Η ΔΙΚΗ ΒΑΪΝΡΙΧ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ

 

Χάσαμε τον Κάρλος, στοπ!ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ

 

1. / 2.   


 


Η ταχεία Βερολίνου-Αθηνών

Το σίγουρο είναι ότι είχαν επενδυθεί πολλές ελληνικές ελπίδες σ' αυτή την υπόθεση. Με δημοσιεύματα και εκπομπές στα κανάλια προανάγγελλαν στις αρχές του περασμένου χρόνου ότι η δίκη του Βάινριχ στο Βερολίνου θα αποτελέσει πρόκριμα για την έκβαση της δίκης του Κορυδαλλού και θα συμπληρώσει τα κενά που έχει αφήσει η προανάκριση για την υπόθεση του ΕΛΑ.

- Εκείνοι που γνώριζαν τις δικογραφίες, διαπίστωναν ότι μία ενέργεια (η επίθεση στον Σαουδάραβα πρέσβη στην Αθήνα το 1983) ήταν κοινή στα δύο κατηγορητήρια. Θεωρούσαν λοιπόν δεδομένο ότι τα στοιχεία που θα έρχονταν στο φως στο Βερολίνο θα ενίσχυαν το αναιμικό υλικό της ελληνικής δίκης.

- Αλλοι περίμεναν τη νομιμοποίηση των αρχείων της Στάζι μέσα απ' αυτή τη δίκη. Ο εισαγγελέας Πατσής επέμεινε δύο φορές την ίδια μέρα (29/6/04) να ρωτάει μάρτυρες που αμφισβητούσαν την αξιοπιστία των «αρχείων της Στάζι» (Ντοκόπουλος, Σταθάτος) αν άκουσαν ότι «στη δίκη του Βάινριχ έγιναν δεκτά τα αρχεία». Η πρόεδρος εξεπλάγη όταν άκουσε από τον μάρτυρα Κατιντσάρο (1/7/04) ότι τα γερμανικά δικαστήρια έχουν αμφισβητήσει τη χρήση τους ως αποδεικτικών μέσων, παρά το γεγονός ότι έχει κατατεθεί (και αναγνωστεί) στο δικαστήριό της η σχετική απόφαση του Bundesgerichtshof (5/5/92).

- Αλλοι θεωρούσαν ότι η Μαγκνταλένα Κοπ θα μιλούσε και για τις θρυλούμενες επαφές του Κάρλος με Ελληνες.

- Αλλοι είχαν επισήμως προαναγγείλει την παρουσία του Μπρούνο Μπρεγκέ ως μάρτυρα της δίκης. Πρόκειται για τον Ελβετό που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς από το καράβι που τον μετέφερε στην Ηγουμενίτσα τον Νοέμβριο του 1995 (βλ. σχετ. κείμενο του «Ιού» 23/9/01) και από τους πάντα «καλά πληροφορημένους» τρομοκρατολόγους διαδιδόταν ότι βρίσκεται σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα.

- Αλλοι περίμεναν αποκαλύψεις από τον Χέλμουτ Φόιγκτ, το στέλεχος της Στάζι, ο οποίος είχε συλληφθεί από τις γερμανικές υπηρεσίες στην Ελλάδα το 1983 και εκδόθηκε στη Γερμανία, μετά από μια εξωδικαστική συνενόηση των "υπηρεσιών" (βλ. σχετ. κείμενο του «Ιού» 23/5/04).

- Οι πιο «μελετημένοι» θεωρούσαν σίγουρη την παρουσία στη δίκη του Βάινριχ ορισμένων Ελβετών που κατηγορήθηκαν ως συνεργάτες του και αναφέρονται και στο κατηγορητήριο για τον ΕΛΑ.Γνωρίζουμε ήδη ότι η ακροαματική διαδικασία του Βερολίνου που έφτασε στο τέλος της δεν έχει τίποτα να εισφέρει στη δίκη του Κορυδαλλού που ολοκληρώνεται σχεδόν ταυτόχρονα:

Η Κοπ ήλθε, είδε και απήλθε σιωπηλή, ο Μπρεγκέ εξακολουθεί να είναι εξαφανισμένος και τίποτα δεν πιστοποιεί ότι είναι προστατευόμενος μάρτυρας των μυστικών υπηρεσιών (για ποια δίκη να τον κρατούν υπό προστασία;), ο Φόιγκτ, παρόλο που συνεργάζεται με τις ομοσπονδιακές αρχές, μετατράπηκε σε μάρτυρα υπεράσπισης του Βάινριχ, αμφισβητώντας ανοιχτά την αυθεντικότητα των αρχείων της Στάζι που χρησιμοποιήθηκαν από την εισαγγελία του Βερολίνου, ενώ και οι πολυδιαφημισμένοι Ελβετοί συνεργάτες του Κάρλος δεν έδωσαν σημεία ζωής.

Οσο για την απόπειρα κατά του Σαουδάραβα πρέσβη στην Αθήνα, η υπόθεση βγήκε από το κατηγορητήριο μεσούσης της δίκης (65η μέρα, 7/4/04), μαζί με τις υποθέσεις της επίθεσης στο Ορλί (1975) και στο Μόναχο (1981), με την αιτιολογία ότι πρέπει να ελαφρυνθεί το έργο του δικαστηρίου και να μην παραταθεί υπερβολικά η διαδικασία. Κατά πάσα πιθανότητα, αυτές οι υποθέσεις δεν θα αποτελέσουν αντικείμενο νέου κατηγορητηρίου, διότι είναι οι πιο αδύναμες, από άποψη στοιχείων.

Εμεινε, λοιπόν, μόνο η υπόθεση των αρχείων της Στάζι. Ομως κι αυτά «δεν έγιναν δεκτά», όπως φαίνεται να πιστεύει η ελληνική εισαγγελική αρχή. Απλώς έγινε δεκτή η ανάγνωσή τους. Για την αξιοποίησή τους στην τεκμηρίωση του κατηγορητηρίου δεν έχει αποφανθεί ακόμα το δικαστήριο. Η σχετική νομολογία στη Γερμανία -όπως περιγράφεται σε διπλανές στήλες- τείνει πάντως στο αντίθετο.
 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ

"Ein Prozess und seine Geheimdienste" (περ. Analyse und Kritik, τ. 481, 20/02/04)
Κριτική αποτίμηση της δίκης του Βάινριχ όταν συμπληρώθηκε ένας χρόνος διαδικασίας.

Fritz Schmaldienst, Klaus-Dieter Matschke "Weinrich" (Eichborn, Frankfurt am Main, 1995). Βιογραφία του Βάινριχ από έναν δημοσιογράφο και έναν μυστικό πράκτορα! Αξεδιάλυτο μείγμα στοιχείων, εικασιών, σεναρίων και μυθοπλασίας. Παρουσιάστηκε στο δικαστήριο του Κορυδαλλού από τον μάρτυρα Ζήση ως βασική «πηγή» προς επιβεβαίωση των ισχυρισμών του.

Oliver Schroem "Im Schatten des Schakals" (Ch. Links, Berlin 2002). Δημοσιογραφική έρευνα για τη δράση του Κάρλος και τις μεθόδους που ακολουθήθηκαν για τη σύλληψή του. Εκτενείς αναφορές στη δράση του Βάινριχ, όπως προκύπτει από αστυνομικές πηγές.

Annette Ramelsberger "Carlos, Steve und die schoene Frau" (Sueddeutsche Zeitung, 7/7/04). Γραμμένο από τη σκοπιά των θυμάτων, το άρθρο της σοβαρής γερμανικής εφημερίδας δημοσιεύεται τη μέρα που επρόκειτο να ληφθεί η απόφαση στη δίκη του Βάινριχ. Η αναβολή της έκδοσης απόφασης αιφνιδίασε τους πάντες.


ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ

Λεπτομερής καταγραφή όλων των συνεδριάσεων του δικαστηρίου του Βερολίνου:
http://www.linkeseite.de/index.php?nr=310

Περιληπτικά πρακτικά της δίκης του Βάινριχ και συμπληρωματικά στοιχεία για πρόσωπα και πράγματα:
http://people.freenet.de/sozialnetz/STP_VT-HEADLINES.htm

Τακτική ενημέρωση για τη δίκη του Βάινριχ περιλαμβάνεται και στις ιστοσελίδες:
http://www.manifest.de
http://www.de.indymedia.org
http://www.nadir.org/nadir/aktuell/schwerpunkte/weinrich.html

 

(Ελευθεροτυπία, 25/7/2004)

 

www.iospress.gr                                                                                    ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ