Η BALCO ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

 

Στα ίχνη της "καθαρής"ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ

 

1. / 2.   Η περιβόητη ουσία THG, η "καθαρή" που συνδέει το αμερικανικό σκάνδαλο ντόπινγκ της εταιρείας Balco με την Ελλάδα, είναι ακόμα αόρατη στη χώρα μας. Ομως σιγά-σιγά γίνονται ορατές οι σχέσεις των ανθρώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση.

 

«Κατά τη γνώμη μου, ο μόνος τρόπος να κερδίσουμε τον πόλεμο εναντίον των φαρμάκων στον αθλητισμό, όπως και τον πόλεμο εναντίον των ναρκωτικών, είναι να καταπολεμήσουμε τους παράγοντες που προκαλούν τη ζήτηση. Μ' άλλα λόγια, όσο δεν κάνουμε τίποτα γι’ αυτά τα αστρονομικά συμβόλαια των αθλητών και για τις χρηματικές ενισχύσεις, η όλη υπόθεση βελτίωσης με τα φάρμακα της επίδοσης των πρωταθλητών θα χειροτερεύει συνέχεια».

Αυτά τα σοφά λόγια δεν προέρχονται από κάποιον θεωρητικό ή αξιωματούχο των διεθνών υπηρεσιών αντιντόπινγκ. Τα έγραψε ο χημικός και μπόντι-μπίλντερ Πάτρικ Αρνολντ σε ένα περισπούδαστο άρθρο του για τις «Λιγότερο γνωστές φαρμακευτικές εργογόνες ουσίες». Ο κ. Αρνολντ είναι ένα από τα κεντρικά πρόσωπα του αμερικανικού σκανδάλου ντόπινγκ, γιατί θεωρείται ως ο πιθανότερος πατέρας του περιβόητου νέου συνθετικού στεροειδούς αναβολικού που κατηγορείται ότι διένειμε η εταιρεία Balco, δηλαδή της τετραϋδρογεστρινόνης (THG). Δεν έχει ασκηθεί δίωξη εις βάρος του, αλλά οι αμερικανικές εφημερίδες τον κατονομάζουν ως τον «Πάτρικ» που αναφέρεται στα γνωστά e-mail του αφεντικού της Balco, του Βίκτορ Κόντε.

Παράξενα πράγματα. Πώς είναι δυνατόν οι ίδιοι άνθρωποι να ασχολούνται με το ντόπινγκ και το αντιντόπινγκ;

Ο κ. Κόντε και το αντιντόπινγκ

Οσο κι αν φαίνεται παράδοξο, τελικά και ο κ. Κόντε φαίνεται ότι ήταν ειδικός στο αντιντόπινγκ. Αυτό το συμπέρασμα βγάζουμε από τις εξηγήσεις που δίνει ο έλληνας αντιπρόσωπος της εταιρείας Balco κ. Ανδρέας Λιναρδάτος. Ο κ. Λιναρδάτος δεν θέλησε να σχολιάσει το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «Ιού» της περασμένης Κυριακής. Οπως είχε αρνηθεί και πριν από το δημοσίευμα να έχει οποιοδήποτε λόγο με δημοσιογράφους, έτσι και τώρα. Μίλησε μονολεκτικά για «ανακρίβειες» που περιέχονται σ’ αυτό, χωρίς να καθορίσει τι εννοεί. Θυμίζουμε, όμως, ότι ο προπονητής-μάνατζερ πρωταθλητών στίβου έχει παραδεχτεί τον περασμένο Φεβρουάριο στο "Goal News" ότι αυτός ήταν ο αποδέκτης του ηλεκτρονικού μηνύματος που έστελνε ο Κόντε (20/8/02) και ζητούσε να ενημερωθεί ο «έλληνας προπονητής» ότι έχει πέσει δείγμα της «καθαρής» στα χέρια των ελεγκτών της ΔΟΕ. Ο κ. Λιναρδάτος είχε χαρακτηρίσει «ακατανόητο» το e-mail και ισχυριζόταν ότι η επικοινωνία του με τον Κόντε γινόταν στο πλαίσιο της συγγραφής ενός βιβλίου για τη «μάστιγα του ντόπινγκ στον αθλητισμό».

Ελεγε βέβαια και κάτι ακόμα ο έλληνας προπονητής: «Αλλωστε ούτε οι αμερικανικές αρχές ασχολήθηκαν με τα ονόματα και τα έσβησαν γιατί δεν υπήρχαν αποδείξεις. Ολοι οι κορυφαίοι αθλητές μας πέρασαν από έλεγχο το 2002 και το 2003 και ήταν όλα δείγματα αρνητικά». Το τελευταίο επιχείρημα βέβαια έχει ήδη καταρρεύσει από τις 12 Αυγούστου. Οσο για τις αμερικανικές αρχές, ισχύει το αντίθετο, όπως μαρτυρεί η παρουσία τριών αξιωματούχων του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ στα εισαγγελικά γραφεία της Ευελπίδων. Και βέβαια κανείς δεν «έσβησε» τα ονόματα από τη δικογραφία. Σβησμένα είναι τα ονόματα στο τμήμα της έκθεσης που δόθηκε επισήμως στη δημοσιότητα στις 12/2/04 από τον ίδιο τον υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Ομως ο φάκελος που αναμένεται από τις ΗΠΑ θα τα καταγράφει φαρδιά πλατιά.

Στην ίδια συνέντευξή του στην αθλητική εφημερίδα ο κ. Λιναρδάτος έδινε τη δική του ερμηνεία και για ένα δεύτερο e-mail που είχε τότε έρθει στη δημοσιότητα: «Κάποια πράγματα ήθελαν διασταύρωση, γιατί όταν μου είπε ότι το μονταφινίλ ήταν νόμιμο, έψαξα και διασταύρωσα ότι η παγκόσμια ομοσπονδία τένις το είχε στις απαγορευμένες ουσίες και του το είπα». Αυτή η εικόνα του «ακαδημαϊκού» διαλόγου περί απαγορευμένων ουσιών «για τη συγγραφή του βιβλίου» δεν εξηγεί βέβαια το λόγο που ο Κόντε ζητούσε από τον Λιναρδάτο να επικοινωνούν από άλλη «εμπιστευτική» διεύθυνση και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την εξήγηση που δίνει η έκθεση του IRS (αμερικανική εφορία). Ο ελεγκτής εστιάζει την προσοχή του στην αναφορά που γίνεται στην ουσία norbolethone. «Φαίνεται λογικό να συμπεράνουμε από αυτό το e-mail ότι ο Βίκτορ Κόντε και ο ξένος προπονητής στίβου διένειμαν norbolethone. Αυτή η υπόθεση βασίζεται στην τοποθέτηση του προπονητή προς τον Κόντε ότι από τη στιγμή που ανιχνεύτηκε η norbolethone, το 'πάρτι τελείωσε'».

Σύμφωνα με τον Ντον Κάτλιν, του Ολυμπιακού εργαστηρίου αντιντόπινγκ στο Πανεπιστήμιο του Λος Αντζελες, η ουσία norbolethone παρήχθη από την εισαγωγή υδρογόνου στο παλιό γνωστό αναβολικό γεστρινόνη. Στη συνέχεια, η προσπάθεια να συντομευθεί η χημική αντίδραση κατέληξε στην THG, την «καθαρή» κατά την κωδική ονομασία στα e-mail του Κόντε. Οσο για το «μονταφινίλ», το οποίο είναι γνωστό φάρμακο για διαταραχές ύπνου, κέντρισε την προσοχή των εργαστηρίων αντιντόπινγκ, όταν διαπιστώθηκε μεγάλος αριθμός θετικών δειγμάτων. Ο Αρνε Λιούνγκβιστ, αντιπρόεδρος της IAAF (Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου) και επικεφαλής της ιατρικής επιτροπής της θεωρεί ότι υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ μονταφινίλ και THG, ότι δηλαδή οι αθλητές χρησιμοποιούσαν την πρώτη ουσία για να καλύψουν τη δεύτερη.

Αλλά ο κ. Λιναρδάτος πρέπει να δώσει πειστικές απαντήσεις και για τα υπόλοιπα e-mail που περιλαμβάνονται στο διάλογό του με τον Κόντε. Οι αναγνώστες τα διάβασαν την περασμένη Κυριακή και μπορούν να κρίνουν. Εδώ παραθέτουμε απόσπασμα από τα συμπεράσματα του συντάκτη της επίσημης έκθεσης του IRS Τζεφ Νοβίτκσι για τα μηνύματα αυτά:

«Γνωρίζω ότι το dianabol, το οποίο αναφέρεται από τον προπονητή σ' αυτό το e-mail (πρόκειται για το e-mail 9 στο δημοσίευμά μας), είναι μια εμπορική ονομασία του methandrostenolone, ενός αναβολικού στεροειδούς το οποίο βρίσκεται στη λίστα των απαγορευμένων ουσιών». Σχολιάζοντας τον τρόπο πληρωμής προς τον Κόντε, ο κ. Νοβίτσκι προσθέτει: «Η πληρωμή ενός επιπλέον ποσού, το οποίο δεν αναφέρει το έμβασμα, κατά την εμπειρία μου ως ερευνητή σε υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος, συνήθως υποδηλώνει την πρόθεση να αποκρυβεί η ύπαρξη και το ποσό του υπολοίπου, το οποίο οφείλεται στον Κόντε, αλλά δεν περιλαμβάνεται στο έμβασμα. (…) Ο αποστολέας σημειώνει τέλος ότι ο Κόντε γνωρίζει από τη δική του εμπειρία ότι υπάρχει μια 'πολύ λεπτή διαχωριστική γραμμή' μεταξύ νόμιμων και μη νόμιμων συμπληρωμάτων διατροφής, υπονοώντας ότι ο Κόντε είναι εξοικειωμένος με παράνομες δραστηριότητες για την ενίσχυση των αθλητικών επιδόσεων».

Για να συμπληρώσουμε την εικόνα δημοσιεύουμε και ένα ακόμα mail του Κόντε προς τον «ξένο προπονητή» ο οποίος είναι σύμφωνα με την έκθεση ο ίδιος με τον αποδέκτη του πρώτου μηνύματος, δηλαδή ο κ. Λιναρδάτος. «Παρακαλώ ΜΗΝ βάλεις τα χρήματα από --- (σβησμένο) στο λογαριασμό της SNAC (σ.σ. Η εταιρεία συμπληρωμάτων διατροφής του Κόντε που αντιπροσωπεύεται από τον κ. Λιναρδάτο). Τα χρήματα πρέπει να μπουν στο δικό μου λογαριασμό. Θα σου στείλω με e–mail τον αριθμό του λογαριασμού ή ρώτα τον Τζιμ και θα σου τον δώσει. Μην ανησυχείς με το “S” διότι έχω ήδη ένα καινούριο που δουλεύει πολύ καλά. Εχω επίσης και κάποιες άλλες νέες προσθήκες στο πρόγραμμα που δουλεύουν πολύ καλά. Προτιμώ να σου δώσω τις πληροφορίες τηλεφωνικά. Ανυπομονώ για την απάντησή σου». Το mail αυτό έχει δημοσιευτεί στην Ελλάδα χωρίς να δοθεί καμιά εξήγηση. Ο Τζεφ Νοβίτσκι δίνει με την έκθεσή του το δικό του συμπέρασμα:

«Αυτό το e-mail φαίνεται ότι παρουσιάζει την πρόθεση του Κόντε να αποκρύψει τόσο την οικονομική συναλλαγή όσο και το αντικείμενο του 'προγράμματός' του. Ο Κόντε εμφανίζεται να δίνει οδηγίες στον προπονητή να βάλει τα χρήματα από κάποιον διεθνή αθλητή στίβου στον προσωπικό λογαριασμό του Κόντε και όχι στον τραπεζικό λογαριασμό της επιχείρησής του. Κατά την πείρα μου ως οικονομικού ερευνητή, αυτή η συμπεριφορά συνάδει με ένα πρόσωπο, το οποίο γνωρίζει ότι οι εισροές προέρχονται από κάποια παράνομη πηγή. Σ’ αυτή την περίπτωση, η συμπεριφορά συνάδει με τη γνώση του Κόντε ότι οι υπηρεσίες τις οποίες παρέχει στους αθλητές του βρίσκονται πέραν των νόμιμων επιχειρηματικών εσόδων του από την πώληση νόμιμων συμπληρωμάτων διατροφής και νόμιμων εξετάσεων αίματος».

Η περίπτωση του κ. Τζέκου

Από τη δική του πλευρά, ο κ. Τζέκος δεν έχει σοβαρό πρόβλημα. Οσο η υπόθεση παραμένει στο επίπεδο των ελέγχων του ΕΟΦ, έχει το δικαίωμα να υποστηρίζει ό,τι θέλει για «τα παιδιά του» (τους δυο Ολυμπιονίκες) και να επιμένει στο σενάριο του τροχαίου. Και βέβαια έχει δίκιο ο κ. Τζέκος όταν επιμένει ότι «όλα τα σκευάσματα έχουν εισαχθεί νόμιμα» και ότι «άλλο πράγμα η άδεια του ΕΟΦ».

Στους παλιότερους αναγνώστες της στήλης είναι γνωστή η περίπτωση του κατσέρ Μεγαρίτη, ο οποίος πουλούσε στις αρχές της περασμένης δεκαετίας διαιτητικά «θαυματουργά χάπια από φύκια» και «μασαζοκαλσόν» με «ειδικές κρέμες» για λιποδιάλυση και αδυνάτισμα. Είχε δημιουργηθεί μια τεράστια τηλεοπτική βιομηχανία προβολής των «πατεντών» αυτών, αλλά οι αρμόδιες υπηρεσίες σήκωναν τα χέρια ψηλά. Η «αποκρατικοποίηση» της περιόδου δεν επέτρεπε στο βέβηλο κράτος και τους μηχανισμούς του (εν προκειμένω τον ΕΟΦ) να έχουν λόγο γι’ αυτά τα προϊόντα, το περιεχόμενό τους και τη δημόσια υγεία. Ο «Ιός» που αποκάλυψε τότε την υπόθεση αυτή συνάντησε ένα τεράστιο γραφειοκρατικό τείχος. Οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν διέθεταν (ούτε βέβαια και σήμερα διαθέτουν) κάποιους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Μόνο η δημοσιοποίηση της απάτης οδήγησε στην κατάρρευση της «αυτοκρατορίας Slim».

Οταν λοιπόν διαμαρτύρεται ο κ. Τζέκος, το κάνει με επιχειρήματα. Δεν είναι δική του ευθύνη που έχει γεμίσει ο κόσμος με «ουσίες», «παρασκευάσματα» και «θαυματουργά» ματζούνια. Ας πρόσεχε η σύγχρονη οικονομία της απελευθέρωσης (των εμπόρων). Οταν συζητιόταν ο αθλητικός νόμος στη Βουλή, είχε εντοπίσει το πρόβλημα η τέως υφυπουργός Υγείας και γιατρός Χριστίνα Σπυράκη: «Υπάρχει ένα πρόβλημα, το οποίο θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε, τα συμπληρώματα διατροφής. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν παίρνουν άδεια από τον ΕΟΦ. Κυκλοφορούν με απλή αναγγελία» (17/9/02). Ηρθε η ώρα να καταλάβουμε όλοι τι εννοούσε η κ. Σπυράκη.

Ομως ο κ. Τζέκος επικαλείται και ένα άλλο επιχείρημα. Υποστηρίζει ότι ουδέποτε είχε σχέση με την Balco και τον Κόντε. Και σ' αυτό έχει απόλυτο δίκιο. Αλλωστε και ο «έλληνας προπονητής» που αναφέρεται στο περιβόητο μήνυμα δεν έχει σχέση με την Balco και ο Κόντε επιχειρεί απελπισμένος να έρθει σε επαφή μαζί του για να τον προειδοποιήσει ότι η «καθαρή» (δηλαδή η THG) είναι πλέον ανιχνεύσιμη. Σύμφωνα όμως με τους αμερικανούς και βρετανούς δημοσιογράφους οι δύο πρωταθλητές του κ. Τζέκου κατονομάζονται στην ηλεκτρονική αλληλογραφία μεταξύ Κόντε και έλληνα συνεργάτη του. Η δικαστική συνδρομή που ζήτησαν οι ελληνικές αρχές θα αποδείξει την ακρίβεια αυτού του ισχυρισμού.

Η γαλλική «Εκίπ» δίνει μια άλλη πληροφορία: «Κάποιος που γνωρίζει πολύ καλά τον κόσμο του διεθνούς ντόπινγκ μας εξήγησε υπό τον όρο να μην αναφέρουμε το όνομά του, ότι στην πραγματικότητα δεν υπήρχε μία αλλά δύο συνδέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ: αυτή ανάμεσα στον Κόντε και τον Λιναρδάτο, αλλά και μια δεύτερη, ανάμεσα στον Τζέκο και τον Αρνολντ. Ο Τζέκος δεν είχε ανάγκη τον Κόντε ως μεσάζοντα» (1/9/04).

Ο Πάτρικ Αρνολντ βέβαια δεν διώκεται, διότι δεν είναι ποινικά κολάσιμη η παρασκευή, αλλά μόνο η χρήση και η εμπορία των σκευασμάτων αυτών. Πάντως αρκετοί από τους αθλητές που κλήθηκαν να καταθέσουν για την υπόθεση Balco ρωτήθηκαν επίμονα από τους ανακριτές για τις σχέσεις τους με τον Αρνολντ.

Ο κ. Τζέκος έχει αρνηθεί, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα της «Εκίπ», ότι έχει σχέσεις με τον Αρνολντ και η εφημερίδα αρκείται στην επισήμανση ότι ή προολυμπιακή προπόνηση των δύο ελλήνων αθλητών έγινε κοντά στα εργαστήρια του αμερικανού χημικού. Η αλήθεια είναι ότι ο επισκέπτης του (μισοκατεβασμένου) προσωπικού site του κ. Τζέκου (www.christzekos.gr/pub) δεν θα συναντήσει πουθενά το όνομα του Αρνολντ. Αλλά μια πιο προσεκτική ανάγνωση θα ανταμείψει τον επίμονο επισκέπτη. Μεγάλο μέρος της «Διατροφικής Εγκυκλοπαίδειας» που προτείνει ο κ. Τζέκος είναι αφιερωμένο στις «προορμόνες» και στο στεροειδές «ανδροστενεδιόλη». Οι προορμόνες που εμφανίστηκαν στο εμπόριο των ΗΠΑ το 1996, σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΔΟΕ ανήκουν στα απαγορευμένα αναβολικά στεροειδή. Ομως ακόμα δεν έχει απαγορευτεί το εμπόριό τους στα γυμναστήρια και στους χώρους του μπόντι-μπίλντινγκ. Το Κογκρέσο εξετάζει αυτή την περίοδο την απαγόρευσή τους, όπως συνέβη το 1990 για τα άλλα στεροειδή αναβολικά. Ο Πάτρικ Αρνολντ είναι επικεφαλής του λόμπι για την ελεύθερη εμπορία των προορμονών. Αλλωστε αυτός είναι που εμπορεύεται την ανδροστενεδιόλη.

Ο αναγνώστης, λοιπόν, του σχετικού με τις προορμόνες άρθρου του κ. Τζέκου, θα διαπιστώσει με έκπληξη ότι οι δύο τελευταίες παράγραφοι επαναλαμβάνονται στα αγγλικά. Προφανώς ο βιαστικός μεταφραστής ξέχασε να τις σβήσει. Ομως αυτές οι δυο παράγραφοι προδίδουν τον πραγματικό συγγραφέα. Είναι βέβαια ο Πάτρικ Αρνολντ. Το μόνο λοιπόν που δεν μπορεί να αρνηθεί ο κ. Τζέκος είναι ότι τουλάχιστον τον αντιγράφει.

Ο έλεγχος που δεν έγινε

Αλλά ποιος έχει το ηθικό ανάστημα να εγκαλέσει τον κ. Τζέκο ή τον κ. Λιναρδάτο και τους λιγότερο γνωστούς συναδέλφους τους; Αυτοί είναι επιτυχημένοι επιχειρηματίες σε ένα κοινωνικό χώρο που έχει χτιστεί στο λυκόφως της νομιμότητας με τη σύμπραξη ή έστω την ανοχή της πολιτείας.

Από τη δική τους πλευρά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι εξαιρετικά αδύναμοι. Αποκαλύπτουμε σήμερα μια σημαντική πτυχή της ελληνικής πλευράς στο σκάνδαλο Balco. Εδώ και ένα χρόνο, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο, κινητοποιήθηκαν (με σπρώξιμο από τη WADA, βεβαίως) κάποιες διεθνείς ομοσπονδίες και ζήτησαν να ελεγχθούν τα φυλασσόμενα δείγματα ως προς τη νέα ανιχνεύσιμη ουσία THG και το μονταφινίλ. Αναφέρουμε ενδεικτικά τον Καναδά, όπου αναπτύχθηκε σημαντικά η αντίδραση στο ντόπινγκ μετά τη δική τους «εθνική τραγωδία» στο πρόσωπο του Μπεν Τζόνσον. Επικεφαλής άλλωστε του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA) είναι ο Καναδός Ντικ Πάουντ. Στις 26 Νοεμβρίου 2003 ανακοινώθηκε η διενέργεια του ελέγχου και στις 7 Ιανουαρίου 2004 τα αποτελέσματα, τα οποία ήταν όλα αρνητικά σε σύνολο 200 δειγμάτων.

Τι έκανε η Ελλάδα;

Οι εφημερίδες της εποχής εκείνης (φθινόπωρο 2003) ανέφεραν στα ψιλά ότι ο ΣΕΓΑΣ ζήτησε, κατόπιν εντολής της IAAF, να γίνει κι εδώ έλεγχος. Απευθυνθήκαμε στην ελληνική ομοσπονδία αθλητών στίβου για να μάθουμε τι απέγινε. Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ κ. Βασίλειος Σεβαστής μας απάντησε αμέσως και εγγράφως, επιβεβαιώνοντας την πληροφορία, αλλά ξεκαθαρίζοντας ότι ο ΣΕΓΑΣ δεν έμαθε τίποτα για την τύχη του ελέγχου.

«Η Ομοσπονδία μας με το 446/30.10.03 έγγραφό της είχε ζητήσει την εξέταση όλων των φυλασσομένων δειγμάτων στο εργαστήριο ελέγχου του ΟΑΚΑ για την ουσία τετραϋδρογεστρινόνη (THG), ευθύς μόλις θα είχε αυτή τη δυνατότητα. Εκτοτε δεν είχαμε κάποια ενημέρωση. Πιθανόν να έγινε ο επανέλεγχος και να μην βρέθηκε θετικό στην ουσία αυτή δείγμα και γι' αυτό δεν ενημερωθήκαμε, όπως γίνεται συνήθως. Περισσότερες πληροφορίες ίσως μπορεί να σας δώσει το Εργαστήριο Ελέγχου Ντόπινγκ του ΟΑΚΑ».

Ο επικεφαλής του εργαστηρίου κ. Κώστας Γεωργακόπουλος ευγενικά αρνήθηκε να μας ενημερώσει για τα αποτελέσματα του ελέγχου, εφόσον σύμφωνα με τον κώδικα της ΔΟΕ πρέπει να ενημερώνει τις αθλητικές αρχές. Ομως από την έρευνά μας βγήκε η είδηση: εκείνη την περίοδο το εργαστήριο ελέγχου αντιντόπινγκ του ΟΑΚΑ φύλασσε (σύμφωνα με τις αρχές της WADA) μόνο για 15 μέρες δείγματα ελέγχου στα ψυγεία του. Ενώ δηλαδή ο ΣΕΓΑΣ ζητούσε τον επανέλεγχο για δείγματα ενός χρόνου, στην πραγματικότητα το μόνο διαθέσιμο δείγμα ήταν από αγώνες που διεξήχθησαν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου 2003. Σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΣΕΓΑΣ σ' αυτό το διάστημα δεν πραγματοποιήθηκε κανένας αγώνας!

Αλλά τι να τα κάνει τα δείγματα; Εκείνη την περίοδο δεν διέθετε το εργαστήριο ακόμα τη σχετική τεχνογνωσία ανίχνευσης της THG! Οι έλεγχοι ξεκίνησαν αργότερα. Αλλά τότε πια είχαν όλοι ειδοποιηθεί ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούν την «καθαρή» ή, αν τη χρησιμοποιούν, να εξαφανίζονται από τους αγωνιστικούς στίβους και τα γνωστά προπονητικά κέντρα.

Οπως διαπιστώνει κανείς από την υπόθεση αυτή, όλοι έκαναν τότε ό,τι μπορούσαν. Και ο ΣΕΓΑΣ και το εργαστήριο. Ομως το αποτέλεσμα ήταν μηδενικό. Και βέβαια όλοι (προπονητές, αθλητές και παράγοντες) μπορούσαν να ισχυρίζονται το γνωστό: κανείς δικός μας δεν βρέθηκε θετικός στην THG.
 

(Ελευθεροτυπία, 26/9/2004)

 

www.iospress.gr                                                                                    ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ