Αποκαλύψεις για την «αποκαλυπτική δημοσιογραφία», τα κόμματα και τους επιχειρηματίες

 

Δημοσιογραφία και «payroll»


«Πρωτοφανής επίθεση του ΣΥΝ κατά του Μ. Τριανταφυλλόπουλου»
             
(Πρώτο Θέμα, 1/10/06)


Τι είπε τελικά ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος εις βάρος του πολιτικού κόσμου και ειδικά εναντίον βουλευτών του Συνασπισμού; Εχουν δίκιο τα στελέχη του κόμματος της Αριστεράς που διαμαρτύρονται και μιλούν για συκοφαντία; Μήπως τον παρεξήγησαν; Παραθέτουμε στη συνέχεια απομαγνητοφωνημένα αποσπάσματα από τα δελτία της τηλεόρασης του Alpha για να κρίνει κάθε αναγνώστης ποιος έχει δίκιο σ' αυτή την αντιπαράθεση.


Σκηνή Πρώτη
(Απόσπασμα από το δελτίο ειδήσεων του Alpha, 20/9/06)

Εδώ ο κ. Τριανταφυλλόπουλος μιλάει σαφώς για βουλευτές (και) του Συνασπισμού. Μόλις αντιδρά ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού Παπαδημούλης, ο Μ.Τ. αναδιπλώνεται και αποφεύγει να κατονομάσει τον επιχειρηματία ή το βουλευτή:

Τριανταφυλλόπουλος: Εγώ δύο φορές υπήρξα μάρτυρας επιχειρηματιών με λίστα που είχε βουλευτές στο «payroll». Και μου έδειχνε πόσο έπαιρνε ο καθένας. Κι από όλα τα κόμματα, δηλαδή δεν είχε μόνο από ένα κόμμα. Και το έκανε απροκάλυπτα. Εάν αυτό συνέβαινε σε πολιτισμένη χώρα της Ευρώπης...

Παπαδημούλης: Από όλα;

Τριανταφυλλόπουλος: Ναι, δυστυχώς. Εκτός από το ΚΚΕ, κ. Παπαδημούλη. Και από το Συνασπισμό μού έδειχνε.

Παπαδημούλης: Είχε από τον Συνασπισμό;

Τριανταφυλλόπουλος: Βεβαίως, δυστυχώς και από τον Συνασπισμό.

Παπαδημούλης: Μπορείτε να μου δώσετε τα ονόματα κ. Τριανταφυλλόπουλε;

Τριανταφυλλόπουλος: Μόνο από το ΚΚΕ δεν είχε. Ορίστε;

Παπαδημούλης: Μπορείτε να μου δώσετε τα ονόματα;

Τριανταφυλλόπουλος: Μπορώ να σας δώσω τον επιχειρηματία.

Παπαδημούλης: Και τα ονόματα. Οταν αναφέρεστε σε ένα κόμμα...

Τριανταφυλλόπουλος: Τον επιχειρηματία να σας δώσω. Και ονόματα και ό,τι άλλο θέλετε.

Παπαδημούλης: Τα ονόματα, γιατί εγώ αυτό το αμφισβητώ.

Τριανταφυλλόπουλος: Εχετε δικαίωμα να το αμφισβητείτε, αλλά σας διαβεβαιώ ότι εγώ εντυπωσιάστηκα.


Σκηνή Δεύτερη
(Απόσπασμα από το δελτίο ειδήσεων του Alpha, 25/9/06):

Πέντε μέρες αργότερα, ο κ. Τριανταφυλλόπουλος διαψεύδει τον εαυτό του και αρνείται ότι μίλησε για βουλευτές, προσπαθώντας να βγάλει τρελό τον κ. Δραγασάκη.

Δραγασάκης: Αυτοί οι βουλευτές στους οποίους ανήκω θεωρούμε πολύ μεγάλη προσβολή αυτό που είπε ο κ. Τριανταφυλλόπουλος σε μια προηγούμενη εκπομπή.

Τριανταφυλλόπουλος: Τι είπα κ. Δραγασάκη;

Δραγασάκης: Οτι βουλευτές του Συνασπισμού [είναι] σε λίστα επιχειρήσεων.

Τριανταφυλλόπουλος: Είδατε πόσο εύκολα πέφτετε σ' αυτή την παγίδα; Είπα ότι είναι οι βουλευτές του Συνασπισμού;

Δραγασάκης: Ορίστε;

Τριανταφυλλόπουλος: Είπα ότι είναι οι βουλευτές του Συνασπισμού;

Δραγασάκης: Εμένα μου μεταφέρθηκε και ήταν ο κ. Παπαδημούλης εδώ...

Τριανταφυλλόπουλος: Ακούστε τι σας μετέφεραν για να καταλάβετε πόσο εύκολα...

Δραγασάκης: Ανακαλείτε, επομένως, κ. Τριανταφυλλόπουλε;

Τριανταφυλλόπουλος: Εγώ να ανακαλώ; Θα έπρεπε να ανακαλέσετε αυτή την ανακοίνωση που βγάλατε...

Δραγασάκης: Ζητάτε συγγνώμη;

Τριανταφυλλόπουλος: Ακούστε μεσαιωνική αντίληψη σύγχρονου δημοκρατικού αριστερού κόμματος να λέει στον δημοσιογράφο να ζητήσει συγγνώμη δημόσια... Ακούστε, να τον παραπέμπει στα όργανα και να λέει, αφού δεν δείχνει μεταμέλεια, δεν ζητάει συγγνώμη να τον κουρέψουμε με την ψιλή μηχανή, να του κρεμάσουμε και τενεκέδες...

Δραγασάκης: Ο Πάπας σήμερα ζήτησε συγγνώμη.

Τριανταφυλλόπουλος: Εγώ είπα ότι σε λίστα που μου έδειξε επιχειρηματίας υποστήριξε ότι απ' αυτά τα 160 ονόματα οι 158 είχαν πάρει χρήματα μαύρα με τσάντα για να τους βοηθήσει ή αυτούς ή την παράταξή τους...

Δραγασάκης: Δώστε τη λίστα στη δημοσιότητα. Πέστε το όνομα του επιχειρηματία.

Τριανταφυλλόπουλος: ...χωρίς να αναφέρω το όνομα για Συνασπισμό, για βουλευτή σας. Χαμογελάτε, ε;

Δραγασάκης: Θα εξηγήσω γιατί χαμογελάω.

Τριανταφυλλόπουλος: Ο συνάδελφός σας είπε ότι εμείς, ο Συνασπισμός δεν είχε καμία σχέση. Και του λέω ότι δυστυχώς μου είπε ότι υπήρχαν και άνθρωποι από το Συνασπισμό που πήραν χρήματα. Και αυτό σημαίνει ότι εγώ υποστήριξα ότι πήρατε χρήματα; Κι αντί να ρωτήσετε ποιος είναι ο επιχειρηματίας, και ποιους έχει στο χέρι, βρήκατε εύκολη λεία τον δημοσιογράφο.

Δραγασάκης: Μεταφέρατε μια πληροφορία, η οποία είναι συκοφαντική. [...]

Τριανταφυλλόπουλος: Υποστήριξα εγώ ότι οι βουλευτές τα παίρνουνε και είναι όλοι το ίδιο;

Δραγασάκης: Και γιατί εγώ αυτή τη στιγμή να προσπαθώ να αποδείξω το αυτονόητο;

 

Σκηνή Τρίτη
(Απόσπασμα από το δελτίο ειδήσεων του Alpha, 27/9/06).

Τώρα ο κ. Τριανταφυλλόπουλος ξαναμιλάει για βουλευτές που χρηματίζονται σύμφωνα με κάποιον ανώνυμο επιχειρηματία και επιτίθεται προσωπικά στον Νίκο Κωνσταντόπουλο που διαμαρτυρήθηκε για τον διασυρμό του Συνασπισμού. Οι 158 «χρηματιζόμενοι» βουλευτές έχουν πλέον φτάσει τους 162:

Τριανταφυλλόπουλος: Ετσι ε; Ακούστε. Δεν έχει κανένα δίκιο (σ.σ. ο κ. Κωνσταντόπουλος), διότι θα έπρεπε να καλέσει το δημοσιογράφο να του δώσει τα στοιχεία και να ενδιαφερθεί για να μάθει ποιος είναι ο επιχειρηματίας, διότι ο δημοσιογράφος ουδέποτε υποστήριξε ότι οι άνθρωποι αυτοί τα πήραν επειδή ήσαν σε λίστα. Υποστήριξε ότι υπήρχε λίστα στα χέρια επιχειρηματία, ο οποίος υποστήριζε ότι 162 περίπου από τους 300 του Κοινοβουλίου είναι στο payroll του. Καταλαβαίνετε; Το 'χω πει πέντε φορές.

Χατζηνικολάου: Πριν από χρόνια, ε;

Τριανταφυλλόπουλος: Βεβαίως. Πριν από δέκα χρόνια. Και το 'χω πει τρεις φορές στην τηλεόραση, δύο στο ραδιόφωνο. Ξαφνικά ευαισθητοποιήθηκε ο κ. Κωνσταντόπουλος; Κοιτάξτε, οι υψηλοί στόχοι του κ. Κωνσταντόπουλου...

Χατζηνικολάου: Είναι θετικό ότι ευαισθητοποιήθηκε. Αντιθέτως εγώ εκπλήσσομαι πώς δεν έχουν ευαισθητοποιηθεί τα δυο μεγάλα κόμματα.

Τριανταφυλλόπουλος: Ποιο είναι θετικό; Οτι ευαισθητοποιήθηκε... Ποιο είναι θετικό; Ακούστε...

Χατζηνικολάου: Θετικό είναι. Γιατί; Αρνητικό είναι;

Τριανταφυλλόπουλος: Ο άνθρωπος αυτός, ο κ. Κωνσταντόπουλος... Αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει στο στενό πολιτικό και οικογενειακό του περιβάλλον, αλλά και στον ευρύτερο πολιτικό χώρο, διότι αντιλαμβάνεστε ότι με τα παράσημα του κατήγορου του Ανδρέα Παπανδρέου στην παρωδία της δίκης του '89 δεν μπορούν να τον αναδείξουν σε κορυφαίο πολιτικό, όπως θα ήθελε. Πρέπει όμως να του πω ότι καλώς έπιασε τη «Ζούγκλα» στο στόμα του, διότι αμέσως μετά τις εκλογές -εγώ ορκίστηκα να μη μιλήσω- θα τα πούμε με όλους τους κυρίους αυτούς. Εγώ λοιπόν τον καλώ, τον κύριο αυτό, ο οποίος με τόσο θράσος επιτίθεται και εναντίον και της εφημερίδας και του Τριανταφυλλόπουλου, να πει δημοσίως πόσους νταβατζήδες της πολιτικής και της επιχειρηματικής ζωής -χρησιμοποιώ τον όρο του πρωθυπουργού- αναγκάστηκε... Εκτός λοιπόν από τον Τεγόπουλο και τον Αλαφούζο πόσους άλλους νταβατζήδες υποχρεώθηκε να υποστηρίξει ως δικηγόρος; Να το πει δημοσίως τώρα. Διότι αμέσως μετά τις εκλογές θα αναγκαστούμε εμείς να χρησιμοποιήσουμε -υποχρεωμένοι είμαστε ούτως ή άλλως- τη δημοσιογραφική μας πένα. Και πρέπει να σας πω ότι δεν αποτελεί επίθεση στον Συνασπισμό που σέβομαι, δεν αποτελεί επίθεση στην Αριστερά, αλλά όλοι αυτοί οι κύριοι, οι οποίοι ζουν με τον συγκεκριμένο τρόπο, είναι λαθρόβιοι πολιτικοί τόσα χρόνια, κρύβονται πίσω από μία αριστερή αισθητική και είναι υπηρέτες των νταβατζήδων, από μας θα βγουν στη φόρα. Είναι πολύ απλό.

Χατζηνικολάου: Πάντως εγώ με τους χαρακτηρισμούς σου για τον Τεγόπουλο και τον Αλαφούζο δεν συμφωνώ.

Τριανταφυλλόπουλος: Καλά, αυτό είναι σωστό, γιατί αν συμφωνούσαμε όλοι εδώ μέσα αυτός δεν θα 'ταν σταθμός θα 'ταν η Τζιχάντ. Λοιπόν εγώ δέχομαι τη διαφωνία σου, Νίκο, αλλά θα μου επιτρέψεις να τα πιστεύω αυτά ακράδαντα, όπως τα πιστεύει το 99,99% του ελληνικού λαού.

Ποιο είναι το συμπέρασμα από όλα αυτά; Για ποιο λόγο επί δέκα χρόνια κραδαίνει ο Μ.Τ. αυτή την περιβόητη λίστα και δεν τη διασταυρώνει (με τη γνωστή δημοσιογραφική του δεινότητα) ώστε να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί; Και για ποιο λόγο δεν αναφέρει το όνομα του επιχειρηματία; Αλλά και ποια είναι αυτή η έλξη που ασκεί στους επιχειρηματίες και του εμπιστεύονται αυτά τα φοβερά μυστικά τους; Η υπόθεση θυμίζει την άλλη σκοτεινή περίπτωση με την επιταγή που του προσέφερε το ζεύγος Αγγελόπουλου, αλλά εκείνος δεν την πήρε και όλα αυτά τα μάθαμε (από τον ίδιο) με καθυστέρηση κάποιων χρόνων. Ούτως ή άλλως ο Μ.Τ. χρωστάει μια εξήγηση: πότε εννοούσε αυτά που έλεγε; Στις 20, στις 25 ή στις 27 Σεπτεμβρίου;

Οσο για τις σχέσεις πολιτικών με επιχειρηματίες θυμόμαστε όλοι ότι η αποκάλυψη του Μ.Τ. για τις σχέσεις του κ. Πάχτα με τον κ. Στέγγο του «Πόρτο Καρράς» περίπου έκρινε τις εκλογές. Τι έχει απομείνει από το σκάνδαλο αυτό σήμερα; Περίπου τίποτα. Ο κ. Πάχτας δικαιώθηκε στο δικαστήριο, όπου οι μαρτυρίες εναντίον του αποσύρθηκαν. Εμφανίστηκε μάλιστα στην εκπομπή του κ. Μ.Τ. για να αποκατασταθεί η φήμη του. Οσο για τον ίδιο τον Μ.Τ., φρόντισε να περιλάβει το ακόλουθο απόσπασμα στο πρώτο του άρθρο μετά τις καλοκαιρινές διακοπές:

«Εξαιρετικές η ποιότητα, η τάξη και η ευγένεια του προσωπικού στο "Πόρτο Καρράς" του Κ. Στέγγου. Θα ήθελα πολύ ειλικρινά να μην είχαν προηγηθεί όσα δικαίως κατά την ταπεινή μου γνώμη προηγήθηκαν. Η ποιότητα και η εξυπηρέτηση στο ωραίο αυτό συγκρότημα δεν είναι απλώς εφάμιλλες των ευρωπαϊκών, αλλά ανώτερες, χωρίς... τροπολογίες. Βρέθηκα τυχαία εκεί για να συναντήσω την υπόλοιπη οικογένεια, που είχε απομακρυνθεί για να γλιτώσει από τη μέριμνα των ανεύθυνων Ρουσόπουλων και παρέμεινα γιατί εντυπωσιάστηκα... Ετσι είναι η ζωή. Καλύτερα με τον Στέγγο παρά με τους κυβερνητικούς» (Πρώτο Θέμα, 27/8/06).

 

Τα πλήρη απομαγνητοφωνημένα αποσπάσματα

 

(Ελευθεροτυπία, 7/10/2006)

 

www.iospress.gr