ΚΑΙ ΑΕΚΤΖΗΣ Ο ΤΡΟΧΑΝΑΣ

Ο SOE στη σέντρα

1.  /  2.

SOE ΣΙΡΙΑΛ

Η σαπουνόπερα της πεντάρας

Μια ελληνική οικογένεια γύρω από την τηλεόραση: Ο νεοδημοκράτης πατέρας, η πασοκτζού μητέρα και ο ομοϊδεάτης γιος. Η κόρη που ψήφισε δεξιά και ο φίλος της που δεν ξεχνά ότι "ένα είναι το κόμμα" και μας το επαναλαμβάνει συνεχώς. Η παρέα νιώθει απογοητευμένη καθώς παρακολουθεί την εθνική μας ταπείνωση στο Μουντιάλ. Από το αδιέξοδο τη βγάζει η ξαφνική πρόταση. Υπάρχει λύση: Ολοι οι Ελληνες πρέπει να γίνουν επιχειρηματίες! Αυτό το έμαθε η κόρη από έναν καθηγητή της στο Πανεπιστήμιο. Σιγά-σιγά αρχίζει να μυεί την οικογένειά της στα μυστικά της θαυματουργής επιχείρησης.
Η ταινία με το χάπι εντ τιτλοφορείται "SOE, η αθέατη πλευρά της δύναμης" και μοιράζεται χέρι-χέρι σε κασέτα για να πεισθούν τα υποψήφια μέλη του SOE ότι με λίγα χρήματα και ελάχιστο κόπο θα γίνουν εκατομμυριούχοι. "Είμαι 24 ετών. Αν λοιπόν αρχίσω από τώρα να επενδύω 100 με 200 χιλιάδες το χρόνο και επανεπενδύω τα κέρδη μου, σε 10 χρόνια θα έχω λύσει το οικονομικό πρόβλημα της ζωής μου. Ετσι με φαντάζεστε νέο, ωραίο και πλούσιο στα 30;" Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της ταινίας. Πίσω από τις ακατάσχετες πολυλογίες περί "επιχειρηματικού πολιτισμού" και τις φιλοσοφικές περιπλανήσεις του κ. Τροχανά, κατά τις οποίες δεν δείχνει οίκτο ούτε για τον Αρθουρ Κέσλερ ούτε για τον Χάιντεγκερ, η ουσία είναι μία. Την εκφράζει πολύ καλά ο γιος της οικογένειας: "Αρα το πρόβλημα είναι να κάνουμε επιτυχημένες επιχειρήσεις. Να έχουμε κέρδος και 486% και 1000% και, γιατί όχι, και 23.000%!"
Τη μέθοδο αναλαμβάνει να υποδείξει ο αντιπρόεδρος του SOE Γιώργος Σταματάκης. Με αξιοθαύμαστη ψυχραιμία εξηγεί στους επίδοξους επιχειρηματίες ότι λίγα ψωροχιλιάρικα αρκούν για να τους μεταμορφώσουν σε κροίσους: "Μα γιατί σας κάνει εντύπωση; Στην πραγματικότητα των επιχειρήσεων, 200.000 δρχ. μέσα σε 5 χρόνια μπορεί να γίνουν κεφάλαιο 200.000.000. Ας πάρουμε όμως το θέμα πρακτικά από την αρχή. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι 200.000 δεν αποτελούν επιχειρηματικό κεφάλαιο. Αν όμως 2.400 άνθρωποι βάλουν από 200.000 δρχ. περίπου, τότε ερχόμαστε στην περίπτωση μιας από τις δικές μας εταιρίες, της Ν.Π. ΑΚΕΤΕ, που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια με μετοχικό κεφάλαιο 520 εκατομμυρίων δραχμών. Στον SOE λοιπόν χρησιμοποιούμε έναν πολλαπλασιαστή: Τον αριθμό των μετόχων μιας εταιρίας για να μεγαλώσουμε το κεφάλαιο. Στις ΗΠΑ έχουν γεννηθεί κολοσσιαίες επιχειρήσεις με μερικά σεντς που έβαλαν στην ίδρυσή τους χιλιάδες μέτοχοι. Σκεφθείτε τι επιχειρηματικά κεφάλαια μπορούμε να δημιουργούμε εμείς στον SOE κάθε χρόνο με 20, 30 χιλιάδες ή και 100 ή και 1 εκατομμύριο μέλη. Αλλά το πράγμα δεν σταματάει εδώ.
Θα σας μιλήσω μέσα απ' τα επίσημα στοιχεία του απολογισμού που παρουσίασα ως πρόεδρος και εγκρίθηκε ομόφωνα στη Γ.Σ. των μετόχων της Ν.Π. ΑΚΕΤΕ στις 22.6.94. Μέσα σε δύο λοιπόν χρόνια υπολογίσαμε ότι κάθε μέτοχος που έβαλε, ας πούμε, 200.000 κέρδισε 1.250.000 δρχ. Αυτό το αποτέλεσμα δεν είναι μαγικό, απλούστατα, η απόδοση κάθε χρόνο ήταν περίπου 150% και η επανεπένδυση των κερδών έκανε τα ποσά αυτά εξαπλάσια. Στον SOE χρησιμοποιούμε λοιπόν έναν δεύτερο πολλαπλασιαστή για τη μεγιστοποίηση του κεφαλαίου: Την επανεπένδυση των κερδών επί 2, 3, 4, ή και 5 ακόμα έτη. Πραγματικά, στη συνέλευση που προανέφερα, οι μέτοχοι αποφάσισαν να διαθέσουν τα κέρδη τους στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και να τα επανεπενδύσουν για τα επόμενα τρία χρόνια. Ετσι, ο αρχικός μέτοχος των 200.000 δρχ. μπορεί τον πέμπτο χρόνο να έχει πραγματοποιήσει κέρδη 19.000.000 δρχ. και η εταιρία να έχει διαθέσιμα κεφάλαια 45 δις. Αν κάνουμε στη συνέχεια την υπόθεση -όπως συμβαίνει με τόσες κατασκευαστικές εταιρίες- ότι οι μετοχές αυτές μπαίνουν στο χρηματιστήριο, τότε ο μέτοχος αυτός, ο μικρομέτοχος, μπορεί να αποκτήσει επιχειρηματικό κεφάλαιο 100.000.000 πουλώντας τις μετοχές του. Κι ένας επιχειρηματίας που διαθέτει σήμερα 100.000.000 μπορεί άνετα να χρησιμοποιήσει άλλα 100 δανειακά τραπεζικά κεφάλαια. Ενώ στην αρχή, όταν ξεκινούσε με 200.000 δρχ., δεν μπορούσε φυσικά να ρισκάρει παίρνοντας δάνειο. Σκεφθείτε τώρα και προσθέστε τι σημαίνει επιπλέον, όταν ο άνθρωπος αυτός επενδύει κάθε χρόνο μέσα σε 5 χρόνια 200.000 δρχ, όπως άλλωστε συμβαίνει με πολλούς από τους μετόχους μας. Γίνεται ή δεν γίνεται λοιπόν κάποιος επιχειρηματίας;"
Από την κασέτα δεν λείπει βεβαίως και η βιτρίνα της επιχείρησης, οι κύριοι Κατσανέβας, Φίλιας, Χριστοδουλίδης και Γεωργουσόπουλος. Λένε κι αυτοί δυο λόγια ως επικεφαλής της "Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού" του SOE, δεν αναφέρονται όμως καθόλου στις υπέρογκες αποδόσεις που υπόσχεται η "απλή λογική " του κυρίου Σταματάκη, ούτε στην "πρωτότυπη" μέθοδο συλλογής κεφαλαίου. Δεν γνωρίζουμε καν το βαθμό συμμετοχής τους στην παραγωγή της κασέτας που τους εμφανίζει ως πρωταγωνιστές.
Εκείνο που απουσιάζει εντελώς είναι κάποια -έστω και μικρή- σκηνή από το οικόπεδο της επιχείρησης στη Σητεία της Κρήτης. Βλέπουμε σχέδια και εικόνες, αλλά όλα είναι στα χαρτιά ή στην οθόνη του υπολογιστή. Κανένα ζωντανό πλάνο από το χώρο των έργων που θα μαρτυρούσε ότι ο περίφημος οικισμός είναι ακόμα ένα σκαμμένο χωράφι.

SOE - MMM

Βίοι παράλληλοι;
 

SOE

MMM

• Εμπνευστής, ιδρυτής, κάτοχος της «απόρρητης τεχνογνωσίας», αυθεντικός εκφραστής (και ρήτορας) των πάσης φύσεως σχεδιασμών του Ομίλου SOE, ο Μιχάλης Τροχανάς. • Ιδρυτής, απόλυτος ηγέτης και ίνδαλμα των χιλιάδων «επενδυτών», ο ελληνικής καταγωγής Σεργκέι Μαβρόντι. Κάτι σαν γκουρού, πουλάει μετοχές - ελπίδας στις οποίες είναι τυπωμένο το πορτρέτο του.
• Στρατηγική του το σλόγκαν: «Μέλη, μέλη, μέλη». Στόχος: 1.000.000 εταίροι στην Ελλάδα και μερικά άλλα εκατομμύρια διεθνώς. • Οταν ξέσπαοε το σκάνδαλο του ΜΜΜ (28.7.1994), ο Μαβρόντι μιλούσε εξ ονόματος 10.000.000 μετόχων και των συγγενών τους.
• Ο SOE υπόσχεται ιλιγγιώδεις αποδόσεις στους μικροεπενδυτές του. Σύμφωνα με τα έντυπά του, αυτές φτάνουν ως και 2.000. • Το ΜΜΜ υποσχόταν μερίσματα της τάξεως του 3.000% ετησίως.
• SOE σημαίνει «Σύμβουλοι Ομαδικών Επενδύσεων». • Η μικρή μητρική εταιρεία του Μαβρόντι ονομαζόταν «Σύμβουλοι Επενδύσεων».
• Η εξάπλωση των εταιρειών του SOE γινεται με το «πυραμιδωτό σύστημα». Το κάθε νέο μέλος υποχρεούται να «δημιουργήσει» από 1 έως 5 άλλους επενδυτές. Οι αποδόσεις εξαρτώνται απ' την ταχύτητα εισροής μελών. • Το ΜΜΜ ακολούθησε την αυθεντική πυραμιδωτή μέθοδο Ροnzi Schem ή Pyramid Club (ΗΠΑ 1919), η οποία έχει προ πολλού τεθεί εκτός νόμου σε χώρες της Αμερικής και της Ευρώπης.
• Κύριο μέσο προπαγάνδας του SOE είναι η διανομή μιας βιντεοκασέτας στην οποία ηθοποιοί αναλαμβάνουν να εξηγήσουν τη βασιμότητα των κερδοφόρων προσδοκιών των επενδυτών του SOE. • Ο Μαβρόντι αξιοποίησε τα ρωσικά τηλεοπτικά δίκτυα και τον ηθοποιό Βλαντιμίρ Περμιακόφ (στο ρόλο του Λιόνα Γκολουμπκόφ) για να διαφημίσει με σποτάκια τον πανεύκολο και ταχύτατο πλουτισμό που εξασφάλιζαν οι μετοχές του.
• Οι ελληνικές αρχές, για διάφορους λόγους, δεν έχουν καταφέρει να ελέγξουν την «επιχείρηση νέου τύπου». • Ο Μαβρόντι πήγε φυλακή μόνο όταν αποκαλύφθηκε ότι η μητρική του ΜΜΜ χρωστούσε στη εφορία ένα δισ. ρούβλια. Οι υπόλοιπες δραστηριότητές του παραμένουν νομικά αταξινόμητες.
• Ο SOE υπόσχεται επενδύσεις όλων των ειδών σε διάφορους παραγωγικούς κλάδους. Ομως, εκτός του πολυδιαφημιζόμενου πλάνου στη Σητεία, καμιά άλλη επένδυση δεν έχει γίνει σαφής. Τα σχέδια παραμένουν «απόρρητα» και διαρκώς αλλάζουν. • Ο Μαβρόντι άφηνε να κυκλοφορεί η εντύπωση ότι αγοράζει εταιρείες ή τοποθετεί τα κεφάλαια του σε πολλούς τομείς με «μυστικότητα». Μόνο η αγορά ενός πακέτου μετοχών της AUTOBAS (LADA) είχε γίνει γνωστή.
• Αν και αξιοποιεί πολλά - ιδίως αποστρατευμένα - στελέχη της αριστεράς, ο Μ. Τροχανάς δεν θέλει σχέσεις με την πολιτική. Ωστόσο, στέλνει ανοιχτές επιστολές σ' όλους τους βουλευτές και τους καλεί να συμμετάσχουν στο εγχείρημα του. Επαγγέλλεται δε τη σύσταση του υπερκομματικού ΠΑ.ΡΕ.Κ. (Ρεαλιστικό Κίνημα) και μέμφεται όσους πολιτικούς αδιαφορούν για τον νέο επιχειρηματικό πολιτισμό του. • Ο Μαβρόντι αποστρέφεται την πολιτική. Αλλά για να αποφυλακιστεί θέτει υποψηφιότητα στις συμπληρωματικές εκλογές (3.11.1994) και εκλέγεται μόνο για να υπερασπιστεί τους μετόχους του, αποσπώντας την υποστήριξη παραγόντων όλου σχεδόν του κομματικού φάσματος. Βουλευτής, πλέον, συμμαχεί στη Δούμα με τον υπαρχηγό του Ζιρινόφσκι, Αλεξέι Μιτροφάνοφ (και 16 άλλους ακροδεξιούς βουλευτές), και ιδρύει το υπερκομματικό σχήμα «Κεφάλαιο του Λαού».

 

(Ελευθεροτυπία, 22/1/1995)

 

www.iospress.gr                                          ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ