www.iospress.gr

 

 

IOSPRESS

 

 

21/07/07

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ "ΙΟΣ" αύριο στην "Κυριακάτικη". Μετά την καλοκαιρινή άδεια θα επιστρέψουμε το Σεπτέμβρη στις σελίδες μας του Σαββάτου και της Κυριακής.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ των "Φίλων της παραλίας Παρίσαινα" στο Χορευτό Πηλίου καταγγέλλεται απρόκλητη επίθεση εναντίον λουομένου και ως αιτία αναφέρεται η προσπάθεια τοπικών παραγόντων να ιδιοποιηθούν τη χρήση της παραλίας.
"Η Παρίσαινα ήταν μια παραλία, παρθένα, ανέγγιχτη από οποιαδήποτε εκμετάλλευση, ιδανική για ελεύθερο camping, γνωστή ως παραλία γυμνιστών, δίπλα από το Χορευτό Ζαγοράς στο ανατολικό Πήλιο, με μοναδική πρόσβαση τα μονοπάτια και τη θάλασσα. Κάποιοι αποφάσισαν να αλλάξουν το χαρακτήρα της. Πιο συγκεκριμένα, έχει εξαφανιστεί το δασύλλιο της παραλίας (έχουν απομείνει μόνο 2 πλατάνια και 1 καραγάτσι), έχουν μπαζωθεί τμήματα των δύο ρεμάτων που καταλήγουν στην παραλία, έχει διανοιχτεί δρόμος και έχει τσιμενταριστεί εν μέρει το παλιό μονοπάτι που συνέδεε την παραλία με τον αγροτικό δρόμο Χορευτού-Ανάληψης (χωρίς καμία μελέτη ή άδεια), έχει δημιουργηθεί δρόμος μέσα στο ρέμα ο οποίος συνεχίζει πάνω στην αμμουδιά, έχουν φυτευτεί στύλοι της ΔΕΗ μέσα στην αμμουδιά, δημιουργήθηκε δυόροφο αναψυκτήριο, κατασκευάστηκε ράμπα πάνω στη ζώνη παραλίας, κλπ." Πληροφορίες για την Παρίσαινα μπορείτε να βρείτε στο http://www.geocities.com/horefto/parisena.html.

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ πολιτών Βύρωνα για τη διάσωση του Υμηττού με ανακοίνωσή της επισημαίνει την επικαιρότητα των ζητημάτων που έχει θέσει από τη δημιουργία της (χάραξη της νέας περιφερειακής Υμηττού μέσα από τη δασική περιοχή, απειλή ανέγερσης συνοδικού μεγάρου, καταπάτηση δασικών εκτάσεων από ιδιωτικές εταιρείες) και παρατηρεί:
"Με τα νέα τραγικά δεδομένα (σε συνέχεια και των πρόσφατων της Πάρνηθας) επιβάλλονται πλέον άμεσα:
- Η ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση της βλάβης με επιστημονικό τρόπο
- Η θωράκιση εναντίον κάθε οικιστικής επέκτασης (παιδικός σταθμός και νέα πτέρυγα μητρόπολης)
- Η εύρεση όσων έχουν συμφέροντα από την καταστροφή και την καταπάτηση του δάσους και η παραδειγματική δίωξη τους
- Η μη αναθεώρηση του άρθρου 24 και η κατάρτιση εθνικού δασολογίου
- Η απομάκρυνση από τον Υμηττό όλων των χρήσεων-καταπατήσεων από ιδιώτες
- Η ματαίωση του σχεδιασμού της νέας περιφερειακής Υμηττού και του νέου Διοικητικού Κέντρου Βύρωνα".
Η Κίνηση καλεί τους πολίτες και τους φορείς σε συγκεντρώσεις, την Τετάρτη 18 Ιούλη στις 7.30 μ.μ. στο μοναστήρι του Αη-Γιάννη στο νεκροταφείο της Καισαριανής και την Πέμπτη 19 Ιούλη στις 6.30 μ.μ. στα φανάρια στην είσοδο του Κουταλά.

 

 

14/07/07

 

ΕΝΩ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ τηλεοπτικά δελτία φιλοξενούν ρεπορτάζ για τις κινητοποιήσεις κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου στο Νομό Κοζάνης, με αίτημα την πρόσληψή τους από τη ΔΕΗ, έχει κυριολεκτικά θαφτεί η σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων, μετά από προσφυγή του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ). Το Ιδρυμα, το οποίο αποτελεί τη μοναδική ΜΚΟ με έδρα την Ελλάδα, η οποία έχει συμβουλευτικό καθεστώς στο Συμβούλιο της Ευρώπης, προσέφυγε κατά του ελληνικού κράτους, διότι δεν προέβλεψε τις βλαβερές συνέπειες στο περιβάλλον από την εκμετάλλευση του λιγνίτη και δεν ανέπτυξε στρατηγικές πρόληψης και καταπολέμησης των κινδύνων για την υγεία των πληθυσμών που ζουν στις περιοχές εκμετάλλευσής του (Πτολεμαΐδα, Μεγαλόπολη κ.λπ.).

ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΕΣ στην υπόθεση είναι η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης διά μέσου της ΔΕΗ: με καθυστέρηση δύο βδομάδων η ΔΕΗ απάντησε στις 23/6, κάνοντας λόγο για «δήθεν καταδικαστική απόφαση», αποφεύγοντας να αναφερθεί στο Ιδρυμα Μαραγκοπούλου και ισχυριζόμενη ότι «οι κρίσεις της Επιτροπής δεν αποτελούν αποφάσεις δικαστικού οργάνου και ως εκ τούτου δεν δύνανται να είναι καταδικαστικές».

 

ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ της στρουθοκαμήλου είχε ακολουθήσει ο κ. Σιούφας και στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση του Γιώργου Λιάνη, βασισμένη στο ρεπορτάζ του «Ιού» που αποκάλυπτε ότι στις πρώτες δυο θέσεις των πιο «βρώμικων» μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκονται, κατά την έκθεση του WWF, δύο μονάδες της ΔΕΗ. Πριν λίγες μέρες βγήκε και η νέα έκθεση του WWF, που συνεχίζει να τοποθετεί στην κορυφή των πιο ρυπογόνων μονάδων τα εργοστάσια της ΔΕΗ.

ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων για την προσφυγή του ΙΜΔΑ αφορά την ουσία του θέματος. Η προσφυγή βασίστηκε σε έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, η οποία με τη σειρά της στηρίχτηκε σε αναφορά του Νίκου Στεφανή, εκπροσώπου της Οικολογικής Κίνησης Πτολεμαΐδας. Απόδειξη της έλλειψης σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου και της υγείας των πολιτών ήταν η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να απορριφθεί η προσφυγή με το επιχείρημα ότι η Ελλάδα δεν ευθύνεται για τις πράξεις της ΔΕΗ εφόσον αυτή είναι πλέον Ανώνυμη Εταιρεία! Ας το έχουν αυτό υπόψη όσοι έχουν πειστεί από τις σειρήνες του φιλελευθερισμού που επιδιώκουν πάση θυσία την ιδιωτικοποίηση όλων των μεγάλων εταιρειών του δημόσιου τομέα. Ενας από τους λόγους που ακολουθείται αυτή η πολιτική είναι η απαλλαγή των εταιρειών από τους ελέγχους και την ευθύνη του Δημοσίου.

 

 

07/07/07

 

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ τον εκτοπισμό των Ρομά και την προώθηση των κατεδαφίσεων στην περιοχή που σχεδιάζεται το εμπορικό-αθλητικό κέντρο Δήμου Αθηναίων - ΠΑΕ ΠΑΟ - Μπ. Βωβού στον Ελαιώνα, η Επιτροπή Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα έβγαλε ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει τη στενή συνεργασία της Δημοτικής Αρχής με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, επιβεβαιώνοντας το σχετικό ρεπορτάζ του «Ιού» («Εθνοκάθαρση στο Δήμο Αθηναίων», 24/6/07). Η ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρει:«Χωρίς καμιά νομιμοποίηση η Δημοτική Αρχή και ο Νικήτας Κακλαμάνης συνεργάστηκαν με τον μεγαλοκατασκευαστή Μπ. Βωβό για τον απαράδεκτο εκτοπισμό δεκάδων οικογενειών Ρομά από οικόπεδο της οδού Αγ. Πολυκάρπου στον Ελαιώνα. Η πολιτεία κυνικά αδιαφορεί για την κοινωνική ένταξη των Ρομά και ενδιαφέρεται μόνον για την προώθηση των επιχειρηματικών σχεδίων. Σήμερα το εν λόγω οικόπεδο, αν και βρίσκεται υπό μεταβίβαση από την ΕΤΕ στο Δήμο Αθηναίων, φυλάσσεται "με το έτσι θέλω" και με την ανοχή της Δημοτικής Αρχής από την εταιρεία του Μπ. Βωβού. Υιοθετώντας μάλιστα τη ρατσιστική φρασεολογία του ΛΑΟΣ, η Δημοτική Αρχή επαίρεται ανερυθρίαστα ότι "καθάρισε την περιοχή από τους Αλβανούς τσιγγάνους".

Πριν λίγες εβδομάδες ο Νικήτας Κακλαμάνης, επαιρόμενος ότι ξεκινά η Ανάπλαση στον Βοτανικό, στην πραγματικότητα είχε απλά βοηθήσει τις εργοταξιακές εργασίες του Μπ Βωβού. Πώς; Με δύο άδειες κατεδάφισης (608/07 και 616/07) πέντε μόνον μικρών κτισμάτων, από την πληθώρα (πάνω από 50) των κτισμάτων, ιδιοκτησίας Δήμου Αθηναίων, που ευρίσκοντο στην περιοχή παρέμβασης. Ούτε εκκίνηση ούτε επιτάχυνση των εργασιών επιδίωκε ο Δήμος Αθηναίων, καθώς έκτοτε δεν έχει γίνει τίποτα άλλο.

Μόνο να εξυπηρετήσει τον μεγαλοεπιχειρηματία Μπ. Βωβό. Επισημαίνουμε ότι η αντι-κοινωνική αντιμετώπιση των Ρομά, μιας ευάλωτης κοινωνικής ομάδας, είναι ο προάγγελος για τον εκτοπισμό των υπόλοιπων κατοίκων αλλά και γενικότερα του δημόσιου συμφέροντος από τον Ελαιώνα. Είναι προάγγελος για τον "εκτοπισμό του κοινόχρηστου πρασίνου", που προβλέπεται
στο ΠΔ του 1995, καθώς και κάθε πρότασης για ήπιες πολιτιστικές χρήσεις ανάδειξης της αρχαιολογικής ταυτότητας της περιοχής. Είναι προάγγελος για την τσιμεντοποίηση και τα μεγάλα εμπορικά-αθλητικά κέντρα (όπως το γήπεδο της ΠΑΕ ΠΑΟ με τα MALL του Μπ. Βωβού).

Είναι προάγγελος για μια ακόμη θερμονησίδα του Λεκανοπέδιου, στην πολύπαθη περιοχή του Ελαιώνα».

ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΟΤΙ μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει καμιά απάντηση ο δήμαρχος σε όσα ανέφερε το ρεπορτάζ του «Ιού», παρά τη σχετική δέσμευση της υπευθύνου του γραφείου Τύπου του κ. Κακλαμάνη.
 


 

 

www.iospress.gr