Με κάθε ευκαιρία οι δύο πρωταθλητές του στίβου και ο προπονητής τους δηλώνουν ότι δεν έχουν καμιά σχέση με τον Κόντε και την Balco. Μάλιστα εξασφάλισαν και μια σχετική δήλωση του ίδιου του Κόντε: Σε e-mail που έστειλε προς τους Ελληνες ενδιαφερόμενους στις 13 Δεκεμβρίου 2004 δηλώνει: «Με αυτή την επιστολή ξεκαθαρίζω ότι ούτε εγώ ούτε η BALCO Laboratories είχαμε ποτέ οιουδήποτε είδους σχέση ή παρείχαμε οποιουδήποτε είδους υπηρεσία ή προϊόν στον Κωνσταντίνο Κεντέρη, την Αικατερίνη Θάνου και τον Χρήστο Τζέκο».

Η ελληνική εμπλοκή

Η δήλωση αυτή περιλαμβάνεται στην ελληνική δικογραφία της υπόθεσης, αλλά δεν μας διαφωτίζει ιδιαίτερα. Οπως, όμως, έχουμε ξαναγράψει, τα επίμαχα e-mail που αντάλλασσε ο Κόντε με τον αντιπρόσωπο της Balco στην Ελλάδα, τον Ανδρέα Λιναρδάτο, επιβεβαιώνουν ότι οι ίδιοι δεν έχουν άμεση σχέση με τον Τζέκο, απλώς γνωρίζουν ότι έχει πάρει την «καθαρή» από τον Αρνολντ και ψάχνουν τρόπο να τον ειδοποιήσουν να φυλάγεται.

Σχέση του Τζέκου με τον Αρνολντ υποδεικνύουν πολλά δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου. Σε ένα από αυτά, η γνωστή γαλλική αθλητική εφημερίδα «L' Equipe» αφιερώνει μεγάλο ρεπορτάζ για τη σχέση της Balco με την Ελλάδα (1/9/04). Στο κεφάλαιο με τίτλο «ο Τζέκος αγαπά πολύ το Ιλινόις», οι δημοσιογράφοι Ζαν-Φιλίπ Λεκλέρ και Λουί Σενάιγ δίνουν τις δικές τους απαντήσεις στο γρίφο των e-mail, στα οποία εμφανίζεται ο Κόντε να ζητάει από τον Λιναρδάτο να ενημερώσει τον Τζέκο και τους αθλητές του ότι ανιχνεύτηκε «η καθαρή». Εξηγούν ότι η δυσκολία του Λιναρδάτου να πάει στον Τζέκο οφείλεται στο γεγονός ότι όχι μόνο δεν συνεργάζονται ως προπονητές, αλλά είναι και ανταγωνιστές στον τομέα των συμπληρωμάτων διατροφής: «Ενώ ο Λιναρδάτος διανέμει τα προϊόντα Snac System (σ.σ. της Balco), ο Τζέκος είναι αντιπρόσωπος (σ.σ. ιδιοκτήτης) της αμερικανικής εταιρείας Strength System USA, από τα μέσα της δεκαετίας του '90».

Το υποδηλώνει σαφώς η απάντηση του Λιναρδάτου: «Φαίνεται λίγο τρελό να μπω εγώ στο γραφείο του και να του πω να σταματήσει να χρησιμοποιεί αυτό που χρησιμοποιεί, διότι... Μπορείς να φανταστείς την αντίδρασή του; Θα με κοιτάξει σα να 'χω έρθει από τον Αρη! Ισως αρνηθεί ότι χρησιμοποιεί την "καθαρή" και μου ζητήσει το λόγο πώς τολμώ να του μιλήσω για τέτοια πράγματα... Ο προπονητής και οι αθλητές του βρίσκονται τώρα σε διακοπές σε ένα ελληνικό νησί. Δεν θα ξανατρέξουν αυτή τη σεζόν».

Η γαλλική εφημερίδα παρατηρεί ότι η ανταλλαγή αυτών των μηνυμάτων γίνεται στον απόηχο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Στίβου στο Μόναχο με το θρίαμβο του Κεντέρη και της Θάνου. Και συμπληρώνει:

«Μετά την κατάκτηση του ευρωπαϊκού τίτλου, (ο Κεντέρης) σταμάτησε τη σεζόν και πήγε για διακοπές στην Πάρο. Αυτό ενίσχυσε τις υποψίες εις βάρος του και εις βάρος της παρτενέρ του στην προπόνηση Κατερίνας Θάνου. (...) Για ποιο λόγο, λοιπόν, δεν ήρθε ο Κόντε απευθείας σε επαφή με τον Τζέκο για να τον ειδοποιήσει ότι "η καθαρή" (THG) κινδυνεύει να ανινχνευτεί; Κάποιος που γνωρίζει πολύ καλά τον κόσμο του διεθνούς ντόπινγκ μας εξηγεί, υπό την προϋπόθεση να μην αποκαλυφτεί το όνομά του: "Δεν υπάρχει μόνο ένας, αλλά δύο σύνδεσμοι μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Ο πρώτος είναι μεταξύ Κόντε και Λιναρδάτου, αλλά υπάρχει και σχέση μεταξύ Τζέκου και Αρνολντ. Ο Τζέκος δεν έχει ανάγκη τον Κόντε ως μεσάζοντα"».

Ο κ. Τζέκος δεν έχει παραδεχτεί τη σχέση του με τον Αρνολντ. Οταν ρωτήθηκε από την «L' Equipe», ο προπονητής αρνήθηκε ότι τον γνωρίζει. Η εφημερίδα σχολιάζει: «Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Τζέκος γνωρίζει πολύ καλά το Ιλινόις, την αμερικανική πολιτεία όπου δρα ο Αρνολντ. Εχει εκεί συγγενείς, και έχει πολλαπλασιάσει τα ταξίδια του στο Ιλινόις, ιδιαίτερα από τη δεκαετία του '80, όταν τελειοποιούσε τις γνώσεις του ως προπονητή-διατροφολόγου με επαφές "επαγγελματιών του χώρου", μας εξηγεί, χωρίς να γίνεται πιο σαφής. Επίσης κοντά στο Σικάγο, στο Northeastern University, επέλεξε ο έλληνας προπονητής και οι δυο αθλητές του για την τελική τους προετοιμασία πριν από τους Ολυμπιακούς της Αθήνας. Στο γήπεδο αυτής της εγκατάστασης που δεν διαθέτει κανονικό αγωνιστικό στίβο (!) ήταν που κατηγορήθηκαν ο Κεντέρης και η Θάνου για ένα από τα πολλά "no show" τους».

Αυτές οι διαπιστώσεις οδήγησαν, κατά τη γαλλική εφημερίδα, τους αμερικανούς ανακριτές να επισκεφτούν την Ελλάδα για να πάρουν στοιχεία από τους έλληνες συναδέλφους τους. Το μόνο που προσθέτει η δική μας έρευνα είναι ότι όχι μόνο γνώριζε ο Τζέκος ποιος είναι ο Αρνολντ, αλλά ήταν και πιστός μιμητής των μεθόδων του. Το μεγαλύτερο μέρος του δικτυακού τόπου που κατείχε ο Τζέκος για να διαφημίσει τα ύποπτα σκευάσματα που πουλούσε με τη βιτρίνα των Κεντέρη-Θάνου (www.christzekos.gr) ήταν απλή αντιγραφή των κειμένων του Αρνολντ. Οι περίφημες «προ-ορμόνες» που έκαναν διάσημο το όνομα του Αρνολντ στους κύκλους μποντιμπίλντινγκ των ΗΠΑ είχαν περίοπτη θέση σ' αυτές τις ιστοσελίδες.

Αρα το λιγότερο που μπορεί να ισχυριστεί ο κ. Τζέκος είναι ότι υπήρξε «μαθητής» του Αρνολντ. Αλλά τότε πρέπει να μας εξηγήσει και το λόγο που έσπευσε μόλις έσκασε η υπόθεση πέρυσι το καλοκαίρι να εξαφανίσει τις επίμαχες σελίδες από το Διαδίκτυο.

Δεν γνωρίζουμε ακόμα το περιεχόμενο της νέας δικογραφίας που σχηματίζεται για τον Αρνολντ, αλλά ασφαλώς θα περιέχει σημαντικά στοιχεία για την ελληνική διαδρομή της «καθαρής». Ισως τότε να δούμε όλη αυτή την υπόθεση από άλλο μάτι. Και ίσως μάθουμε και το λόγο που η άλλη περίπτωση ντόπιγκ με ελληνικό ενδιαφέρον που σημειώθηκε στην Ολυμπιάδα της Αθήνας είχε αυτό το άδοξο τέλος. Οπως πληροφορηθήκαμε από τα ψιλά των εφημερίδων, στις 3/6/05 ο Λεωνίδας Σαμπάνης απέσυρε την έφεση που είχε καταθέσει στο διαιτητικό δικαστήριο της Λοζάνης, για το χάλκινο μετάλλιο που του αφαιρέθηκε όταν στον έλεγχο αντιντόπινγκ βρέθηκαν πολύ ψηλά επίπεδα τεστοστερόνης στο σώμα του. Ο Σαμπάνης δεν έχει δώσει μέχρι σήμερα καμιά εξήγηση για την απόφασή του να μην επιμείνει στην έφεση.Επί του πιεστηρίου

Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, η υπόθεση Αρνολντ-Τζέκου παίρνει νέα δραματική μορφή. Τελικά, την περασμένη Πέμπτη ασκήθηκε δίωξη εις βάρος του Πάτρικ Αρνολντ με την κατηγορία 1) της συνωμοσίας για τη διακίνηση αναβολικών στεροειδών, 2) της συνωμοσίας για την απάτη εις βάρος καταναλωτών και του αμερικανικού Δημοσίου και 3) της παρασκευής και διάθεσης της ουσίας τετραϋδρογεστρινόνης, γνωστής και ως «καθαρής».

Τα στοιχεία που ενοχοποιούν τον Αρνολντ -κατά τις αμερικανικές αρχές- περιλαμβάνουν νέα ντοκουμέντα για τη σχέση του με την Ελλάδα και ειδικότερα με τον Χρήστο Τζέκο, ο οποίος το έχει κατ' επανάληψη αρνηθεί. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στο ένταλμα έρευνας που συνέταξε στις 28 Σεπτεμβρίου η Τζάνετ Λέιν, ειδική πράκτορας FDA OCI (Food and Drugs Administration, Office of Criminal Investigation).

Ψάχνοντας το περασμένο καλοκαίρι τους λογαριασμούς του Αρνολντ, ο πράκτορας Τζεφ Νοβίτσκι του IRS (το αμερικανικό ΣΔΟΕ) ανακάλυψε τέσσερις καταθέσεις χρημάτων από την ελληνοαμερικανική εταιρεία διεθνών μεταφορών Demetrios Air Freight Company. Οι καταθέσεις είναι 1.000 δολ. στις 31/7/2002, 1.000 δολ. στις 2/12/2002, 1.000 στις 14/4/2003 και 2.000 δολ. στις 21/5/2003.

Τον Αύγουστο του 2005 ο πράκτορας Νοβίτσκι μίλησε με τον Εβανς Τσιαουσόπουλο, υπάλληλο της Demetrios Air Freight και γιο του ιδιοκτήτη της Δημήτριου Τσιαουσόπουλου. Οταν του ζητήθηκε να εξηγήσει τις τρεις επιταγές της οικογενειακής τους επιχείρησης προς τον Πάτρικ Αρνολντ, ο Τσιαουσόπουλος απάντησε ότι ο πατέρας του ήταν γνωστός του Κρις Τζέκου, ενός πολύ γνωστού προπονητή στίβου και εμπορικού αντιπροσώπου στην Ελλάδα.

(Σ.σ.: Το ένταλμα αναφέρει τα ονόματα κάπως παραφθαρμένα, αλλά τα ξεκαθάρισε με επίσημη ανακοίνωσή του προχτές ο εισαγγελέας της Καλιφόρνιας Κέβιν Ράιαν).

Σύμφωνα με τον Τσιαουσόπουλο, πριν από αρκετά χρόνια ο Τζέκος πλησίασε τον πατέρα του και του ζήτησε να αποστείλει ένα «δείγμα» προϊόντος από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα. Ο Τζέκος είπε στον Δημήτριο Τσιαουσόπουλο ότι το «δείγμα» θα ερχόταν από ένα άτομο ονόματι Πάτρικ Αρνολντ. Ο Εβανς Τσιαουσόπουλος εξήγησε ότι η αποστολή ενός δείγματος απαιτεί την πληρωμή τελωνειακών δασμών. Ο Τζέκος ζήτησε επίσης από τη μεταφορική εταιρεία να πληρώσει από το δικό της λογαριασμό τον Αρνολντ, αφού πρώτα είχε πληρώσει ο Τζέκος τη μεταφορική. Ο Τσιαουσόπουλος υποστήριξε ότι αυτού του είδους οι συναλλαγές δεν ήταν ο συνηθισμένος τρόπος που χρησιμοποιούσε ο Τζέκος, διότι συνήθως πλήρωνε απευθείας τους προμηθευτές του στις ΗΠΑ και όχι διαμέσου της Demetrios Air Freight. Εντούτοις του έκαναν τη χάρη, διότι ήταν γνωστός του πατέρα.

Σύμφωνα με τον Εβανς Τσιαουσόπουλο, σε 4 περιπτώσεις η εταιρεία Demetrios Air Freight πήρε πακέτα από τον Πάτρικ Αρνολντ για να τα παραδώσει στον Τζέκο. Ο Τσιαουσόπουλος άνοιξε τα πακέτα και ερεύνησε το περιεχόμενό τους. Διαπίστωσε ότι είχαν ένα πλαστικό δοχείο με ένα διαφανές υγρό. Οπως αναφέρει το ένταλμα «η περιγραφή της ουσίας αυτής είναι παρόμοια με τα εξωτερικά χαρακτηριστικά των ουσιών norbolethone, THG και DMT».

Το ένταλμα περιλαμβάνει και άλλα στοιχεία για την ελληνική πτυχή της υπόθεσης και καταλήγει σε πέντε συμπεράσματα:

1. Ο Αρνολντ διέθετε τις ουσίες norbolethone, THG και DMT στον Κόντε και την Balco.

2. Ο Αρνολντ προσφέρθηκε να διαθέσει norbolethone στον επαγγελματία μποντιμπίλντερ Μίλος Σάρτσεφ.

3. Ο Αρνολντ διέθετε norbolethone, THG και DMT στον Μάιλς Ουίρ, ο οποίος συνεργαζόταν με τον Κόντε.

4. Ο Αρνολντ φάινεται ότι διέθετε αυτά τα συνθετικά αναβολικά σε έλληνες αθλητές.

5. Την ουσία γεστρινόνη, από την οποία παρασκεύασε το THG, την προμηθευόταν από την Κίνα.ΔΙΑΒΑΣΤΕ

«Τα e-mails που καίνε»
(19/9/04)

«Στα ίχνη της "καθαρής"»
(26/9/04)

«Οταν μιλάει ο Βίκτορ»
(19/12/2004)

«Το φάντασμα της Balco στην Ελλάδα»
(3/7/05)

Οι τέσσερις έρευνες του «Ιού» για την υπόθεση της Balco και την ελληνική της απόληξη.

Τα άρθρα του Πάτρικ Αρνολντ που βρίσκονται στο διαδίκτυο είναι χαρακτηριστικά για τη δράση του στο χώρο των ημινόμιμων σκευασμάτων:
«6-ΟΧΟ, The First Effective All-Natural Aromatase Inhibitor».
«Anabolic Steroids and the Drug Development Pipeline»
«Androgens, Libido, and Sexual Function»
«Anti-Aging Supplements Soon to be Illegal?! H.R. 5564 and the Fate of Legal Androgens»
«DHT - Is It All Bad?»
«How to Make Anabolic Steroids Orally-Active?»
«Lesser Known Pharmacological Ergogens»

Είναι όλα επισκέψιμα στη διεύθυνση
www.mesomorphosis.com/articles/arnold/index.htm
ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ

www.usatoday.com/sports/drugs-in-sports.htm
«Drugs in Sports»

Αφιέρωμα της αμερικανικής εφημερίδας «USA Today», με εποπτικά σχήματα και χρονικά του σκανδάλου της Balco.

www.ergopharm.net
Ο δικτυακός τόπος της επιχείρησης του Αρνολντ με βιογραφικά στοιχεία για τον ίδιο και παραπομπή στην καμπάνια που έχει ξεκινήσει υπέρ της νομιμοποίησης των προορμονών και άλλων σκευασμάτων.

 

 

(Ελευθεροτυπία, 6/11/2005)

 

www.iospress.gr