ΟΙ ΦΗΜΕΣ ΤΗΣ 11ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ


Ειδήσεις στην ομίχλη

1.   2.   

Κάποιος, κάπου, κάποτε

Η περιοχή της Φλώρινας διεκδικεί τα πρωτεία της εγχώριας φημολογίας μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Και το παράξενο είναι ότι στο επίκεντρο της φημολογίας αυτής βρίσκεται ο ίδιος ο νομάρχης. 

Ο νομάρχης Φλώρινας Π. Αλτίνης (με την καμπαρντίνα), δίπλα στο Γιώργο Λιάνη, στο καρναβάλι του Ξινού Νερού. 
Ο κ. Παύλος Αλτίνης φιλοξενήθηκε στις ειδήσεις του Alpha και του Tempo στις 25 και στις 26 Σεπτεμβρίου, υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ο Μπιν Λάντεν στα Βαλκάνια». Η προσπάθεια των δημοσιογράφων των δύο καναλιών ήταν να αποσπάσουν κάποια πληροφορία για απειλητικές τρομοκρατικές κινήσεις με στόχο τη βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα το νομό της Φλώρινας. 

Η αφορμή για το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον δόθηκε από την ανακοίνωση ότι έλειπαν δύο νάρκες από στρατόπεδο στο φλωρινιώτικο χωριό Ξινό Νερό. Δεν χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια για να αρχίσουν οι «συνθέσεις» και οι «υποθέσεις». Αναμείχθηκε στο ρεπορτάζ λίγος «Ουτσεκάς», λίγη «αλβανική μαφία», λίγος «εσωτερικός εχθρός» και το μείγμα ήταν έτοιμο για κατανάλωση. Ο κ. νομάρχης δεν χάλασε την καρδιά των δημοσιογράφων: «Πάρα πολλοί είχαν πληροφορίες (στα μέσα Ιουλίου) ότι υπήρχε μία πιθανότητα να έχουμε εκδήλωση τρομοκρατικής ενέργειας σε διάφορα σημεία της Β. Ελλάδος, της Μακεδονίας, και ένα από τα σημεία αυτά ήταν και η πόλη της Φλώρινας» (Alpha). 

Την προέλευση αυτού του τρομοκρατικού χτυπήματος δεν προσδιορίζει ούτε ο νομάρχης ούτε ο δημοσιογράφος που τον ρωτάει (Αθανασιάδης). Προχωρούν στην αναφορά «στοιχείων» για τη διακίνηση όπλων στην περιοχή. Ο κ. Αλτίνης αναφέρεται σε μια νταλίκα με όπλα που συνελήφθη πριν από δύο χρόνια στο συνοριακό σταθμό της Κρυσταλλοπηγής και προσθέτει την ύπαρξη και δεύτερης «νταλίκας με όπλα», τον περασμένο Απρίλιο.

Ο δημοσιογράφος αναρωτιέται μήπως αυτά τα όπλα εξοπλίζουν «θύλακες του οποιουδήποτε θα ήθελε να δημιουργήσει πρόβλημα στο ελληνικό έδαφος». Ο νομάρχης παραπέμπει στην ΕΥΠ, αλλά υποκύπτει στον πειρασμό να πλειοδοτήσει: «Με αυτά τα θέματα δεν παίζουμε. Θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι πάνε αυτά τα όπλα να εξοπλίσουν τέτοιους θύλακες». 

Ποιος διοχετεύει αυτές τις πληροφορίες; Ο κ. Αλτίνης είναι αινιγματικός: «Οι πληροφορίες δεν μου έχουν δοθεί επισήμως από την αστυνομία, από την ΕΥΠ. Μου έχουν δοθεί σε προσωπικό επίπεδο από ανθρώπους, οι οποίοι εκτιμούν ότι κάνω αγώνα εδώ στην περιοχή αυτή. Από ανθρώπους ανεπισήμως. Και οι άνθρωποι αυτοί έχουν υπηρεσιακή ιδιότητα». 

Και το κερασάκι στην τούρτα, ο «εσωτερικός εχθρός». Ο κ. Αλτίνης συνδέει και «τη δραστηριοποίηση στο νομό Φλωρίνης ακραίων στοιχείων, καιροσκοπικών στοιχείων, τα οποία βεβηλώνουν σύμβολα του ελληνισμού» και διαμαρτύρεται που οι αρμόδιοι δεν τον ακούνε που «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου».

Οπως ήταν αναμενόμενο, οι ισχυρισμοί και οι «αποκαλύψεις» του νομάρχη προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στον τοπικό τύπο. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Λιάνης -ο οποίος έχει και στο παρελθόν συγκρουστεί με τον κ. Αλτίνη για ανάλογα θέματα- διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς αυτούς και ο εισαγγελέας της Φλώρινας διέταξε προκαταρκτική εξέταση για το βάσιμο των καταγγελιών.

Κάτω από το βάρος των αντιδράσεων ο κ. Αλτίνης υποχρεώθηκε να ανασκευάσει τις αλλεπάλληλες «αποκαλύψεις». Σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου της νομαρχίας καταγγέλλεται ότι «αλλοιώθηκαν οι δηλώσεις του» και αποδόθηκε ο θόρυβος σε «λασπολογία» εις βάρος του. Ομως παρόμοιες «πληροφορίες» εμφανίζεται να παρέχει ο κ. Αλτίνης ήδη από τον περασμένο Αύγουστο. Αντιγράφουμε από την «Espresso», και το ρεπορτάζ με τον πολλά υποσχόμενο τίτλο «3 γιάφκες του UCK στην Ελλάδα»: 

«Ο ίδιος ο κ. Αλτίνης έχει κάνει λόγο για φορτηγά που μεταφέρουν βαρύ οπλισμό από τα Σκόπια στην Ελλάδα με προορισμό Αλβανούς στρατολογημένους στον UCK» (18/8/2001).

Τελικά οι αρχές διαπίστωσαν ότι «μάλλον βρέθηκαν» αυτές οι «κλεμμένες» νάρκες στο στρατόπεδο του Ξινού Νερού που σήμανε το συναγερμό των ευαίσθητων καναλιών στην Αθήνα. Επρόκειτο για ένα απλό λογιστικό λάθος. Βέβαια κανείς δεν έκανε τον κόπο να καθησυχάσει τους τηλεθεατές και πολύ λιγότερο να φιλοξενήσει τις διαψεύσεις του κ. Αλτίνη. Η περιοχή της Φλώρινας έμεινε και πάλι «τοπίο στην ομίχλη».ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Jean-Noel Kapferer «Rumeurs. Le plus vieux media du monde»
(εκδόσεις «Seuil», Παρίσι 1987). Αναλυτική προσέγγιση των μηχανισμών κατασκευής και ανακύκλωσης των φημών, οι οποίες χαρακτηρίζονται «το αρχαιότερο μέσο επικοινωνίας του κόσμου». Αναφορά και στις τεχνικές ελέγχου και διάψευσης των φημών.

Marie Bonaparte «Mythes de guerre» (εκδόσεις Presses Universitaires de France, Παρίσι 1946). Απόπειρα ψυχαναλυτικής ερμηνείας των φημών που κυκλοφόρησαν την περίοδο του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. 

«Rumeurs et legendes contemporaines» (περιοδικό «Communications», τεύχος 52, 1990). Αφιέρωμα σε μερικές σύγχρονες φήμες και σε μύθους που έχουν γνωρίσει πρόσφατα μεγάλη διάδοση (φήμες που σχετίζονται με τη λειτουργία του χρηματιστηρίου, τα περιβόητα αυτοκόλλητα με LSD που υποτίθεται ότι πλημμύρισαν κάποια στιγμή τα σχολεία κ.ο.κ.).


ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ

Μερικοί από τους πάμπολλους δικτυακούς τόπους που ασχολούνται με τις σύγχρονες φήμες, άλλοτε απλώς για να τις ανακυκλώσουν, συνηθέστερα για να τις αμφισβητήσουν:

http://www.snopes2.com/rumors

http://urbanlegends.about.com/library

http://www.truthorfiction.com/index-wtc.htm


ΔΕΙΤΕ

«Το τέλος του κόσμου» (End of Days) του Πίτερ Χάιαμς (1999). Τις τελευταίες ημέρες της χιλιετίας, ο Σατανάς εμφανίζεται στους δρόμους της Νέας Υόρκης προκειμένου -εκπληρώνοντας μια παλιά προφητεία- να επιχειρήσει να πάρει την εξουσία του Σύμπαντος από το Θεό. Βρίσκει, όμως, αντιμέτωπό του τον Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ.

«Η τελευταία νύχτα του κόσμου» (Last night) του Γουέιν Γουάνγκ (1998). Μια φήμη για το επικείμενο τέλος του κόσμου φέρνει τους ανθρώπους στα όρια του αμόκ -και γιορτάζεται με τεράστια χάπενινγκ στα κέντρα των μεγαλουπόλεων.

(Ελευθεροτυπία, 28/10/2001)

 

www.iospress.gr                                  ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ