ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΕΣ δικαιολογίες του κ. Σιούφα για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στους σταθμούς της ΔΕΗ

 

Πιστοποίηση αναξιοπιστίας

Σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστίας για την κυβέρνηση προκύπτει μετά την αποκάλυψη ότι επικαλείται άσχετη πιστοποίηση για να καλύψει το πρόβλημα εκπομπών ρύπων στις μονάδες παραγωγής ενέργειας της ΔΕΗ και ειδικότερα τον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου Κοζάνης.

Η εταιρεία που έχει κάνει την πιστοποίηση, με επιστολή της, ξεκαθαρίζει ότι αυτή η πιστοποίηση δεν αφορά σε καμία περίπτωση τον έλεγχο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, διαψεύδοντας έτσι τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Δημήτριο Σιούφα, ο οποίος είχε στηριχθεί σ' αυτή την πιστοποίηση για να αντικρούσει τις επιβαρυντικές μελέτες των περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Το ζήτημα παίρνει σοβαρές διαστάσεις, διότι συμπίπτει με τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες την περασμένη Παρασκευή, η οποία ήταν αφιερωμένη στο πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών και κατά την οποία διαπιστώθηκε η ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα για τη μείωση των εκπομπών αερίων διοξειδίου του άνθρακα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στις δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός μετά τη σύνοδο εμφανίστηκε να υιοθετεί την αγωνία της Ενωσης για τις κλιματικές αλλαγές και υποστήριξε ότι «στην Ελλάδα εφαρμόζουμε μια ολοκληρωμένη πολιτική, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας που απορρέουν από το Πρωτόκολλο του Κιότο». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Καραμανλής υποστήριξε ότι «η Ελλάδα είναι στην πρωτοπορία των ευρωπαϊκών κρατών, που εκπληρώνουν τις ήδη υπάρχουσες υποχρεώσεις και επιμένουμε ότι θα το κάνουμε αυτό στην πορεία και στις νέες υποχρεώσεις που αναλαμβάνονται».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του παραδέχτηκε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά ακόμη μεγαλύτερη μείωση των συνολικών εκπομπών προς κατανομή για την περίοδο 2008-2012, όπως ζητά και από τα άλλα κράτη. Για την περαιτέρω μείωση έχουμε υποβάλει τις παρατηρήσεις μας και περιμένουμε τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Πώς όμως επιβεβαιώνονται στην πράξη οι καλές αυτές προθέσεις; Σε έκθεση της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF (Οκτώβριος 2005), ο ατμοηλεκτρικός σταθμός της ΔΕΗ στον Αγ. Δημήτριο Κοζάνης κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ των 30 «πιο βρώμικων» εργοστασίων παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη. Η κατάταξη αυτή των «Dirty Thirty» στηρίζεται στη μέτρηση των εκπομπών διοξειδίου άνθρακα ανά παραγόμενη κιλοβατώρα. Ο Αγ. Δημήτριος μετρήθηκε να εκπέμπει 1.350 γραμμ. διοξειδίου του άνθρακα ανά κιλοβατώρα και κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ των πιο ρυπογόνων εργοστασίων της Ευρώπης, ενώ στην τέταρτη θέση του καταλόγου βρίσκεται ο ΑΗΣ της Καρδιάς με 1.250 γραμμ. διοξειδίου του άνθρακα ανά κιλοβατώρα. Η ετήσια εκπομπή αυτών των ρύπων από τον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου ισοδυναμεί με τους ρύπους που παράγουν στο ίδιο διάστημα 3,3 εκατομμύρια αυτοκίνητα.

Αυτά τα στοιχεία της WWF δημοσιεύθηκαν σε έρευνα του Ιού («Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», 14/1/07), η οποία κατατέθηκε από το βουλευτή Φλώρινας του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Λιάνη σε σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Ανάπτυξης.

Ο κ. Σιούφας στην απάντησή του επιχείρησε να απαξιώσει την έκθεση του WWF, αλλά παραπλανά τη Βουλή, επικαλούμενος την πιστοποίηση του Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης.

«Τα αναφερόμενα στην εν λόγω ερώτηση ότι "ο σταθμός του Αγίου Δημήτριου κατέχει την πρώτη θέση ανάμεσα στους πιο βρώμικους ευρωπαϊκούς σταθμούς", είναι εντελώς παραπλανητικά. Η εν λόγω αναφορά προέρχεται από έκθεση του WWF και αναφέρεται μόνο στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Για το σημείο αυτό σημειώνουμε ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τον εν λόγω σταθμό είναι σύμφωνες με το μέγεθός του, καθώς και το χρησιμοποιούμενο καύσιμο. Πρόσφατα (Σεπέμβριος 2006) ο ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου πιστοποίησε το Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισής του κατά ISO 14001, γεγονός που αποδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το αβάσιμο των εν λόγω ισχυρισμών. Το πιστοποιητικό εκδόθηκε από την TUV NORD, τη γερμανική εξουσιοδοτημένη εταιρεία πιστοποίησης, μετά από εκτενή επιθεώρηση του εφαρμοσμένου συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης».

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημά μας, η εταιρεία TUV NORD, που εξέδωσε το πιστοποιητικό, ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με τις μετρήσεις των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Στην επιστολή που έστειλαν προς την «Ε», και υπογράφουν ο διευθύνων σύμβουλος Γ.Ι. Κεχριμπάρης και ο γεν. διευθυντής Σ. Πελτέκης, αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Σας γνωρίζουμε ότι η πιστοποίηση που εκδόθηκε από το TUV NORD στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου αφορά αποκλειστικά τη λειτουργία συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 14001 (διαχείριση περιβάλλοντος). Σε καμία περίπτωση δεν αφορά τη μέτρηση καθεαυτή των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίες επιβεβαιώνονται από άλλο φορέα επιθεώρησης βάσει της σχετικής νομοθεσίας».

Η διάψευση αυτή αφήνει έκθετο τον υπουργό Ανάπτυξης αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος την Παρασκευή εμφάνισε μια ειδυλλιακή εικόνα για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην Ελλάδα. Το πρόβλημα αναμένεται να οξυνθεί με την εντατικοποίηση της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη, ο οποίος ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την έκλυση του διοξειδίου του άνθρακα, και την είσοδο στον τομέα αυτό των ιδιωτικών εταιρειών.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ:

Ταξίδι στη χώρα του λιγνίτη

Είδες η ΔΕΗ κ. Σιούφα;


(Ελευθεροτυπία, 12/3/2007)


 

www.iospress.gr