Ηξεις αφήξεις του Συλλόγου Προστασίας Αγέννητου Παιδιού για την ταινία «Σιωπηλή κραυγή»
 

Σιωπηλή αναδίπλωση;


Με ανυπόγραφη επιστολή του, το Δ.Σ. του Συλλόγου Προστασίας Αγέννητου Παιδιού διαμαρτύρεται για το δημοσίευμά μας «Η σκοταδιστική κραυγή» με θέμα τη χρήση της βιντεοταινίας «Σιωπηλή κραυγή» του Μπέρναρντ Νέιθανσον στην Ελλάδα (25.12.2004). Ο σύλλογος διατείνεται ότι το κείμενο του «Ιού» παραποιεί τα γεγονότα και εξάγει αβάσιμα συμπεράσματα, μας καλεί να «δημοσιοποιήσουμε τις πηγές» μας και συνιστά στους αναγνώστες «να είναι επιφυλακτικοί απέναντι σε τέτοια δημοσιεύματα».

Παραθέτουμε στη συνέχεια εκτενέστατα αποσπάσματα της επιστολής:

«1. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι απόψεις του Συλλόγου μας είναι "σκοταδιστικές". Η παραπλανητική χρήση της λέξης σκοταδισμός ασφαλώς συντελεί στην εκ προοιμίου προκατάληψη του αναγνώστη. Ο "Σκοταδισμός" κανονικά αναφέρεται σε ολοκληρωτική (φασιστική) νοοτροπία που εμποδίζει καταπιεστικά την αλήθεια ή/και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αντίθετα, ο Σύλλογός μας, στελεχωμένος με επαγγελματίες κοινωνικές λειτουργούς σε συνεργασία με καθηγητές κοινωνικής εργασίας, φροντίζει ώστε όλες του οι υπηρεσίες να ασκούνται όχι μόνο με σεβασμό στην προσωπικότητα κάθε ανθρώπου (όπως και όλες οι οικογένειες που απολαμβάνουν των υπηρεσιών του μπορούν να βεβαιώσουν), αλλά και με επιστημονικά άρτιο τρόπο. [...]

2. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Σύλλογος Προστασίας Αγέννητου Παιδιού διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενοχοποίηση της γυναίκας κατά την καταγγελία των εκτρώσεων. Απαντώντας υπενθυμίζουμε ότι ο Σύλλογος ασκεί το έργο του με επαγγελματίες κοινωνικές λειτουργούς και καθηγητές κοινωνικής εργασίας, που προσφέρουν λύσεις και όχι ενοχοποίηση. Αντίθετα, είναι κοντά στις γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε έκτρωση, βοηθώντας τες να ξεπεράσουν τις σοβαρές συνέπειες του μετεκτρωτικού συνδρόμου, στο οποίο οδηγεί η έκτρωση, σύμφωνα με όλα τα σύγχρονα ιατρικά δεδομένα.

3. "Φονταμενταλιστικό κήρυγμα": Κι εδώ χρησιμοποιείται κενή συνθηματολογία αντί επιχειρηματολογίας, και όπως σε ολόκληρο το δημοσίευμα επιχειρείται η σύνδεση του Συλλόγου Προστασίας Αγέννητου Παιδιού και της ίδιας της έκτρωσης με "εκρηκτικές" διεργασίες. Ο όρος φονταμενταλισμός αφορά ομάδες με θρησκευτική βάση και πολιτική ή/και τρομοκρατική δραστηριότητα. Ωστόσο, ο Σύλλογός μας προσφέρει αποκλειστικά ενημέρωση σε θέματα που αφορούν την εγκυμοσύνη και το έμβρυο, καθώς και δωρεάν βοήθεια (οικονομική, ψυχολογική, ιατρική, πρακτική κ.λπ.) στις γυναίκες που ζητούν τη βοήθειά του. [...]

4. "Σιωπηλή κραυγή" και "προπαγανδιστές": Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το βίντεο "Σιωπηλή κραυγή": α) αποτελεί βασικό εργαλείο των προπαγανδιστών (!) του Συλλόγου, το οποίο β) σύμφωνα με δηλώσεις τους (οι προπαγανδιστές του Συλλόγου) έχουν παρουσιάσει σε πολλά σχολεία, επαρχιακά και μη.

Στην πραγματικότητα: α) Ο Σύλλογός μας δεν βασίζεται στην "Σιωπηλή κραυγή" για την άσκηση πολεμικής κατά των εκτρώσεων, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την απουσία της από τα έντυπα και τις ιστοσελίδες του. Γιατί άλλωστε να στηρίζεται κανείς σε αυτήν, ενώ υπάρχουν τόσο λεπτομερειακές φωτογραφίες του εμβρύου από τη σύλληψη ακόμη, αλλά και 3D υπερηχογραφήματα εμβρύων λίγων εβδομάδων, που χαμογελούν και κινούνται όπως πολύ μεγαλύτερα έμβρυα και βρέφη. Ωστόσο, καθώς το βίντεο ως "σημείο αντιλεγόμενο", συχνά αναζητείται από πολλούς, υπάρχει στις ιστοσελίδες μας απλός σύνδεσμος (hyperlink) σε αυτό. Αντίθετα, ο Σύλλογος υποδεικνύει ως λόγους αποφυγής της άμβλωσης το δικαίωμα του εμβρύου στη ζωή και τις ιατρικά επιβεβαιωμένες επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία της γυναίκας.

β) Οι ελάχιστες ενημερώσεις που έχει κάνει ο Σύλλογος Προστασίας Αγέννητου Παιδιού σε σχολεία δεν περιελάμβαναν προβολή της "Σιωπηλής κραυγής". Ακόμη και αν σε μεμονωμένες περιπτώσεις μέλη του είχαν κατά το παρελθόν αναφερθεί σ' αυτήν ή την είχαν προβάλει κατόπιν ενδιαφέροντος του ακροατηρίου, η χρήση αυτή δεν μπορεί να της προσδώσει τον χαρακτηρισμό "εργαλείο των προπαγανδιστών του Συλλόγου". Ας παρατηρήσει ο καλόπιστος αναγνώστης τον έντεχνο τρόπο εφεύρεσης επιχειρημάτων: το κείμενο υπονοεί ότι οι συντάκτες της στήλης έχουν στα χέρια τους επιβεβαιωμένες δηλώσεις των προπαγανδιστών του Συλλόγου (ποιοι είναι αυτοί;) χωρίς όμως να το τεκμηριώνει. [...] Σχετικά με την "Σιωπηλή κραυγή" θα μπορούσαν να αναφερθούν πολλά, τα οποία όμως ξεφεύγουν από το πλαίσιο της παρούσης επιστολής. [...]

Σημείωση: Σχετικά με το CD-βοήθημα για το μάθημα Θρησκευτικών της 3ης Λυκείου: Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο CD αναπαράγονται οι θέσεις του Συλλόγου Προστασίας Αγέννητου Παιδιού για τις εκτρώσεις. Σχετικά αναφέρουμε ότι ο Σύλλογος αγνοούσε την ύπαρξη του εν λόγω CD πριν από την ανάγνωση του σχολιαζομένου δημοσιεύματος, δεν παρείχε υλικό για τη δημιουργία του CD και ούτε καν η ύπαρξη του Συλλόγου αναφέρεται σε αυτό.»

Απάντηση του «Ιού»

Δεν πρόκειται να επανέλθουμε στους λόγους για τους οποίους επιμένουμε να θεωρούμε αναχρονιστικές, σκοταδιστικές και φονταμενταλιστικές απόψεις σαν αυτές που υποστηρίζουν και προπαγανδίζουν τα στελέχη του Συλλόγου Προστασίας Αγέννητου Παιδιού. Σε σειρά δημοσιευμάτων έχουμε ασχοληθεί αναλυτικά με τα διεθνή ρεύματα «υπέρ της ζωής», την ποικιλία των εκδοχών τους και τις εγχώριες εκφάνσεις τους. Εξίσου αναλυτικά έχουμε ασχοληθεί με τον ίδιο το σύλλογο και τις μεθόδους με τις οποίες ασκεί φιλανθρωπία ή κοινωνικό έργο ενοχοποιώντας τις γυναίκες (Βλέπε, ενδεικτικά, 26.02.2000). Ούτως ή άλλως, οι δραστηριότητες των κινήσεων αυτής της κατηγορίας μάς ενδιαφέρουν κυρίως όταν εξασφαλίζουν την άμεση ή έμμεση στήριξη κρατικών φορέων , οι οποίοι έτσι βρίσκονται στην ιδιότυπη θέση να αντιστρατεύονται σιωπηρά την ισχύουσα νομοθεσία. Ετσι, παλαιότερα καταγγείλαμε την πρωτοβουλία του ΟΤΕ να διαφημίσει τις θέσεις του συλλόγου (έκτρωση=φόνος) σε ένα εκατομμύριο τηλεκάρτες και να φιλοξενήσει δωρεάν την ιστοσελίδα του, ενώ στο τελευταίο σχετικό δημοσίευμά μας αποκαλύψαμε την ύπαρξη ενός διδακτικού CD με αντίστοιχο περιεχόμενο. Τόσο η παλαιότερη αναδίπλωση του ΟΤΕ όσο και η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Παιδείας να αποσύρει το επίμαχο υλικό υποδεικνύουν τον «άτυπο» χαρακτήρα της κρατικής «ενίσχυσης» κινήσεων που αντιμάχονται το νομοθετικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των γυναικών να αποφασίζουν για μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Διόλου συμπτωματικά, κάθε φορά που βλέπουν το φως πληροφορίες αυτού του είδους, οι αρμόδιοι σπεύδουν να νίψουν τας χείρας των.

Το δημοσίευμα ωστόσο που προκάλεσε την καθυστερημένη αντίδραση του Δ.Σ. του Συλλόγου Προστασίας Αγέννητου Παιδιού αφορούσε την επανεμφάνιση της ταινίας του Μπ. Νέιθανσον "Σιωπηλή κραυγή" σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης, καθώς και σε CD του υπουργείου Παιδείας για την Γ ' Λυκείου. Στο CD αυτό, το οποίο στο μεταξύ αποσύρθηκε, αναπαράγονται, σημειώναμε, οι θέσεις του Συλλόγου Προστασίας Αγέννητου Παιδιού. Η διατύπωση είναι ακριβέστατη. Το αν το Δ.Σ. του συλλόγου γνώριζε την ύπαρξη του συγκεκριμένου διδακτικού υλικού ή όχι μάς είναι παντελώς αδιάφορο. Και θεωρούμε ιδιαίτερα εύγλωττη τη στάση του να υποβαθμίσει στο «Υστερόγραφο» της επιστολής του το ζήτημα, «αδειάζοντας» στην πραγματικότητα μια πρωτοβουλία του υπουργείου την οποία, ως απολύτως συναφή με τις διακηρυγμένες θέσεις του, όφειλε ο σύλλογος να υποστηρίξει.

Η διγλωσσία ωστόσο των υπευθύνων του Συλλόγου Προστασίας Αγέννητου Παιδιού δεν σταματά εδώ. Απίστευτα είναι όσα υποστηρίζουν για τη "Σιωπηλή κραυγή" του Ρόμπερτ Νέιθανσον, ότι δηλαδή η ταινία δεν χρησιμοποιείται ως προπαγανδιστικό εργαλείο από τα στελέχη του, ότι δεν περιλαμβάνεται στην ιστοσελίδα του κ.ο.κ. Μας εγκαλούν μάλιστα να «τεκμηριώσουμε» τον σχετικό ισχυρισμό μας.

Τους θυμίζουμε, λοιπόν, ότι σε προηγούμενες εκδοχές της ιστοσελίδας τους χρησιμοποιούσαν επί χρόνια παραθέματα του Νέιθανσον από την ταινία, παρέπεμπαν τους επισκέπτες στο ειδικό βιβλιοπωλείο από το οποίο θα μπορούσαν να την προμηθευτούν και έδιναν τη διεύθυνση της ταινίας στο Διαδίκτυο. Το ότι στη σημερινή ιστοσελίδα τους η παρουσία της ταινίας «περιορίστηκε» σε ένα απλό λινκ σχετίζεται, υποψιαζόμαστε, με την κριτική που δέχτηκε στο μεταξύ ο σύλλογος για τις ιδεολογικές του συγγένειες με τις αμερικανικές κινήσεις «υπέρ της ζωής» που χρησιμοποιούν την ταινία ως βαρύ πυροβολικό τους.

Αλλά ας φρεσκάρουμε λίγο ακόμη την υπερβολικά επιλεκτική μνήμη των επιστολογράφων μας: σε πρόσφατη εκπομπή του Κώστα Χαρδαβέλλα με αντικείμενο τις εκτρώσεις (Alter 30.11.2004), ο γυναικολόγος Βασίλης Μπέλιος παρουσιάστηκε ως στέλεχος του συλλόγου, για τον οποίο, κατά δήλωσή του, πραγματοποιεί μία ομιλία το μήνα. Ο κ. Μπέλιος αναφέρθηκε σε επανειλημμένες επισκέψεις του σε σχολεία της επαρχίας, όπου παρουσιάζει στα παιδιά τη συγκεκριμένη ταινία και άλλες αντίστοιχες. Στην ίδια εκπομπή, η πρόεδρος του συλλόγου Βαρβάρα Μεταλληνού εξήγησε ευθαρσώς πως πάσχισε επί χρόνια για να «περάσει» η ταινία του Νέιθανσον στην τηλεόραση. Τόσο η ίδια όσο και ο επίσης παρών στη συζήτηση σύζυγός της π. Μεταλληνός καταδίκασαν τη σεξουαλική αγωγή στα σχολεία και διεκδίκησαν μια ενημέρωση των μαθητών από «ανθρώπους που σέβονται τη ζωή» και καταγγέλλουν τη «νομιμοποίηση του εγκλήματος».

Για λόγους που μπορούμε να υποθέσουμε, οι υπεύθυνοι του Συλλόγου Προστασίας Αγέννητου Παιδιού επιχειρούν να «εκσυγχρονίσουν» την εικόνα τους «υποβαθμίζοντας» επισήμως τα πλέον προβληματικά από τα προπαγανδιστικά τους όπλα, στα οποία ωστόσο συνεχίζουν να καταφεύγουν όταν αισθάνονται ότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα το επιτρέπει. Αλλιώς η διγλωσσία τους παραμένει ακατανόητη: αν έχουν πειστεί από την κριτική που έχει δεχθεί διεθνώς η "Σιωπηλή κραυγή", ας το δηλώσουν δημόσια, κι ας μην τοποθετούνται ως προς το ζήτημα αυτό κατά περίσταση. Οσο για τις «ενημερώσεις» που επιχειρούν τα στελέχη τους στα σχολεία δεν ενδιαφέρει ποσώς αν είναι «ελάχιστες», όπως δηλώνεται στην επιστολή τους, ή όχι. Εκείνο που ενδιαφέρει είναι μια σαφής τοποθέτηση της υπουργού Παιδείας σχετικά με την παρουσία στα σχολεία εκπροσώπων φορέων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι προγαμιαίες σχέσεις συνιστούν αμάρτημα και οι νόμιμες εκτρώσεις δολοφονία.

 

(Ελευθεροτυπία, 9/4/2005)

 

www.iospress.gr