ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ

 

Γεννημένοι την 4η ΙουλίουΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ

 

1. / 2.   

 


 

NATO - CIA - Παναγία
 

Ο Θεός των Ελλήνων φαίνεται πως έχει ευλογήσει όχι μόνο την αποικιακή εκστρατεία του προέδρου Μπους στο Ιράκ, αλλά και τις εν γένει δουλειές της Κεντρικής Υπηρεσίας του Λάνγκλεϊ. Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται ο υπερατλαντικός επί γης εκπρόσωπός του, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος Τρακατέλλης.

Βέβαια, η ύπαρξη χριστιανορθόδοξων πληθυσμών στο ίδιο το Ιράκ και την ευρύτερη Μέση Ανατολή, είναι μια λεπτομέρεια που εμποδίζει αυτή την υποστήριξη να πάρει τη μορφή πανηγυρικής σταυροφορίας. Ομως η ουσία της ταύτισης με τους σταυροφόρους δεν κρύβεται.

Το διαπιστώνουμε στην κοινή ανακοίνωση όλων των ορθόδοξων επισκόπων της Αμερικής, στις 3 Απριλίου του 2003, ενώ η αγγλοαμερικανική επιδρομή έκλεινε ήδη δεκαήμερο. Εκεί, ανάμεσα σε διάφορα γενικόλογα περί "ειρήνης" και "σεβασμού της ιερότητας όλων των προσώπων", διαβάζουμε επίσης τη σαφή τοποθέτηση των ιεραρχών στο πλευρό των εισβολέων:

"Προσευχόμαστε για την ασφάλεια και την ευημερία του στρατιωτικού μας προσωπικού, για τους συμβούλους και διπλωμάτες, και για τις οικογένειες στην πατρίδα, που πρέπει να ζουν μέσα στο φόβο για την ασφάλεια των αγαπημένων τους.

Προσευχόμαστε για τον Πρόεδρό μας και για όλες τις πολιτικές αρχές, για την οξυδέρκεια και τη θεία φώτισή τους σε τούτη τη δύσκολη ώρα".

Ο πόλεμος (ή, μάλλον, η αρχική φάση του πολέμου) τέλειωσε με την κατάληψη της χώρας από τα στρατεύματα της Coalition. Στους νικητές απομένει, ωστόσο, η σοβαρότερη δουλειά: το ξερίζωμα της πολύμορφης Αντίστασης που αναπτύσσεται σε πόλεις και χωριά. Η αμερικανική στρατονομία κι οι "συμβεβλημένοι ιδιώτες" ανακριτές της CIA διδάσκουν -με τον τρόπο τους- στους κρατουμένους τις φιλελεύθερες δημοκρατικές αξίες του δυτικού μας πολιτισμού.

Η ελληνορθόδοξη εκκλησία της Αμερικής δεν διστάζει να πάρει θέση. Μπορεί στην ιστοσελίδα με τις ανακοινώσεις της να μην υπάρχει η παραμικρή νύξη για τα βασανιστήρια και τους εξευτελισμούς των Ιρακινών που απασχολούν τα πρωτοσέλιδα του αμερικανικού Τύπου, διατρανώνεται όμως η ολόπλευρη υποστήριξη της Αρχιεπισκοπής προς τους πρωτεργάτες αυτής της βαρβαρότητας.

Ο μέχρι πρότινος διευθυντής της CIA, Τζορτζ Τένετ, και ο άρτι διορισμένος ανθύπατος των ΗΠΑ στο Ιράκ, Τζον Νεγκροπόντε, διαβάζουμε σε πρόσφατη ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, ήταν οι "τιμώμενοι προσκεκλημένοι σε δείπνο που παρέθεσε η Αυτού Εξοχότης ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος της Ελληνορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Αμερικής για τους υποστηρικτές και φίλους του προγράμματος 'Πίστη: μια κληρονομιά για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό'".

Πρόκειται για πρόγραμμα που μοναδικό σκοπό έχει, όπως μας εξηγεί η ίδια ανακοίνωση, να μαζεύει λεφτά "για τη χρηματοδότηση του ιερατείου και των θεσμών της Ελληνορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Αμερικής και την προώθηση, ως εκ τούτου, της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού". Μεταξύ των ιδρυτών του συμπεριλαμβάνεται και ο (γνωστός στα καθ' ημάς) μεγαλοεπιχειρηματίας Αλεξ Σπάνος.

Παρουσιάζοντας τους "τιμώμενους προσκεκλημένους" του στους υπόλοιπους συνδαιτυμόνες, ο αρχιεπίσκοπος θα χαρακτηρίσει τους Τένετ και Νεγκροπόντε σαν "εκπροσώπους της εθνικής ασφαλείας και διπλωματίας εις το υψηλότατον επίπεδον, οι οποίοι ενσαρκώνουν την πίστη και τις αξίες της ορθοδόξου πίστεώς των και της ελληνικής κληρονομίας των".

Και, φυσικά, οι τελευταίοι δεν παρέλειψαν να συνδέσουν την περίσταση με το αντικείμενο της δουλειάς τους. "Οι ελληνορθόδοξοι χριστιανοί", υποστήριξε λχ ο διευθυντής της CIA, "μετέχουν σε μια κουλτούρα που γνωρίζει τι είναι η τρομοκρατία και πώς μπορεί κανείς να την αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά, κατανοώντας τις ρίζες και τα αίτιά της".

Οχι μόνο με προσευχές, εννοείται...
 

 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Stephen Kinzer, "Our man in Honduras" (The New York Review of Books 20.9.2001, http://www.nybooks.com/articles/14485). Αναλυτική καταγραφή της δράσης του Νεγκροπόντε στην Ονδούρα, από έναν πρώην ανταποκριτή στη χώρα αυτή της Κ. Αμερικής. Σε επόμενο τεύχος (18.10.2001) δημοσιεύονται αντιδράσεις παλιών συνεργατών και φίλων του ανθύπατου, που ουσιαστικά επιβεβιαώνουν το περιεχόμενο του άρθρου.

Gary Cohn - Ginger Thompson, "A carefully crafted deception" (Baltimore Sun 18.6.1995, http://www.baltimoresun.com/news/local/bal-negroponte4,0,2326054.story). Το πρώτο τεκμηριωμένο ρεπορτάζ για το ρόλο του Νεγκροπόντε στη συγκάλυψη των "αποσπασμάτων θανάτου" της Ονδούρα.


ΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ

American Hellenic Educational Progressive Association (http://www.ahepa.org). Ο δικτυακός τόπος της ΑΧΕΠΑ, της μεγαλύτερης και αρχαιότερης οργάνωσης της ομογένειας.

United States Agency for International Development (http://www.usaid.gov). Το επίσημο site της USAID, περιέχει εδική ιστοσελίδα για την ανάμιξη του οργανισμού στην "ανοικοδόμηση" του κατεχόμενου Ιράκ.

World Vision United States (http://www.worldvision.org). Η παραχριστιανική μη κυβερνητική οργάνωση, της οποίας αντιπρόεδρος υπήρξε ο Νάτσιος πριν αναλάβει την USAID.
 

205th Military Intelligence Brigade (http://www.205mi.wiesbaden.army.mil). Η ιστοσελίδα της μονάδας του Τόμας Πάπας, περιέχει εκτενές βιογραφικό και δείγμα της σκέψης του ελληνοαμερικανού διοικητή της.
 

 

(Ελευθεροτυπία, 4/7/2004)

 

www.iospress.gr                                                                                    ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ