ΑΓΙΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ ΧΑΝΙΩΝ

 

Μια παραλία στο σφυρί

1. / 2.   

 

Ο εφιάλτης της «ανάπτυξης» 

Μέσα σ' ένα κλίμα «σιωπής των αμνών» εκδηλώθηκαν οι προθέσεις της κυβέρνησης μέσω των δηλώσεων του υφυπουργού Ανάπτυξης Δ. Γεωργακόπουλου και του γραμματέα του ΕΟΤ Δ. Γεωργαράκη, για την «αξιοποίηση» των Αγίων Αποστόλων διά της μακροχρόνιας ενοικίασης και της παράδοσης προς εκμετάλλευση από ιδιώτες.

Δεν ακούσαμε κανέναν από τους παριστάμενους «εκπροσώπους του τόπου» (βουλευτές, εκπροσώπους Νομαρχίας, Δήμου κ.λπ.) να αντιδρά στο παραμικρό, εκφράζοντας την αντίθεση των χιλιάδων Χανιωτών που έχουν υπογράψει ενάντια στο ξεπούλημα και την τσιμεντοποίηση της περιοχής. Ποιον επιτέλους εκπροσωπούν; Τους Χανιώτες ή τους ελάχιστους εκείνους ιδιώτες που ονειρεύονται κέρδη από την «ανάπτυξη» των Αγίων Αποστόλων; 

Κι επιτέλους, τι εννοούμε όταν λέμε «ανάπτυξη»; Γιατί «ανάπτυξη» να είναι το ξεπούλημα σε ιδιώτες; Η «ανάπτυξή» τους είναι το εισιτήριο στη «Χρυσή Ακτή», το μεγαθήριο ξενοδοχείο-συνεδριακό κέντρο, και οι ιδιωτικές πλαζ για τους «έχοντες και κατέχοντες», ο αποκλεισμός των Χανιωτών (και των άλλων φτωχών) από τις παραλίες που θα προορίζονται για τους πελάτες του ξενοδοχείου, η καταστροφή του δάσους των Αγίων Αποστόλων (γι' αυτό τα πεύκα έχουν αφεθεί άρρωστα, χωρίς φροντίδα).

Την έχουμε δει την «ανάπτυξή» τους: Σε όλη την υπόλοιπη παραλία, στην Αγία Μαρίνα, στο Σταλό, στον Πλατανιά, δίχως τετραγωνικό ελεύθερου χώρου, με ομπρέλες-ξαπλώστρες επί πληρωμή παντού, με μεγαθήρια ξενοδοχεία να χτίζονται συνεχώς, κι ας πέφτει ο τουρισμός (για μείωση 40-60 % φέτος κάνουν λόγο οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων). Για ποιο λόγο λοιπόν χτίζονται όλα αυτά τα ξενοδοχεία; Βάσει ποιου τοπικού σχεδιασμού; Με ποιους τουρίστες θα δουλέψουνε; Με τους Αμερικάνους των βάσεων; Πώς λοιπόν εκτιμούν κάποιοι ότι χρειάζεται κι άλλο ένα ξενοδοχείο στους Αγίους Αποστόλους, όταν αυτή είναι η κατάντια του τουρισμού μας φέτος; Μήπως όλη η ιστορία είναι να κάνουν κάποιοι αετονύχηδες την «αρπαχτή» τους, στα συντρίμμια των Αγίων Αποστόλων αυτή τη φορά; 

«Ελούντες και τουριστικοί πόλοι με ψέματα και λαϊκά κινήματα δεν γίνονται», είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γεωργακόπουλος. Τα περί ψεμάτων του τα επιστρέφουμε, αφού άλλωστε σε αυτόν και στην κυβέρνηση ανήκουν. Τι άλλο εκτός από ψέμα είναι να λες ότι θα νοικιάσεις τους Αγίους Αποστόλους για 50-60 χρόνια, αλλά δεν θα τους πουλήσεις; Τι άλλο εκτός από ψέμα είναι να ισχυρίζεσαι ότι θα υπάρχει «ελεύθερη πρόσβαση σε όλους στην παραλία», όταν θα βάλεις εισιτήριο και θα 'χεις και ιδιωτικές ακτές; Το πόσο «ελεύθερη πρόσβαση» είναι οι ιδιωτικοποιημένες ακτές με τα εισιτήρια, το βλέπουμε και στην Αττική. 

Οσο για τα «λαϊκά κινήματα», πέρασαν φαίνεται οι καιροί που το ΠΑΣΟΚ έλεγε ότι ήταν «λαϊκό κίνημα», κι ονειρεύεται πλέον «Ελούντες και τουριστικούς πόλους» για τους λίγους κι εκλεκτούς, ενώ στελέχη του («σοσιαλιστές») παίζουν εκατοντάδες εκατομμυρίων στο Χρηματιστήριο (στο ναό του καπιταλιστικού κέρδους, όπως έλεγαν παλιότερα επί σοσιαλισμού). 

Η γη των Αγίων Αποστόλων είναι συνδεδεμένη με την ιστορία των Χανίων, με πρωτοπόρους δασκάλους, όπως ο Μάρκος Μασούρης που ίδρυσε τις «Παιδικές Εξοχές» εκεί προπολεμικά, με τις γενιές ολόκληρες που πέρασαν από αυτές τις κατασκηνώσεις, που δημιούργησαν το δάσος με τις δενδροφυτεύσεις των σχολείων και των προσκόπων, με τη χρήση των σπηλιών των Αγίων Αποστόλων ως καταφυγίων και αποθηκών όπλων στη Μάχη της Κρήτης, κ.ο.κ. Αυτή την τοπική μας Ιστορία πάνε να μας στερήσουν, μαζί με το οξυγόνο μιας πόλης που πνίγεται στο νέφος της Ξυλοκαμάρας και των Ι.Χ.

Ομως έχουν γνώσιν οι φύλακες. Οι 9.500 Χανιώτες που έχουν υπογράψει ενάντια στο ξεπούλημα των Αγίων Αποστόλων μετράνε τώρα τη στάση κάθε τοπικού άρχοντα, βλέπουν ποιοι υπερασπίζονται τον τόπο απέναντι στο αδηφάγο ιδιωτικό κέρδος και ποιοι προδίδουν τους αγώνες και την αγωνία των πολιτών για μια ελεύθερη, καθαρή παραλία, ανοιχτή σε όλους, χωρίς εισιτήρια και χωρίς μεγαθήρια τσιμέντου. Και θα έρθει η ώρα της πληρωμής για όλους.

(Από πρόσφατη [20.7.2003] προκήρυξη της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Γιώργος Γεωργακάκης «Πρόκληση για επενδυτές» («Χανιώτικα Νέα», 6.8.2000). Εμπεριστατωμένη αναδρομή σε τρεις δεκαετίες σχεδιασμών για την τουριστική «αξιοποίηση» των Α. Αποστόλων, από κάθε λογής καλοθελητές. 

Jean Meynaud «Πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα. τ. Β'. Βασιλική εκτροπή και στρατιωτική δικτατορία» (μετ. Π. Μερλόπουλος, Αθήνα 2002, εκδ. «Σαββάλας»). Η κλασική ανάλυση για την ελληνική κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα του '60, περιλαμβάνει εκτενή περιγραφή του προγράμματος «ανάπτυξης» της Δυτ. Κρήτης από την πολυεθνική Litton Industries. Πτυχή αυτής της νεοαποικιακής σύμβασης (που ποτέ δεν υλοποιήθηκε) υπήρξαν και τα πρώτα σχέδια για την «αξιοποίηση» των Αγίων Αποστόλων.ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ

Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε. 
(http://www.etasa.gr). Η επίσημη ιστοσελίδα της ανώνυμης εταιρείας που ανέλαβε να «αξιοποιήσει» τη «δημόσια τουριστική περιουσία» -και, μέσω αυτής, το φυσικό περιβάλλον της χώρας. Παρά την ξύλινη διαφημιστική γλώσσα, η επιδίωξη «μεγιστοποίησης της χρηματοοικονομικής ωφέλειας» εις βάρος των πολιτών και η «απεμπλοκή του Δημοσίου» από τη διαχείριση «των περιουσιακών στοιχείων του ΕΟΤ», είναι κάτι παραπάνω από προφανείς. Διευκρινίζεται επίσης ότι, αν και το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας «προς το παρόν ανήκει εξ ολοκλήρου στο ελληνικό Δημόσιο», η ΕΤΑ Α.Ε. «προετοιμάστηκε, σε όλα τα επίπεδα, για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών» -έτσι ώστε οι «οργανωμένες ακτές» (κι ό,τι άλλο από το δημόσιο πλούτο έχει περιέλθει στην κυριότητά της) να περάσουν, ολοκληρωτικά και ανεξέλεγκτα, στα χέρια ιδιωτών «επενδυτών».


ΔΕΙΤΕ

«Τα χέρια πάνω από την πόλη»
(Le manni sulla cita) του Φραντσέσκο Ρόζι (1962). Κερδοσκοπία πάνω στη γη, διαφθορά του πολιτικού κόσμου και διαπλοκή με το οργανωμένο έγκλημα στην Ιταλία των χρόνων της μεταπολεμικής «ανάπτυξης».

 

(Ελευθεροτυπία, 27/7/2003)

 

 

www.iospress.gr                                  ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ