ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ "ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ"

 

Η Ευρώπη-Βαστίλη

 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ

1. / 2.   

 

Το γαλάζιο σακίδιο που έγινε μαύρο


Καλά που βρέθηκε ο οπερατέρ της ΕΤ-3 και έχουμε την πλήρη αποκάλυψη του κόλπου της ενοχοποίησης του Αγγλου διαδηλωτή Σάιμον Τσάπμαν. Στην πρώτη εικόνα φαίνεται καθαρά το γαλάζιο σακίδιό του στην πλάτη του. Ηδη τον έχουν χτυπήσει με γκλομπ, του είχαν σπάσει τα γυαλιά μυωπίας (8,5 βαθμοί) και σχεδόν τυφλό τον ποδοπατούν επί ώρα στην Εγνατία, στο ύψος της οδού Μακεδονομάχων. Στη συνέχεια (2) μεταφέρεται λίγο πιο κάτω ημιλυπόθυμος χωρίς το γαλάζιο σακίδιο του. Μετά βλέπουμε αστυνομικούς με υπόδειξη συναδέλφων τους να τοποθετούν δύο σφυριά σε ένα μαύρο σακίδιο που ήδη περιέχει μολότοφ (3,4,5). Το σακίδιο μεταφέρεται (6) στον αιμόφυρτο διαδηλωτή (7) ο οποίος πλέον βρίσκεται να έχει το μαύρο ενοχοποιητικό σακίδιο στα πόδια του (8).

Πηγαίνοντας στο αστυνομικό τμήμα, του φόρεσαν με το ζόρι το μαύρο σακίδιο, αφού πριν ένας αστυνομικός τον γρονθοκόπησε στο μάτι. Στο τμήμα έμαθε ότι το μαύρο σακίδιο περιείχε 7 μολότοφ και δύο σφυριά. Τον τύλιξαν σε μια κόλλα χαρτιού με όλο τον ποινικό κώδικα. Τα στοιχεία αυτά κατατέθηκαν από τον συνήγορό του Γιώργο Βερβέρη στον ανακριτή δύο 24ωρα μετά, αλλά δεν ίδρωσε κανενός τ' αφτί.

Ολόκληρο το βίντεο στο internet:  http://italy.indymedia.org/news/2003/07/324553.php

     


Λευτεριά στον Κάστρο

Χρόνια μαζί με τον 34χρονο Κάστρο (Σουλεϊμάν Ντακντούκ) στο Στέκι Μεταναστών Ρεθύμνου η μεταπτυχιακή φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Αντωνία Γουναροπούλου γράφει για τον πραγματικό "φάκελο" του Σύρου πολιτικού πρόσφυγα. 


Καθώς εξετάζει κανείς τη ζωή και τη δράση του Κάστρο στην Κρήτη, πέφτει πάνω σε όλες αυτές τις αντιφάσεις που επιφυλάσσουν πάντα οι νόμοι σ' αυτό που δεν πρόβλεψαν. Ο Κάστρο, όχι μόνο σαν μετανάστης αλλά και σαν ενεργό μέλος του αντιρατσιστικού και συνδικαλιστικού κινήματος, υποχρεούται εδώ και δεκατέσσερα χρόνια να ζει μέσα στις αντιφάσεις που παράγουν από κοινού η ανορθολογική ελληνική μεταναστευτική πολιτική και ο κατασταλτικός μηχανισμός- αντιφάσεις που οξύνονται, όταν οι δύο αυτοί παράγοντες συγκρούονται με το κοινό αίσθημα.

Στην πραγματικότητα ο Κάστρο είναι πολιτικός πρόσφυγας, όσο κι αν το ελληνικό κράτος, μέσω διμερών συμφωνιών με την Αραβική Δημοκρατία της Συρίας, αρνείται ν' αναγνωρίσει την ύπαρξη πολιτικού προβλήματος στη χώρα αυτή. Από το ελληνικό κράτος αντιμετωπίζεται σαν οικονομικός μετανάστης, πράγμα που έχει σαν αποτέλεσμα την αιωνίως επικρεμάμενη απειλή της απέλασης. Εντούτοις, κι όπως συμβαίνει με την πλειοψηφία των προσφύγων, ο Κάστρο αρνήθηκε και αρνείται να δεχτεί αυτή την ταυτότητα που του επιβάλλεται. Μια τέτοιου είδους άρνηση εκδηλώνεται με έντονη πολιτική δραστηριότητα και περιφρόνηση του κινδύνου της άμεσης ανάκλησης που συνεπάγεται είτε η προσωρινή άδεια παραμονής είτε, πολύ περισσότερο, το καθεστώς της τυπικής παρανομίας. Σαν αντιστάθμισμα, στην Κρήτη έχει αναπτυχθεί εδώ και πολλά χρόνια ένα κλίμα ευρείας αποδοχής κι εκτίμησης προς το πρόσωπό του, που του προσφέρει την απαραίτητη για τη δράση και την καθημερινότητά του νομιμοποίηση.

Ετσι μπόρεσε ο Κάστρο να συμβάλει με τον πιο ουσιαστικό τρόπο στο μεταναστευτικό κίνημα των Χανίων και του Ρεθύμνου, να παλέψει για τα δικαιώματα των εργατών μεταναστών μέσα από τα συνδικάτα και να ωθήσει όλο και περισσότερους αλλοδαπούς στην αυτοοργάνωση. Ισως φανεί περίεργο, αλλά ο Κάστρο, χωρίς χαρτιά, είναι πολύ περισσότερο ενταγμένος στην ντόπια κοινωνία από πολλούς μετανάστες που αναγνωρίζει το κράτος ως «νόμιμους». Καθώς όμως τις προϋποθέσεις γι' αυτήν την ένταξη τις έθεσε ο ίδιος μαζί με το εντόπιο λαϊκό αίσθημα και όχι η ελληνική μεταναστευτική πολιτική, προκύπτει γι' αυτόν ένα ιδιόμορφο καθεστώς ομηρίας: όχι μόνο είναι αδύνατον να ταξιδέψει στο εξωτερικό, αλλά και πολύ επικίνδυνο το να βρεθεί εκτός Κρήτης, σε μια πόλη όπου ο κόσμος δεν τον γνωρίζει και οι αρχές δεν είναι καθόλου διατεθειμένες να τον «ανεχθούν».

Ο Κάστρο όχι μόνο είναι «μετανάστης» αλλά είναι «παράνομος μετανάστης». Κι ακόμα περισσότερο, είναι δραστήριο μέλος ενός κινήματος που αγωνίζεται ενάντια στην αυθαιρεσία του κεφαλαίου- πράγμα που οι έλληνες στρατοκράτες, υπέρμαχοι κι αυτοί της άθλιας και υποκριτικής Ευρώπης- φρούριο, θα πρέπει να θεωρούν θράσος. Μήπως γι' αυτό του το θράσος κρατείται αυτή τη στιγμή στις Δικαστικές Φυλακές Διαβατών; Μήπως αυτό του το θράσος προσπάθησε να χειραγωγήσει η αστυνομία το 2001, όταν στάλθηκε μήνυμα από το Α.Τ. Χανίων στο Α.Τ. Ρεθύμνου να μην ανανεώσουν την κάρτα του; Είναι φανερές οι προσπάθειες του κρατικού μηχανισμού να περιορίσουν και να καταστήσουν προβλέψιμο αυτό που δεν ελέγχουν. Αλλά βρίσκεται αντιμέτωπος μ' ένα μεγάλο εμπόδιο: το λαϊκό αίσθημα. Κι ανάμεσα σ' αυτούς τους δύο πόλους, δημιουργείται το αντιφατικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει ο Κάστρο εδώ και δεκατέσσερα χρόνια.

Οσοι ξέρουν τον Κάστρο, γνωρίζουν πολύ καλά ότι θα συνεχίσει να ζει και να δραστηριοποιείται σύμφωνα με τις ιδέες του και όχι σύμφωνα με τις επιταγές της ελληνικής μεταναστευτικής πολιτικής και της καταστολής. Η ημι-νόμιμη/ ημι-παράνομη διαμονή του στην Ελλάδα και η αδικαιολόγητη φυλάκισή του αυτή τη στιγμή στα Διαβατά αποτελούν μάλλον δείγμα της αμηχανίας του κρατικού μηχανισμού παρά πραγματικό εμπόδιο για τη δράση του. Φαίνεται ότι περισσότερο δεσμευμένος είναι ο μηχανισμός αυτός από τα άλυτα θεωρητικά του αδιέξοδα, παρά ο Κάστρο από το κελί του.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Συνήγορος του Πολίτη "Πόρισμα: Νόμιμες Προϋποθέσεις Προσαγωγών και Αστυνομικών Ερευνών" (Ιούνιος 2003)
Καταχρηστικές και παράνομες κρίνονται από τον Συνήγορο του Πολίτη οι αυαξανόμενες προσαγωγές πολιτών για "εξακρίβωση στοιχείων" σε "ύποπτους" δημόσιους χώρους, εφόσον και δελτία ταυτότητας επιδεικνύουν στους αστυνομικούς, και μετά την "διασταύρωση" των στοιχείων τους δεν προκύπτεί οτιδήποτε ενοχοποιητικό σε βάρος τους, αλλά παρόλα αυτά τους φακελώνουν.


"Ιδού οι νέοι φάκελοι-Αστυνομικές προσαγωγές στο σωρό" (Ιός, "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", 8/12/2002) 

Οι μέθοδοι δημιουργίας νέας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων με τις προσαγωγές "υπόπτων" (ως προς την αμφίεση) νεαρών πολιτών σε σημεία που συχνάζουν "αναρχοκομμουνιστές".

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης "Σημείωμα της Προεδρίας προς την Ομάδα Αστυνομικής Συνεργασίας, σχετικά με την ασφάλεια των συνόδων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και άλλων εκδηλώσεων αντίστοιχης σπουδαιότητας" (Βρυξέλλες, 30.6.2003, 10965/03, ENFOPOL 63-COMIX 417)
Ντοκουμέντο που θα έπρεπε να ξεσηκώσει τις ανά την Ευρώπη "Ανεξάρτητες Αρχές Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων", τον κ. Διαμαντούρο, ολόκληρο τον νομικό κόσμο και τους πολιτικούς θεματοφύλακες του "νομικού μας πολιτισμού".

"Διώξεις στο σωρό - Ο μπόγιας πολιτεύεται" (Ιός, "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" 7.1.1996)
Ανάλυση των μαζικών πολιτικών διώξεων με αναπόδεικτο κοινό κατηγορητήριο "συλλογικής ευθύνης" στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες κράτους δικαίου".
 


ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ

http://www.legalteam2003.info/gr/2_gr.htm
Τα δελτία τύπου του Legal Team 2003 είναι διαφωτιστικά για τη συμπεριφορά των αστυνομικών και δικαστικών αρχών στις διαδηλώσεις του Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη.

 

(Ελευθεροτυπία, 20/7/2003)

 

 

www.iospress.gr                                                                      ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ