ΤΑ "ΗΠΙΑ" ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ

Το Απόρρητο Εγκλημα του ΝΑΤΟ

1.   2.   3.


Απαγόρευση τώρα!


Το κείμενο που ακολουθεί είναι μια διεθνής έκκληση για την απαγόρευση των όπλων με εξασθενημένο ουράνιο. Συντάκτης της είναι ο Ράμσεϊ Κλαρκ, τέως υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (1966-1969) και σήμερα σφοδρός επικριτής της πολιτικής της χώρας του. Ο Ράμσεϊ Κλαρκ συμμετείχε στο διεθνές συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον περασμένο Μάιο με τίτλο "Η Δύναμη των ΜΜΕ".


Τα όπλα με εξασθενημένο ουράνιο συνιστούν απαράδεκτη απειλή για τη ζωή, παραβίαση του διεθνούς δικαίου και προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Για να προφυλάξουμε την ανθρωπότητα, κάνουμε έκκληση για έναν διεθνή νόμο που θα απαγορεύει σε κάθε περίπτωση την έρευνα, την παραγωγή, τη δοκιμή, τη μεταφορά, την κατοχή και τη χρήση του εξασθενημένου ουρανίου για στρατιωτικούς σκοπούς. Εκτός αυτού, ζητούμε άμεση και ασφαλή αποθήκευση όλων των όπλων και αποβλήτων από εξασθενημένο ουράνιο, επαναταξινόμηση του εξασθενημένου ουρανίου ως ραδιενεργής και επικίνδυνης ουσίας και καθαρισμό των περιοχών που έχουν μολυνθεί. Ζητούμε να προληφθεί η έκθεση ανθρώπων στην ουσία και ιατρική φροντίδα για όσους έχουν ήδη εκτεθεί.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Περσικό χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά σε στρατιωτική επιχείρηση πυρομαχικά κατασκευασμένα με εξασθενημένο ουράνιο. Το Ιράκ και το βόρειο Κουβέιτ λειτούργησαν ως περιοχές δοκιμής αυτών των όπλων. Περισσότερες από 940.000 σφαίρες διαμετρήματος 30 χιλιοστών με ουράνιο και "πάνω από 14.000 οβίδες μεγάλου διαμετρήματος καταναλώθηκαν κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Καταιγίδα της Ερήμου" (Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Αμερικανικού Στρατού).
Τα όπλα αυτά χρησιμοποιήθηκαν σε όλο το Ιράκ χωρίς να ληφθούν υπόψη οι επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον. Από 300 ως 800 τόνοι μορίων και σκόνης εξασθενημένου ουρανίου σκορπίστηκαν πάνω από το έδαφος και το νερό στο Κουβέιτ, τη Σαουδική Αραβία και το Ιράκ. Αποτέλεσμα, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, πολίτες και στρατιώτες, εκτέθηκαν στα ραδιενεργά αυτά όπλα.
Από τους 697.000 Αμερικανούς που υπηρέτησαν στον Περσικό, περισσότεροι από 90.000 ανέφεραν προβλήματα υγείας. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αναπνευστικές, ηπατικές και νεφρικές δυσλειτουργίες, απώλεια μνήμης, πονοκεφάλους, πυρετό και χαμηλή πίεση. Παρατηρήθηκαν ακόμη γενετικές ανωμαλίες σε νεογέννητα. Το εξασθενημένο ουράνιο είναι ο βασικός ύποπτος για μέρος αυτών των ασθενειών. Πολύ μεγαλύτερες είναι οι επιπτώσεις στον πληθυσμό του Ιράκ. Κατόπιν πιέσεων, το Πεντάγωνο αναγκάστηκε να αναγνωρίσει την ύπαρξη του Συνδρόμου του Περσικού, αλλά αρνείται ακόμη να δεχθεί κάποια σχέση με το εξασθενημένο ουράνιο.
Κοινότητες που βρίσκονται κοντά στα εργοστάσια που κατασκευάζουν τα όπλα, γειτονεύουν με τα σημεία όπου γίνονται οι δοκιμές τους ή τις βάσεις και τα οπλοστάσιά τους, έχουν επίσης εκτεθεί στο ραδιενεργό υλικό που έχει ημιζωή 4,4 δισεκατομμύρια χρόνια. Οπλα με εξασθενημένο ουράνιο υπάρχουν ακόμη στα αμερικανικά στρατεύματα στη Βοσνία. Η τοξικότητα του εξασθενημένου ουρανίου εξαπλώνεται και απειλεί τη ζωή παντού.
Τα όπλα αυτά δεν είναι συμβατικά. Είναι ραδιενεργά όπλα υψηλής τοξικότητας. Το διεθνές δίκαιο έχει επιχειρήσει να περιορίσει τη βία και να προλάβει τη χρήση όπλων αυτού του τύπου. Διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες έχουν προσπαθήσει να προφυλάξουν τους αμάχους από την κατάρα του πολέμου και να θέσουν εκτός νόμου την καταστροφή του περιβάλλοντος και των αποθεμάτων. Είναι προφανές ότι τα όπλα με εξασθενημένο ουράνιο παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Συνιστούν απειλή για τους άμαχους πληθυσμούς τώρα και για πολλές ακόμη γενιές. Αυτά ακριβώς τα όπλα είναι που απαγορεύονται από το διεθνές δίκαιο εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα.ΣΤΟ ΟΡΙΟ

ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΛΕΜΟΥ
. Σύμφωνα με δηλώσεις εμπειρογνωμόνων της αμερικανικής Ομάδας Επιθεώρησης (CIT) που ερευνά τα προβλήματα που συνεπάγεται η στρατιωτική χρήση του εξασθενημένου ουρανίου, ο κόσμος πρέπει να μάθει την αλήθεια για τα αεροπλάνα Α- 10, τα οποία ευθύνονται για το 95% των πυρομαχικών με εξασθενημένο ουράνιο που καταναλώθηκαν κατά τον Πόλεμο του Κόλπου. "Πρέπει ακόμη να ενημερωθούν τα πληρώματα εδάφους και οι πιλότοι των Α-10 ότι ενδέχεται να συμμετάσχουν σε ένα έγκλημα πολέμου που ακόμη δεν καταδιώκεται", τόνιζε πρόσφατα ο Φελίς Κοέν-Τζόπα. Μέλη της ίδιας ομάδας πολιτών συνελήφθησαν τον Μάρτιο του 1998 στην κεντρική πύλη της στρατιωτικής βάσης της Τουσόν, όταν επιχείρησαν να μπουν και να επιθεωρήσουν τη βάση, στην οποία φυλάσσονται όπλα με εξασθενημένο ουράνιο.

ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑ. Για τον γάλλο στρατηγό Πιερ-Μαρί Γκαλουά, η χρήση του εξασθενημένου ουρανίου είναι μια "τερατώδης στρατιωτική ηλιθιότητα". Κατά το στρατηγό, "οι Αμερικανοί δεν αναλογίστηκαν τις συνέπειες. Ηθελαν να κάνουν τα όπλα τους πιο αποτελεσματικά και το έπαιξαν μαθητευόμενοι μάγοι". Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συνέχεια της δήλωσης του στρατηγού: "Ο πόλεμος με τεθωρακισμένα είναι ηθικά αποδεκτός. Αν, όμως, εξοπλίσουν τα τεθωρακισμένα με τέτοια πυρομαχικά, αυτό σημαίνει ότι στο μέλλον θα γίνει αποδεκτός και ο χημικό-πυρηνικός πόλεμος, ότι δηλαδή η ραδιενεργή μόλυνση θα θεωρηθεί φυσιολογική" ("Le Monde Diplomatique", Απρίλιος 1995).

ΜΟΛΥΝΣΗ. Σύμφωνα με πρόσφατο τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, διαπιστώθηκε ότι δεκαέξι βρετανοί στρατιώτες μολύνθηκαν από εξασθενημένο ουράνιο κατά τη διάρκεια του Πολέμου στον Περσικό. Η πληροφορία προέρχεται από Ενωση Βετεράνων, η οποία ανακοίνωσε επίσης ότι τεστ που πραγματοποιήθηκαν στον Καναδά αποδεικνύουν πως οι βλάβες του οργανισμού από τις επιπτώσεις της χρήσης των συγκεκριμένων όπλων είναι ανίατες (4/2/1999).

ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ. Αν και ανήκουν σε μια συντηρητική και υπερπατριωτική οργάνωση βετεράνων, τα μέλη της Αμερικανικής Λεγεώνας έχουν διατυπώσει ανοιχτά τις ανησυχίες τους για τις συνέπειες της χρήσης των όπλων με εξασθενημένο ουράνιο στην υγεία των στρατιωτών. "Είναι προφανές ότι το υπουργείο Αμυνας δεν υπολόγισε τις επιπτώσεις από τη χρήση του εξασθενημένου ουρανίου στο πεδίο της μάχης και σε τι κινδύνους εκθέτει τα στρατεύματά μας", δήλωνε προ καιρού ο αντιπρόεδρος της οργάνωσης στο περιοδικό "The Nation" (21/10/96). "Πρόκειται για ένα όπλο πολύ αποτελεσματικό, γι' αυτό και το υπουργείο Αμυνας δεν θέλει να επανεξετάσει το όλο ζήτημα που έχει προκύψει. Χρειαστήκαμε λίγες μόλις ημέρες για να κερδίσουμε τον Πόλεμο στον Περσικό. Τι θα γινόταν, όμως, αν αναγκαζόμασταν να πολεμήσουμε για χρόνια; Θα είχαμε τώρα δεκάδες χιλιάδες βετεράνους με εξασθενημένο ουράνιο σφηνωμένο στο κορμί τους".

ΟΜΟΛΟΓΙΑ. Αποκαλυπτικό απόσπασμα από υπηρεσιακό σημείωμα του αντισυνταγματάρχη Γκρέγκορι Λάιλ της Υπηρεσίας Πυρηνικής Προστασίας που συντάχθηκε λίγο μετά το τέλος των χερσαίων επιχειρήσεων στον Περσικό: "Εφόσον οι μονάδες του στρατού ξηράς και οι άμαχοι πληθυσμοί της Σαουδικής Αραβίας, του Κουβέιτ και του Ιράκ ήλθαν σε επαφή με εξασθενημένο ουράνιο, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε τα πιθανά προβλήματα που θα εμφανιστούν. Τα τοξικά πολεμικά σουβενίρ και οι οργισμένες πολιτικές αντιδράσεις είναι μερικά από τα ζητήματα για τα οποία πρέπει να ληφθούν αποφάσεις. Τα μόρια με ακτινοβολία Αλφα από χρησιμοποιημένες σφαίρες είναι ένα πρόβλημα για την υγεία, αλλά τα μόρια με ακτινοβολία Βήτα από τμήματα πυρομαχικών ή ολόκληρες σφαίρες είναι μια σοβαρή απειλή για την υγεία αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι ενδέχεται να εκτεθούν σε 200 μιλιρέμ την ώρα αν έρθουν σε επαφή με τις σφαίρες. Να σημειωθεί ότι το ανώτατο όριο έκθεσης που ορίζει σχετικά η Επιτροπή Ελέγχου Ραδιενέργειας είναι 100 μιλιρέμ το χρόνο" ("The Nation", 14/7/1997).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

International Action Center "Metal of dishonor"
(Νέα Υόρκη 1997). Συλλογικό έργο επιστημόνων και ερευνητών με σημαντικές αποκαλύψεις για το εξασθενημένο ουράνιο και τη χρήση του στα σύγχρονα αμερικανικά όπλα. Το βιβλίο περιέχει στοιχεία που συνδέουν το "σύνδρομο του πολέμου του Κόλπου" με το ουράνιο και αναδεικνύει τις ευθύνες του Πενταγώνου. Πρόκειται για το αποτέλεσμα εργασιών της ομάδας Depleted Uranium Education Project και άλλων οργανώσεων που συγκεντρώθηκαν στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο του 1996 για να συντονίσουν τη δράση τους και να απαιτήσουν την απαγόρευση των όπλων από εξασθενημένο ουράνιο.

Siegwart-Horst Guenther "Uran Geschosse: Schwergeschaedigte Soldaten, missgebildete Neugeborene, sterbende Kinder" (εκδόσεις Ahriman, 1996). Τρίγλωσση μπροσούρα με στοιχεία και ντοκουμέντα για τις συνέπειες του πολέμου του Κόλπου και τη χρήση όπλων ουρανίου από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. Ο συγγραφέας είναι πρόεδρος του αυστριακού Διεθνούς Κίτρινου Σταυρού, μιας οργάνωσης για την προστασία και την περίθαλψη των παιδιών σε ζώνες πολέμου, και έζησε στο Ιράκ κατά τα χρόνια 1993-1995. Το βιβλίο προλογίζουν η Μαργαρίτα Παπανδρέου και ο Τόνι Μπεν.

Peter Phillips "Censored 1998" (Seven Stories Press, New York 1998). Μεταξύ των 25 περισσότερο λογοκριμένων ρεπορτάζ του αμερικανικού Τύπου ξεχωρίζουν τα κείμενα που αποκαλύπτουν ότι το εξασθενημένο ουράνιο των αμερικανικών όπλων ευθύνεται για τις μυστηριώδεις ασθένειες που προσβάλλουν ακόμα και σήμερα τους βετεράνους του Κόλπου.

Dennis Bernstein "Gulf War Syndrome Covered Up" (περιοδικό Covert Action, τεύχος 53, καλοκαίρι 1995). Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για τις προσπάθειες του Πενταγώνου να αποκρύψει το γεγονός ότι οι στρατιώτες των ΗΠΑ βρίσκονταν εκτεθειμένοι σε χημικά και βιολογικά όπλα κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κόλπου.


ΔΕΙΤΕ

Μαύρη βροχή
(Kuroi Ame) του Σοχέι Ιμαμούρα (1989). Οι επιπτώσεις της βόμβας στη Χιροσίμα, μέσα από την εξιστόρηση της ζωής μιας ιαπωνικής οικογένειας, που επέζησε, αλλά υφίσταται τις ψυχικές και σωματικές οδύνες που προκλήθηκαν από την καταστροφή.

(Ελευθεροτυπία, 18/4/1999)

 

www.iospress.gr                                  ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ   -   ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ