ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΣΤΟΝ "ΙΟ" ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

 
Νέο παράπονο Σπράου με επιστολή και απάντησηΑπό τον καθηγητή κ. Γιάννη Σπράο η παρακάτω επιστολή:

«Κύριε Διευθυντά,
Το ""παράπονο του Σπράου'', όπως το αποκαλεί ο τίτλος του χθεσινού σας φύλλου, είναι απλό και δεν αποδίδεται από τις 600 λέξεις που χρησιμοποιεί ο ""ιός''. Επιχείρησε να μου κολλήσει τη ρετσινιά ότι η έκθεση για τις συντάξεις που εκπόνησε η Επιτροπή της οποίας προεδρεύω ""αποτελεί λέξη προς λέξη μετάφραση της Χιλιανής εκδοχής'', χωρίς να αναφερθεί στην παράγραφο, την οποία είχε διαβάσει, και η οποία απορρίπτει κατηγορηματικά το μοντέλο της Χιλής το οποίο χαρακτηρίζεται από την πλήρη μετατροπή του συνταξιοδοτικού συστήματος σε κεφαλαιοποιητικό. Συγκεκριμένα λέει η έκθεση ότι για την Ελλάδα είναι ""μη εφικτή'' και ""μη επιθυμητή'' η πρακτική της Χιλής. Πρότεινα στον ιό ως έντιμη λύση να αντιγράψει επί λέξει το σχετικό σημείο της έκθεσης χωρίς σχόλια και να αφήσει τους αναγνώστες να κρίνουν κατά πόσο η ρετσινιά στέκει. Δεν το έκανε. Θα ήταν καλύτερα να επικέντρωνε την κριτική του στο ουσιαστικό περιεχόμενο της έκθεσης για να ακολουθήσει εποικοδομητικός διάλογος».

 

Η Απάντηση του "Ιού":

 

Ο κ. Σπράος, διαμαρτυρόμενος προχθές από τηλεφώνου για τη συσχέτιση της Εκθεσης για τις συντάξεις με το μοντέλο της Χιλής, μας ζήτησε να δημοσιεύσουμε μια παράγραφο από την Εκθεσή του, η οποία κατά τη γνώμη του αποτελεί τεκμήριο της αποστασιοποίησής του απ' αυτό το μοντέλο.
Το πράξαμε στο χθεσινό μας δημοσίευμα. Η μεταφορά του παραθέματος υπήρξε πλήρης και κατά λέξη. Ασφαλώς, όμως, δεν είναι δυνατόν να μας στερήσει ο κ. Σπράος το δικαίωμα του σχολιασμού. Παρόμοια συμφωνία, σε καθεστώς ελευθεροτυπίας, δεν είναι δυνατόν να γίνει και πάντως εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να την κάνουμε.
Φυσικά ισχύει η πρότασή μας για δημόσιο διάλογο από τις στήλες της «Ε» μεταξύ των συντακτών της Εκθεσης και ενός καθηγητή οικονομικών, ο οποίος έχει διαφορετική άποψη για το θέμα.

(Ελευθεροτυπία, 1/11/1997)

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ "ΙΟΥ"

"Ο κ. Σπράος, ο κ. Πινέρα και ο κ. Πινοσέτ ("Μικρό", 25/10/1997)

"Το παράπονο του κ. Σπράου" (επιστολή, 31/10/1997)


www.iospress.gr