www.iospress.gr

 

 

IOSPRESS

 

 

22/07/06

 

ΤΗΝ ΤΙΜΗΤΙΚΗ του είχε ο «Ιός» κατά τις προσπάθειες των εθνικοφρόνων της Καστοριάς να εμποδίσουν τη διεξαγωγή του ετήσιου συνεδρίου του «Δικτύου Μελέτης Εμφυλίων Πολέμων» με θέμα «Μνήμες των εμφυλίων πολέμων. Τόποι και εργαλεία». Το συνέδριο είχε προγραμματιστεί για τις 6-9 Ιουλίου στην Καστοριά, η πραγματοποίησή του όμως εκεί κατέστη αδύνατη μετά από κινητοποίηση της υπερατλαντικής «Παμμακεδονικής Α.Ε.» κι ενός τοπικού συλλόγου ονόματι «Φίλοι του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα». Πέτρα του σκανδάλου θεωρήθηκε η συμμετοχή τριών εισηγητών: της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ρίκη βαν Μπούσχοτεν, του Αμερικανού πανεπιστημιακού Λόριν Ντάνφορθ και του συντάκτη του «Ιού», Τάσου Κωστόπουλου. Οι δύο πρώτοι κατηγορούνταν για τη δουλειά τους πάνω στο Μακεδονικό και το «παιδομάζωμα», ενώ στην τρίτη περίπτωση κόκκινο πανί αποτέλεσε το θέμα της εισήγησης («Ο εμφύλιος Μακεδονικός Αγώνας. Εκδοχές του κρατικού μονοπωλίου της συλλογικής μνήμης»). Οι ίδιοι εθνικόφρονες κύκλοι, με την ευγενή συμπαράσταση των τοπικών ραδιοτηλεοπτικών καναλιών και της «Χρυσής Αυγής», είχαν αποπειραθεί -ανεπιτυχώς- το 2003 να εμποδίσουν ομιλία του συντάκτη μας στο «Ανοιχτό Πανεπιστήμιο» του γειτονικού Δήμου Αγίων Αναργύρων.

ΚΑΤΩ ΑΠΟ την πίεση των εθνικιστών, ο Δήμος Καστοριάς απαίτησε από τους οργανωτές την εξαίρεση των τριών «υπόπτων» ομιλητών και στη συνέχεια απέσυρε την υλική και ηθική υποστήριξή του. Ταυτόχρονα, το ξενοδοχείο «Τσάμης» ακύρωσε -στο παραπέντε- όλες τις κρατήσεις δωματίων που είχαν γίνει από καιρό. Η σαφής αυτή λογοκριτική απόπειρα έπεσε όμως στο κενό, χάρη στην απόφαση του δημάρχου Αγίων Αναργύρων Αποστόλη Κιοσέ να φιλοξενήσει το συνέδριο στο χωριό Κορησός. 

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ, στην ακριτική Καστοριά αναμετρήθηκαν δύο λογικές για την Ιστορία και την ελευθερία της έκφρασης. Από τη μία, ο αντιδήμαρχος της πόλης Εμμ. Χατζησυμεωνίδης υποστήριξε στα τοπικά κανάλια ότι «ο δήμος προσδοκά την ενίσχυση του συνεδριακού τουρισμού στην πόλη μας», αφού «τα επιστημονικά συνέδρια βοηθούν την τοπική οικονομία», όμως «δεν μπορούν να έρχονται σύνεδροι και να εκφράζουν αντίθετες εθνικά απόψεις» -όπως η... σλαβική καταγωγή του Μεγαλέξανδρου, την οποία (κατά τους πληροφορητές του) θα υποστήριζαν οι «ύποπτοι» ομιλητές. Διαμετρικά αντίθετη ήταν η λογική που εξέφρασε ο κ. Κιοσές στην ομιλία του κατά την πρώτη μέρα των εργασιών: «Θεωρώ ότι αυτό το συνέδριο πέτυχε πριν καν ξεκινήσει ακόμη τις εργασίες του. Και πέτυχε γιατί ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει εδώ, στην κοινωνία της Καστοριάς, ένας ουσιαστικός διάλογος για βασικές αρχές δημοκρατίας, τις οποίες θα έπρεπε να τις είχαμε ήδη κατακτήσει σαν περιοχή, αλλά δυστυχώς ακόμα τις συζητούμε».

ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ, ο «Ιός» φεύγει για διακοπές. Καλό καλοκαίρι! 

 

 

15/07/06

 

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ της Γερακαρούς και του Ζαγκλιβερίου (Θεσσαλονίκης) εδώ και λίγα χρόνια είχαν την τύχη να δέχονται τις αφιλοκερδείς φροντίδες μιας μικρής ομάδας γιατρών του ΕΣΥ και νοσηλευτών με πρωτοποριακές μεθόδους (κατ’ οίκον νοσηλείες, εξετάσεις κ.ο.κ.). Πέρα από τις συμβατικές υποχρεώσεις τους οι γιατροί αυτής της ομάδας προσέφεραν υπηρεσίες με αφοσίωση στα προβλήματα των κατοίκων. Οπως, όμως, καταγγέλλει ομόφωνα το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας) οι δύο από τους γιατρούς αυτούς, με απόφαση του ΣΚΕΙΟΠΝΙ (Συμβούλιο Κρίσεως Επιλογής Ιατρικού Οδοντιατρικού Προσωπικού Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων) Μακεδονίας ουσιαστικά απολύονται από το ΕΣΥ:

«Πρόκειται για μια πρωτοφανή απόφαση που δεν εδράζεται σε κανένα επιχείρημα, σε καμιά νομιμότητα και σε κανένα αίσθημα δικαίου και που συνιστά καθαρή πολιτική-συνδικαλιστική δίωξη, καθώς οι δύο συνάδελφοι είναι γνωστοί για τους αγώνες τους για την βελτίωση των υπηρεσιών υγείας του περιφερικού ιατρείου Γερακαρούς και του Κ.Υ. Ζαγκλιβερίου και γενικώς για την υπεράσπιση και διεύρυνση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του ΕΣΥ. Χαίρουν δε της ιδιαίτερης εκτίμησης των κατοίκων της περιοχής ευθύνης τους οι οποίοι σήμερα έχουν αποκλείσει το δρόμο Γερακαρούς-Ζαγκλιβερίου απαιτώντας την άρση αυτής της απαράδεκτης ηθικά και νομικά διάτρητης απόφασης του ΣΚΕΙΟΠΝΙ. Το επί εξαετίας κοινωνικό και κλινικό έργο των γιατρών στο Π.Ι. Γερακαρούς είναι τόσο σημαντικό που ο δήμος και οι κοινωνικοί φορείς της περιοχής έχουν επανειλημμένα προβεί σε ενέργειες συμπαράστασης, όταν επιχειρήθηκε να διωχθούν με εκείνο το κατάπτυστο πόρισμα, που η ΟΕΝΓΕ και πάλι είχε καταγγείλει, καθώς χρησιμοποιούσε τη συνδικαλιστική και κοινωνική δράση ως επιχείρημα για ανάρμοστη συμπεριφορά δημοσίου υπαλλήλου.

Ηθικός αυτουργός αλλά και φυσικός αυτής της απόφασης του ΣΚΕΙΟΠΝΙ είναι ο περίφημος πρόεδρος της ΕΛΕΓΕΙΑ και συντονιστής εκπαίδευσης των ειδικευομένων Γενικής Ιατρικής στην Κεντρική Μακεδονία κ. Μποδοσάκης-Μερκούρης (μέλος του εν λόγω συμβουλίου κρίσης) ο οποίος, τασσόμενος με την πλευρά εκείνων που δεν ανέχονται αμφισβήτηση των ιδιοτελών επιλογών τους και πιστεύουν ότι η οποιαδήποτε διαφορετική φωνή πρέπει ή να υποτάσσεται ή να εξοντώνεται, απείλησε ανοιχτά τον πρόεδρο της ΕΝΙΘ 'να μην ανακατεύεται' διότι ο ίδιος είναι αποφασισμένος να διώξει τους συγκεκριμένους συναδέλφους από το ΕΣΥ, χρησιμοποιώντας την επιρροή του στο συμβούλιο κρίσης. Τη σχετική απειλή ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ είχε διαβιβάσει την προηγουμένη της κρίσης με γραπτό υπόμνημα προς τον πρόεδρο του συμβουλίου και με κοινοποίηση στον Υπουργό Υγείας, ζητώντας την εξαίρεση του κ. Μποδοσάκη-Μερκούρη τονίζοντας ότι δεν μπορεί οι κρίσεις να χρησιμοποιούνται για επίλυση των όποιων διαφορών υπάρχουν ανάμεσα στους γιατρούς του ΕΣΥ».

 

 

08/07/06

 

ΣΕ ΠΑΛΙΟΤΕΡΟ δημοσίευμα του «Ιού» με τον τίτλο «Ο ναοδόμος Σαμαρείτης στα Τρίκαλα» (17/1/04) παρουσιάστηκαν αναλυτικά όλες οι παρατυπίες και παρανομίες στην αδειοδότηση από ναοδομία και πολεοδομία ενός «Πνευματικού Ιδρύματος» (εμβαδού 1.000 τ.μ.) σε μια υπέροχη τοποθεσία στον νομό Τρικάλων. Οι αλλεπάλληλες προσφυγές κατοίκων οδήγησαν αφενός στην επιβολή προστίμων στην εν λόγω αδελφότητα (Ορθόδοξος Χριστιανική Αδελφότητα «Ελεήμων Σαμαρείτης») που φυσικά δεν καταβλήθηκαν και αφετέρου στην εντολή για γκρέμισμα ορισμένων υπερβάσεων από το αρχικό σχέδιο και προσωρινή διακοπή της ανέγερσης του πολυτελούς ιδρύματος λόγω αυθαίρετων υπερβάσεων του σχεδίου. Τελικά, το θέμα έφτασε στο Διοικητικό Εφετείο Λάρισας τον Μάιο του 2006 όπου και έγινε δεκτή η αίτηση του «Ελεήμονος Σαμαρείτη» κατά της πολεοδομίας για τα πρόστιμα και τις αυθαιρεσίες που του καταλόγιζαν και εξαγνισμένος πλέον μπορεί να προχωρήσει στο... έργο του.

Η ΓΝΩΣΤΗ ελληνική μέθοδος οικοπεδοποίησης δεν έχει ξεπεράσει στην προκειμένη περίπτωση δύο θεματάκια που ακόμα και στην Ελλάδα στηρίζονται σε νόμους. Πρώτον, το οικόπεδο είναι κατά τι μικρότερο των 10 στρεμμάτων που απαιτούνται και, δεύτερον, η επιβαλλόμενη απόσταση των 15 μ. του κτίσματος από το όριο του οικοπέδου είναι σαφώς μικρότερη. Τα στοιχεία αυτά τα διαθέτουν οι κάτοικοι που έκαναν τις προσφυγές κατά του ιδρύματος και, κατά δήλωσή τους, ενώ τα είχαν αποστείλει εγκαίρως δεν τέθηκαν υπόψη (για άγνωστους λόγους) του Εφετείου της Λάρισας. Ο πρόεδρος και η εισηγήτρια αντικαταστάθηκαν πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης. Οι ενδιαφερόμενοι για το θέμα κάτοικοι δεν σκοπεύουν να σταματήσουν εδώ τις προσπάθειές τους.

ΕΔΩ ΚΑΙ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ έχει συγκροτηθεί μια ομάδα δικηγόρων με αντικείμενο τα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων. Η ομάδα είναι αμιγώς εθελοντική και έχει θέσει στόχους: α) την παροχή νομικής συμβουλευτικής σε μετανάστες/τριες και πρόσφυγες για όλο το φάσμα των ζητημάτων που συνάπτονται με το ισχύον νομικό καθεστώς που ορίζει τη θέση τους, β) την παροχή νομικής συνδρομής σε εξαιρετικές περιπτώσεις και γ) την παρέμβαση στον δημόσιο διάλογο για τα ζητήματα μεταναστών και προσφύγων. Η ομάδα έχει ξεκινήσει προσωρινά τη λειτουργία της στον χώρο της μη κυβερνητικής οργάνωσης ΑΡΣΙΣ (3ης Σεπτεμβρίου και Δεριγνύ 26, τηλ 210-8259880), όπου κάθε Δευτέρα και Τετάρτη κατά τις ώρες 6-9 μ.μ. εθελοντές/ντριες δικηγόροι θα δέχονται και θα παρέχουν δωρεάν νομικές συμβουλές σε μετανάστες-τριες.

 

 

01/07/06

 

ΜΕ ΠΛΟΥΣΙΟ και ενδιαφέρον περιεχόμενο συνεχίζει την πλεύση του στην κυβερνοθάλασσα το ηλεκτρονικό περιοδικό του Δικτύου Αιγαίου, «ΕΥΠΛΟΙΑ». Η ηλεκτρονική του διεύθυνση: http://eyploia.aigaio-net.gr/

Το περιοδικό δημοσιεύει χωρίς λογοκρισία, άρθρα, απόψεις, ειδήσεις, καταγγελίες που αφορούν περιβαλλοντικά ζητήματα ή θέματα πολιτισμού των νησιών του Αιγαίου και εκφράζουν ομάδες πολιτών ή μεμονωμένα άτομα.

Η προσωρινή σύνταξη του περιοδικούς είναι η εξής: Νίκος Τζιμόπουλος (Σύρος), Αλέξανδρος Μαβής (Ανδρος), Γιώργος Ξυδάκης (Μύκονος), Αγγελική Κονταξοπούλου (Ικαρία), Θωμάς Δρίκος (Σύρος), Μιχάλης Μιχαλιάδης (Σάμος), Χαρά Πελεκάνου (Σύρος).

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΚΗ Κοινότητα καταγγέλλει δημοσίως σε όλους τους αρμόδιους φορείς, υπουργεία, οργανώσεις Ελλάδας και εξωτερικού, την απαράδεκτη, ρατσιστική συμπεριφορά που υπέστη η γενική γραμματέας της ΕΟΚ και εκδότρια των εκδόσεων «Πολύχρωμος Πλανήτης», κυρία Μαρίνα Γαλανού (κατά τον νόμο, Στυλιανός Μαθάς), τις πρώτες πρωινές ώρες της 17ης Ιουνίου 2006 από αστυνομικούς της Τροχαίας.

ΤΟ ΕΠΣΕ (Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι) χαιρετίζει την πολύ σημαντική αντιρατσιστική-αντιφασιστική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 17 Ιουνίου 2006, στον χώρο της Νέας Παραλίας (άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου). Την εκδήλωση διοργάνωσε η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης. Συμμετείχαν η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, πέντε ΕΛΜΕ, η Λέσχη Αλβανών Λογοτεχνών, το Στέκι Μεταναστών, φοιτητικοί σύλλογοι και το Σωματείο των Εργαζομένων Βιβλίου - Χάρτου. Η εξαιρετική σημασία της εκδήλωσης είναι πως, για πρώτη φορά κατά την τελευταία δεκαπενταετία, αποτράπηκε αντίστοιχη γιορτή μίσους που διοργάνωνε -χωρίς άδεια- η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή/Πατριωτική Συμμαχία κατά την (κινητή κατά την εκτίμησή της) «επέτειο του θανάτου» του Μεγάλου Αλεξάνδρου, γεμίζοντας τον χώρο της Εκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης με σάρισες, περικεφαλαίες, ρόπαλα και ρατσιστικά συνθήματα.

Το ΕΠΣΕ συγχαίρει τους διοργανωτές της εκδήλωσης για μια πρωτοβουλία σε μια πόλη όπου ο λόγος τού μίσους δυστυχώς «ανθεί». Εύχεται να γίνει πολιτισμικός θεσμός μιας Θεσσαλονίκης που αντιστέκεται στις γιορτές μίσους. Καλεί τους πολιτικούς φορείς που δηλώνουν πολέμιοι της μισαλλοδοξίας, αλλά μέχρι τώρα παρακολουθούσαν σιωπηλά και στην πράξη συνένοχα την άνθηση των γιορτών μίσους, να ενεργοποιηθούν προς την ίδια κατεύθυνση. Τέλος, συνυπογράφει τη δήλωση του καθηγητή Γιώργου Τσιάκαλου: «Οι ακροδεξιοί της Θεσσαλονίκης προσπαθούσαν εδώ και χρόνια να καταστήσουν την έκθεση βιβλίου μια "no go area", μια απαγορευμένη ζώνη για τους μετανάστες και για τους δημοκρατικούς πολίτες. Η σημερινή εκδήλωση ήταν η φωνή μιας Θεσσαλονίκης του πολιτισμού και της ποίησης, που δεν ανέχεται "no go areas" και απαγορευμένες ζώνες μέσα στην πόλη».

 

 

 

www.iospress.gr