ΘΕΩΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ AIDS


Οι συνωμοσίες του ιού

1.   2. 

 
Ο αληθοφανής μύθος

Τι ακριβώς υποστηρίζουν οι θιασώτες της "συνωμοτικής" προέλευσης του AIDS; Aφήνοντας κατά μέρος τους φαιδρότερους ισχυρισμούς περί συστηματικής χρήσης του "απόλυτου βιολογικού όπλου" από κάποιους "σκοτεινούς κύκλους" που ποικίλουν ανάλογα με τα ιδεολογικοπολιτικά γούστα του κάθε αφηγητή, ας επικεντρώσουμε την προσοχή μας στην αληθοφανέστερη θεωρία -αυτήν που υποστηρίζει ότι το AIDS ναι μεν προέρχεται από εργαστήρια βιολογικού πολέμου, κατά λάθος όμως ξέφυγε από κάθε έλεγχο. Η πιο "συγκροτημένη" εκδοχή αυτού του είδους έχει εκτεθεί από τους ανατολικογερμανούς Γιάκομπ και Λίλι Ζέγκαλ, στο δυτικογερμανικό περιοδικό "Geheim", το καλοκαίρι του 1990.
Σημείο εκκίνησης της θεωρίας τους αποτελεί η κατάθεση του Ντόναλντ Μακ Αρθουρ, στελέχους του τμήματος βιολογικών ερευνών του αμερικανικού Πενταγώνου, στην Υποεπιτροπή Κονδυλίων της Βουλής των ΗΠΑ (1η Ιουλίου 1969), κατά την οποία ζητά τη χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων για τη δημιουργία, "μέσα σε 5-10 χρόνια" ενός νέου ιού που θα είναι σε θέση να πλήττει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού. "Ξεκίνησε έτσι μια περίοδος τρελών πειραματισμών", ισχυρίζονται οι Ζέγκαλ. "Μια ομάδα ασχολούνταν με την προσπάθεια να κάνει τους παθογόνους μικροοργανισμούς των ζώων να προσαρμοστούν στον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτό έγινε υπό την κάλυψη των ερευνών για θεραπεία του καρκίνου. Ο αγώνας δρόμου κερδήθηκε από τον Ρόμπερτ Γκάλο του ερευνητικού κέντρου της Βηθεσδά, που περιέγραψε τα ευρήματά του το 1975. Την επόμενη χρονιά, ο Γκάλο περιέγραψε τις επεμβάσεις σε γονίδια που πραγματοποιούσε. Το 1980 δημοσίευσε την ανακάλυψη του ιού HTLV της ανθρώπινης λευχαιμίας. Στα τέλη του 1977, ένα εργαστήριο υψίστης ασφαλείας (Ρ4) είχε εγκαινιαστεί επίσημα στο κτίριο 550 του Φόρτ Ντίτρικ του Μέριλαντ, του σημαντικότερου ερευνητικού κέντρου βιολογικού πολέμου του Πενταγώνου". Βάσει των διεθνών συνθηκών για την απαγόρευση της έρευνας, παραγωγής κι αποθήκευσης των βιολογικών όπλων, συνεχίζουν, ένα μέρος του Φόρτ Ντίτρικ "αποστρατιωτικοποιήθηκε". Το τμήμα που ασχολούνταν με την ανακάλυψη του ιού μετονομάστηκε σε "Εγκαταστάσεις Καρκινολογικών Ερευνών Φρέντερικ" και τέθηκε υπό τη διεύθυνση του Καρκινολογικού Ινστιτούτου της γειτονικής Βηθεσδά, επικεφαλής του οποίου δεν ήταν άλλος από τον Γκάλο.
Στο επιστημονικό μέρος της υπόθεσης (που, ειρήσθω εν παρόδω, διαψεύδεται σαν τσαρλατανισμός από τους περισσότερους ειδικούς), οι Ζέγκαλ υποστηρίζουν πως ο ιός του AIDS προήλθε από τη σύζευξη του παρεμφερούς ιού visna -που πλήττει τα πρόβατα της Ισλανδίας χωρίς να μεταδίδεται στον άνθρωπο- με τον ιό HILV της λευχαιμίας. Υπολογίζοντας ότι ο ΗΙV και ο visna διέφεραν κατά 60% το 1986 και πως ο ρυθμός μετάλλαξης του πρώτου είναι κατά μέσον όρο 10% ανά διετία, οι Ζέγκαλ υπολογίζουν ότι "ο ιός visna μεταλλάχθηκε στον HIV το 1978, γεγονός που συμφωνεί με το γεγονός ότι τα πρώτα κρούσματα του AIDS εμφανίστηκαν έναν περίπου χρόνο αργότερα, την άνοιξη του 1979".
Οσον αφορά τέλος τη μετάδοση του ιού, οι Ζέγκαλ αποφεύγουν τον ισχυρισμό περί εσκεμμένης διασποράς του σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, υποστηρίζοντας αντίθετα πως οι ερευνητές εξαπατήθηκαν από την απρόσμενα μεγάλη περίοδο επώασης του ιού. Αφού υπενθυμίσουν πως στις ΗΠΑ διάφορες βιολογικές ουσίες δοκιμάζονται πειραματικά κατά κανόνα πάνω σε εθελοντές βαρυποινίτες με αντάλλαγμα την απελευθέρωσή τους -αν, εννοείται, επιζήσουν- καταλήγουν στην εκτίμηση ότι τα ήπια συμπτώματα των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον HIV πρέπει να ξεγέλασαν τους επιστήμονες. "Εκείνοι που διεξήγαγαν την έρευνα", γράφουν, "πρέπει να κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο νέος ιός δεν ήταν και τόσο κακοήθης ώστε να θεωρηθεί κατάλληλος για στρατιωτική χρήση, οι δε ασθενείς πάνω στους οποίους δοκιμάστηκε, και οι οποίοι είχαν φαινομενικά αναρρώσει, αφέθηκαν ελεύθεροι. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς ήταν επαγγελματίες εγκληματίες και η Ν. Υόρκη τους πρόσφερε το κατάλληλο περιβάλλον. Επιπλέον, οι ασθενείς ήταν αποκλειστικά άντρες και πολλοί ανάμεσά τους είχαν ένα παρελθόν ομοφυλοφιλίας και κατάχρησης ναρκωτικών, όπως συνήθως συμβαίνει στις αμερικανικές φυλακές. Γίνεται έτσι κατανοητό γιατί το AIDS πρωτοεμφανίστηκε στη Ν. Υόρκη, αρχικά μονάχα μεταξύ αντρών και τοξικοεξαρτημένων. Αν ο ιός ήταν έτοιμος στις αρχές του 1978 και αν τα πειράματα άρχισαν χωρίς ιδιαίτερη καθυστέρηση, τότε οι πρώτες περιπτώσεις AIDS σε πλήρη ανάπτυξη ήταν ακριβώς το αποτέλεσμα που θα έπρεπε να περιμένει κανείς".


ΟΙ ΜΕΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΕ

ΑΛΙ ΜΠΑΓΚΑΝΤΙ. Από άρθρο με τίτλο "Οι Ισραηλινοί χρησιμοποιούν τον ιό του AIDS ως όπλο μαζικής καταστροφής" του αγγλόφωνου "Arab Journal" που εκδίδεται στο Ιλινόι: "Η ισραηλινή κυβέρνηση πειραματίζεται με έναν τύπο όπλου μαζικής καταστροφής για να αντιμετωπίσει τα παιδιά της Παλαιστίνης. Χρησιμοποιεί τον ιό του AIDS. Η μέθοδος δεν είναι το σεξ, όπως έκαναν οι πράκτορες της Μοσάντ μεταμφιεσμένοι σε τουρίστες για να μεταδώσουν την ασθένεια στους Αιγύπτιους. Οι Ισραηλινοί χρησιμοποιούν βελόνες. Η αργή και οδυνηρή δολοφονία των παιδιών της Παλαιστίνης διενεργείται στα ισραηλινά νοσοκομεία, όπου νοσοκόμες και γιατροί τούς κάνουν την ένεση του θανάτου. Το πράσινο φως για την επιχείρηση έχει δοθεί σε ανώτατο επίπεδο από μέλη της ισραηλινής κυβέρνησης."

ΤΖΟΣΟΥΑ ΝΚΟΜΟ. Αντιπρόεδρος της Ζιμπάμπουε, μιας χώρας στην οποία ο ένας στους δέκα κατοίκους υπολογίζεται ότι έχει μολυνθεί από τον ιό, ο Τζόσουα Νκόμο υποστήριξε πρόσφατα (Απρίλιος 1996) ότι το AIDS "καλλιεργήθηκε από τους λευκούς ανθρώπους για να αποδεκατίσουν τους μαύρους". Στη δήλωση αυτή προέβη ο αντιπρόεδρος της Ζιμπάμπουε μετά την κηδεία του σαραντάχρονου γιου του, του επιχειρηματία Ερνεστ Τουτάνι. Κατά την άποψη του Νκόμο, το AIDS μπορεί να σκοτώνει και λευκούς, αλλά αυτοί έχουν τη δυνατότητα να το πολεμήσουν "γιατί γνωρίζουν καλά τα της προέλευσής του. Δεν δέχονται ωστόσο να μοιραστούν αυτή τους τη γνώση".

ΑΜΠΝΤΟΥΛ ΑΛΙ ΜΟΥΧΑΜΑΝΤ. Γιατρός, υπεύθυνος υγείας της μαύρης ακροδεξιάς οργάνωσης "Εθνος του Ισλάμ" της οποίας ηγείται ο Λούις Φάρακαν, έχει υπό την εποπτεία του μια κλινική για ασθενείς με AIDS. Μέχρι προ τίνος, η κλινική και ο υπεύθυνός της είχαν καταγγελθεί για την απαράδεκτη στάση τους απέναντι στους ομοφυλόφιλους ασθενείς. Πρόσφατα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η "Anti-Defamation League" -ένωση που αγωνίζεται κατά του αντισημιτισμού-, ο υπεύθυνος υγείας του "Εθνους του Ισλάμ" διατύπωσε τη θέση ότι εβραίοι γιατροί μεταδίδουν συστηματικά τον ιό του AIDS με ενέσεις στους μαύρους ασθενείς τους.

ΡΟΜΠΕΡΤ ΣΤΡΕΚΕΡ και Τεντ Στρέκερ. Πρόκειται για δύο από τους ειδικούς αμερικανούς συνωμοσιολόγους οι οποίοι -από το 1983- μάζεψαν πενήντα άρθρα από "επιστημονικά περιοδικά" και κατέληξαν ότι το AIDS σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ στην πλάτη των Αφρικανών. Συγκεκριμένα υποστηρίζουν ότι ο ιός πέρασε μέσα σε εμβόλια για την ευλογιά και την ηπατίτιδα, υπό την καθοδήγηση του δόκτορος Βολφ Ζμούνες. Το "αποδεικτικό" υλικό περιλαμβάνεται σε βιντεοκασέτα 96 λεπτών η οποία υποτίθεται ότι έχει γίνει ανάρπαστη. Ανάμεσα στα διαφημιστικά όπλα των υποστηρικτών του "έργου" των Στρέκερ ξεχωρίζουμε την "περίεργη αυτοκτονία" του Τεντ το 1988, η οποία αποδίδεται στο ότι δεν του αναγνώρισαν την αξία της μεγάλης του ανακάλυψης.

ΒΟΛΦ ΖΜΟΥΝΕΣ. Ολοι οι θεωρητικοί της "συνωμοσίας του AIDS" συμφωνούν ότι πίσω από την εμφάνιση του ιού κρύβεται ο περίεργος καθηγητής Ζμούνες. Ο Κάμπελ Ντάγκλας γράφει γι αυτόν ότι δεν είναι τυχαίο πως είναι Πολωνοεβραίος που πέρασε από στρατόπεδο της Σιβηρίας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και μετά βρέθηκε να σπουδάζει στο Τομσκ, όπου και παντρεύτηκε μια Ρωσίδα. Αργότερα, το 1959, εργάστηκε στο πολωνικό σύστημα υγείας. Σε μια εποχή που στις κομμουνιστικές χώρες δεν συνηθίζονταν τα ταξίδια, ο Ζμούνες επισκέφθηκε όλο τον δυτικό κόσμο. Και "δεν είναι τυχαίο" ότι μετά το 1969 βρέθηκε στη Νέα Υόρκη, όπου και μεγαλούργησε με κρατικά κονδύλια στην έρευνα ιών και μεταδοτικών ασθενειών. Πέθανε από καρκίνο το 1982, και βεβαίως δεν μπορεί να δώσει εξηγήσεις για το ρόλο του.

ΑΛΑΝ ΚΑΝΤΓΟΥΕΛ. Συγγραφέας δύο βιβλίων με τους εύγλωττους τίτλους: "Το AIDS και οι γιατροί του θανάτου" (1986), "Αδερφίστικο αίμα" (1993). Οι απόψεις του για την προέλευση του ιού, ως προϊόν του βιολογικού πολέμου, έχουν χαρακτηριστεί απαράδεκτες και επικίνδυνες από τη Διάσκεψη της Διεθνούς Οργάνωσης Υγείας στον Καναδά, ήδη από το 1989. Προφανώς οι οπαδοί των σχετικών τερατολογιών ερμηνεύουν τη σκληρή θέση της ΠΟΥ έναντι του Κάντγουελ ως επιβεβαίωση των θεωριών του!

ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΚΟΥΠΕΡ. Υπάλληλος της CIA ο οποίος διατείνεται ότι παραιτήθηκε από την υπηρεσία του, ύστερα από 30 χρόνια, μόλις κατάφερε να συγκεντρώσει τις μυστικές πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το AIDS "δημιουργήθηκε" για τον έλεγχο των γεννήσεων, όταν απέτυχαν τα προηγούμενα μέτρα οικογενειακού προγραμματισμού!

ΜΑΙΚΕΛ ΚΑΣΕΤ. Σε εκπομπή του στο "Δίκτυο 23" του Λος Αντζελες, ο Μ. Κάσετ έθεσε πρόσφατα το ερώτημα κατά πόσον η αμερικανική κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία του ιού του AIDS. Ανέτρεξε στα γνωστά ντοκουμέντα που έχουν κατά καιρούς χρησιμοποιηθεί για να αποδειχθεί η ενοχή της αμερικανικής κυβέρνησης (την ακρόαση του 1969 στην επιτροπή κονδυλίων κατά την οποία ζητήθηκε η έγκριση έρευνας για μια βιολογική ουσία που θα διαλύει το ανοσοποιητικό σύστημα, τους μαζικούς εμβολιασμούς για ευλογιά το 1972 στην Κεντρική Αφρική κ.ο.κ.). Προχώρησε ωστόσο ακόμη περισσότερο, συνδέοντας την υπόθεση με άκρως απόρρητο μνημόνιο του Χένρι Κίσινγκερ (αρχές της δεκαετίας του '70), στο οποίο αναφερόταν ότι "η μείωση του πληθυσμού οφείλει να είναι η υψίστη προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ στις χώρες του Τρίτου Κόσμου".

ΤΙΜΟΘΙ ΤΖΕΙΜΣ ΝΤΕΙΒΙΣ. Στη στήλη του στην "Iowa State Daily", ο αμερικανός δημοσιογράφος σχολίαζε στις 14 Νοεμβρίου 1995 τα πορίσματα δημοσκόπησης που είχε τότε διενεργηθεί μεταξύ χιλίων μαύρων από πέντε αμερικανικές πόλεις. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, περισσότεροι από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων απάντησαν ότι το AIDS παρασκευάστηκε σε εργαστήριο βιολογικού πολέμου για να χρησιμοποιηθεί ως όπλο γενοκτονίας του μαύρου πληθυσμού. Ενα άλλο τρίτο απάντησε ότι "δεν είναι βέβαιοι ότι το AIDS δημιουργήθηκε για να καταστρέψει τους Αφροαμερικανούς", ενώ λιγότεροι από το ένα τρίτο απάντησαν ότι δεν πιστεύουν ότι η κυβέρνηση της χώρας τους κατασκεύασε έναν ιό για να τους εξοντώσει.ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Mirko D. Grmek, "History of AIDS. Emergence and Origin of a Modern Pandemic"
(έκδοση Princeton University Press, Πρίνστον 1990). Με τη μελέτη του αυτή, ο συγγραφέας, καθηγητής της ιστορίας της Ιατρικής στο Ζάγκρεμπ και στη συνέχεια διευθυντής σπουδών στη Σορβόνη, προτείνει μια τεκμηριωμένη και νηφάλια αντιμετώπιση της ασθένειας που ονομάστηκε "μάστιγα του αιώνα". Ανασυγκροτεί το χρονικό της εμφάνισης του ιού και περιγράφει τους τρόπους της εξάπλωσής του. Σε ειδικό κεφάλαιο αναφέρεται στις απόψεις που θεωρούν το AIDS όπλο βιολογικού πολέμου.

Douglas Grimp (επιμ.), "AIDS. Cultural Analysis. Cultural Activism" (έκδ. The MIT Press, Μασαχουσέτη-Λονδίνο 1988). Συλλογή κειμένων με θέμα το AIDS και απόπειρα προσέγγισης των ποικίλων κοινωνικών και πολιτισμικών παραμέτρων που συνδέονται με την εξάπλωση της ασθένειας.

Girard R., "Tristes chimeres (SIDA)" (έκδοση Grasset, Παρίσι 1987). Στο βιβλίο της, η γαλλίδα δημοσιογράφος υποστηρίζει την άποψη ότι ο ιός του AIDS είναι προϊόν αμερικανικών εργαστηρίων και ότι πίσω από την "κατασκευή" του βρίσκεται η CIA.ΔΕΙΤΕ

Δώδεκα πίθηκοι
(Twelve monkeys) του Τέρι Γκίλιαμ (1995). Χρόνια μετά τον αστραπιαίο αποδεκατισμό της ανθρωπότητας από μια μυστηριώδη μεταδοτική ασθένεια, οι επιζήσαντες προσπαθούν να εντοπίσουν την προέλευσή της και καταλήγουν σε ένα θρησκόληπτο ερευνητή σε βιολογικά εργαστήρια, που θέλησε να φέρει μια μέρα νωρίτερα την Αποκάλυψη. Πολιτικό θρίλερ επιστημονικής φαντασίας, εμπνευσμένο από τις συνωμοτικές θεωρίες για την προέλευση του AIDS.

Αγριες νύχτες (Les nuits fauves) του Σιρίλ Κολάρ (1992). Η προσπάθεια ενός καλλιτέχνη να συμφιλιωθεί με την ιδέα του επερχόμενου θανάτου του λόγω AIDS. Αυτοβιογραφική ταινία του 30χρονου Κολάρ που πέθανε λίγο μετά την ολοκλήρωσή της.

Φιλαδέλφεια (Philadelphia) του Τζόναθαν Ντέμι. Ο δικαστικός αγώνας ενός δικηγόρου κατά της εταιρείας που τον απέλυσε όταν έγινε γνωστό ότι πάσχει από AIDS. Πρόκειται για την πρώτη χολιγουντιανή παραγωγή με θέμα την ομοφυλοφιλία και το AIDS, ζητήματα που έως τότε περιλαμβάνονταν στην άτυπη "μαύρη λίστα" του Χόλιγουντ.

(Ελευθεροτυπία, 30/11/1997)

 

www.iospress.gr                                  ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ