ΕΛΒΕΤΙΑ - Ο ΝΕΟΣ ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

 

1.   2.   3.ΧΡΟΝΙΚΟ

11 Αυγούστου. Ο Τόμας Λάιντερ, διάδοχος του Μπελάσι στη θέση του ταμία των ελβετικών μυστικών υπηρεσιών ανακαλύπτει κάποιο πρόβλημα στα λογιστικά βιβλία του προκατόχου του και ειδοποιεί τους ανωτέρους του.

13 Αυγούστου. Ο Ντίνο Μπελάσι και η γυναίκα του συλλαμβάνονται τα μεσάνυχτα στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης. Ο Μπελάσι, ο οποίος ήταν στέλεχος της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Ελβατίας μέχρι το φθινόπωρο του 1998, κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε 8,6 εκατ. φράγκα, με δικαιολογία τη συγκρότηση, εξοπλισμό και εξάσκηση πλασματικών στρατιωτικών δυνάμεων.

14 Αυγούστου. Ο υπουργός Ογκι αναφέρεται σε «ένα βαρύ πλήγμα».

15 Αυγούστου. Οι αρχές επιβεβαιώνουν τις δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι ο Μπελάσι είχε πρόσβαση σε μια σειρά απόρρητων στοιχείων που αφορούσαν τους λογαριασμούς, τη δραστηριότητα και τα ονόματα των μυστικών πρακτόρων.

16 Αυγούστου. Αποκαλύπτεται το οπλοστάσιο του Μπελάσι σε ένα προάστιο της Βέρνης. Πρόκειται για ένα χώρο 500 τετραγωνικών, νοικιασμένο με πλαστό όνομα.

17 Αυγούστου. Ανακρίνονται τα στελέχη της ελβετικής ΚΥΠ Ντενί Ζενόζ και Φρεντ Σράιερ.

18 Αυγούστου. Ο Μπελάσι ανακρίνεται επί ώρες από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελέα Κάρλα Ντελ Πόντε. Η Ντελ Πόντε διατάζει την προσαγωγή του αρχηγού της ΚΥΠ Πίτερ Ρέγκλι, και των στελεχών της Μπέρναρντ Στολ και Ντενί Ζενόζ. Και οι τρεις αφήνονται αμέσως ελεύθεροι.

19 Αυγούστου. Απαγγέλλεται κατηγορία εις βάρος του Σράιερ.

22 Αυγούστου. Η Εισαγγελία επιβεβαιώνει την ανακάλυψη του οπλοστασίου του Μπελάσι. Ο Πίτερ Ρέγκλι τίθεται σε διαθεσιμότητα. Δίνει συνέντευξη τύπου και κατηγορεί την Ντελ Πόντε. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ζητεί εξεταστική επιτροπή της βουλής.

23 Αυγούστου. Ο συνήγορος του Μπελάσι Αντρέ Σεντού δίνει στη δημοσιότητα τις αποκαλύψεις του πελάτη του, σύμφωνα με τις οποίες ο Πίτερ Ρέγκλι τον είχε εξουσιοδοτήσει να συγκροτήσει μια νέα μυστική οργάνωση, τύπου «Gladio».

24 Αυγούστου. Με εντολή της Εισαγγελίας γίνεται έρευνα και σφραγίζονται τα γραφεία των Ρέγκλι, Ζενόζ και Σράινερ.

26 Αυγούστου. Η Εισαγγελέας Κάρλα Ντελ Πόντε ανακρίνει και πάλι τον Μπελάσι.

27 Αυγούστου. Η Εισαγγελέας ανακοινώνει την ανακάλυψη 220 πυροβόλων όπλων, τα οποία έκρυβε ο Μπελάσι σε τρεις διαφορετικές κρυψώνες.

28 Αυγούστου. Ο υπουργός Αμυνας Ογκι δηλώνει: «Δεν θα επιτρέψω να καταστραφεί ο στρατός και δεν θα επιτρέψω να καταστραφούν οι υπηρεσίες πληροφοριών.»

31 Αυγούστου. Η Κάρλα Ντελ Πόντε ανακοινώνει σε συνέντευξη τύπου ότι ο Μπελάσι ανακάλεσε τους ισχυρισμούς του. Η ίδια, συνεπικουρούμενη από τον συνήγορο του Μπελάσι διατυπώνει τη θεωρία ότι πρόκειται περί διαταραγμένης προσωπικότητας.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Ζαν Ζίγκλερ «Η Ελβετία ξεπλένει καλύτερα» (μετάφραση Ριχάρδου Σωμερίτη, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, Αθήνα 1995). Η πιο πρόσφατη μελέτη του αιρετικού καθηγητή κοινωνιολογίας και βουλευτή, ο οποίος δεν διστάζει να διαψεύδει τη φήμη της χώρας του ως επίγειου παραδείσου και να αποκαλύπτει ότι πρόκειται για την παγκόσμια πρωτεύουσα της ανακύκλωσης βρόμικου χρήματος. Το βιβλίο αναφέρεται ειδικά και στο θεσμό του Ομοσπονδιακού Εισαγγελέα και τη σχέση του με τις μυστικές υπηρεσίες.

Ζαν Ζίγκλερ «Μια Ελβετία ανωτέρα πάσης υποψίας» (μετάφραση Νικόλα Βουλέλη, εκδόσεις Αργώ, Αθήνα 1976). Η λειτουργία της ελβετικής δημοκρατίας στην υπηρεσία των μεγάλων χρηματοπιστωτικών συμφερόντων και οι μηχανισμοί επιβολής στην πολιτική τάξη.

Jan Willems (επ.) "Gladio" ("Epo", Βρυξέλλες 1991). Συλλογή μελετών από δημοσιογράφους και μελετητές που αποκαλύπτουν την πολύπλευρη δράση των μυστικών οργανώσεων που έγιναν γνωστές με το όνομα "stay behind" ή "Gladio" ή «Κόκκινη Προβιά». Η Ελβετία έπαιξε σημαντικό ρόλο ως κέντρο συνάντησης και συντονισμού των πρακτόρων αυτών των δικτύων.

Jens Mecklenburg (επ.) "Gladio. Die geheime Terrororganisation der Nato" ( Elefanten Press, Βερολίνο 1997). Αντίστοιχη συλλογή μελετών με νεότερα ευρήματα για τα δίκτυα "stay behind" και τις σχέσεις τους με τις νατοϊκές δομές. Περιλαμβάνεται και η ανακάλυψη της ελβετικής «Ρ-26» το 1990.


ΔΕΙΤΕ

Beresina oder die letzten Tage der Schweiz του Ντάνιελ Σμιτ
(1999). Τις ίδιες μέρες που αποκαλυπτόταν το σκάνδαλο Μπελάσι, στο φεστιβάλ κινηματογράφου του Λοκάρνο γινόταν η πρεμιέρα της ταινίας του Ελβετού σκηνοθέτη, που παρουσιάζει εκπληκτικές ομοιότητες με την υπόθεση. Το σενάριο περιγράφει ένα πραξικόπημα που διενεργείται στην Ελβετία από μια ομάδα 200 εκπαιδευμένων και υπερεξοπλισμένων «πατριωτών».

Ψωμί και σοκολάτα (Pane e cioccolata) του Φράνκο Μπουζάτι (1973). Η σκοτεινή, καθημερινή πλευρά της Ελβετίας, μέσα από την ιστορία ενός ιταλού μετανάστη που βρίσκεται αντιμέτωπος με το διάχυτο ρατσισμό και την οργανωμένη εκμετάλλευση.

Δολοφονία στο Νταβός (Konftontation) του Ρολφ Λούσι (1974). Ενας νεαρός Εβραίος, φυγάδας από τη χιτλερική Γερμανία, σκοτώνει εν έτει 1936 τον αρχηγό των ελβετών ναζί. Ταινία γυρισμένη σε ημι-ντοκιμαντερίστικο στιλ και βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα.

(Ελευθεροτυπία, 10/10/1999)

 

www.iospress.gr                                ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ   -   ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ