ΟΙ ΦΗΜΕΣ ΤΗΣ 11ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ


Ειδήσεις στην ομίχλη

1.   2.   


Θεωρίες για ... αόρατους εχθρούς, «εμπιστευτικές» πληροφορίες για το επόμενο τρομοκρατικό χτύπημα, μαζί προφητείες και μαντείες, εικόνες του Σατανά: ηλεκτρονικά ταχυδρομεία και Διαδίκτυο έχουν αναλάβει τη διακίνηση των τερατολογιών που στοιχειώνουν τον ύπνο των Αμερικανών -και όχι μόνον... 
 

Το σύντομο ηλεκτρονικό μήνυμα πρωτοεμφανίστηκε στις 5 Οκτωβρίου και από τότε γνωρίζει εντυπωσιακή διάδοση στις ΗΠΑ. Η νεαρή Αμερικανίδα που βρίσκεται πίσω από την αρχική του διατύπωση εξηγούσε στους πρώτους αποδέκτες του -τη λίστα των ατόμων με τα οποία διατηρεί ηλεκτρονική αλληλογραφία- ότι δεν συνηθίζει να διακινεί ανυπόστατες φήμες και ότι εύχεται ολόψυχα να μην αποδειχθεί σωστό το περιεχόμενό του, αλλά ότι ένιωσε υποχρεωμένη να μοιραστεί μια πληροφορία χάρη στην οποία θα μπορούσαν να σωθούν αμέτρητες ανθρώπινες ζωές. 

* «Η φίλη μιας φίλης μου έβγαινε με ένα αγόρι από το Αφγανιστάν μέχρι πριν από ένα μήνα», ισχυριζόταν η συντάκτρια του περίεργου e-mail. «Είχε ραντεβού μαζί του στις 6 Σεπτεμβρίου, αλλά εκείνος την έστησε. Οπως είναι φυσικό, η κοπέλα ταράχτηκε και πήγε στο σπίτι του να δει τι τρέχει, αλλά το βρήκε εντελώς άδειο. 

»Στις 10 Σεπτεμβρίου δέχθηκε ένα γράμμα από το φίλο της όπου της έλεγε ότι λυπόταν πολύ για τη συμπεριφορά του και ότι θα ήθελε να μπορούσε να της εξηγήσει τι συνέβαινε. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι την εκλιπαρούσε να μην μπει σε αεροπλάνο στις 11 του μηνός και να μην επισκεφθεί εμπορικό κέντρο στις 31 Οκτωβρίου. Μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, η κοπέλα απευθύνθηκε στο FBI και του παρέδωσε το γράμμα του φίλου της».

Παρά τη ρητή διάψευση του FBI, διαφορετικές εκδοχές της ίδιας ιστορίας άρχισαν να κυκλοφορούν τις επόμενες ημέρες, πάντοτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προκαλώντας ανησυχία στους αποδέκτες τους οι οποίοι, για καλό και για κακό, υποκύπτουν απ' ό,τι φαίνεται μαζικά στον πειρασμό να «προειδοποιήσουν» τους δικούς τους γνωστούς και φίλους: 

* Σε μία ιδιαίτερα διαδεδομένη περίπτωση, κάποιος ενημερώνει ότι μια φίλη του ξέρει πως το FBI ανέκρινε μια κοπέλα, ο φίλος της οποίας ήταν Αραβας και εμπλέκεται στο τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου. Ο άντρας αυτός είχε εξαφανιστεί το καλοκαίρι αφήνοντας στη φίλη του ένα σημείωμα, στο οποίο τη συμβούλευε να μην ταξιδέψει με αεροπλάνο στις 11 Σεπτεμβρίου και να μην ψωνίσει σε εμπορικό κέντρο στις 31 Οκτωβρίου.

* Σύμφωνα με μια παραπλήσια ιστορία που κυκλοφορεί επίσης ευρύτατα μέσω e-mail, ο γνωστός ενός γνωστού φέρεται με ανθρωπιά σε έναν «ξένο», συνήθως αραβικής καταγωγής, κι εκείνος τον ανταμείβει με μια πραγματικά ανεκτίμητη πληροφορία, αποκαλύπτοντάς του τον τόπο και το χρόνο του επόμενου τρομοκρατικού χτυπήματος: 

* Συνήθως πρόκειται για τη μητέρα ενός φίλου, η οποία αποκάλυψε στο συντάκτη του μηνύματος ότι μια συνάδελφός της ψώνιζε προ ημερών σε αγγλικό πολυκατάστημα, όπου βοήθησε έναν άλλο πελάτη με «ξενική προφορά» να συμπληρώσει τα ελάχιστα χρήματα που του έλειπαν για να πληρώσει το λογαριασμό του. 

* Εξω από το μαγαζί, ο ξένος την περίμενε για να της ζητήσει τη διεύθυνση στην οποία θα μπορούσε να της επιστρέψει τα χρήματα. 
Η γυναίκα του εξήγησε ότι δεν υπάρχει λόγος να μπει στον κόπο για ένα τόσο μικρό ποσό και τότε εκείνος τη συμβούλεψε να αποφύγει το κέντρο του Μπέρμιγχαμ στις 6 Οκτωβρίου. 

* Λίγο αργότερα, η γαλαντόμα Αγγλίδα αναγνώριζε το πρόσωπο του άγνωστου άντρα στις φωτογραφίες υπόπτων που της έδειχναν οι αρμόδιοι της αντιτρομοκρατικής... 

* «Δεν θα ήθελα να σπείρω τον πανικό, αλλά, σε περίπτωση που συνέβαινε κάτι, δεν θα συγχωρούσα ποτέ τον εαυτό μου», σημειώνει ο συντάκτης του μηνύματος. «Στις 6 Οκτωβρίου έχουμε και τον αγώνα Αγγλίας-Ελλάδας, κόσμος πολύς θα έχει μαζευτεί στα παμπ για να τον παρακολουθήσει, οπότε είναι μια καλή ευκαιρία για εκείνους που θα 'θελαν να επιχειρήσουν κάτι φρικτό».

Απειρες παραλλαγές αυτού του μηνύματος κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή ευρύτατα σε Ηνωμένες Πολιτείες και Αγγλία: ποικίλλουν απλώς ο τόπος, η εθνικότητα του «ευαίσθητου» τρομοκράτη (στην Αγγλία είναι συχνά Ιρλανδός, ενώ στις ΗΠΑ σχεδόν αποκλειστικά Αραβας) και το σημείο και ο χρόνος του αναμενόμενου χτυπήματος.

Ουδεμία πρωτοτυπία: από πολύ παλιά, κάθε μεγάλη κρίση συνοδεύεται από τη διάχυση αντίστοιχων «ειδήσεων» που, αν και ελάχιστα αληθοφανείς, έχουν τη δύναμη να πείθουν -ή, εν πάση περιπτώσει, να προβληματίζουν. 

* Δεν χρειάζεται να πάμε πολύ μακριά: νωπές είναι ακόμη οι «εμπιστευτικές πληροφορίες» που διακινήθηκαν στην Αθήνα τον πρώτο καιρό μετά το σεισμό του '99. 

Ολες βασίζονταν σε μια μη κατονομαζόμενη αλλά πάντως «έγκυρη» πηγή (ένας κολλητός του οποίου η κουμπάρα τα έχει με ένα σεισμολόγο ή κάποιον που συμμετείχε σε μυστική σύσκεψη του ΥΠΕΧΩΔΕ κ.ο.κ.) και όλες προειδοποιούσαν για το μεγάλο κακό που έρχεται. 

Είναι προφανές ότι πίσω από την κατασκευή και την ανακύκλωση των «πληροφοριών», κρύβεται ο τρόμος μπροστά στο άγνωστο και η ενδόμυχη επιθυμία των ανθρώπων να «τιθασεύσουν» ένα μέλλον που ενδέχεται να αποδειχθεί σκληρότερο από το ήδη σκοτεινό παρόν. 

Σε εποχές γενικευμένης ανασφάλειας, ευρύτατες κατηγορίες πολιτών εμφανίζονται έτσι κι αλλιώς πρόθυμες να αμφισβητήσουν την ειλικρίνεια των ιθυνόντων («που ξέρουν, αλλά δεν μιλούν») και να αναζητήσουν παρηγοριά σε συνωμοτικές, υπερβατικές ή απλώς ανορθολογικές ερμηνείες των γεγονότων που ήρθαν να ανατρέψουν τα δεδομένα της καθημερινότητάς τους. 

* Το κλίμα οξύνεται τον καιρό του πολέμου, οπότε τίθεται σε κίνηση ένας παμπάλαιος μηχανισμός που παραμένει λίγο-πολύ αναλλοίωτος στο πέρασμα του χρόνου. Διόλου τυχαία, τον σκληρό πυρήνα των «ειδήσεων» αυτού του τύπου που κυκλοφορούν σήμερα σε Αγγλία και Αμερική τον συναντούμε ήδη σε μια φήμη που γνώρισε εκπληκτική διάδοση στις ΗΠΑ μετά το τραύμα του Περλ Χάρμπορ, αλλά θεωρείται κατά πολύ αρχαιότερη: 

**Σύμφωνα με την παλιά αυτή ιστορία, ένας άντρας παίρνει στο αυτοκίνητό του μια γυναίκα για να την οδηγήσει στον προορισμό της. 

* Στο τέλος της διαδρομής, η γυναίκα κάνει να τον πληρώσει, αλλά εκείνος αρνείται. Τότε η άγνωστη προσφέρεται να του πει τη μοίρα του και του αποκαλύπτει ότι προτού φτάσει στο σπίτι του θα υπάρξει ένας νεκρός μέσα στο αυτοκίνητό του και ότι ο Χίτλερ θα πεθάνει σε έξι μήνες. 

* Λίγο αργότερα, ο οδηγός φτάνει στον τόπο ενός δυστυχήματος και προθυμοποιείται να μεταφέρει έναν τραυματία στο νοσοκομείο. 

Ο τραυματίας πεθαίνει καθ' οδόν και η μισή προφητεία πραγματοποιείται. Μένει, επομένως, να επαληθευτεί και το -επιθυμητό- δεύτερο σκέλος της.

Φόβος και ελπίδα, εξορκισμός του κακού, απόπειρα κατανόησης του ανερμήνευτου: αν οι αιτίες που γεννούν τις φήμες παραμένουν λίγο-πολύ αμετάλλακτες στο πέρασμα του χρόνου, κι αν οι ίδιες φήμες διαθέτουν την ικανότητα να προσαρμόζονται σε διαφορετικά ιστορικά συμφραζόμενα, η μεγάλη τομή αφορά το μηχανισμό διάδοσής τους. 

Στον καιρό του Διαδικτύου και της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η σύγχρονη τεχνολογία αναλαμβάνει τη διακίνηση της φήμης, προσδίδοντάς της κύρος και αυξάνοντας αισθητά την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα της διάχυσής της.

Παρ' όλο που οι φήμες σε εποχές κρίσης οφείλουν τη δημοτικότητά τους σε βαθύτερες και συχνά ανεξιχνίαστες παρορμήσεις, δεν είναι σπάνιες οι φορές που η δομή τους και ο μηχανισμός της διάδοσής τους χρησιμοποιούνται συστηματικά για αμιγώς πολιτικές χρήσεις. 

Συνωμοσίας το ανάγνωσμα

* Κλασικό παράδειγμα, η διεθνής αντισημιτική εκστρατεία που ακολούθησε την 11η Σεπτεμβρίου με στόχο να εντοπίσει στο πρόσωπο ενός προαιώνιου αποδιοπομπαίου τράγου (των Εβραίων) τον «αόρατο κίνδυνο» που απειλεί την ανθρωπότητα. Η συγκεκριμένη τερατολογία («οι Ισραηλίτες που δούλευαν στους πύργους είχαν ειδοποιηθεί να απουσιάσουν τη συγκεκριμένη ημέρα») γνώρισε ταχύτατη διάδοση και συνέχισε να κυκλοφορεί και μετά την προφανή διάψευσή της. 

Στην Ελλάδα, κάμποσα μέσα ενημέρωσης προθυμοποιήθηκαν να φιλοξενήσουν το εξόφθαλμο ψέμα, ενώ ο Γιώργος Καρατζαφέρης ανέλαβε εργολαβικά να το προωθήσει βρίσκοντας αφορμή να κηρύξει τη δική του ορθόδοξη τζιχάντ στους εβραίους συμπολίτες μας (βλ. «Ιός» 29/9/2001). 

* Ο Καρατζαφέρης, βέβαια, ως ιδανικός αποδέκτης -αλλά και πομπός- συνωμοτικών θεωριών, τον τελευταίο καιρό δεν προλαβαίνει να ανακαλύπτει «υπόπτους»: 

«Προ-κήρυξη στην "Ελευθεροτυπία". Στην αγαπημένη εφημερίδα των τρομοκρατών η μεγάλη πρωτιά», ισχυριζόταν πρόσφατο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας του («Α1» 22-23/9/2001). Το συνοδευτικό κείμενο «αποκάλυπτε» ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ερευνούν μια «προφητική» γραφιστική σύνθεση που δημοσιεύτηκε στο «Εψιλον» λίγο πριν από την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου. 

Ιδού το πώς και το γιατί της συνταρακτικής «είδησης»: 

«Σύμφωνα με πληροφορίες που δύσκολα διασταυρώνονται (sic), αυτό που βάζει στο μεγεθυντικό φακό των ανθρώπων του FBI τους οραματισμούς της "Ε" είναι η συνήθεια του Μπιν Λάντεν που, όπως γράφει ο "Economist", αρέσκεται να προαναγγέλλει τα κτυπήματά του υπό μορφήν διαφημίσεως (virtual advertisement). (...) Από τη θεωρία της "συμπτώσεως" απομακρύνεται ακόμη περισσότερο η ερμηνεία των σχεδιαγραμμάτων λόγω της ιδιόμορφης ιδεολογικοπολιτικής γραμμής ορισμένων συντακτών της "Ε"».

Την ώρα που ο δαιμόνιος Καρατζαφέρης γυρεύει τους υπαίτιους κάπου μεταξύ Εβραίων και δημοσιογράφων της "Ε", δεν είναι λίγοι που, δίχως ίσως να το συνειδητοποιούν, καταφεύγουν σε παρόμοιες πρακτικές, ανακυκλώνοντας φήμες ανάλογης σοβαρότητας. 

* Πόσοι για παράδειγμα δεν ακολούθησαν τις προτροπές του παρακάτω μηνύματος που έφτασε τις μέρες αυτές στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο ή στο κινητό τους; 

«Ανοίξτε το MSWord», συμβούλευε το μήνυμα. «Πληκτρολογήστε NYC (τα αρχικά της Νέας Υόρκης) σε κεφαλαία. Αλλάξτε το μέγεθος των γραμμάτων σε 72. Επιλέξτε τη γραμματοσειρά Wingdings». 

Καθώς η συγκεκριμένη γραμματοσειρά αποτελείται από σύμβολα, τα τρία γράμματα μετατρέπονται σε μια νεκροκεφαλή, στο αστέρι του Δαβίδ και σε μια γροθιά με τεντωμένο τον αντίχειρα. 

Αν για κάποιους ο «συμβολισμός» της σχηματιζόμενης εικόνας θεωρείται σήμερα προφανής («οι Εβραίοι επιχαίρουν για τον όλεθρο στη Νέα Υόρκη»), καλό θα ήταν να έπαιρναν υπόψη τους ότι η μετατροπή του αρκτικόλεξου της Νέας Υόρκης στα Wingdings έχει καταγγελθεί από το 1992 για τον ακριβώς αντίθετο λόγο: τότε η Μάικροσοφτ είχε αναγκαστεί να απολογηθεί στις καταγγελίες εκείνων που ισχυρίζονταν ότι ο συνδυασμός των τριών αυτών συμβόλων κρύβει ένα σαφές αντισημιτικό μήνυμα, επιβραβεύει δηλαδή τη δολοφονία των Εβραίων.

* Αλλά ευρεία διάδοση γνωρίζει και ένα παρόμοιο μήνυμα που ζητεί από τον αποδέκτη του να μετατρέψει σε Wingdings την πτήση Q33NY. Το αποτέλεσμα είναι μια σειρά εικόνων που υποτίθεται ότι μαρτυρούν την εμπλοκή των Εβραίων στα γεγονότα: ένα αεροπλάνο, δύο φύλλα χαρτί (που «θυμίζουν» κτίρια), η γνωστή νεκροκεφαλή πάνω από δύο κόκαλα τοποθετημένα χιαστί και το αστέρι του Δαβίδ. 

Οπερ έδει δείξαι, λοιπόν, παρ' όλο που ο αριθμός της πτήσης των αεροπλάνων που έπεσαν (Αμέρικαν Αιρλάινς 11 και 175) δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την ανύπαρκτη πτήση Q33.

* Διαφορετικής κατηγορίας, μια άλλη φήμη ξεκίνησε αμέσως μετά την 11η Σεπτεμβρίου από τον ανεξάρτητο δικτυακό τόπο Indymedia και κυκλοφόρησε γρήγορα (και) στην Ελλάδα μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αλλά και του καθημερινού τύπου: πρόκειται για την πληροφορία ότι οι εικόνες που μετέδωσε το CNN λίγες ώρες μετά τα γεγονότα και έδειχναν τους πανηγυρισμούς Παλαιστινίων ήταν στην πραγματικότητα εικόνες του 1991 και σχετίζονταν με την ιρακινή εισβολή στο Κουβέιτ (η οποία, παρεμπιπτόντως, συνέβη το 1990). 

Η πληροφορία προερχόταν από βραζιλιάνο φοιτητή, ο οποίος διατεινόταν πως ένας καθηγητής του έχει κρατήσει τις παλιές αυτές εικόνες σε βίντεο. Ακολούθησε απάντηση του CNN ότι οι εικόνες τραβήχτηκαν στις 11 Σεπτεμβρίου από συνεργείο του πρακτορείου Ρόιτερς. 

Μετά τον ντόρο, ο φοιτητής ανασκεύασε την καταγγελία του και το Πανεπιστήμιο της Βραζιλίας (UNICAMP) εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιχειρεί να «επανορθώσει» το κακό που διέπραξε ο φοιτητής του, θίγοντας το γόητρο του δημοσιογραφικού κολοσσού.

Αλλά να επιστρέψουμε στις φήμες που, την ώρα που τα κινητά στην Ελλάδα παίρνουν φωτιά με τα «ύποπτα» παιχνίδια των γραμματοσειρών, συνεχίζουν να δοκιμάζουν τα νεύρα των Αμερικανών κάθε φορά που ανοίγουν την ηλεκτρονική τους αλληλογραφία. 

* Μεγάλη πέραση μοιάζει να έχει ένα πρόσφατο e-mail, στο οποίο κάποιος αποκαλύπτει πως ο πατέρας του είναι σε θέση να γνωρίζει ότι στη Νέα Υόρκη άτομα αραβικής καταγωγής νοίκιασαν 30 περίπου φορτηγά από τρεις διαφορετικές εταιρείες και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν. Η διάψευση της πληροφορίας από υπεύθυνους και των τριών εμπλεκόμενων εταιρειών δεν φάνηκε αρκετή για να αναχαιτίσει τη διάδοση του μηνύματος.

* Το ίδιο ανίσχυρο αποδεικνύεται το γεγονός ότι πολλές από τις «επικίνδυνες» ημερομηνίες (22 Σεπτεμβρίου, 6 Οκτωβρίου κ.ο.κ.) έχουν περάσει ανεπιστρεπτί χωρίς να επιβεβαιωθεί η «πρόβλεψη». Πανομοιότυπες φήμες (με διαφορετικό, χρονικό ορίζοντα) κυκλοφορούν πάντοτε στο Διαδίκτυο.

Τα κέρατα του Σατανά

Και σαν να μην έφταναν οι φήμες που προαναγγέλλουν το επικείμενο κακό, ανακαλύπτονται και «προφητείες» που προέβλεψαν το κακό που συνέβη, αλλά κανείς δεν τους έδωσε τη δέουσα σημασία. 

Δεν είναι μόνο το πολυσυζητημένο τετράστιχο-μαϊμού του Νοστράδαμου (ναι, αυτού που υποτίθεται πως προείπε την άνοδο του Χίτλερ, τη διάδοση του AIDS και κάθε λοιμό, σεισμό και καταποντισμό) που ανέβασε στα ύψη -και στην Ελλάδα- τις πωλήσεις των έργων του. 

* Στον αμερικανικό τύπο αναφέρονται δύο τουλάχιστον άξιοι επίγονοι του Νοστράδαμου (και οι δύο μαθητές) οι οποίοι, ατενίζοντας από το παράθυρο του σχολείου τους τους δίδυμους πύργους τις παραμονές της 11ης Σεπτεμβρίου, οραματίστηκαν τα φρικτά μελλούμενα. Ο ένας μαθητής φέρεται να είπε στο δάσκαλό του ότι όπου να 'ναι αρχίζει ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος, ο άλλος ότι «σε λίγο τα δύο αυτά κτίρια δεν θα υπάρχουν πια».

* Τον μεγαλύτερο, ωστόσο, πανικό στις ΗΠΑ έμελε να προκαλέσει μια φωτογραφία που τράβηξε ο φωτογράφος Μαρκ Φίλιπς από την ταράτσα του σπιτιού του αμέσως μετά την πρόσκρουση του δεύτερου αεροπλάνου στον δεύτερο από τους δίδυμους πύργους. 

Συνεργάτης του Ασοσιέιτεντ Πρες επί 15 χρόνια, ο Φίλιπς έστειλε λίγα λεπτά αργότερα την επίμαχη φωτογραφία στο πρακτορείο, απ' όπου έκανε το γύρο του κόσμου. Κι αυτό, γιατί στη στήλη καπνού που υψώνεται πάνω από το χτυπημένο κτίριο, διάφοροι άρχισαν να «διακρίνουν» το πρόσωπο του Σατανά: μάτια, μύτη, γενειάδα και, προφανώς, κέρατα. Ακούστηκαν, λοιπόν, και γράφτηκαν τα γνωστά περί 666, ακολούθησαν κάποια παραθέματα από την Αποκάλυψη και κλήθηκαν και οι απαραίτητοι «εμπειρογνώμονες» να καταθέσουν την επιστημονική τους άποψη για το «υπερφυσικό» φαινόμενο. 

Από την πλευρά τους, πρακτορείο και φωτογράφος έσπευσαν να διαβεβαιώσουν ότι το «εφέ Διάβολος» δεν οφείλεται σε δική τους επέμβαση στη φωτογραφία, την οποία ο καθένας είναι ελεύθερος να «διαβάσει» με το δικό του τρόπο. 

* «Μέσα σε κλάσμα του δευτερολέπτου συνέλαβα μια εικόνα στην οποία πολλοί πιστεύουν ότι βλέπουν το πρόσωπο του Διαβόλου», διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του. 

«Δεν μπορώ να το εξηγήσω, αλλά εκείνοι που πιστεύουν ότι ρετουσάρισα τη φωτογραφία έχουν άδικο. Αντιλαμβάνομαι πως η Αμερική είναι κατατρομοκρατημένη. Σας παρακαλώ, μην επιτρέψετε στη φωτογραφία μου να επιδεινώσει την κατάσταση».

**Μπορεί η μεγάλη πλειονότητα των φημών να εκφράζει φόβο, υπάρχουν όμως και μερικές που και ο πλέον εύπιστος δύσκολα μπορεί να τις πάρει στα σοβαρά. 

* Μια από αυτές, πάντοτε μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, διατείνεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ καλεί τις Αμερικανίδες να βγουν χωρίς ρούχα στο δρόμο συγκεκριμένη ημέρα και ώρα, προκειμένου να τρέψουν σε φυγή τους τρομοκράτες που, ως μουσουλμάνοι, θεωρούν αμαρτία να δουν γυμνή γυναίκα εκτός από τη δική τους. 

* Μια άλλη, εξίσου γελοία αλλά ιδιαίτερα δημοφιλής, αποδίδει το μίσος του Οσάμα Μπιν Λάντεν για τις ΗΠΑ στο ότι κάποτε, στα νιάτα του, μια νεαρή Αμερικανίδα τον είχε κοροϊδέψει για το μικρό μέγεθος του πέους του.

Ουδεμία έκπληξη: όπως και στην περίπτωση των e-mail που σκορπούν τον τρόμο, έτσι κι εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε έναν εξίσου διάφανο μηχανισμό που προκαλεί την κατασκευή και ανακύκλωση της συγκεκριμένης φήμης. 

Υστερα από τόσο πανικό, μια ψευτο-φροϊδική ερμηνεία των γεγονότων αναλαμβάνει να τονώσει το καταρρακωμένο αμερικανικό κύρος...

(Ελευθεροτυπία, 28/10/2001)

 

www.iospress.gr                                  ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ