ΚΑΙ ΑΕΚΤΖΗΣ Ο ΤΡΟΧΑΝΑΣ

Ο SOE στη σέντρα

1.  /  2.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

"Εγώ έστησα την πυραμίδα του SOE"

Συμπληρώνεται ένας χρόνος από τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα του «Ιού» στο «ΕΨΙΛΟΝ» και στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», που αποκάλυπταν τη δραστηριότητα της επιχείρησης SOE του κ. Τροχανά. Επί οκτώ συνεχείς Κυριακές αναπτύσσαμε τα ερωτήματα που γεννιούνται από τις υπερβολικές αποδόσεις κεφαλαίου τις οποίες υπόσχεται η εταιρεία για να προσελκύσει το ενδιαφέρον των μικροαποταμιευτών και συγκρίναμε τον τρόπο συλλογής κεφαλαίου με άλλες «πυραμιδωτές» επιχειρήσεις που έχουν κατά καιρούς απασχολήσει τις διωκτικές αρχές στις ΗΠΑ και τη Δυτική Ευρώπη.
Φιλοξενήσαμε, παράλληλα, στις στήλες της εφημερίδας, μακροσκελείς απαντήσεις του κ. Τροχανά και των συνεταίρων του, χωρίς καμιά περικοπή.

ΟΙ ΑΠΑΤΗΛΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΤΡΟΧΑΝΑ

Θεωρούμε υποχρέωση μας να επανέλθουμε στο θέμα για τρεις ταυτόχρονα λόγους:
1) Η ανάμειξη του κ. Τραχανά στα διοικητικά της ΑΕΚ, με την αγορά του 8% του πακέτου των μετοχών της ΠΑΕ, αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και προκάλεσε αρκετά δημοσιεύματα που επιβεβαιώνουν ή συμπληρώνουν τα δικά μας. Η επεισοδιακή έξοδος από την ΑΕΚ των δυο εταιρειών (SOE και ΑΚΕΤΕ) που είχαν αρχικά αγοράσει τις μετοχές και η παραμονή του κ. Τραχανά επιβεβαιώνει τις αρχικές αμφιβολίες για τη σταθερότητα των στόχων και τη διαφάνεια των μεθόδων του ομίλου. Οι κινήσεις αυτές είναι ανεξήγητες για όποιον δεν έχει κατανοήσει ότι το πρώτο και το τελευταίο μέλημα του κ. Τροχανά είναι να «στρατολογήσει» νέα μέλη (δηλαδή μετόχους, δηλαδή μερίδια κεφαλαίου) στην ιδιότυπη επιχείρηση - οργάνωση.
2) Σε όλο αυτό το πολύμηνο διάστημα δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα που υποτίθεται ότι διεξάγεται από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας, για να διαπιστωθεί αν η δραστηριότητα της εταιρείας είναι σύννομη και αν προστατεύεται ο μικροαποταμιευτής. Υπάρχει βεβαίως μια αλληλοκάλυψη δραστηριοτήτων μεταξύ υπουργείου Εμπορίου, νομαρχίας, Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (δηλ. υπ. Εθνικής Οικονομίας) και εισαγγελίας που δυσχεραίνει τον έλεγχο. Αλλά και ο ίδιος ο υφυπουργός Εμπορίου κ. Χρυσοχοΐδης αισθάνθηκε έκπληξη όταν πληροφορήθηκε ότι οι δύο υπάλληλοι (Βασ. Γιαννακόπουλος και Ευφρ. Ρεστέμη), που έχουν οριστεί ως ελεγκτές από τις 18 Απριλίου 1994, δεν έχουν ακόμα πάει στον SOE για έλεγχο. Η πιο πρόσφατη σχετική ενέργεια του υπουργείου είναι ένα διαβιβαστικό έγγραφο της 24.11.1994, με το οποίο στέλνεται κατόπιν σχετικής αιτήσεως όλος ο φάκελος της υπόθεσης στο 24ο Προανακριτικό Τμήμα του Πταισματοδικείου Αθηνών.
3) Ο σοβαρότερος όμως λόγος που μας υποχρεώνει να επανέλθουμε είναι το γεγονός ότι εκπνέει αυτές τις μέρες η προθεσμία που είχε βάλει στον εαυτό του ο ίδιος ο κ. Τραχανάς, με τον πιο επίσημο τρόπο, από τις στήλες της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας». Στις 6 Φεβρουαρίου 1994 είχε δημόσια δεσμευθεί ότι «τα πρώτα 500 σπίτια του κτήματος Σητείας θα κατοικούνται όλα, το αργότερο εντός 12 μηνών». Οπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει από τις προχθεσινές φωτογραφίες που δημοσιεύουμε, όχι μόνο δεν «κατοικείται» κανένα σπίτι αλλά δεν έχει χτιστεί τίποτα, δεν υπάρχουν ούτε καν οι εκσκαφές του υποτιθέμενου «οικισμού».

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΥΡΑΜΙΔΑ Η ΑΕΡΟΠΛΑΝΑΚΙ;

Δεν πρόκειται να επαναλάβουμε όσα έχουμε γράψει στο παρελθόν για την εταιρεία. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταφύγουν στα σχετικά δημοσιεύματα (23 Ιανουαρίου -13 Μαρτίου 1994). Θεωρούμε ότι τίποτα απ' αυτά δεν έχει διαψευστεί. Το γεγονός, άλλωστε, ότι η ίδια η εταιρεία - παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες και απειλές της - δεν προχώρησε σε καμιά μήνυση για δυσφήμιση δια του Τύπου σημαίνει ότι κι αυτή δεν έχει σοβαρά επιχειρήματα να αντιτάξει. Αρκείται να καταγγείλει τη συνωμοσία κάποιων σκοτεινών κύκλων και περιορίζεται σ' ένα υβρεολόγιο το οποίο δημοσιεύει για εσωτερική κατανάλωση στο μηνιαίο περιοδικό «D + A Spirit», που δεν κυκλοφορεί στα περίπτερα αλλά διανέμεται - με το αζημίωτο - στους μετόχους - μέλη της εταιρείας.
Δίνουμε σήμερα το λόγο στον άνθρωπο που γνωρίζει καλύτερα από καθένα τον τρόπο που οργανώθηκε η εταιρεία. Πρόκειται για το μηχανολόγο - αναλυτή - προγραμματιστή Δημήτρη Τσαλδαράκη, ο οποίος κλήθηκε από τον κ. Τροχανά το Μάρτιο του 1993 και του ανατέθηκε η μηχανοργάνωση του SOE. Ως «διακεκριμένος επιστήμων» χαρακτηρίζεται ο κ. Τσαλδαράκης από το «D + A Spirit» και προβάλλεται η συνεργασία του ως επιτυχία της εταιρείας. Η μαρτυρία του, λοιπόν, είναι σημαντική και «εκ των έσω». Τον αναζητήσαμε στο εξωτερικό, όπου βρίσκεται αυτή την περίοδο:
«Από τη στιγμή που μου περιέγραψαν τις απαιτήσεις της εταιρείας, διαπίστωσα ότι επρόκειτο για τη μέθοδο πωλήσεων πυραμίδας. Το σύστημα της πυραμίδας δουλεύει και στην ελληνική αγορά από τις εταιρείες που πωλούν είδη με καταλόγους. Αυτές οι εταιρείες προσφέρουν κάποια έκπτωση στους πελάτες που προτείνουν νέους πελάτες, λένε δηλαδή: εγώ πουλάω το Χ είδος 10.000. Στις 10.000 υπολογίζω ένα 20%, το οποίο εγώ θα το χαρίσω σ' αυτούς που μου φέρνουνε κόσμο. Και πώς θα το χαρίσω; Μόλις γραφτεί ο πρώτος, εγώ θα πάρω 10% από την αξία της αγοράς που θα κάνει ο πρώτος. Αν αυτός φέρει ένα φίλο, τότε αυτός θα πάρει 10% από το φίλο του κι εγώ ένα 5%. Αν ο τελευταίος φέρει έναν άλλο, θα πάρει αυτός 10%, ο δεύτερος 5% και εγώ 2.5%.
Σ' αυτό το είδος εταιρειών υπάρχει πάντοτε μπροστά στον υποψήφιο πελάτη ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, μια κατσαρόλα π.χ., που μπορεί να τη δει, να την ελέγξει ή να την επιστρέψει. Πρόκειται δηλαδή για μια συνειδητή αγορά. Υπάρχει όμως και μια δεύτερη οργάνωση πυραμίδας που λειτουργεί με το ίδιο πρόγραμμα πληροφορικής. Πρόκειται γι' αυτή που παρουσιάστηκε στην Αμερική με τη μορφή εταιρειών απάτης και στη χώρα μας τη γνωρίσαμε με το παιχνίδι αεροπλανάκι».
Ας δούμε σε ποιο από τα δυο είδη πρέπει να κατατάξουμε τον SOE.
«Τι ζητούσε ο SOE; Εκεί υπάρχουν συγκεκριμένοι πωλητές, οι "ιδρυτές" της εταιρείας, οι οποίοι πωλούν εγγραφές στον SOE. Σου ζητούν ένα συγκεκριμένο ποσό, π.χ. 100.000 δρχ., για να έχεις δικαίωμα να συμμετέχεις σε μια σειρά εταιρειών (κτηματική, κατασκευαστική, προμηθευτική, τράπεζα...) οι οποίες υπάρχουν ή θα δημιουργηθούν στο μέλλον.
Μετά την εγγραφή, ο SOE ζητούσε από το νέο μέλος να επιλέξει μια απ' τις εταιρείες, να αγοράσει μετοχές και να φέρει υποχρεωτικά άλλα 5 μέλη. Αυτοί οι 5 πληρώνουν κι αυτοί το ποσό της εγγραφής (π.χ. από 100.000 δρχ.) και γίνονται κι αυτοί υποψήφιοι μέτοχοι άλλων εταιρειών.
Μ' αυτό τον τρόπο έχουμε μια συνεχή αύξηση εγγραφών και ταυτόχρονα πουλιούνται οι μετοχές των εταιρειών. Το άτομο που βρίσκεται στην κορυφή κάθε "γενεαλογικού δένδρου" της πυραμίδας εισπράττει ένα ποσοστό για κάθε εγγραφή, έχει λοιπόν προσωπικό συμφέρον στην αύξηση των μελών που προτείνει».
Ποιο είναι το γενικό συμπέρασμα απ' τη δραστηριότητα της εταιρείας;
«Από το 1993 μέχρι σήμερα δεν είδα καμιά παραγωγική επένδυση. Δεν λέω ότι όλη η ιστορία είναι απάτη, εφόσον δεν έχει αποδειχθεί ακόμα δικαστικά ότι πρόκειται για απάτη. Αν όμως κάνω τη σύγκριση μιας συνήθους εταιρείας - πυραμίδας με τον SOE, μπορώ να πω ότι αυτές οι εταιρείες προσφέρουν συγκεκριμένα άμεσα αντικείμενα και τα χρήματα παραμένουν στην εταιρεία. Ενώ, στον SO Ε, τα χρήματα μεταφέρονται από τους μετόχους μέσω των εταιρειών στην κεντρική εταιρεία και, το σημαντικότερο: Δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα κανένα μέρισμα στους μετόχους, δεν έχει πραγματοποιηθεί καμιά κατασκευή, δεν έχει οργανωθεί κανένας προμηθευτικός οργανισμός».
Για πρώτη φορά ο κ. Τσαλδαράκης άρχισε να παραξενεύεται με την αδράνεια της εταιρείας, όταν έβλεπε να πέφτουν στο κενό διάφορες προτάσεις που έκανε με στόχο την αξιοποίηση τόσων χιλιάδων μελών.
«Είχα συγκεκριμένες προτάσεις από μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία και από έναν οργανισμό οδικής βοήθειας, που προσφέρονταν να εξυπηρετούν τα μέλη μας με μεγάλες εκπτώσεις. Ομως, ο SOE αρνούνταν πεισματικά κάθε τέτοια πρόταση. Είδα, βεβαίως, στον SOE μια μεγάλη οικονομική επιφάνεια, θα μπορούσα να πω ότι γινόταν ακόμα και σπατάλη χρημάτων αλλά μόνο στον τομέα των δημόσιων σχέσεων. Ηταν καλοπληρωμένοι όλοι οι συνεργάτες, οι υπάλληλοι, οι μηχανικοί, οι δημοσιογράφοι. Γίνονταν συζητήσεις επί συζητήσεων, σχέδια επί σχεδίων και, στο τέλος, το πράγμα ξεφούσκωνε».
Ο κ. Τσαλδαράκης κλείνει τη συζήτηση μας με χιουμοριστική διάθεση. «Το γενικό συμπέρασμα που αποκόμισα από τον SO Ε είναι ότι το μόνο που τον απασχολούσε ήταν η εγγραφή νέων μελών. "Μέλη - μέλη - μέλη" είναι το κεντρικό του σύνθημα. Τώρα αν η λέξη γράφεται με -η (μέλη) ή με -ι (μέλι), αυτό είναι άλλη υπόθεση».
 


ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
Υφυπουργός Εμπορίου

«Μου προξενεί εντύπωση»

«ΜΟΛΙΣ έγινα κοινωνός του σχετικού φακέλου, έδωσα εντολή στην αρμόδια υπηρεσία να διατάξει τους δύο ελεγκτές, που έχουν οριστεί εδώ και έξι περίπου μήνες, να ολοκληρώσουν γρήγορα την έρευνα, ούτως ώστε να μου παραδοθεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Πρέπει να τονίσω ότι μου προξένησε εντύπωση το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί αυτός ο έλεγχος. Ισως, βεβαίως, μεσολάβησε το καλοκαίρι και κάποιες άλλες προτεραιότητες του υπουργείου, που είχαν κυρίως σχέση με τον έλεγχο των ανωνύμων εταιρειών, από τη στιγμή όμως που μου εγνώρισαν το θέμα είμαι βέβαιος ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα είμαι σε θέση να σας ενημερώσω κι εγώ με τη σειρά μου».

ΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πρόεδρος Συνασπισμού

«Μια όψη της κρίσης»

• ΠΟΙΕΣ είναι οι σκέψεις σας για την εμφάνιση και στη χώρα μας του SOE, μιας πυραμιδωτής μορφής επιχείρησης, η οποία έχει συλλέξει σημαντικό κεφάλαιο με τη μέθοδο υποχρεωτικής εγγραφής νέων μελών και με την υπόσχεση υπερβολικών κερδών;
1) Ο κόσμος, οι κοινωνίες, οι πολίτες, οι πολιτείες, φτάνοντας στο πέρασμα από τον 20ό προς τον 21ο αιώνα, περνάνε μέσα από τις συμπληγάδες καταρρεύσεων και αναστατώσεων, νέων τεχνολογικών εξελίξεων και νέων μορφών βαρβαρότητας, χρεοκοπίας του «υπαρκτού σοσιαλισμού» και βαθιάς κρίσης της υπαρκτής δημοκρατίας.
2) Οψη αυτής της τελευταίας κρίσης είναι και η κρίση συμμετοχής. Το κενό της μη συμμετοχής του πολίτη στο κοινωνικό γίγνεσθαι και τις πολιτικές λειτουργίες, δεν υποκαθίσταται ούτε αναπληρώνεται με μορφές οικονομικοεπιχειρηματικής δραστηριότητας.
3) Μια άλλη όψη αυτής της ίδιας κρίσης είναι η ανατροπή των κοινωνικών προτεραιοτήτων υπέρ των προσδοκιών οφέλους και σε βάρος των οραμάτων ζωής. Αυτή η μετατόπιση του κέντρου βάρους δεν αντισταθμίζεται με υποσχέσεις οικονομικών πλεονεκτημάτων για το μέλλον.

Μ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ
Ευρωβουλευτής Συνασπισμού

"Φοβάμαι την κατάρρευση"

«ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΜΑΙ σοβαρά από το γεγονός ότι αναπτύσσεται και στην Ελλάδα μια από τις μορφές "επιχειρήσεων πυραμίδας" που άνθησαν παλιότερα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ και, ακόμη σήμερα, σε αρκετές από τις χώρες του πρώην "υπαρκτού σοσιαλισμού". Με εντυπωσιάζει η τεράστια απόσταση ανάμεσα σε μια επιχείρηση συλλογής χρημάτων και στην οποιαδήποτε πραγματική οικονομική επένδυση. Αλλά επίσης και ο προπαγανδιστικός και "νομιμοποιητικός" λόγος τους εγχειρήματος που θυμίζει περισσότερο κλασική "κομματική δουλειά" παρά οτιδήποτε άλλο. Ισως αυτό δεν είναι άσχετο με το γεγονός ότι το "πείραμα" βρίσκει "πομπούς" και "δέκτες" σε κοινωνικούς χώρους με ανησυχίες και, τουλάχιστον παλιότερα, συλλογικά οράματα. Και βέβαια, θεωρώ ότι το πιο ανησυχητικό σε όλα αυτά είναι οι νέες καταρρεύσεις και οι νέες διαψεύσεις».
 


(Ελευθεροτυπία, 22/1/1995)

 

www.iospress.gr                                          ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ