www.iospress.gr

 

 

IOSPRESS

 

 

29/09/07

 

ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΟΥ και άνέξοδης επίδειξης περιβαλλοντικής ευαισθησίας φαίνεται ότι είναι η επιβολή προστίμου 1 εκατ. ευρώ από τον κ. Σουφλιά στη ΔΕΗ για τη ρύπανση που προκαλούν τα εργοστάσιά της στην Κοζάνη, την Πτολεμαΐδα και τη Μεγαλόπολη. Γιατί είναι ο ίδιος που δεν αντέδρασε καθόλου, όταν η σχετική αναφορά του Νίκου Στεφανή προκάλεσε επιβαρυντικό πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη (Οκτώβριος 2005) και καταδικαστική απόφαση της Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης (6.12.06), μετά από προσφυγή του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου.

ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ, όμως, είναι ότι η υπόθεση αυτή είχε φτάσει στη Βουλή, όπου κατέθεσε ο Γιώργος Λιάνης το σχετικό δημοσίευμα του "Ιού" ("Ταξίδι στη χώρα του λιγνίτη", 14.1.07). Τότε ο αρμόδιος υπουργός ανάπτυξης κάλυψε απόλυτα τη ΔΕΗ, προσπαθώντας να βγάλει αναξιόπιστα τα στοιχεία του WWF και του δικού μας ρεπορτάζ. Στην απάντησή του, ο κ. Δημήτρης Σιούφας, εξυμνούσε τα αντιρυπαντικά μέτρα που έχει λάβει η ΔΕΗ και αρνιόταν την ύπαρξη προβλήματος. Αν λοιπόν θέλει να τιμωρήσει κάποιον ο κ. Σουφλιάς, ας αρχίσει από τον συναρμόδιό του υπουργό.

ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ οργανώνεται στα Χανιά το 2ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ. Πρόκειται για μια γιορτή διεκδίκησης και πολυπολιτισμικό γεγονός που διοραγώνει το κοινωνικό Στέκι Μεταναστών στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας της πόλης. Οι δημόσιες συζητήσεις περιλαμβάνουν σήμερα τις "Μορφές ρατσισμού - Τρόπους οργάνωσης" (7:30) και "Κόμιξ και ρατσισμό" (7:00), ενώ αύριο στις 7:00 τα θέματα είναι "Παλαιστίνη τώρα" και "Ελεύθεροι Δημόσιοι χώροι στα Χανιά".

ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑ ΜΑΣ διαμαρτύρεται για την παραβίαση του εθνικού δρυμού στην Κόνιτσα: "Στον Αώο υπάρχει η ιστορική πέτρινη γέφυρα, από την οποία με μονοπάτια ξεκινάνε διάφορες ορειβατικές διαδρομές περίπατοι μέσα στον εθνικό δρυμό. Στην αρχή του εθνικού δρυμού υπάρχει ένας κορμός δένδρου εν είδει μπάρας απαγορευτικής της εισόδου στον εθνικό δρυμό και ειδικά στο πρώτο κομμάτι που είναι βατός χωματόδρομος. Πηγαίνοντας φέτος να περπατήσουμε στον εθνικό δρυμό βρεθήκαμε μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη: αυτοκίνητα και μηχανάκια να σηκώνουν με τσαμπουκά την μπάρα, να μπαινοβγαίνουν στον εθνικό δρυμό καταστρέφοντας με τις ρόδες τους το δρόμο για τους πεζοπόρους, να σηκώνουν σύννεφα σκόνης πάνω στους πεζοπόρους και το χειρότερο, όλα αυτά τα πήγαινε έλα γίνονταν τις μέρες που οι φωτιές ρήμαζαν τους άλλους εθνικούς δρυμούς της χώρας. Συγχρόνως το βράδυ κάποιοι με μηχανάκια ανέβαιναν κάνοντας μοτοκρός πάνω στην ιστορική πέτρινη γέφυρα... (Σημειωτέον ότι η περιοχή έχει όση αστυνομία δεν έχετε δεί στη ζωή σας λόγω συνόρων...)".

 

 

22/09/07

 

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ για την Καλαμάτα με αναλυτικό της υπόμνημα διαμαρτύρεται για τους όρους κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Τρίπολης-Καλαμάτας. Οι αποδέκτες του υπομνήματος, από τον πρωθυπουργό μέχρι τους δημοτικούς συμβούλους της πόλης, δεν έχουν μέχρι στιγμής αντιδράσει. Σε σημείωμά της προς τον "Ιό", η "Παρέμβαση" παρατηρεί:

«Ακούσαμε ότι η εταιρία που έχει αναλάβει τον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης-Καλαμάτας θα αναλάβει αντιπλημμυρικά έργα στις καμένες πλαγιές του Ταϋγέτου! Η εταιρία που σε αγαστή συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση, αλλά και τα τοπικά φερέφωνά τους, πρόκειται να «ξηλώσει» τον ελαιώνα της Καλαμάτας, προκειμένου να περάσει από εκεί ο λεγόμενος από αυτούς "περιμετρικός". Ο κόσμος όλος γνωρίζει ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Καλαμάτας είναι ότι βρίσκεται σε ένα αμφιθέατρο που οριοθετείται νότια από τη θάλασσα, βόρεια από τον ελαιώνα της και ανατολικά από τον Ταϋγετο. Ο Ταΰγετος μαύρισε. Οι χαίνουσες πληγές του εκτείνονται από την κορυφή του μέχρι τις παρυφές της πόλης. Η θάλασσα δυστυχώς γι' αυτούς δεν δίνεται για αντιπαροχή, δεν τσιμεντοποιείται. Τι παραμένει λοιπόν; Ο ελαιώνας στα βόρεια. Το μόνο περιαστικό πράσινο. Ο μόνος πια πνεύμονας της περιοχής. Κατά τους αρμόδιους, όμως, ο ελαιώνας δεν χρειάζεται. Ενα τσιμεντένιο τέρας μήκους εννέα χιλιομέτρων και πλάτους 120 μέτρων θα ξεσκίσει την καρδιά του καταβροχθίζοντας χιλιάδες ελαιόδενδρα. Και κανείς από το επίσημο κράτος δε νοιάζεται. Κλαίνε δήθεν για τα καμένα. Το ΤΕΕ έχει καταγγείλει ότι το έργο στην περιοχή αυτή "προσβάλλει το περιβάλλον". Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του ΥΠΕΧΩΔΕ αναφέρει ότι "η προτεινόμενη χάραξη διέρχεται ...από την περιοχή Φαράγγι και εκβολές Νέδωνα, οι οποίες έχουν ενταχθεί για προστασία στο δίκτυο Natura 2000". Στην ίδια ΜΠΕ αναγράφεται ότι για το έργο "δεν έχει γίνει μελέτη για την απορροή των ομβρίων υδάτων". Εκείνοι όμως προχωρούν ακάθεκτοι. Αυτά για την όψιμη οικολογική τους ευαισθησία. Καταγγείλαμε το οικολογικό αυτό έγκλημα πολύ πριν καεί ο Ταΰγετος. Διαμαρτυρηθήκαμε σε τοπικούς άρχοντες πρώην και νυν. Οχι μόνο δεν μας δέχθηκαν σε ακρόαση, αλλά από κάποιους αντιμετωπίσαμε και μια σκαιότατη συμπεριφορά. Διαμαρτυρηθήκαμε στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Διαμαρτυρηθήκαμε με υπομνήματα σε όλα τα επίπεδα. Ζητήσαμε να δούμε υπεύθυνους των εταιριών. Κανείς δεν μας δέχθηκε. Τώρα όλοι μαζί κλαίνε για την οικολογική καταστροφή. Καθένας αναρωτιέται τι γίνεται από εδώ και εμπρός. Η Δικαιοσύνη παραμένει ακόμη μια ελπίδα. Χορτάσαμε αναβολή και από εκεί. Τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια ίσως. Γιατί και εκεί θα προσφύγουμε. Αυτό όμως που σίγουρα αποτελεί ελπίδα είναι η κινητοποίηση των ανθρώπων που διαθέτουν έστω και στοιχειώδη οικολογική ευαισθησία».

 

 

15/09/07

 

ΤΑ ΞΕΧΑΣΕ ακόμα και η κυρία Μπακογιάννη όσα έλεγε για τους αντιεξουσιαστές-εμπρηστές. Μέχρι και την «ασύμμετρη απειλή» του κ. Πολύδωρα που υιοθέτησε στην αρχή τώρα τη μεταφράζει σε «φαινόμενο του θερμοκηπίου». Το ίδιο σενάριο είχε υποστηριχτεί από μερίδα της Δεξιάς πριν από 16 χρόνια, το καλοκαίρι του 1981. Τότε, βέβαια, δεν έπεισε κανέναν. Πρόλαβε, όμως, να σχολιάσει αυτή τη θεωρία ο Βασίλης Βασιλικός, με ένα κείμενο εξαιρετικά επίκαιρο:

«ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ότι η ακροδεξιά, που μέσα σε μια νύχτα έσκασε πενήντα βόμβες στην Αθήνα για την επέτειο της 21ης Απριλίου, πριν από δυόμισι χρόνια, είναι πολύ οργανωμένη και κάθε υποτίμηση του αντιπάλου υποτιμά πρώτα εμάς τους ίδιους. Οι φωτιές είναι έργο δικό της, μεθοδευμένο με μαθηματική ακρίβεια για να φέρει την παράλυση και την παραφορά.

ΟΙ ΕΞΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ή αριστερίστικες οργανώσεις, είτε λέγονται 'τουπαμάρος' στη Λατινική Αμερική είτε 'αντάρτες των πόλεων' στη Δυτική ευρώπη, έχουν παντού στον κόσμο ορισμένα χαρακτηριστικά που είναι μέσα στην ίδια τη φύση τους αναφαίρετα όπως ο πυρήνας της ελιάς. Ενα τέτοιο χαρακτηριστικό είναι ότι αποσκοπούν με οποιαδήποτε ενέργειά τους να τραβήξουν τη 'λαϊκή συμπάθεια'. Τιμωρούν ένοχους του λαού, χτυπούν εκεί όπου είναι κατάφωρη μια αδικία. Στον τόπο μας, τέτοιες ενέργειες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι δολοφονίες των βασανιστών της χούντας, Μάλλιου, Μπάμπαλη και πρώτα του τοποτηρητή της ΣΙΑ Γουέλτς. Οσο κι αν διαφωνεί κανείς με τον τρόπο αυτής της εκκαθάρισης λογαριασμών, με τη δολοφονία σα μέσο, παραδέχεται ότι οι πράξεις αυτές μπορούσαν να είναι έργο 'αριστεριστών'.

ΜΕ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ όμως κάτι τέτοιο αποκλείεται. Γιατί οι φωτιές προκαλούν τη λαϊκή αγανάκτηση, ερημώνουν οικογένειες μισθοσυντήρητων υπαλλήλων και γενικά προκαλούν την ανασφάλεια, τόσο ανεπτυγμένη, στον παρα-Ελληνα της παρα-Ελλάδας. Γι' αυτό και δεν μπορεί παρά να είναι έργο αυτών που επιδιώκουν την προλείανση του εδάφους για άλλες ανωμαλίες και σ' αυτό θυμίζουν τον Ιούλη του '65 εν όψει μάλιστα των εκλογών». (Βασίλη Βασιλικού, "Η Παρα-Ελλάδα", Τα Νέα, 5/8/81).

 

 

08/09/07

 

ΘΕΤΙΚΗ εξέλιξη σημειώθηκε στην υπόθεση εκποίησης της παραλίας Λιβάδι στη Φολέγανδρο με την οποία ασχοληθήκαμε σε πρόσφατο δημοσίευμά μας («Οι Κυκλάδες στο σφυρί», 25.8.07): με έγγραφό της με ημερομηνία 31 Αυγούστου, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ), η οποία επρόκειτο να προχωρήσει σε δημόσια πλειοδοτική δημοπρασία για την εκποίηση 7,5 στρεμμάτων στην περιοχή της συγκεκριμένης παραλίας στις 14 Σεπτεμβρίου, ενημέρωσε την Κοινότητα Φολεγάνδρου ότι η δημοπρασία αναβλήθηκε, καθώς και ότι μέσα στο επόμενο εξάμηνο αναμένει τις προτάσεις της κοινότητας για την αξιοποίηση της έκτασης. Ταυτόχρονα ζητά από την κοινότητα να ξεκαθαρίσει αν προκρίνει την απ' ευθείας εκποίηση του ακινήτου στην ίδια «με τους ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής» ή την «παραχώρησή του για αξιοποίηση και συνεκμετάλλευση».

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, με επιστολή της προς τον "Ιό" (03.09), η ΚΕΔ υποστηρίζει ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την εκποίηση του ακινήτου στο Λιβάδι υπήρξε σύμφωνη με όσα ορίζει ο νόμος (εκδήλωση ενδιαφέροντος από ιδιώτη, τοπογράφηση και εκτίμηση του ακινήτου από την ΚΕΔ, έγκριση της εκποίησης από το Δ.Σ. της εταιρείας), ότι «στο διαγωνισμό είχαν δικαίωμα συμμετοχής όλοι οι ενδιαφερόμενοι, μη αποκλειουμένης της Κοινότητας Φολεγάνδρου», καθώς και ότι «σε κάθε περίπτωση η Κοινότητα Φολεγάνδρου γνώριζε εκ των προτέρων τις προθέσεις της ΚΕΔ, αφού με το 27.2.07 έγγραφό της προς την εταιρεία γνωστοποίησε τη διαφωνία της για την εκποίηση του ακινήτου». «Σε συνέχεια της επικοινωνίας του Προέδρου της Κοινότητας Λευτέρη Βενιού με τον Πρόεδρο της ΚΕΔ καθηγητή Πέτρο Παπαγεωργίου σε σχετική ραδιοφωνική εκπομπή του Antenna και με τη διαβεβαίωση ότι υπάρχει ουσιαστικό ενδιαφέρον της Κοινότητας για την απόκτηση του Δημοσίου Ακινήτου», καταλήγει, «αποφασίστηκε στην 26 Συνεδρίαση/28.08.07 του Δ.Σ./ΚΕΔ η αναβολή της εκποίησης, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στην Κοινότητα Φολεγάνδρου να υποβάλει τεκμηριωμένη πρόταση απόκτησης και αξιοποίησης ακινήτου, κάτι το οποίο δεν έκανε μέχρι λήψεως της απόφασης εκποίησης με ανοιχτό δημόσιο Διαγωνισμό τον Ιούλιο 2007».

ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ να επανέλθουμε στα εξόχως προβληματικά στοιχεία της όλης υπόθεσης με τα οποία ασχοληθήκαμε εκτενώς στο δημοσίευμά μας. Θυμίζουμε απλώς ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το βασικό επιχείρημα στο οποίο βασίζει η ΚΕΔ την αναδίπλωσή της, το ότι δηλαδή η κοινότητα του νησιού δεν εξέφρασε παρά την τελευταία στιγμή «ουσιαστικό ενδιαφέρον» για το ακίνητο. Στην επιστολή της προς την ΚΕΔ στις 27.02, η κοινότητα ζητούσε την άμεση διακοπή των διαδικασιών εκποίησης του ακινήτου και την παραχώρησή του στην ίδια «για ανάπλαση και κοινή χρήση από όλο τον κόσμο και όχι από ένα ιδιώτη».

 

 

 

www.iospress.gr