«ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΣΙΑΠΑΣ»

 

Μαθήματα αλληλεγγύηςΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ

 

1. / 2.    

Το μεξικάνικο βλέμμα

Το χτίσιμο του σχολείου στο Τσιάπας δεν πέρασε απαρατήρητο από τα μεξικάνικα ΜΜΕ - τουλάχιστον όσα εξακολουθούν να αναγνωρίζουν τη σημασία του ζαπατιστικού κινήματος. Τα ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα "La Jornada" (το μεξικανικο ισοδύναμο της "Ε") με την ευκαιρία των εγκαινίων, μας δίνουν μια ενδιαφέρουσα εικόνα της πρόσληψης του ελληνικού κινήματος αλληλεγγύης από την "απέναντι" πλευρά.

Η αναγγελία των εγκαινίων, στις αρχές του περασμένου Αυγούστου, μοιραία συνδέθηκε με την Ολυμπιάδα της Αθήνας. Οχι όμως όπως θα το ήθελαν η κυρία Αγγελοπούλου και το επιτελείο του "Athens 2004". Κάτω από τον τίτλο "Ιθαγενείς και έλληνες ακτιβιστές ενάντια στους Ολυμπιακούς των πολυεθνικών", ο Χέρμαν Μπελινγκχάουσεν παραθέτει στις 5.8.04 την ανακοίνωση της "ελληνικής ομάδας αλληλεγγύης" προς τους Ζαπατίστας: "Οι Ολυμπιακοί Αγώνες", διακηρύσσεται εκεί, "αποτελούν μια γιγαντιαία επιχείρηση που στο όνομα του αθλητισμού προσφέρει στις πολυεθνικές την ευκαιρία να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τα κέρδη τους, στα κράτη να ενισχύσουν τους αστυνομικούς ελέγχους και τις 'αντιτρομοκρατικές' τους ασπίδες και δίνει τη δυνατότητα στα ελεγχόμενα από την οικονομική εξουσία καιτο κράτος ΜΜΕ να απομονώσουν κάθε φωνή που αντιστέκεται".

Ο ίδιος δημοσιογράφος θα καταγράψει, την επομένη, την αρκετά διαφορετική εικόνα της Ελλάδας και των Ελλήνων που προβάλλουν οι ακτιβιστές της Kαμπάνιας. Η βιβλιοθήκη του Κέντρου Επιμόρφωσης, γράφει, "φιλοξενεί μια φωτογραφική έκθεση που αφηγείται τη διαδικασία κατασκευής του σχολείου κι εξιστορεί εν συντομία τους αγώνες στην Ελλάδα, από την αντίσταση στο ναζισμό και την πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας τη δεκαετία του '70, μέχρι τους φοιτητικούς και αντί-νεοφιλελεύθερους αγώνες του παρόντος. Σε μεγάλες αφίσες είναι τυπωμένα, στα ελληνικά και τα ισπανικά, ποιήματα του Καβάφη, του Σεφέρη, του Ελύτη και του Ρίτσου".

Γνωστή στο κοινό του "Ιού" από παλιότερη συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε σε τούτη τη στήλη (1.2.04), η Γκλόρια Μουνιός Ραμίρες ασχολήθηκε κι αυτή με το θέμα. "Στη βιβλιοθήκη του νέου Eκπαιδευτικού Kέντρου των Ζαπατίστας, της διώροφης κατασκευής που ξεχωρίζει στη μέση της ζούγκλας Λακαντόνα για την αυθεντικότητά της και για τον ελληνο-τσελτάλ σχεδιασμό της", γράφει στις 8.8.04, "συγκεντρώθηκαν παιδαγωγοί της αυτόνομης εκπαίδευσης από τις ζαπατιστικές περιοχές, καθώς και προσκεκλημένοι από την Αργαντινή, την Ισπανία, τη Γαλλία και το Μεξικό, με σκοπό να ανταλλάξουν εμπειρίες και ιδέες για την προώθηση αυτόνομων εκπαιδευτικών προγραμμάτων".

Λυρικότεροι είναι, τέλος, οι τόνοι που υιοθετεί ο Φρανσίσκο Τόρες Κόρδοβα στο φύλλο της 23.8.04. Στο πιο ενδιαφέρον σημείο του άρθρου του, επιχειρεί να αποτυπώσει την εικόνα της συνάντησης των δυο κόσμων -των εξεγερμένων ιθαγενών και των "πρωτοκοσμικών" συμπαραστατών τους: "Οι ελληνικές ομάδες αλληλεγγύης ξεκίνησαν τα ταξίδια για να δουλέψουν με τα μέλη της κοινότητας. Μεγάλες αποστάσεις, πολύωρες εργάσιμες μέρες και πολύωρες συζητήσεις, που τις διαπερνούσε η περιέργεια και η σιωπή. Πολλά για να μάθεις και από τις δύο πλευρές, μιλώντας και -όχι λίγες φορές- σιωπώντας, προεκτείνοντας βήματα, περάσματα και γέφυρες πάνω από δισταγμούς και βλέμματα που λένε 'δεν καταλαβαίνω' και 'τώρα κατάλαβα', διαποτισμένα από τη διαφορά κι επενδεδυμένα με αξιοπρέπεια. Αυτή η αξιοπρέπεια, ρίζα και κορμός ενός αγώνα που, ενάντια σε κάθε αντιξοότητα και παρά τα χρόνια του, διατηρείται όλο και πιο φρέσκος".
 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Νeil Harvey
"Reformas rurales y rebeliόn zapatista: Chiapas 1988-1994" στο συλλογικό J.D.Lioyd & L.P.Rosales (επιμ.), "Paisages rebeldes. Una larga noche de rebeliόn indigena"

(Εκδ. Universidad Iberoamericana, Πόλη του Μεξικού 1995)
Ανάλυση των κοινωνικοοικονομικών αιτίων της εξέγερσης στην Τσιάπας. Η σχέση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της δεκαετίας του '80 με τη ριζοσπαστικοποίηση των ιθαγενών κοινοτήτων.

"Σήματα καπνού"
Εξαιρετικά ενδιαφέρον "Δελτίο πληροφόρησης για την άλλη Αμερική". Στα τεύχη του καλύπτεται αναλυτικά -μεταξύ άλλων- και η πορεία του ζαπατιστικού κινήματος.

Subcomandante Marcos-EZLN
"Ζαπατίστας, η φλόγα της εξέγερσης"

(Εκδόσεις "Στάχυ", Αθήνα 1996)
Ανθολόγιο κειμένων της Γενικής Διοίκησης του EZLN και του υποδιοικητή Μάρκος, τα οποία αφορούν τα δύο πρώτα χρόνια της εξέγερσης.

"Πρακτικές της εξέγερσης. Δέκα χρόνια Ζαπατίστας"
("Κ.Ε." 1/2/2004)
Παλαιότερο αφιέρωμα του "Ιού" στα δέκα χρόνια από την εξέγερση των Ζαπατίστας. Συζήτηση για τις εξελίξεις με τη μεξικανή δημοσιογράφο Γκλόρια Μουνιός Ραμίρες, συγγραφέα της ημιεπίσημης ιστορίας του EZLN.ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ


Ejercito Zapatista de Liberation Nacional
http://www.ezln.org

Η ημιεπίσημη ιστοσελίδα των Ζαπατίστας είναι επισκέψιμη από το 1994 χάρη στη φροντίδα μελών του διεθνούς κινήματος αλληλεγγύης. Περιλαμβάνει και το σύνολο των ανακοινωθέντων του Ζαπατιστικού Εθνικοαπελευθερωτικού Στρατού (EZLN).

"La Jornada"
http://www.jornada.unam.mx

Καθημερινή εφημερίδα του Μεξικού η οποία παρακολουθεί συστηματικά τις εξελίξεις στο ζαπατιστικό κίνημα. 

(Ελευθεροτυπία, 31/10/2004)

 

www.iospress.gr                                                                                    ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ