ΤΑ "ΗΠΙΑ" ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ

Το Απόρρητο Εγκλημα του ΝΑΤΟ

1.   2.   3.


Η μεγάλη συγκάλυψη

Οκτώ χρόνια μετά τον πόλεμο του Κόλπου κι ακόμα οι αμερικανικές αρχές δεν έχουν δώσει μια ικανοποιητική ερμηνεία στη μυστηριώδη ασθένεια που φαίνεται ότι προσέβαλε τουλάχιστον 90.000 στρατιώτες που συμμετείχαν στην εκστρατεία. Οι βετεράνοι υποφέρουν από αίσθημα κόπωσης, απώλεια μνήμης, πόνους, τριχόπτωση, προβλήματα στην καρδιά και τα έντερα. Οσο πέρναγαν τα χρόνια διαπιστώνονταν και άλλες, πιο βαθιές συνέπειες αυτού του "συνδρόμου του Κόλπου": κατάρρευση του ανοσοποιητικού συστήματος, διάφορες μορφές καρκίνου, καταστροφή οργάνων, γενετικές ανωμαλίες στα παιδιά των βετεράνων.
Κάποιες ιατρικές έρευνες ανέφεραν το 1994 ως πιθανή αιτία του "συνδρόμου" την έκθεση των στρατιωτών σε εξαερωμένο ουράνιο. Το Κογκρέσο διέθεσε πιστώσεις 1,7 εκατομμυρίων δολαρίων για μια έρευνα των μακροπρόθεσμων συνεπειών του εξασθενημένου ουρανίου. Ομως αυτή η έρευνα αφορούσε μόνο όσους στρατιώτες είχαν χτυπηθεί από φίλια πυρά είτε είχαν άμεση εμπλοκή με πυρομαχικά. Εξαιρέθηκαν όλοι οι άλλοι, έστω κι αν παρουσιάζουν ανάλογα συμπτώματα. Αλλά ακόμα και αυτή η μισερή έρευνα, που τα αποτελέσματά της θα ανακοινώνονταν το 1999, δεν κατέληξε με σαφήνεια. Το Κογκρέσο υποχρεώθηκε να ψηφίσει και άλλες πιστώσεις. Το ποσό ήδη ξεπέρασε τα 20 εκατομμύρια, αλλά το σκοτάδι παραμένει.
Ο καθηγητής επιδημιολογίας Ζίγκβαρτ-Χορστ Γκίντερ, πρόεδρος του Διεθνούς Κίτρινου Σταυρού, μιας ανθρωπιστικής οργάνωσης με στόχο την ανακούφιση των παιδιών που υποφέρουν, πραγματοποιεί επιτόπια έρευνα στο Ιράκ και έχει καταλήξει ότι τα συμπτώματα του συνδρόμου του Κόλπου είναι ταυτόσημα με εκείνα που παρουσιάζουν οι Ιρακινοί που έχουν προσβληθεί από εξασθενημένο ουράνιο. "Ακούμε για ιδιόμορφες ασθένειες των βετεράνων, οι οποίες κάλλιστα θα μπορούσαν να αποδοθούν σε μόλυνση από ουράνιο. Ακούμε για απώλεια μαλλιών, για δερματικά νοσήματα, για καταστροφή οργάνων. Γεννιούνται παιδιά ανάπηρα. Πολλές από αυτές τις συνέπειες του πολέμου παραμένουν άγνωστες στο κοινό. Η Λόρα Φλάντερς αποκάλυψε στο περιοδικό The Nation μια πρόσφατη επίσημη μελέτη μεταξύ 251 οικογενειών βετεράνων στο Μισισίπι. Από τα παιδιά αυτών των οικογενειών που συνελήφθησαν και γεννήθηκαν μετά τον πόλεμο, το 67% παρουσίαζε κάποιες συγγενείς ανωμαλίες: έλειπαν οι οφθαλμοί ή τα αυτιά, είχαν μολυσμένο αίμα, αναπνευστικά προβλήματα, ενωμένα δάχτυλα." (συνέντευξη στο αυστραλιανό περιοδικό New Dawn, Νοέμβριος 1995). 
Οι ίδιοι οι αμερικανοί βετεράνοι του πολέμου στον Κόλπο προσχωρούν σ' αυτή την ερμηνεία. Στις 25 του περασμένου Ιανουαρίου η ομοσπονδία βετεράνων National Gulf War Resource Center ανακοίνωσε ότι η έκθεση των 600.000 στρατιωτών σε πυρομαχικά από εξασθενημένο ουράνιο μπορεί να είναι η αιτία γι' αυτή τη μυστηριώδη ασθένεια (San Francisco Examiner). Μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο δημοσιεύθηκε από ειδική επιτροπή του Πενταγώνου ένας χάρτης των επιχειρήσεων του πολέμου του Κόλπου, με σημειωμένες τις περιοχές όπου έγινε χρήση πυρομαχικών ουρανίου από αεροπλάνα και άρματα μάχης. "Ο χάρτης αποδεικνύει ότι σχεδόν όλες οι μάχιμες μονάδες πέρασαν τουλάχιστον δυο φορές από τις μολυσμένες περιοχές", δηλώνει ο διευθυντής της ομοσπονδίας βετεράνων Πολ Σάλιβαν. Μια ανεξάρτητη επιδημιολογική έρευνα έδειξε ότι από 10.051 βετεράνους που παραπονέθηκαν ότι πάσχουν από τη μυστηριώδη ασθένεια, το 82% είχε περιεργαστεί κατεστραμμένα ιρακινά άρματα, χτυπημένα από τα ραδιενεργά βλήματα.
Ορισμένοι βετεράνοι είναι τόσο πεπεισμένοι ότι ευθύνονται τα όπλα ουρανίου για την ασθένειά τους ώστε δεν διστάζουν να συνταχθούν με την κυβέρνηση του εχθρού. Δυο βρετανοί βετεράνοι του Κόλπου, ο Ρέι Μπρίστοου και ο Κόλιν Πάρσελ-Λι ταξίδεψαν τον περασμένο Δεκέμβριο στη Βαγδάτη για να συμμετάσχουν σε διεθνές ιατρικό συνέδριο με αντικείμενο τη μόλυνση που προκλήθηκε από το ουράνιο. "Δεν πρέπει να φοβόμαστε την αλήθεια. Ισως τη φοβάται η κυβέρνησή μας. Δεν είμαστε προδότες. Το να λές την αλήθεια, αυτό είναι ο πατριωτισμός."
Δεν μπορεί κανείς να είναι απολύτως σίγουρος για τα αίτια που προκάλεσαν το "σύνδρομο του Κόλπου". Ισως δικαιωθούν και όσοι επιμένουν ότι πρόκειται για έναν συνδυασμό παραγόντων. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν έχουν δίκιο όσοι επιδιώκουν απλώς να συγκαλύψουν τις βλαπτικές συνέπειες της χρήσης του ουρανίου. Ανάμεσά τους, η απαραίτητη CIA, η οποία την περίοδο που είχε αρχίσει να επικρατεί η επιστημονική άποψη για την ευθύνη του εξασθενημένου ουρανίου (Απρίλιος 1997), προέβη σε μια απροσδόκητη κίνηση: Ζήτησε συγγνώμη από τους βετεράνους, για την αδυναμία της να προστατεύσει τον αμερικανικό στρατό από την ανατίναξη ενός εργοστασίου χημικών όπλων του Ιράκ. Υποτίθεται ότι η CIA απέτυχε να προειδοποιήσει τις στρατιωτικές αρχές για το περιεχόμενο του εργοστασίου της Σαμισίγια, και η ανατίναξή του μόλυνε τους στρατιώτες. Επειδή δεν μας έχουν συνηθίσει σε τέτοιες αλτρουιστικές κινήσεις οι μυστικές υπηρεσίες, είναι εύλογη η υποψία ότι μάλλον πρόκειται για μια νέα προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης και αποδυνάμωσης του κινήματος των βετεράνων.
Η επιχείρηση συγκάλυψης πέρασε από διαφορετικά στάδια. Το πρώτο ήταν η προσπάθεια των αμερικανικών αρχών να αρνηθούν ότι υπάρχει μια ενιαία "ασθένεια". Το δεύτερο ήταν να διαχυθεί η προέλευσή της σε πολλούς παράγοντες: τα αέρια από την καύση των πετρελαιοπηγών και τα πολλά εμβόλια στα οποία υποβλήθηκαν οι στρατιώτες. Στη συνέχεια ανακαλύφθηκαν τα "χτυπημένα κατά λάθος" ιρακινά χημικά όπλα. Και, τέλος, επιστρατεύονται οι απειλές: ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Μπέρναρντ Ρότσκερ απέρριψε τις καταθέσεις των βετεράνων ενώπιον της επιτροπής του Κογκρέσου, δηλώνοντας ότι συμβαδίζουν "με την εκστρατεία παραπληροφόρησης των ιρακινών διπλωματών" (Ακρόαση 26ης Ιουνίου 1997).


Τα θανατηφόρα προσόντα του U 238

Τι είναι, όμως, το εξασθενημένο ουράνιο και πώς έχουν προκύψει τα τεράστια αποθέματά του; Το εξασθενημένο ουράνιο είναι ένα υποπροϊόν της τεχνικής εμπλουτισμού του ουρανίου που χρησιμοποιείται για την τροφοδότηση των πυρηνικών αντιδραστήρων. Το βασικό συστατικό του μεταλλεύματος κατά τη διαδικασία αυτή, το ισότοπο U 235, δεν αντιπροσωπεύει παρά το 0,7% της συνολικής μάζας, η οποία αποτελείται ουσιαστικά από το ισότοπο U 238. Ο εμπλουτισμός έγκειται ακριβώς στην απομάκρυνση του δεύτερου αυτού στοιχείου. Ετσι, τα αποθέματα εξασθενημένου ουρανίου στον κόσμο υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο τόνους και αυξάνουν με ρυθμό 50.000 τόνων το χρόνο.
Το εξασθενημένο ουράνιο διαθέτει υψηλή πυκνότητα, μεγαλύτερη από εκείνη του μολύβδου και κοντινή με εκείνη του χρυσού. Στις ιδιότητες αυτές πρέπει να προστεθούν η μεγάλη αντοχή και το εξαιρετικό χαμηλό κόστος παραγωγής. Αποτέλεσμα: βλήματα από εξασθενημένο ουράνιο αναμειγμένο με ελάχιστη ποσότητα τιτανίου παρουσιάζουν ελάχιστη αντίσταση στον αέρα που τους επιτρέπει να αναπτύσσουν ταχύτητα πενταπλάσια από την ταχύτητα του ήχου και να έχουν ένα βεληνεκές κατά χίλια μέτρα μεγαλύτερο από εκείνο των συμβατικών όπλων. Μπορούν ακόμη να διαπερνούν με ευκολία το ατσάλι και, καθώς αποκτούν πολύ υψηλή θερμοκρασία, να προκαλούν όπου πέσουν φωτιά.
"Πιστεύαμε μέχρι σήμερα ότι οι επιπτώσεις από τη ραδιενέργειά τους δεν ήταν σοβαρή", δήλωνε προ καιρού ο φυσικός Ρεϊμόν Σεμ στη "Μοντ Ντιπλοματίκ". "Εκείνο που έμοιαζε πιο σοβαρό ήταν η χημική τοξικότητά τους. Μολαταύτα, η διάχυση του εξασθενημένου ουρανίου στον αέρα είναι επικίνδυνη, γιατί υπάρχει η πιθανότητα να μεταφέρεται στον οργανισμό. Και δεν πρέπει ακόμη να ξεχνούμε ότι η περίοδος ζωής του ουρανίου U 238 είναι πολύ μακρά, δηλαδή 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια" (25/1/1995).
"Εκείνο που πρέπει να έχουμε υπόψη, όταν αναφερόμαστε στους κινδύνους που κρύβει το εξασθενημένο ουράνιο για την υγεία, είναι ότι είναι εύφλεκτο, ότι παράγει καπνό γεμάτο μόρια που ενδέχεται να αποθηκευτούν στους πνεύμονες", εξηγούσε την ίδια εποχή ο Αμπραάμ Μπεάρ, βιολόγος και γιατρός, πρόεδρος της οργάνωσης "Γάλλοι γιατροί για την πρόληψη του πυρηνικού πολέμου". Και κατέληγε: "Μπορεί, λοιπόν, παρά τη χαμηλή ραδιενεργή δράση του, να προκαλέσει κυτταρικές βλάβες οφειλόμενες σε ακτινοβολία Α. Αυτό είναι ένα νέο στοιχείο σε σχέση με ό,τι έχει δημοσιευτεί μέχρι σήμερα. Και ακριβώς αυτό το δεδομένο εξηγεί τον κίνδυνο που εκπροσωπούν τα όπλα αυτά" (18/1/1995).

(Ελευθεροτυπία, 18/4/1999)

 

www.iospress.gr                                  ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ   -   ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ