Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΑΥΤΟΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ

"Εγώ ο πρόεδρος"

ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ

1. / 2.   
 

Και... "εγώ ο εισαγγελέας"

Στον αντίποδα του προέδρου, ο τακτικός εισαγγελέας της δίκης Χρήστος Λάμπρου είναι ιδιαιτέρως φειδωλός στις αυτοβιογραφικές αναφορές. Πολύ σπάνια μίλησε για την προσωπική του ζωή, με μια μοναδική εξαίρεση. Κατ' επανάληψη ο κ. Λάμπρου επικαλείται με περηφάνια το πέρασμά του από την εισαγγελία Χανίων. "Για βγείτε στην Κρήτη που υπηρέτησα στα Χανιά και ρωτήστε για τον Εισαγγελέα Λάμπρου και θα δείτε ποιος είναι!" είχε πει στον Σάββα Ξηρό στις 28/5. "Για ρωτήστε για τον Χρήστο Λάμπρου ποιος Εισαγγελέας ήταν", είχε πει στις 7/7 στον καθηγητή Μπιτσάκη.
Ακόμα σαφέστερος υπήρξε στις 13/6, όταν διέκοψε τον συνήγορο Κώστα Παπαδάκη και του διάβασε ένα απόσπασμα από προκήρυξη της 17Ν. Πρόκειται για την προκήρυξη του Απριλίου 1977 ("Απάντηση στα κόμματα και στις οργανώσεις", περιλαμβάνεται στο βιβλίο του Κάκτου, σελ. 34): "Λέει εδώ πέρα λοιπόν", διαβάζει ο κ. Λάμπρου, "αναφέρεται η προκήρυξη σε ορισμένες πράξεις πολιτών, απλών πολιτών και ακολούθως αναφέρεται σχετικά με την δικαστική αντιμετώπιση των πράξεων αυτών και λέει το εξής για μια απ' αυτές τις υποθέσεις: 'Και αυτό έχει μεγάλη σημασία όταν σκεφτεί κανείς ότι, όταν δικάστηκαν, το δικαστήριο πρότεινε την αθώωση κατηγορουμένων για εμπρησμούς ξένης αποστολής αυτοκινήτων λέγοντας ότι είναι πατριωτική πράξη'. Παρακαλώ αυτό να το εκτιμήσετε, δεν λέω τίποτα άλλο, ποιο ήταν το δικαστήριο και ποιος ήταν αυτός ο εισαγγελέας".
Κανείς στο δικαστήριο του Κορυδαλλού δεν έδωσε καμιά σημασία. Η δίκη συνεχίστηκε κανονικά. 
Λοιπόν ο κ. Λάμπρου έχει δίκιο. Το 1975 υπηρετούσε στα Xανιά ως αντεισαγγελέας Πρωτοδικών. Tην περίοδο εκείνη -ένα χρόνο δηλαδή μετά την πτώση της χούντας- δύο Xανιώτες είχαν συλληφθεί και κατηγορηθεί για το κάψιμο του αυτοκινήτου Aμερικανού λοχία της βάσης της Σούδας. H δίκη έγινε στις 31/10/75. Στα τοπικά "Xανιώτικα Nέα" (1/11/75) διαβάζουμε:
"Σε ποινή φυλακίσεως 3 μηνών και 10 ημερών καταδικάστηκαν χθες αντιστοίχως από το Tριμελές Πλημμελειοδικείο Xανίων οι... που κατηγορούντο ότι τον περασμένο Mάιο -μέσα στην πόλη των Xανίων- έβαλαν φωτιά στο επιβατικό αυτοκίνητο ενός Aμερικανού λοχία της αμερικανικής βάσεως Σούδας. Στις καταθέσεις τους όλοι οι μάρτυρες είπαν ότι οι κατηγορούμενοι ωθήθηκαν σ' αυτή τους την πράξη από την απαράδεκτη στάση των Aμερικανών στρατιωτών στην πόλη των Xανίων και από την απαράδεκτη στάση της αμερικανικής κυβερνήσεως πάνω στο θέμα της Kύπρου. O εισαγγελέας της έδρας κ. Λάμπρου ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι οι κατηγορούμενοι αλλά ταυτόχρονα είπε ότι κρινόμενη με εθνικά κριτήρια, η πράξη των κατηγορουμένων ήταν μια ελάχιστη αντίδραση για όσες αδικίες έχει κάνει η αμερικανική κυβέρνηση εναντίον της Eλλάδας. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Eισαγγελεύς είχε ζητήσει να επιβληθούν ποινές 20 και 10 ημερών αντιστοίχως στους κατηγορουμένους, αλλά ύστερα από επιθυμία της υπερασπίσεως, να επιβληθεί εφέσιμη ποινή, το δικαστήριο εξέδωσε την παραπάνω απόφασή του".
Όπως μαθαίνουμε από τα "Xανιώτικα Nέα" της επομένης (2/12/75), "προκαταρτική εξέταση γίνεται κατόπιν εντολής του εισαγγελέως Eφετών Kρήτης κ. Kαρούκη, με το αιτιολογικό ότι ο κ. Λάμπρου σε αγόρευσή του, αναφέρθηκε σε θέματα τα οποία άπτονται της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Συγκεκριμένα, ο κ. Λάμπρου σε αγόρευσή του στην δίκη των δύο νεαρών που κατηγορούντο για το κάψιμο ενός αυτοκινήτου Aμερικανού λοχία, αφού ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι οι κατηγορούμενοι ετόνισε ότι οι κατηγορούμενοι δεν κινήθηκαν από ταπεινά ελατήρια και ότι ενδεχομένως η ενέργειά τους αυτή να είναι αποτέλεσμα της δυσαρέσκειας που αισθάνονται σήμερα οι Eλληνες απέναντι στην αμερικανική κυβέρνηση".
Περισσότερο σαφής περιγραφή του πολιτικού χαρακτήρα της βίαιης ένοπλης δράσης και των μη ταπεινών ελατηρίων των "ανταρτών πόλης" δεν έχει διατυπωθεί από χείλη νομικού και πολύ περισσότερο δικαστικού λειτουργού. Αντε τώρα να εξηγήσεις στους Αμερικάνους παρατηρητές της δίκης ότι ο σκληρός και άτεγκτος τρομοκυνηγός, υπήρξε στα νιάτα του φύλακας άγγελος της "αντιαμερικανικής τρομοκρατίας", από την ίδια την εισαγγελική έδρα. Και το χειρότερο: ότι ακόμα και σήμερα περηφανεύεται για εκείνη τη δράση του, ενώ θα περίμενε κανείς τουλάχιστον από τον Λάμπρου του 2003 να ασκήσει δίωξη στον Λάμπρου του 1975 για εγκωμιασμό εγκλήματος και υπόθαλψη τρομοκρατών. 

* Στο ρεπορτάζ από τα Χανιά συνεργάστηκε ο Γιάννης Λυβιάκης

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Ο πρόεδρος της δίκης του Κορυδαλλού συστήνει μεταξύ πολλών άλλων την ανάγνωση και των:
Αριστοτέλη ("Ρητορική", β' τόμος "Ενθυμήματα), Βερζές ("Η στρατηγική της δίκης"), Βολτέρου, Γιουρσενάρ, Ζενέ ("Το μπαλκόνι"), Ουμπέρτο Εκο ("Το εκκρεμές του Φουκό"), Ηράκλειτου, Καζαντζάκη ("Αναφορά στον Γκρέκο"), Καντ, Κλαούζεβιτς, Κονδύλη ("Θεωρία του Πολέμου"), Κρίστεβα, Τόμας Μαν, Μαρκούζε ("Μονοδιάσταστος άνθρωπος"), Μαρξ ("Κεφάλαιο" και αλληλογραφία με Δαρβίνο), Ντιράς, Πόπερ, Σαίξπηρ, Κουρτ Σνάιντερ (Δικαστική ψυχιατρική), Τζέιμς Τζόις ("Οδυσσέας"), Φρόιντ, Χάμπερμας, Χομπσμπάουμ ("Ο αιώνας των άκρων").ΔΕΙΤΕ

Από θεάματα ο κ. Μαργαρίτης προτείνει:

Underground του Εμίρ Κουστουρίτσα (1995). Το εύρημα της γνωστής ταινίας (απομόνωση στο "υπόγειο" και άγνοια της ιστορικής εξέλιξης) χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές στη δίκη για να περιγραφεί η απόσταση της 17Ν από τις πραγματικές πολιτικές εξελίξεις. 

Εις το όνομα του πατρός (In the name of the father) του Τζιμ Σέρινταν (1993). Η πραγματική ιστορία 4 Ιρλανδών που, μολονότι αθώοι, πέρασαν μιάμιση δεκαετία στη φυλακή ως αποτέλεσμα της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας που "έλυσε τα χέρια" των βρετανικών διωκτικών αρχών. Μια κλασική περίπτωση σκευωρίας που αναφέρθηκε στο δικαστήριο από μάρτυρες, αλλά και από την έδρα. 

Happy End (1929) του Μπέρτολντ Μπρεχτ (που υπέγραφε με το ψευδώνυμο Ντόροθι Λέιν) και της Ελίζαμπεθ Χάουπτμαν. Μουσική του Κουρτ Βάιλ. Μελόδραμα, από τα λιγότερο γνωστά έργα του Μπρεχτ. Περιλαμβάνει τη ρήση που (ξανα)έγινε διάσημη στον Κορυδαλλό, ότι είναι χειρότερο έγκλημα να ιδρύεις μια τράπεζα από το να τη ληστεύεις. 

Ο κ. Μαργαρίτης φαίνεται ότι βλέπει και τις ταινίες του Μπερνάρ Ταβερνιέ, τα φιλμ νουάρ, και τα καλά γουέστερν, καθώς και τις ταινίες με δικαστικές υποθέσεις. Προφανώς από αυτές έχει ξεσηκώσει τον "αμερικανισμό" που του ξεφεύγει συχνά πυκνά: "δικός σας ο μάρτυς"...
 

 

(Ελευθεροτυπία, 19/10/2003)

 

 

www.iospress.gr                                                           ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ