www.iospress.gr

 

 

IOSPRESS

 

 

30/09/06

 

ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ στο Φόρουμ Θεσσαλονίκης διοργανώνει σεμινάριο με θέμα: «Αξία, ιδιοκτησία, κοινά αγαθά, εργασία στον ψηφιακό καπιταλισμό» από τις 5.30 έως τις 9.30 μ.μ., στην αίθουσα του 4ου ορ. της ΕΔΟΘ, Προξένου Κορομηλά 51. Στην ημερίδα εισηγούνται ο Michael Heinrich, Γερμανός μαρξιστής και εκδότης του περιοδικού «PROKLA» (Βερολίνο), η Sabine Nuss, Ερευνήτρια στο Rosa Luxemburg Stiftung (Βερολίνο), ο Πάρης Χρυσός, υπ. δρ στο ΕΜΠ, μέλος του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ, και ο Γιάννης Μηλιός, καθηγητής στο ΕΜΠ, διευθυντής του περιοδικού «Θέσεις».

ΜΕ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ η Λιλιάνα Σαλίαϊ από το Αλβανικό Φόρουμ Ρεθύμνου (βλ. Ιός 19/3/06) διατυπώνει μια κριτική άποψη για τα αντιρατσιστικά φεστιβάλ. Μεταξύ άλλων υποστηρίζει: «Ενα αντιρατσιστικό φεστιβάλ δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο σε γλέντι με χορούς και τραγούδια από τις χώρες των μεταναστών. Η προβολή του πολιτισμού τους είναι ένα από τα ζητούμενα, αλλά πρέπει να συζητηθούν και πολύ σοβαρότερα ζητήματα πριν αρχίσουμε τους χορούς. Αλλωστε, οι περισσότεροι από αυτούς αντιμετωπίζουν τόσο σοβαρά προβλήματα επιβίωσης και κοινωνικού αποκλεισμού που δεν έχουν ούτε το χρόνο ούτε τη διάθεση να γλεντάνε. [...]

Ενας άλλος βασικός στόχος αυτών των αντιρατσιστικών φεστιβάλ είναι η αντιμετώπιση και η καταπολέμηση του ρατσισμού, των διακρίσεων, της περιθωριοποίησης και του κοινωνικού αποκλεισμού. Τι γίνεται πάνω σε αυτό το μεγάλο ζήτημα; Τι κάνουμε για την ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας και την απόκτηση μιας αντιρατσιστικής παιδείας; [...]

Επειδή για τις προκαταλήψεις και την ξενοφοβία δεν μας φταίει μόνο το ελληνικό κράτος, που δεν χάραξε μια ουσιαστική μεταναστευτική πολιτική, ή οι Ελληνες "ρατσιστές", αλλά φταίει και σε μεγάλο βαθμό η αδυναμία του αντιρατσιστικού κινήματος να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει την ελληνική κοινωνία για τα ζητήματα αυτά. Είναι λυπηρό που αυτό το έκτο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ στο Ρέθυμνο που έγινε μετά τη δολοφονία του 17χρονου Εντισον να είναι μια εκδήλωση ρουτίνας, με χορούς και συζητήσεις και καμία αναφορά σε αυτό. Η στυγνή αυτή δολοφονία δεν ήρθε από τον ουρανό, ήταν το αποκορύφωμα του ρατσισμού στην πόλη, ο οποίος φυσικά συνεχίζει να υπάρχει χωρίς το "Στέκι Μεταναστών" και το "Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ" να κάνουν την παραμικρή νύξη γι' αυτό. Δεν μας φταίει το Ρέθυμνο. [...]

Χρειάζεται στενή συνεργασία με την τοπική κοινωνία, χρειάζεται δημόσιο διάλογο και συζήτηση για τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση, όχι να περιμένουμε να γίνει κι άλλη δολοφονία για να ανοίξουμε επιτέλους τέτοια θέματα».

 

 

23/09/06

 

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ με αίτημα την απομάκρυνση των αυθαίρετων κτισμάτων του «Πανελληνίου» πραγματοποιεί αύριο στις 11 π.μ. στο άγαλμα του Κωνσταντίνου η Επιτροπή Αγώνα για τη Σωτηρία του Πεδίου του Αρεως.

«ΜΕΤΑ από οκτώ χρόνια αγώνα», τονίζει το σχετικό κάλεσμα, «οι περίοικοι μαζί με αρκετούς ευαίσθητους πολίτες απ' όλη την Αθήνα έχουμε πετύχει αρκετές νίκες:

* Διώξαμε τα παζάρια και τις εκθέσεις.

* Αποτρέψαμε τη διάνοιξη οδικών αξόνων.

* Ματαιώσαμε τις καταστροφικές για το πάρκο απόπειρες ανάπλασης.

* Βοηθήσαμε την ελεύθερη πρόσβαση στο πάρκο, ανοίγοντας μερικές από τις περιφραγμένες εισόδους του.

* Εμποδίσαμε την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση κι εμπορευματοποίηση του χώρου.

Παρ' όλα αυτά, το μεγάλο πρόβλημα της παρανομίας και της αυθαιρεσίας των κτισμάτων του Πανελλήνιου Γ.Σ. παραμένει. Κανείς δεν τολμά να δημιουργήσει προβλήματα στον κ. Κυριακού και να αποδώσει τα έξι στρέμματα του πρασίνου στους κατοίκους της πόλης μας. Μ' ένα γαϊτανάκι υπεκφυγών και διαπλοκής (Δήμος Αθηναίων, Αστυνομία, Υπερνομαρχία, Περιφέρεια, Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου, κεντρική διοίκηση, δικαιοσύνη) κλείνουν τα μάτια στην παρανομία. Προχωρώντας στον εκσυγχρονισμό σεμνά και ταπεινά, αφήνουν το χρόνο να κυλήσει ώσπου βγαίνει απαλλακτικό βούλευμα για την αυθαιρεσία λόγω πενταετίας.

Εχοντας κατανοήσει ότι κάθε επιτυχία μας μέχρι τώρα είναι καρπός συσπείρωσης και δυναμικής παρουσίας των πολιτών της Αθήνας, σας καλούμε για μια νέα δυναμική συγκέντρωση και πορεία προς τα αυθαίρετα του Πανελληνίου».

ΣΤΟ ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ του καλέσματος, η Επιτροπή Αγώνα διευκρινίζει ότι «όσοι υποψήφιοι για την αυτοδιοίκηση αισθάνονται αλληλέγγυοι στον αγώνα μας και δεν έχουν ανειλημμένες υποχρεώσεις στον κ. Κυριακού και τα κανάλια του, είναι ευπρόσδεκτοι στη συγκέντρωσή μας».

ΤΗΝ ΑΠΟΠΕΙΡΑ της ΕΛ.ΑΣ. -για δεύτερη φορά απ' τον περασμένο Απρίλιο- να συλλάβει τον αντιπρόεδρό του Δημήτρη Σωτηρόπουλο, καθώς και «ενοχλήσεις» προς άλλους αντιρρησίες στη Θεσσαλονίκη, τη Βέροια, τη Χίο και την Αθήνα, καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης. «Η συντονισμένη αυτή κρατική τρομοκρατία δεν μας τρομάζει», διαβάζουμε στην ανακοίνωση του Συνδέσμου. «Δύναμή μας είναι τα δεκάδες νέα παιδιά που κάθε χρόνο απευθύνονται σε μας για ενημέρωση, αποφασίζοντας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να μην καταταγούν στο στρατό. Ενα στρατό που δεν έχει πια σχεδόν την παραμικρή σχέση με τη συνταγματική του υποχρέωση για την άμυνα της χώρας, αλλά λειτουργεί από τη μια πλευρά ως αναπαραγόμενη συντεχνία, και από την άλλη ως εργαλείο μεταβιβαστικών πληρωμών στην ελληνική περιφέρεια, ως ασπίδα υπεράσπισης του ελληνικού και ξένου κεφαλαίου, ως αχθοφόρος του επεκτατισμού των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ».

 

 

16/09/06

 

ΤΕΛΙΚΑ ΤΗΝ τελευταία στιγμή ο Νικήτας Κακλαμάνης περιέλαβε στον συνδυασμό του τον Θανάση Μυλωνόπουλο, εκδότη του καρατζαφερικού δημοσιογραφικού οργάνου «Αλφα Ενα» και εμπνευστή του περίφημου συνθήματος «τον Εβραίο κι αν τον πλένεις, το σαπούνι σου χαλάς». Παρά τη διαμαρτυρία του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου (ΚΙΣ) για τον ανοιχτά αντισημιτικό χαρακτήρα του εντύπου αυτού, ο κ. Κακλαμάνης ανακοίνωσε την υποψηφιότητα Μυλωνόπουλου την περασμένη Τρίτη, μαζί με τα τελευταία ονόματα του συνδυασμού του, συνοδεύοντας την ανακοίνωση με τη σιβυλλική (ή αυτοκριτική;) ρήση των σαμουράι: «Μας ενδιαφέρει η λεπτομέρεια, διότι ο διάβολος κρύβεται στη λεπτομέρεια». Η ιστοσελίδα του νεοδημοκράτη υποψηφίου δημάρχου εξακολουθεί να αποκρύπτει την κομματική ιδιότητα των δύο ηγετικών στελεχών του ΛΑΟΣ.

ΠΕΡΙΤΤΟ να περιγράψουμε τον ενθουσιασμό που κατέλαβε το κανάλι του κ. Καρατζαφέρη. Ο ίδιος ο αρχηγός του κόμματος έδωσε τη δική του εξήγηση για την τελική απόφαση του κ. Κακλαμάνη: «Ο Νικήτας είναι πανέξυπνος άνθρωπος. (Σκέφτηκε ότι) εδώ έχω ένα ποσοστό που έρχεται... Εμείς οι πολιτικοί, πέρα από την οποιαδήποτε διάθεση, βάζουμε κάτω τα νούμερα και λέμε τι εξυπηρετεί και τι συμφέρει». Φυσικά δεν υπήρξε καμιά απάντηση για τα όσα καταμαρτυρά στην «Αλφα Ενα» και τον εκδότη της το ΚΙΣ. Πρόκειται για τη μέθοδο που έχουμε περιγράψει σε παλιότερο δημοσίευμα («Ο φαιός δούρειος ίππος - Το σχέδιο Καρατζαφέρη», 25/3/06).

ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ και υποψήφιος νομάρχης Αθηνών Αδωνις Γεωργιάδης προκαλούσε κάθε λίγο και λιγάκι τον «Ιό» να εγκαλέσει τον εκδότη του «Κάκτου» Οδυσσέα Χατζόπουλο για την πρόσφατη έκδοση του βιβλίου «Ο Αγών μου» του Χίτλερ (μετάφραση Λεωνίδα Προεστίδη, εισαγωγή Κλεάνθη Γρίβα), συγκρίνοντάς το με το φιλοναζιστικό πόνημα του Κωνσταντίνου Πλεύρη, το οποίο εκθείαζε ο ίδιος επί μήνες. Ο καημένος ο κ. Γεωργιάδης -αν και εκδότης- δεν καταλαβαίνει ότι είναι άλλο πράγμα να εκδίδεις ένα ιστορικό ντοκουμέντο και άλλο να προπαγανδίζεις κάθε μέρα από την τηλεόραση το πόσο σπουδαίο είναι ένα βιβλίο ναζιστικής προπαγάνδας, αποσιωπώντας το περιεχόμενό του. Και φυσικά αγνοεί ότι η πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα έκδοση του βιβλίου του Χίτλερ στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε από τη σειρά «Αντιφασιστική Βιβλιοθήκη» των εκδόσεων Ζάρβανος, με εισαγωγή-κριτική των Ηλία Ηλιού και Ηλία Τσιριμώκου (μετάφραση Ανδρέα Πάγκαλου, Δημήτρη Κωστελένου, Αθήνα 1961).

ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΜΕ ΤΗ ΒΑΣΗ «10» εξακολουθεί να προβληματίζει το ΠΑΣΟΚ. Η έκπληξη προέρχεται από τον πρώην υπουργό Βασίλη Κοντογιαννόπουλο, ο οποίος αν και συμμερίζεται τις φιλελεύθερες ιδέες της υπουργού, διαφώνησε ανοιχτά με το μέτρο («Ε», 3/9/06) και σχεδιάζει να θέσει το ζήτημα στα όργανα του κόμματος.

 

 

09/09/06

 

ΤΕΛΙΚΑ ο υπαρχηγός του κ. Καρατζαφέρη και διευθυντής του κομματικού οργάνου του ΛΑΟΣ κ. Θανάσης Μυλωνόπουλος δεν θα είναι -απ' ό,τι φαίνεται- υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό του Νικήτα Κακλαμάνη, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. Στις 26/7/06 το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο έστειλε στον κ. Κακλαμάνη επιστολή όπου τονίζονται τα παρακάτω:

«Ο εκδότης-διευθυντής της αντισημιτικής εφημερίδας "Αλφα Ενα", Θανάσης Μυλωνόπουλος, στο φύλλο τής 15/7/06, ανέγραφε πομπωδώς ότι θα είναι υποψήφιος του συνδυασμού σας για το Δήμο Αθηναίων. Στο επόμενο φύλλο της εφημερίδας του, στις 23/7/06, ο ίδιος κατέθεσε δημόσια τη ρατσιστική του "ταυτότητα" διακηρύσσοντας βάναυσα ότι: "Τον Εβραίο και αν τον πλένεις το σαπούνι σου χαλάς. Λίγο ακόμα να τους αφήσουμε θα σπάσουνε το ρεκόρ του Χίτλερ. Σε αριθμό θυμάτων εννοούμε. Σε αγριότητα το έχουν προσπεράσει".

Παρότι είμαστε βέβαιοι ότι άτομα διακατεχόμενα από χιτλερικές αντιλήψεις, που ενσπείρουν τη μισαλλοδοξία, υβριστές της ιστορικής μνήμης των 6 εκατομμυρίων Εβραίων, δεν θα μπορούσαν για κανένα λόγο να είναι υποψήφιοι του συνδυασμού σας, ως επίσημοι εκπρόσωποι του Ελληνικού Εβραϊσμού κρίναμε απαραίτητο να σας ενημερώσουμε για τις ρατσιστικές απόψεις και τον θρασύτατα διατυμπανιζόμενο αντισημιτισμό του φερομένου ως υποψηφίου του συνδυασμού σας».

ΦΑΙΝΕΤΑΙ ότι μετά την αποκάλυψη αυτή ο κ. Κακλαμάνης απέκλεισε τον κ. Μυλωνόπουλο από το ψηφοδέλτιό του. Αλλά επειδή η υποστήριξη του κ. Καρατζαφέρη θεωρείται απαραίτητη για τον υποψήφιο δήμαρχο της Νέας Δημοκρατίας παρέμεινε στη θέση της ως υποψήφια του συνδυασμού Κακλαμάνη η Βασιλική Τσαμπιέρη-Παπαμιχαήλ, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΛΑΟΣ και πέμπτη στο Ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. Την παρατήρηση αυτή κάνει το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), συγκρίνοντας μάλιστα το βιογραφικό της που εμφανίζεται στην ιστοσελίδα του ΛΑΟΣ (www.laos.gr) και την ιστοσελίδα του συνδυασμού Κακλαμάνη (www.athina-poli-zois.gr). Οπως φαντάζεστε, τα δύο βιογραφικά είναι πανομοιότυπα, με μια μικρή διαφορά: το βιογραφικό που φιλοξενείται στον δικτυακό τόπο του κ. Κακλαμάνη αποσιωπά πλήρως την κομματική ιδιότητα της υποψήφιας.

ΕΠΕΙΔΗ η κυρία Τσαμπιέρη είναι ηγετικό στέλεχος του ΛΑΟΣ η αποσιώπηση αυτή βαρύνει και την ίδια, αλλά την κύρια ευθύνη στην απόπειρα εξαπάτησης των ψηφοφόρων τη φέρει ο ίδιος ο κ. Κακλαμάνης. Ελπίζουμε μετά την αποκάλυψη αυτή, να συμπληρωθεί το βιογραφικό της υποψήφιας, έτσι ώστε όλοι να γνωρίζουν ότι στον νεοδημοκρατικό συνδυασμό της Αθήνας συμμετέχει μέλος του καθοδηγητικού οργάνου του ΛΑΟΣ.

 

 

 

www.iospress.gr