www.iospress.gr

 

 

IOSPRESS

 

 

 

19/04/03

 

 

ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ δημοσιογραφικής ομάδας στην Κρήτη προκειμένου να διαπιστώσουν οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι τα προβλήματα που δημιουργούν οι αμερικανικές βάσεις προτείνει ο δικηγόρος Γιώργος Κουκουτσάκης με αφορμή το δημοσίευμά μας με τίτλο "Η αμερικανική αποικία της Σούδας" ("Ε" 12/4): "Για να δουν τα πλοία που τουλάχιστον ένα μήνα πριν την προαποφασισμένη εισβολή ξεφόρτωναν καύσιμα και πολεμικό υλικό και είναι ακόμα εδώ. 

(Χθες μέτρησα τουλάχιστον δέκα πλοία στον όρμο της Σούδας.) Να επισκεφθούν το πολύπαθο Ακρωτήρι με τις βάσεις, το αεροδρόμιο, το Πεδίο Βολής Κρήτης, τα σκουπίδια, και να μιλήσουν με τους κατοίκους του που η ζωή τους έχει γίνει κόλαση. Να μιλήσουν με τους κατοίκους του χωριού Μουζουράς και να δουν τ' αεροπλάνα που προσγειώνονται και απογειώνονται 24 ώρες το 24ωρο και ν' ακούσουν το θόρυβο των μηχανών μέρα νύχτα. Να ερευνήσουν πού αποθηκεύονται τα τοξικά και ραδιενεργά απόβλητα που και το ΓΕΝ παραδέχθηκε ότι μεταφέρονται, αλλά "σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία". 

Για τους καρκίνους και τις λευχαιμίες που θερίζουν τον ντόπιο πληθυσμό. [...] Για τη σιωπή που έχει επιβληθεί γύρω από αυτά τα θέματα. Να δουν τα Χανιά που έχουν μετατραπεί σε απέραντη Τρούμπα.[...]" 

ΜΕ ΤΙΤΛΟ "Οι ομοφυλόφιλοι/ες στην Ελλάδα έχουν φωνή", οργανώσεις που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, ανδρών και γυναικών, των αμφισεξουαλικών και των τρανσέξουαλ, εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τα γεγονότα του κλαμπ Spices τον περασμένο Φεβρουάριο, που οδήγησαν στην αυτοκτονία ενός κρατουμένου, και καταγγέλλουν το χειρισμό της υπόθεσης από την αστυνομία και την κάλυψή της από ορισμένους δημοσιογράφους και συγκεκριμένα κανάλια (ALTER και STAR, εκπομπές "Φύλλο και Φτερό" και "Super Star"). Απαιτούν ακόμη την κατάργηση του ρατσιστικού/ομοφοβικού άρθρου 347 του Ποινικού Κώδικα και ζητούν εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με το άρθρο 13 της συνθήκης του Αμστερνταμ. Καταγγέλλουν ακόμη τη βάρβαρη συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων κατά των συμπολιτών μας τραβεστί σε νυχτερινές επιδρομές βιαιότητας και προσβολής, καθώς και την προσβλητική συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων στην άσκηση των καθηκόντων τους σε ανοιχτούς χώρους (πάρκα κ.ο.κ.), όταν διαπιστώνουν ότι έχουν να κάνουν με ομοφυλόφιλους. 

Την καταγγελία υπογράφουν οι Act Up, Απελευθερωτικό Κίνημα Ομοφυλοφίλων, Cyberdykes, περιοδικό Deon, Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, Κόσμος χωρίς Πολέμους και Βία, Ομάδα Λεσβιών Αθήνας, Ομοφυλόφιλη Περηφάνια, Πρωτοβουλία Ομοφυλοφίλων Ενάντια στην Καταπίεση, Σύμπραξη κατά της Ομοφοβίας, Σύνθεση και Σωματείο Αλληλεγγύης Τρανσέξουαλ και Τραβεστί Ελλάδος.

 

 

12/04/03

 

 

ΒΔΟΜΑΔΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ, και ορισμένοι νοστάλγησαν κάποιες παλιές, αλήστου μνήμης, "συνδικαλιστικές" πρακτικές. Αρκετοί αναγνώστες μάς κατήγγειλαν τις μέρες που πέρασαν σχετικά επεισόδια. Το πρώτο -και σοβαρότερο- αφορά τη γνωστή, πρωτοφανούς αγριότητας, σεξιστική επίθεση που υπέστη φοιτήτρια της Σχολής Μεταλλειολόγων, μέλος του σχήματος ΑΧΜΜΕΤ (Αριστερός Χώρος Μεταλλειολόγων Μεταλλουργών), από δύο κρανοφόρους την Πέμπτη 3 Απριλίου στο χώρο της Πολυτεχνειούπολης. "Δεν σας κρύβω", γράφει σχετικά αναγνώστης, "ότι αρκετά παιδιά από τον ευρύτερο αριστερό-αντιεξουσιαστικό χώρο έχουν φοβηθεί, και ίσως εκεί να στόχευαν οι τραμπούκοι". 

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ έρχεται από τα Γιάννενα και την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Ιωαννίνων στη Βαγγελιώ Τζιούτζια: "Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στη Βαγγελιώ Τζούτζια χαιρετίζει τη νίκη του αγώνα τόσο της Βαγγελιώς όσο και του κινήματος αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε. Είναι μια νίκη του κινήματος ενάντια στους τρομολάγνους κατασταλτικούς μηχανισμούς. Καταγγέλλουμε ότι κατά τη διάρκεια εκδήλωσης συμπαράστασης την Κυριακή 4 Απριλίου στα Ιωάννινα δεχθήκαμε απρόκλητη επίθεση από ομάδα φασιστοειδών της ΔΑΠ-ΟΝΝΕΔ, οι οποίοι απείλησαν, προπηλάκισαν και χτύπησαν μέλη της πρωτοβουλίας, άτομα με ειδικές ανάγκες και συνδικαλιστές. Πρέπει επίσης να ειπωθεί ότι οι τραμπούκοι της ΟΝΝΕΔ χρησιμοποίησαν λοστούς και σιδερογροθιές. Πικάντινη λεπτομέρεια αποτελεί το γεγονός ότι καθ' όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, η Πρωτοβουλία ήταν περικυκλωμένη από αστυνομικούς, οι οποίοι αποχώρησαν πέντε λεπτά πριν την επίθεση και επανεμφανίστηκαν λίγα λεπτά μετά".

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ η ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα Εβδομάδα Αντιπολεμικού Κινηματογράφου στο Αστυ, την οποία διοργανώνει το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ. Θα προβληθούν οι εξής ταινίες:

Σάββατο 12/4: Καρδιές και σκέψεις (1975) του Peter Davis, Γυμνό ανάμεσα στους λύκους (1963) του Franz Bejer, Οι σύντροφοι (1963) του Mario Monizelli. 

Κυριακή 13/4: Γη χωρίς ψωμί του Luis Bunuel, Πεθαίνοντας στη Μαδρίτη (1962) του Frederic Rossif, Πεθαίνοντας στην αρένα (1964) του Francesco Rosi.

Δευτέρα 14/4: Τα χέρια πάνω στην πόλη (1963) του Francesco Rosi, Γένοβα 2001 (πρώτη προβολή).

Τρίτη 15/4: Το βάθος του ουρανού είναι κόκκινο (Α' και Β', 1978) του Chris Marker, Πυρηνικό Ολοκαύτωμα (1984).

Τετάρτη 16/4: Ο αιχμάλωτος του Καυκάσου (1995) του Σ. Μποντρόφ, Πεθαίνοντας στη Μαδρίτη (1962) του Frederic Rossif, Οι σύντροφοι (1963) του Mario Monicelli.

Πέμπτη 17/4: Επαναστατημένο Μεξικό (1970) του Paul Leduc, Συζήτηση με θέμα "Τρίτος Κόσμος: ιστορία, πολιτική, επανάσταση, κινηματογράφος" (Δ. Λιβιεράτος, Κ. Αθανασίου, Α. Γρίβας), Η μάχη του Αλγερίου (1966) του Gillo Pontecorvo. 

Οι προβολές αρχίζουν στις 18:00, 20:00 και 22:00 και η τιμή της πρόσκλησης είναι 6 ευρώ.

 

 

 

05/04/03

 

 

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΜΑΣ καταγγέλλουν μια απίθανη ιστορία καθημερινής καταπίεσης σε εργασιακό χώρο: "Σε κατάσταση αμόκ βρέθηκαν οι διοικούντες την OTEnet, όταν ανακάλυψαν 2-3 σατιρικά κολάζ στο Internet. Η αιτία του αμόκ ήταν διπλή:

Απ' τη μια σατίριζε την πολιτική αυξήσεων -έως 1%- και bonus που ανακοινώθηκε στους εργαζόμενους στην εταιρεία και από την άλλη το ότι δημοσιεύτηκαν στο site του Indymedia! Αμέσως άρχισαν 'ανακρίσεις', έρευνες, 'εξαφανίσεις' υπολογιστών, απειλές και προτροπές για κατάδοση των υπευθύνων.

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ήταν να 'πιαστεί' ένας 'ύποπτος', να τον κλείσουν σε ένα γραφείο και να τον εξαναγκάσουν σε οικειοθελή παραίτηση λέγοντάς του ότι, αν δεν το κάνει, θα φύγει από εκεί 'σιδεροδέσμιος'. Στην ανάκριση συμμετείχε μάλιστα και η νομική σύμβουλος της εταιρείας. Το 'παράπτωμα' ήταν το ότι σατίρισε την αύξηση των 20 ευρώ που του δόθηκε, τη στιγμή που οι ίδιοι οι διοικούντες αποφάσισαν για τον εαυτό τους και πήραν bonus της τάξης των 4.000 ευρώ (20 περίπου διευθυντάδες παίρνουν από 5 έως και 25 χιλιάδες ευρώ το μήνα συν τα bonus, τα δωρεάν αυτοκίνητα, τις κάρτες βενζίνης, τις δωροεπιταγές, τις δωρεάν συσκευές κινητών κ.λπ.).

ΑΛΛΟΙ ΤΡΕΙΣ υπάλληλοι απειλήθηκαν επίσης με απόλυση, αλλά τη γλίτωσαν μετά την αναταραχή που προκλήθηκε. Ομως το πράγμα δεν σταμάτησε εκεί. Επρεπε να βρεθούν και οι ηθικοί αυτουργοί του 'εγκλήματος'. Και βρέθηκαν. Ηταν το νεοσύστατο Σωματείο Εργαζομένων. Νέες ανακρίσεις και έρευνες και, φυσικά, απειλές ότι όποιοι είναι μέλη ή τολμήσουν να γίνουν είτε θα απολυθούν πάραυτα, είτε θα σταματήσει η εξέλιξή τους.

ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ζήτησε τη βοήθεια της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΕ. Η παρέμβαση ήταν άμεση. Οι συνδικαλιστές συνόδευσαν τον 'παραιτημένο' εργαζόμενο στο γραφείο του, ζητώντας την άμεση επαναπρόσληψή του. Μόλις όμως έφυγαν, η διοίκηση έδωσε 'εντολή' να μην έρχεται κανείς σε επαφή μαζί του, να μην του δοθεί δουλειά από τους προϊσταμένους του και φυσικά να μην του επιστραφεί ο υπολογιστής του. Στη συνέχεια τον κάλεσαν και του δήλωσαν ότι η θέση του θα κριθεί στα δικαστήρια. Την επομένη του εστάλη και το σχετικό εξώδικο στο σπίτι... Κι έτσι τέλειωσε, προς το παρόν, αυτή η χαριτωμένη ιστορία. Λεπτομέρεια: Ο διά των απειλών παραιτηθείς είναι άτομο με ειδικές ανάγκες. Αλλη λεπτομέρεια: Φέτος είναι το Ετος των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, το οποίο και εόρτασε με τον καλύτερο τρόπο ο 'πρώτος παροχέας Internet στην Ελλάδα'. Λεπτομέρεια τρίτη: Φυσικά, από τότε παρακολουθούνται όλες οι κινήσεις των εργαζομένων στο Internet με ειδικό λογισμικό και proxy που καταγράφει τα πάντα".

 

 

 

 

www.iospress.gr