Η απάντηση του «Ιού της Κυριακής»


ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ από πού αντλεί ο κ. Τζούμας το ύφος εισαγγελέα με το οποίο επενδύει την επιστολή υπεράσπισης του κ. Δρακόπουλου και της Pro Europa. Πάντως, από το περιεχόμενο του κειμένου του δεν δικαιολογείται ούτε η οξύτητα της γραφής ούτε η βαρύτητα των χαρακτηρισμών («φασίζουσα τακτική», «λασπολογία», «εμπαθείς», «λυσσασμένοι» κ.λπ.). Ο κ. Τζούμας στη μακροσκελή επιστολή του δεν αναιρεί ούτε ένα από τα στοιχεία του ρεπορτάζ. Και επειδή δεν μπορεί να μας προσάψει καμιά ανακρίβεια, μας εγκαλεί για... έλλειψη ανθρωπιάς.

Δεν υπάρχει ούτε λέξη στο κείμενό του:

**για τα έσοδα από την πιστωτική κάρτα, τα οποία διαχειρίζεται κατά το δοκούν η Pro Europa,

**για τη χρησιμοποίηση ηχηρών ονομάτων ως βιτρίνα, χωρίς τη θέλησή τους,

**για τις μεταμορφώσεις των ιστοσελίδων μετά τις αποκαλύψεις μας,

**για την εξαφάνιση των σελίδων διαλόγου της Εκκλησίας με τους πιστούς, μόλις γράψαμε ότι απαντά ο Δρακόπουλος και οι συνεργάτες του.

Οσο για το πραγματικό «φιλανθρωπικό έργο» της Pro Europa, το οποίο αμφισβητούν με σκληρά λόγια οι δύο πρώτοι διευθυντές του προγράμματος, ο κ. Τζούμας υπεκφεύγει, λέγοντας ότι «δεν γνωρίζει το έργο και τη δράση της». Αλλά τότε, ποια αξιοπιστία έχουν και οι άλλες «πληροφορίες» που παραθέτει για την εταιρεία αυτή;

Εστω ότι εμείς είμαστε εμπαθείς. Αλλά ο ίδιος ο κ. Τζούμας, με την εμπειρία που έχει ως ανώτερο στέλεχος ενός πνευματικού και ενός οικονομικού οργανισμού (της Εκκλησίας και της ΙΝΤΕΡΑΜΕΡΙΚΑΝ) ας μας πει πώς θα αποκαλούσε:

**μια εταιρεία που εμφανίζει ως χαμαιλέων συνεχή μετάλλαξη στόχων, προγραμμάτων, θέσεων,

**ένα διευθυντικό στέλεχος, το οποίο προβάλλεται ως «γενικός γραμματέας» ανύπαρκτου διεθνούς οργανισμού και με αυτή την ιδιότητα συνεργάζεται με τον αρχιεπίσκοπο για τη συλλογή χρημάτων από χορηγούς και από απλούς πιστούς,

**μια εταιρεία που καταχράται το όνομα επιτρόπου της Ε.Ε., ώστε να αλιεύσει κύρος και πόρους,

**μια εταιρεία που έχει ανοίξει λογαριασμό για την ενίσχυσή της από τους πιστούς, επικαλούμενη το όνομα του αρχιεπισκόπου.

Φυσικά για τον κ. Τζούμα όλα είναι απλά και ασήμαντα. Τα 35 εκατομμύρια το χρόνο είναι για «στραγάλια», και το φέσι των εκατοντάδων εκατομμυρίων, εξαιτίας του οποίου η εφορία κατέταξε την εταιρεία του Δρακόπουλου στη λίστα των μεγάλων φοροφυγάδων και τον υποχρέωσε να διαφύγει στις ΗΠΑ, είναι για τον κ. Τζούμα απλές «προστριβές με την εφορία»!

Μας κατηγορεί, τέλος, ο κ. Τζούμας ότι ζητούμε από τον αρχιεπίσκοπο να «εκπαραθυρώσει» τον Δρακόπουλο. Πουθενά δεν υπάρχει παρόμοιο αίτημα. Συμβαίνει το αντίθετο. Πιστεύουμε ότι όσα έκανε ο κ. Δρακόπουλος και η Pro Europa ήταν σε πλήρη γνώση του κ. Χριστόδουλου. Ακόμα και ο διορισμός και η παύση των στελεχών του προγράμματος περνούσαν από το γραφείο της αρχιεπισκοπής. Αλλωστε ο κ. Χριστόδουλος διατηρούσε στενή επαφή με τον Δρακόπουλο από την περίοδο της «Εποπτείας», αλλά και στο διάστημα της φυγής του ζεύγους Δρακόπουλου στις ΗΠΑ. Ας μη διανοηθούν λοιπόν οι άνθρωποι της Εκκλησίας να τα ρίξουν όλα στον Δρακόπουλο, όπως φαίνεται να επιχειρεί ο κ. Τζούμας.

Στο τέλος της επιστολής του καταλαβαίνει κι ο ίδιος ο κ. Τζούμας ότι δεν έχει πραγματικά επιχειρήματα και καταφεύγει στο έσχατο. Περιγράφει τον Δρακόπουλο ως έναν κακομοίρη «πονεμένο», που δεν αξίζει τον κόπο να ασχολείται κανείς μαζί του. Συμφωνούμε, άλλωστε το κεντρικό σημείο της έρευνάς μας δεν ήταν το πρόσωπο του Δρακόπουλου ή οι μικροκομπίνες της εταιρείας του, αλλά η ευλογία της Εκκλησίας σε παρόμοιες πρακτικές, ειδικά τώρα με τα «επιχειρηματικά ανοίγματά» της.

Δεν έχουμε, λοιπόν, κανένα λόγο να επανέλθουμε. Αρκεί, βέβαια, να δοθεί μια υπεύθυνη και πειστική απάντηση στα σοβαρά ερωτήματα που έθεσε η έρευνά μας. Οσο η απάντηση της Εκκλησίας γίνεται με παρόμοια μισόλογα και από ανθρώπους που δηλώνουν εκ των προτέρων άγνοια, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να επιμείνουμε.

Ο «Ιός»

 

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 02/06/2002

www.iospress.gr