ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΤΡΩΣΗ 

 

Η σκοταδιστική κραυγή
 ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ

 

1. / 2.   


 

Και νόμο δεν εκράτεις...
 

Πέρσι διανεμήθηκε στα λύκεια της χώρας ως συνοδευτικό υλικό για το μάθημα των Θρησκευτικών της Γ΄ Λυκείου ένα CD παραγωγής υπουργείου Παιδείας και Παιδαγωγικού Ινστιτούτου με τίτλο «Θέματα Χριστιανικής Ηθικής. Ο σεβασμός της ανθρώπινης ζωής και οι κίνδυνοι που την απειλούν». Τα θέματα που πραγματεύεται είναι τα ναρκωτικά, το Aids, η κακοποίηση-παραμέληση παιδιών και οι εκτρώσεις.

Οπως σημειώνει η ομάδα εκπαιδευτικών της Θεσσαλονίκης «Γυναίκες στην Εκπαίδευση» (Πεζόδρομος Αχειροποιήτου, femnet_salonica@yahoo.gr), η οποία αποκάλυψε την ύπαρξη του συγκεκριμένου «παιδαγωγικού υλικού», στο CD δεν αναγράφεται σε εμφανές σημείο η επιστημονική ομάδα που το παρήγαγε ούτε ο επιστημονικός υπεύθυνος. Ακόμη, δεν υπάρχουν οδηγίες για τους τρόπους χρήσης και παρουσίασής του.

«Οσον αφορά τις εκτρώσεις», σημειώνουν οι «Γυναίκες στην Εκπαίδευση», «η θέση των παραγωγών του CD δεν επιδέχεται παρερμηνείες. Η έκτρωση είναι φόνος και οι γυναίκες που προβαίνουν σ' αυτήν είναι δολοφόνοι». Για να εμπεδώσουν μάλιστα οι έφηβες μαθήτριες τη βαρύτητα του αμαρτήματος της έκτρωσης επιστρατεύονται ρήσεις των Πατέρων της Εκκλησίας, συνέντευξη μαθήτριας που περιγράφει με δραματικό τρόπο την εμπειρία της έκτρωσης, περιγραφή της διαδικασίας ανάπτυξης του εμβρύου το οποίο εμφανίζεται να διατυπώνει τη λαχτάρα του για ζωή, ασκήσεις στις οποίες οι εκτρώσεις αποκαλούνται «οργανωμένη γενοκτονία», αλλά και το περιβόητο βίντεο «Σιωπηλή Κραυγή», όπου το έμβρυο εμφανίζεται να «αμύνεται σπαρακτικά» τη στιγμή της έκτρωσης.

Οταν πληροφορήθηκαν την ύπαρξη του CD, οι «Γυναίκες στην Εκπαίδευση» έστειλαν επιστολή (30/06/04) στην υπουργό Παιδείας και τον πρόεδρο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, ζητώντας ενημέρωση σχετικά με την επιστημονική επιτροπή που το παρήγαγε, την επιτροπή αξιολόγησης, καθώς και τους εκπαιδευτικούς σκοπούς του. Στις 17/08/04 η υπουργός απάντησε ότι παρέπεμψε το θέμα στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ζητώντας και η ίδια ενημέρωση. Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο δεν απάντησε ποτέ.

Κατόπιν αυτών, οι «Γυναίκες στην Εκπαίδευση» καλούν την υπουργό Παιδείας να αποσύρει άμεσα το CD, τονίζοντας ότι «στερείται νομιμότητας και είναι αναξιόπιστο και μόνο από το γεγονός ότι κανείς αρμόδιος εκ μέρους του υπουργείου ή του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου δεν έχει το σθένος να χρεωθεί την παραγωγή και έγκρισή του». Υπογραμμίζουν ακόμη ότι «οι απόψεις που διατυπώνονται στο CD διακρίνονται από απόλυτη μονομέρεια. Η έκτρωση καταγγέλλεται ως φόνος, η εγκυρότητα και η επιστημονική αξιοπιστία του βίντεο 'Σιωπηλή Κραυγή' θεωρείται δεδομένη». Με το CD ενοχοποιούνται τα κορίτσια που βρίσκονται στην εφηβική ηλικία, «στην περίπτωση μάλιστα που μια έφηβη μαθήτρια ή μια νεαρή κοπέλα βρίσκεται στην έτσι κι αλλιώς δυσάρεστη θέση να αντιμετωπίσει το δίλημμα της άμβλωσης, τα τραύματα από τον χαρακτηρισμό της ως 'δολοφόνου' μπορεί να είναι πολύ πιο οδυνηρά από αυτά που ή ίδια η έκτρωση ενδεχομένως δημιουργεί».

Και ερωτούν: «Θεωρούμε ότι το περιεχόμενο του συγκεκριμένου διδακτικού υλικού όχι μόνον συντάσσεται απολύτως με τον κατηχητισμό σε βάρος της θρησκευτικής ελευθερίας, αλλά έρχεται και σε σύγκρουση με το ισχύον νομικό πλαίσιο της χώρας. Πώς λοιπόν χρησιμοποιούνται βαρύτατες εκφράσεις, όπως 'φόνος' και 'δολοφόνοι' για μια γυναίκα που επιλέγει να κάνει άμβλωση, τη στιγμή που αυτή ασκεί ένα νόμιμο δικαίωμά της; Να υποθέσουμε ότι εντός του ΥΠΕΠΘ και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου υπάρχουν κύκλοι που θα επιθυμούσαν κατάργηση του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση και χρησιμοποιούν τους κορυφαίους εκπαιδευτικούς θεσμούς για την προώθηση των σχεδίων τους;».
 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Fiammetta Venner
«L'opposition a l'avortement. Du lobby au commando»

(εκδόσεις Berg, Παρίσι 1995)
Επισκόπηση των βίαιων κινητοποιήσεων κατά γυναικών και γιατρών στα γαλλικά κέντρα που πραγματοποιούν εκτρώσεις. Ανάλυση της ιδεολογίας των ακροδεξιών «υπερασπιστών της ζωής» και κατάλογος των οργανώσεών τους.

Της ίδιας
«Το κίνημα υπέρ της ζωής στην Ευρώπη»
στον συλλογικό τόμο «Το φύλο των δικαιωμάτων. Εξουσία, γυναίκες και ιδιότητα του πολίτη»
(Πρακτικά συνεδρίου που διοργάνωσε το Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών Διοτίμα, εκδόσεις Νεφέλη, Αθήνα 1999).
Η δράση των πολεμίων της άμβλωσης σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, το ιδεολογικό περιεχόμενο του λόγου τους και η προσχώρησή τους σε όλο και πιο «ριζοσπαστικές» μεθόδους πάλης.

Ε. Αβδελά, Μ. Παπαγιαννάκη, Κ. Σκλαβενίτη
«Εκτρωση 1976-1986. Ιστορία μιας διεκδίκησης»

(αφιέρωμα στο περιοδικό «Δίνη», τ. 1, Δεκέμβριος 1986)
Εξαιρετική καταγραφή του ιστορικού της συγκεκριμένης διεκδίκησης στην Ελλάδα.

Randall A. Lake
«The metaethical framework of anti-abortion rhetoric»

(περιοδικό «Signs» 11/3, σ. 478-499)
Ανάλυση του λόγου των πολεμίων της έκτρωσης στις ΗΠΑ.


ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ

http://www.prolifeinfo.org
Ιστοσελίδα των αμερικανών «υποστηρικτών της ζωής» στην οποία προσπαθούν να αποστασιοποιηθούν από τις βίαιες μεθόδους κάποιων συναγωνιστών τους.

http://www.womenonwaves.org
Θέσεις και δραστηριότητες των «Γυναικών στα Κύματα».

http://www.unborn.gr
Στην ιστοσελίδα του Συλλόγου Προστασίας Αγέννητου Παιδιού μπορείτε να ενημερωθείτε για τις ακριβείς απόψεις της κίνησης.

 

(Ελευθεροτυπία, 26/12/2004)

 

www.iospress.gr                                                                                    ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ