ΠΡΟΤΥΠΑ

Η Ελλάδα του Χίτλερ

1.  /  2.

ΓΚΕΜΠΕΛΣ

Σας καταλάβαμε για το καλό σας

Η προσήλωση των αυθεντικών ναζί στο ελληνικό κλέος και η θέληση τους να μοιραστούν την αρχαία μας κληρονομιά τους οδήγησε σε κάποια ...αμηχανία, όταν κατέλαβαν και ισοπέδωσαν την Ελλάδα. Οι εθνικοσοσιαλιστές του Χίτλερ θεωρώντας ότι ανήκουν στην ίδια αρία φυλή με τους αρχαίους Ελληνες, συμπέραιναν ότι ως "ανώτερος" λαός δικαιούται ...να κατακτήσει και να εξαφανίσει τους "υποδεέστερους". Σ' αυτό, όμως, το σχήμα δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί η επιθετικότητά τους κατά των Ελλήνων. Ετσι, η κατοχή και η καταστροφή της Ελλάδας και η εξολόθρευση χιλιάδων Ελλήνων παρουσιάστηκε ως ένα γεγονός που οφείλεται αποκλειστικά στους Αγγλους και τους μπολσεβίκους. Οι σημερινοί άλλωστε, οπαδοί των ναζί στη χώρα μας είναι σαφείς: "Η εξύμνησις της Ελλάδος από τους Γερμανούς αποτελεί τίτλον τιμής για τους Ελληνας. Αν οι Αγγλοι δεν απεβιβάζοντο στην Ελλάδα, οι Γερμανοί δεν θα εξεστράτευον εναντίον μας και θα άφηναν τους Ελληνας και τους Ιταλούς να λύσουν μόνοι των τας διαφοράς των", γράφει ο παρουσιαζόμενος ως ιστορικός, ναζιστής Κώστας Πλεύρης ("Γκαίμπελς, Αποκαλύψεις από το ημερολόγιόν του για τον πόλεμον του 1940-41. Η αλήθεια για την 'αντίσταση'". -εκδ. "Νέα Θέσις", 1992).
Λίγους μήνες πρίν την εισβολή της Βέρμαχτ στη χώρα μας ο Γκέμπελς διακρίνει στην Ελλάδα "υπερβολικά υπέρ των Γερμανών αισθήματα" ( Ημερολόγιο, 19.12.1940), ενώ διαπιστώνει ανικανότητα του ιταλικού στρατού να ολοκληρώσει την "αποστολή του". Στις 22.12.1940 σημειώνει του ότι "Ο Φύρερ θα προτιμούσε να έβλεπε την ειρήνη μεταξύ Ρώμης και Αθηνών", θα τον ενδιέφερε δηλαδή η "φυσική" προσχώρηση της Ελλάδας (χώρα που ο Χίτλερ τόσο θαύμαζε για το ιστορικό της μεγαλείο) στα εθνικοσοσιαλιστικά ιδεώδη και στον άξονα. Στις 29.3.1941 επειδή τελικά οι Ελληνες, όπως είναι γνωστό, δεν ασπάσθηκαν το Τρίτο Ράιχ, ο Γκέμπελς αναγγέλλει ότι "η επί μακρόν προπαρασκευασθείσα επιχείρησις κατά της Ελλάδος αναμένεται να αρχίσει την 7ην Απριλίου... Θα προχωρήσωμεν προς Θεσσαλλονίκην κ.τ.λ". Οταν αρχίζει η γερμανική εισβολή ο υπεύθυνος προπαγάνδας των ναζί υπογραμμίζει: "η Ελλάς διακηρύσσει ότι θα αντισταθεί. Οσον αφορά τους Ελληνες θα κρατήσωμεν μιά ευγενή, προσεκτική γραμμή", βεβαίως όμως ... "μέχρις ότου γίνουν αυθάδεις" (7.4.1941). Οι σφαγές έχουν ξεκινήσει, ο "φιλέλλην" Γκέμπελς εκφράζει τον θαυμασμό του στους Ελληνες μαχητές: "Προχωρούμε αργώς στην Ελλάδα... Οι Ελληνες είναι γενναίοι μαχηταί... Τα καταληφθέντα χαρακώματα είναι γεμάτα πτώματα... Και αυτός ο Φύρερ θαυμάζει ιδιαιτέρως το θάρρος των Ελλήνων. Ισως υπάρχει ακόμη ένα ίχνος της παλαιάς Ελληνικής καταγωγής σ' αυτούς. Ο Φύρερ απαγορεύει τον βομβαρδισμό των Αθηνών. Αυτό είναι δίκαιον και ευγενές εκ μέρους του. Λυπάται βαθέως που ηναγκάσθη να πολεμήσει του Ελληνας. Εάν οι Αγγλοι δεν είχαν εγκατασταθεί εκεί δεν θα εβοήθη ποτέ τους Ιταλούς... " (8.4.1941). Ο Γκέμπελς πιστεύοντας στον "απελευθερωτικό" χαρακτήρα των γερμανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων και ευρύτερα στη "δύναμη" του εθνικοσοσιαλισμού, ονειρεύεται Ελληνες ομοιδεάτες. Η συγκομιδή όμως δεν φαίνεται ικανοποιητική. "Η σημαία μας κυματίζει στον Ολυμπο. Η Λάρισα στην κατοχή μας... Τώρα ο δρόμος είναι μπροστά ανοικτός. Και ο Ελλην πρωθυπουργός Κορυζής απέθανεν αιφνιδίως ...και διάδοχός του είναι ο φίλος μας Κοτζιάς (σ.σ. πρόκειται για τον μετέπειτα δήμαρχο Αθηναιών το 1951)... Οπωσδήποτε ο Κοτζιάς είναι στο πλευρό μας... Οι Αγγλοι εξώφλησαν" (20.4. 1941). Και την επομένη, 21.4.1941, σημειώνει: "Τα Στούκα μας πραγματοποιούν υπέροχον εργασίαν... Ο Κοτζιάς παρητήθη από την θέσιν του. Πιθανώς τον εξεδίωξαν. Είναι καλλίτερον έτσι. Επρεπε να κρατήσει τον εαυτόν του έτοιμο για την τελική κατάρρευση. Θα τον χρησιμοποιήσωμεν καλώς τότε. Απαγορεύω στον τύπο να του επιτεθεί".
Ο ίδιος ο Χίτλερ στο Ράιχσταγκ (4 Μαίου 1941) μιλώντας για την κατάκτηση των Βαλκανίων, θα επισφραγίσει το "θαυμασμό" του για τους Ελληνες και θα "λυπηθεί" για τον πόλεμο που "υποχρεώθηκε" να τους κηρύξει: "Γιατί σήμερα, και νομίζω ότι δεν παραχαράζω την ιστορική αλήθεια, πρέπει να κάνω μία διάκριση μεταξύ του ελληνικού λαού και του στρώματος της διεφθαρμένης άρχουσας τάξης, η οποία εμπνεόμενη από έναν μονάρχη υπάκουο στις θελήσεις της Αγγλίας, δεν νοιαζόταν για τα πραγματικά καθήκοντα της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά ταυτιζόταν με τους στόχους της Βρετανικής πολεμικής πολιτικής (...) Ο άσχημος καιρός, χιόνια, βροχές και καταιγίδες, μαζί με την εξαιρετικά ηρωική αντίσταση των Ελλήνων στρατιωτών -οφείλω να το πώ από αγάπη προς την ιστορική αλήθεια- έδωσαν στην κυβέρνηση των Αθηνών αρκετό χρόνο να σκεφτεί τις συνέπειες της ατυχούς απόφασής της ώστε να επιχειρήσει μιά λογική λύση της καταστάσεως". Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο Φύρερ αφού ανέπτυξε τα πεπραγμένα των ορδών του, ξαναθαύμασε τους Ελληνες: "Η ιστορική αλήθεια με υποχρεώνει να πιστεύω, ότι από όλους τους αντιπάλους που μας αντιτάχτηκαν, ο Ελληνας στρατιώτης είναι εκείνος που πολέμησε με τη μεγαλύτερη περιφρόνυση του θανάτου. Δεν συνθηκολογούσε παρά μόνο όταν κάθε αντίσταση ήταν αδύνατη και ως εκ τούτου άχρηστη".
Ο κατάλογος των "θαυμαστών" περιλαμβάνει τον Στρατάρχη φον Λιστ, επικεφαλής των δυνάμεων εισβολής, τον διοικητή των SS Ντίτριχ και πλήθος άλλων ναζί αξιωματούχων! Αυτό ακριβώς το "ιστορικό υλικό" αξιοποιούν και οι σύγχρονοι ναζί αλλά και οι "αναθεωρητές ιστορικοί", για να αποδείξουν ότι για τις θηριωδίες των κατακτητών δεν ευθύνονται οι χιτλερικοί, παρά μόνο οι Ιταλοί, οι Αγγλοι -που μας ενέπλεξαν- και φυσικά η ΕΣΣΔ και οι "κομμουνιστοσυμμορίτες" οι οποίοι "προκαλούσαν τα φιλελληνικά γερμανικά στρατεύματα".
 

(Ελευθεροτυπία, 9/4/1995)

 

www.iospress.gr                                          ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ