ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΣΤΟΝ "ΙΟ" ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

 

 

 

Το Πόρτο Καρράς, ο Στέγγος και ο «Ιός»Με αφορμή το δημοσίευμα του «Ιού» στις 10/9, ο κ. Κ. Στέγγος έστειλε την ακόλουθη επιστολή:

 


"1. «Ο πηχυαίος τίτλος "Είχαν εξωδικαστικές επαφές Μπουρμπούλια και Στέγγος" που φέρεται ότι προέρχεται από την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" του φύλλου της 23/7/2005 είναι εντελώς άσχετος με όσα διαπραγματεύεται το άρθρο που ακολουθεί αλλά δημιουργεί και αναληθείς εντυπώσεις. Επί του θέματος αυτού έχω καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας (και όχι ως κατηγορούμενος) κατ' επανάληψη τόσο σε δικαστικές αρχές όσο και στον τύπο, έχοντας αναφέρει τα πραγματικά περιστατικά.

Συνεπώς η υπόψη αναφορά και μάλιστα με πηχυαίους τίτλους είναι σαφές ότι αποσκοπεί στη δημιουργία εντυπώσεων δυσμενών για το άτομό μου και τις εταιρείες που διοικώ, στην προσπάθεια του συντάκτη του άρθρου να προκαταλάβει την δικαιοσύνη εν όψει της δίκης που αναφέρω παρακάτω.

2. Στη συνέχεια στο ίδιο το άρθρο παρατίθεται και υιοθετείται μονομερώς στο σύνολό του το απολογητικό υπόμνημα του κ. Μιχάλη Τρεμόπουλου, όσα δε αυτός ισχυρίζεται στο υπόμνημά του αποτελούν τη βάση και των όσων αναφέρονται στο υπόλοιπο άρθρο. Τέλος, στη σελίδα 68 του ίδιου φύλλου της εφημερίδας σας και υπό τον πηχυαίο τίτλο "Καθήκον, η υπεράσπιση του δάσους" υπάρχει άρθρο του καθηγητή κ. Αντώνη Μανιτάκη με παρεμφερές περιεχόμενο και προσανατολισμό.

Πέραν των ανακριβειών που υπάρχουν στο απολογητικό υπόμνημα του κ. Τρεμόπουλου και των αντίστοιχων κατ' ακολουθία ανακριβειών των αρθρογράφων της εφημερίδας σας, αυτό το οποίο θέλω να επισημάνω είναι ότι το άρθρο αυτό δημοσιεύεται μόλις έξι (6) ημέρες προ της συζητήσεως στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών μήνυσης εταιρειών του ομίλου που διοικώ κατά των κ.κ. Μιχάλη Τρεμόπουλου, Τάσου Τζίμου και Στέλιου Χαραλαμπίδη, πράγμα που εξάλλου αναφέρεται στο εν λόγω άρθρο. Είναι λοιπόν σαφής η προσπάθεια επηρεασμού, διά του Τύπου, της Δικαιοσύνης υπέρ των κατηγορουμένων και ενάντια των εταιρειών που έχουν υποβάλει τη μήνυση, με σκοπό το δικαστήριο να μη δικάσει αμερόληπτα, και ανεξάρτητα την υπόθεση αλλά υπό την επιρροή της "κοινής γνώμης" επί του θέματος. Και τούτο διότι όταν υπάρχει ένα τέτοιο μονόπλευρο δημοσίευμα στην έγκριτη πανελλαδικής κυκλοφορίας και αποδοχής εφημερίδα σας, είναι εύλογο οι δικαστές να ερμηνεύσουν τις απόψεις του ίδιου του κατηγορουμένου ως απόψεις μεγάλου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας, πράγμα που υπάρχει περίπτωση να τους επηρεάσει σημαντικά στην κρίση τους.

Επειδή πιστεύω ότι τέτοιες τακτικές δεν ταιριάζουν στο ήθος και στις πρακτικές του ομίλου μας, δεν απαντώ με την παρούσα επιστολή μου στις ανακρίβειες και τα σφάλματα των όσων αναφέρονται στα παραπάνω άρθρα. Οι απόψεις, οι θέσεις και τα επιχειρήματα των μηνυτριών εταιρειών θα διατυπωθούν νόμιμα στον χώρο που πρέπει, δηλαδή στο Δικαστήριο. Παρακαλώ όμως για την άμεση δημοσίευση στο επόμενο φύλλο της εφημερίδας σας και σε εμφανή θέση της παρούσας επιστολής μου, ώστε να καταστεί σαφές στους αναγνώστες σας ότι τα όσα αναφέρονται στα παραπάνω άρθρα δεν αποτελούν θέση και άποψη της εφημερίδας σας αλλά μόνο των συντακτών τους.

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας».

Με εκτίμηση
Ο πρόεδρος του Ομίλου
της Τεχνικής Ολυμπιακής

Κων/νος Στέγγος
 

 


Απάντηση του «Ιού»:

«Μας κατηγορεί ο κ. Στέγγος ότι με το δημοσίευμά μας προσπαθούμε να επηρεάσουμε τη δικαιοσύνη και ζητεί από την εφημερίδα να διαχωρίσει τη θέση της. Ομως για την ουσία της υπόθεσης και τις "ανακρίβειες" που αποδίδει στο κείμενό μας δεν έχει τίποτα να πει.

Στην "Ε" είναι αυτονόητο ότι κάθε συντάκτης έχει ελεύθερη άποψη. Δεν χρειάζεται κανείς να είναι τακτικός αναγνώστης της για να το καταλάβει. Αυτό που μας ενώνει όλους σ' αυτή την εφημερίδα από την ίδρυσή της είναι αυτό που λέει ο τίτλος της.

Αλλά αυτή ακριβώς η ελευθερία έκφρασης είναι που κινδυνεύει από τη μήνυση εναντίον των τριών οικολόγων που άσκησε ο όμιλος των εταιρειών του κ. Στέγγου. Αυτό ακριβώς έγραφε και το σημείωμα του καθηγητή κ. Μανιτάκη, που φιλοξενήσαμε στη στήλη μας και το οποίο επίσης ψέγει στην επιστολή του ο κ. Στέγγος.

Δυστυχώς, μετά τους οικολόγους, ο κ. Στέγγος στρέφεται τώρα εναντίον και των δημοσιογράφων, με το επιχείρημα "να μην επηρεαστεί η δικαιοσύνη". Ας μας συγχωρήσει, αλλά η υπόθεση αυτή ήταν είδηση που δεν έπρεπε να συγκαλυφθεί. Αλλωστε, έχουν βουίξει όλα τα έντυπα και οι ιστοσελίδες του οικολογικού χώρου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, ενώ τη συμπαράστασή τους στους κατηγορούμενους έχουν ήδη εκφράσει ευρωβουλευτές, πολιτικά κόμματα, οικολογικές κινήσεις, πανεπιστημιακοί, ακόμα και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Αυτούς πώς να τους σωπάσουμε, κ. Στέγγο;».

 

                       Ελευθεροτυπία, 24/9/05

www.iospress.gr