Η BALCO ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

 

Στα ίχνη της "καθαρής"ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ

 

1. / 2.   


 

«Το «διαιτολόγιο» της Balco

Στο πλαίσιο της προανάκρισης που διεξήχθη από τις αμερικανικές αρχές για την υπόθεση της Balco, συγκεντρώθηκαν διάφορα έγγραφα από τους χώρους της εταιρείας, τα οποία αναφέρονταν στις δραστηριότητες του κ. Βίκτορ Κόντε και των συνεργατών του, καθώς και στις σχέσεις του με δεκάδες πρωταθλητές πολλών αθλημάτων σε όλο τον κόσμο. Ορισμένα από αυτά τα έγγραφα επιδείχτηκαν από την αμερικανική Υπηρεσία Αντιντόπινγκ (USADA) στους κατονομαζόμενους αθλητές, προκειμένου να αποσπαστεί κάποια ομολογία ή -σύμφωνα με το αμερικανικό σύστημα- κατάδοση κάποιου τρίτου.

Ενα από αυτά τα έγγραφα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η θαυματουργή συνταγή που φέρεται να πρότεινε ο Κόντε στους πελάτες του.


Φαρμακευτική υποστήριξη για διάστημα πέντε μηνών

- G - 20 βδομάδες – 15 φιάλες προς 150 δολ., σύνολο 2.250 δολ.

- Ε - 12 βδομάδες – 16 φιάλες προς 65 δολ., σύνολο 1.040 δολ.

- Ι - 12 βδομάδες - 1 φιάλη 100 δολ.

- Ε Διατροφή – 12 βδομάδες E, Fe, FA, B-12, σύνολο 300 δολ.

- Proquick – 20 βδομάδες, 840 δολ.

- Proglycosyn – 20 βδομάδες, 200 δολ.

- ΖΜΑ, Vitalyze, Tryosine – 20 βδομάδες, 500 δολ.

- Εξέταση αίματος – 400 δολ./μήνα, σύνολο 2000 δολ.

- Εξέταση αίματος δισεβδομαδιαία – 10 εξετάσεις προς 130 δολ., 1.300 δολ.

Σύνολο προϊόντων: 9.655 δολ.

Ιατρικές συμβουλές 10.345 δολ.

Πριμ που καταβάλλεται στην Balco για ατομικό ρεκόρ: 10.000 δολ.

Πριμ που καταβάλλεται στην Balco για παγκόσμιο ρεκόρ: 20.000 δολ.


Σύμφωνα με τους ερευνητές του IRS, με το γράμμα G υπονοείται αυξητική ορμόνη, ενώ το Ε σημαίνει ερυθροποιητίνη, απαγορευμένες και οι δύο ουσίες για αθλητές. Ο γενικός διευθυντής της WADA Ντέιβιντ Χάουμαν δήλωσε στη "Σίντνεϊ Μόρνινγκ Χέραλντ" ότι o Διεθνής Οργανισμός Αντιντόπινγκ έχει εμπιστοσύνη στην αμερικανική USADA και ότι αποδείχτηκε από τη διαδικασία ότι ορισμένοι αθλητές ακολουθούν τη συνταγή αυτή (22/6/04). Ο κ Χάουμαν υποστήριξε ότι με τον τρόπο αυτό η USADA συλλέγει πληροφορίες από πρώτο χέρι προτού κατηγορήσει αθλητές για τη λήψη παράνομων σκευασμάτων.

Η συνταγή, πάντως, αυτή της Balco είναι ενδεικτική για τον τρόπο που διαπλέκονται νόμιμα συμπληρώματα διατροφής με απαγορευμένες ουσίες στην προετοιμασία του τεχνητού πρωταθλητή. Στο κατηγορητήριο εις βάρος των τεσσάρων στελεχών της εταιρείας περιλαμβάνεται η ακόλουθη περιγραφή του τρόπου δράσης τους:

«- Χρησιμοποιούσαν ψεύτικα στοιχεία στις ταχυδρομικές συσκευασίες των χημικών ουσιών.

- Ασχολούνταν με το εμπόριο ουσιών οι οποίες είτε προορίζονταν για να εμποδίσουν την ανίχνευσή τους ως απαγορευμένων, είτε δεν υπήρχε ακόμα κάποιο αξιόπιστο τεστ ανίχνευσης.

- Αναφέρονταν στις χημικές ουσίες στην αλληλογραφία τους με συντομεύσεις και κωδικούς, όπως «η κρέμα», «C», «Η καθαρή», «Υγρό», «L», «G», «E», «P» και «Βιταμίνη S».

- Διέθεταν την «Κρέμα» και την «Καθαρή» σε πλαστικές φιάλες χωρίς καμιά ετικέτα, χωρίς οδηγίες χρήσης του προϊόντος ή πληροφορίες για τη φύση της ουσίας.

- Ενημέρωναν τους αθλητές που λάμβαναν τις ουσίες για την ανάγκη να είναι προσεκτικοί και μυστικοπαθείς ως προς τη χρήση των ουσιών.

- Εφοδίαζαν τους αθλητές με ψεύτικο υλικό ως προς τη φύση των ουσιών, προκειμένου να ξεγελάνε τις αρχές.

- Πραγματοποιούσαν συμφωνίες με αθλητές, οι οποίοι δέχονταν να προβάλουν το ΖΜΑ, ένα διατροφικό συμπλήρωμα που πουλάει ο Κόντε, σε αντάλλαγμα με παράνομες ουσίες και μ’ αυτό τον τρόπο κρυβόταν ένα μέρος των εσόδων του Κόντε, το οποίο αλλιώς θα ήταν ορατό».
 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ

H. Geyer, κ.ά.: “Analysis of Non-Hormonal Nutritional Supplements for Anabolic-Androgenic Steroids – Results of an International Study”
Επιστημονική έρευνα του εργαστηρίου αντιντόπινγκ της Κολωνίας, η οποία χρηματοδοτήθηκε από τη ΔΟΕ και πραγματοποιήθηκε το 2000-2001 σε 13 χώρες και 251 σημεία πώλησης συμπληρωμάτων διατροφής. Από τα 634 δείγματα το 15% βρέθηκε να περιέχει απαγορευμένες ουσίες, συμπεριλαμβανόμενης της ναδρολόνης.
http://www.uksport.gov.uk/generic_template.asp?id=12215


Μπάρι Χούλιχαν "Το ντόπινγκ στα σπορ" (μετάφραση Ολγα Γραβάνη, εκδ. Παπαζήση, Αθήνα 1999).
Απαγορευμένες ουσίες και επιπτώσεις από τη χρήση τους.

Σταύρος Δεδούκος "Ντόπινγκ, η χημεία στον αθλητισμό" (εκδ. Αθλότυπο, Αθήνα 2001).
Εκλαϊκευτικός οδηγός για την ανάπτυξη του ντόπινγκ σε αγωνιστικούς χώρους και γυμναστήρια.ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ

http://www.usdoj.gov/opa/pr/2004/February/04_ag_083.htm
Η επίσημη αναγγελία του υπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Τζον Ασκροφτ για την άσκηση δίωξης εις βάρος των τεσσάρων της Μπάλκο (Κόντε, Βαλέντε, Αντερσον και Κορτσέμνι) με την κατηγορία του ξεπλύματος χρήματος και τη διανομή παράνομων στεροειδών.

http://www.netrition.com/androdiol.html
Οι σημειώσεις του Πάτρικ Αρνολντ για τις προορμόνες που αντιγράφει στην «Διατροφική Εγκυκλοπαίδειά» του ο Χρήστος Τζέκος.

http://www.wada-ama.org
Η επίσημη ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA), με πολλές πληροφορίες για το ιστορικό ανίχνευσης και αντιμετώπισης της THG.

 

(Ελευθεροτυπία, 26/9/2004)

 

www.iospress.gr                                                                                    ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ