ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΓΗΠΕΔΑ ΓΚΟΛΦ

 

Μαύρες ή άσπρες τρύπες;
 

 

Τι είναι τελικά οι επενδύσεις σε γήπεδα γκολφ που αναγγέλλονται σε όλες τις γωνιές της χώρας; Το αντίδοτο στην επενδυτική άπνοια και την τουριστική κάμψη ή άλλη μια πληγή στο περιβάλλον και η σύγχρονη επιχειρηματική αρπαχτή;


Οταν δημοσιεύαμε τα ρεπορτάζ για τα σχέδια δημιουργίας γηπέδων γκολφ ανά την Ελλάδα («Το έγκλημα με τις 18 τρύπες», 3/4/05 και «Δεκαοκτώ τρύπες σε ένα δάσος», 1/5/05) και κυρίως για τις συνέπειες που θα έχουν τόσο στο περιβάλλον όσο και στις αλλαγές χρήσεων γης, δεν περιμέναμε τόσο έντονες αντιδράσεις. Φαίνεται όμως ότι όσοι ασχολούνται με την υπόθεση αυτή είχαν συνηθίσει να θεωρείται αυτονόητη η χρησιμότητά τους στην εθνική οικονομία και είχαν πειστεί κι οι ίδιοι ότι είναι μονόδρομος ο «τουρισμός του γκολφ» για την ανάπτυξη της χώρας. Είχαν συνηθίσει ακόμα να ακούνε μόνο επαίνους από τα μέσα ενημέρωσης και να διαχειρίζονται με ευκολία τις αντιδράσεις κάποιων τοπικών φορέων ή τις αντιστάσεις των διοικητικών υπαλλήλων που επιμένουν να τηρούν τη νομιμότητα και να δυσχεραίνουν τη μετατροπή του δάσους σε οικόπεδο και της ακτής σε πισίνα.

Οι επενδύσεις σε γήπεδα γκολφ είναι όμως πανίσχυρες και δεν έχουν ανάγκη υπεράσπισης. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός που ξιφούλκησε ενάντια στους νταβατζήδες των κατασκευαστικών εταιρειών άνοιξε διάπλατα το Μαξίμου στους επίλεκτους επιχειρηματίες που σχεδιάζουν την αναγέννηση του γκολφ στη χώρα μας. Δύο από τις τρεις μεγάλες επενδύσεις που εξήγγειλε ο κ. Καραμανλής ότι θα τις «ξεμπλοκάρει» περιλαμβάνουν κατασκευή γηπέδων γκολφ. Και βέβαια είναι γνωστό ότι -τύχη αγαθή- πρόεδρος της ελληνικής ομοσπονδίας γκολφ δεν είναι άλλος από τον πολύφερνο υφυπουργό Οικονομικών κ. Δούκα!

Μόλις πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκαν οι νέες διατάξεις του ΥΠΕΧΩΔΕ για την άρση απαγορεύσεων δόμησης στις ακτές και δόθηκε «χωροταξική ώθηση σε νέες επενδύσεις», διότι «καθορίζονται για πρώτη φορά οι όροι υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων (γήπεδα γκολφ, σύνθετες εγκαταστάσεις) αλλά και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από ιδιώτες», ενώ «παράλληλα με την προώθηση των χωροταξικών σχεδίων προωθούνται ad hoc ρυθμίσεις προκειμένου να δοθεί διέξοδος σε μεγάλα επενδυτικά σχέδια που χρονίζουν και κινδυνεύουν να ματαιωθούν» (Καθημερινή, 31/5/05). Πράσινο φως λοιπόν για όλα τα γήπεδα γκολφ.

Η Πύλος και ο "Καπετάνιος"

Από τις απαντήσεις που λάβαμε ξεχωρίζουμε την αντίδραση του κ. Β. Κωνσταντακόπουλου, του εφοπλιστή επιχειρηματία (επονομαζόμενου και "Καπετάνιου", ή "καπετάν Βασίλη", κατά τη γνωστή παράδοση Λάτση, Βαρδινογιάννη κ.λπ.), ο οποίος προωθεί τη γιγάντια επένδυση της ΠΟΤΑ (Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης) στην περιοχή της Πύλου. Ο κ. Κωνσταντακόπουλος μας κοινοποίησε επιστολή του Γ. Γκόνη της περιβαλλοντικής ομάδας ΚΙΝΩ και τη δική του απάντηση. Μας εστάλησαν επίσης και οι υπογραφές των κατοίκων: 1449 υπέρ της επένδυσης και 124 υπέρ της ΚΙΝΩ. Οι θέσεις του "Καπετάνιου" έχουν δημοσιευτεί σε όλες τις τοπικές εφημερίδες. Σχετική αναφορά έγινε και στο άρθρο του Γιώργου Βότση στην «Ε» (6/6/05). Οι δικές μας απορίες παραμένουν:

1. Αφού είναι τόσο εμπεριστατωμένη η μελέτη, όπως ισχυρίζεται ο επενδυτής, γιατί εισπράττει μόνο αρνήσεις, όταν τα σχετικά έγγραφα κατατίθενται στις αρμόδιες υπηρεσίες και χρειάζεται να αλλάξουν οι διατάξεις του νόμου για να προχωρήσει η απαλλοτρίωση;

2. Ενώ πολύ αναλυτικά μας εξηγεί, και κανείς δεν το αμφισβητεί, πως αγόρασε λίγα λίγα τα οικόπεδα της περιοχής και μάλιστα σε καλές τιμές, δεν μας λέει με ποιον ακριβώς τρόπο αυτό έγινε προς το συμφέρον των συγχωριανών του, όπως ισχυρίζεται, για να γίνει το «όνειρο στη Μεσσηνία» κι όχι αποκλειστικά για τα δικά του επιχειρηματικά συμφέροντα. Κανείς φυσικά δεν του το απαγορεύει αυτό, αρκεί να μην είναι όμως εις βάρος του περιβάλλοντος κατά κύριο λόγο, αλλά και της οικονομίας της περιοχής.

3. Με σιγουριά δηλώνει ότι «τους δρόμους που περικλείονται από τις δικές του περιουσίες εάν θελήσει νόμιμα μπορεί και να τους καταργεί». Δηλαδή εδώ ο καπετάνιος μας λέει ότι οι αγροτικοί δρόμοι άσχετα το πότε και πώς ανοίχτηκαν είναι και αυτοί υπό αίρεση. Ο κ. Γκόνης του επισημαίνει τους νόμους που άλλαξαν για χάρη του για να αποφύγει την πολεοδόμηση της περιοχής μέχρι και τις φορολογικές απαλλαγές στην περίπτωση πώλησης μεριδίων της ΠΟΤΑ.

4. «Είναι υποχρέωση των δήμων να εξασφαλίζουν νερό, φως, αποχετεύσεις και μεταφορά σκουπιδιών» τονίζει ο κ. Κωσταντακόπουλος, αλλά -προσθέτουμε εμείς- με τις ίδιες προϋποθέσεις για όλους. Εδώ όλα έγιναν κατ' εξαίρεση όπως καταγγέλλεται.

5. Δεν μας εξηγεί πώς αυτοί που του πούλησαν τη γη και τα σπίτια τους θα βρούνε δουλειά όταν στις εγκαταστάσεις θα δουλεύουν αναγκαστικά εξειδικευμένοι υπάλληλοι για τον υψηλό τουρισμό. Η αόριστη απάντηση «ό,τι έταξα θα το κάνω» δεν είναι πειστική.

6. Το νερό, επιμένει ο "Καπετάνιος", το εγκλωβίζει σε δεξαμενές λίγο πριν πέσει στη θάλασσα και από κει θα ποτίζει τα γήπεδα και τις εγκαταστάσεις. Ομως το ζήτημα είναι ότι δεν υπάρχει πλήρης υδρολογική μελέτη στη διάθεση του κοινού και των επιστημόνων, όπως ορίζει η κοινοτική νομοθεσία. Η ΚΙΝΩ αναλυτικά εξηγεί τη λεηλασία των νερών από τα ποτάμια. Μια μελέτη δε για λογαριασμό του επενδυτή, όσο καλή και να είναι, δεν φτάνει εάν δεν επιβεβαιώνεται από ανεξάρτητους επιστημονικούς ή δημόσιους φορείς.

7. Στην καταγγελία της ΚΙΝΩ ότι ακόμα και τα όρια της προστατευόμενης από το NATURA 2000 περιοχής άλλαξαν από το ΥΠΕΧΩΔΕ για χάρη του επιχειρηματία δεν υπάρχει απάντηση.

8. Τέλος είναι πολύ ατυχής η απαξιωτική επισήμανση ότι αυτοί που υπογράφουν εναντίον της ΠΟΤΑ είναι κυρίως αλλοδαποί ιδιοκτήτες, όταν ο ίδιος διεκδικεί να γίνει φορές τουρισμού και υποδοχής αλλοδαπών στη Μεσσηνιακή γη του.

Και τις δύο επιστολές (του κ. Γκόνη και του κ. Κωσταντακόπουλου) τις αναρτήσαμε στο δικτυακό τόπο του «Ιού» έτσι ώστε ο αναγνώστης να έχει ολοκληρωμένη εικόνα για την ανταλλαγή των επιχειρημάτων.

Οι υποστηρικτές του γκολφ

Από τον κ. Βασίλη Ιατρίδη, τέως Διευθυντή ΕΟΤ, λάβαμε δύο επιστολές, όπου μεταξύ άλλων σημειώνεται:

«Επειδή ασχολούμαι με τον τουρισμό τα τελευταία 45 χρόνια επιτρέψατέ μου να παρέμβω (...) Πώς εκδηλώνεται ο καταστρεπτικός και επεκτατικός χαρακτήρας των γηπέδων γκολφ; Με τα 5 που υπάρχουν και με τα άλλα 5-7 που προγραμματίζονται; Πώς γνωρίζετε ότι επιδεικνύεται προχειρότητα; Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για επενδύσεις που μελετώνται αρκετά χρόνια και δεν εκτελούνται; Προφανώς δεν γνωρίζετε ότι εκτός από την Ισπανία και όλες τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης πολλά γήπεδα γκολφ υπάρχουν και κατασκευάζονται σε όλη τη Μεσόγειο, την Πορτογαλία, Τυνησία Μαρόκο, Αίγυπτο και σε πολλές Αραβικές Χώρες του κόλπου. Γιατί δεν μας αναφέρετε (και εμείς δεν θα γελάσουμε!) ποιες είναι οι προστατευόμενες περιοχές σε σημεία άνυδρα όπου διάφανες σκοπιμότητες επιβάλλουν τη δημιουργία γηπέδων γκολφ; Ποιοι επιχειρούν τις επιχειρηματικές αρπαχτές και γιατί οι κοινωνίες αδυνατούν να αντιδράσουν εκμαυλιζόμενες; Ποιες είναι οι ψεύτικες υποσχέσεις και ποιοι υπόσχονται; (...) Ο χαρακτηρισμός σας για το γκολφ σαν αδηφάγου είναι τουλάχιστον υπερβολικός. Τι θα γινόταν στις παρθένες περιοχές αν δεν κατασκευάζονταν τα γήπεδα γκολφ;»

Από τον κ. Σούλη Ρουμάνα, πρωταθλητή Ελλάδας γκολφ πήραμε άλλη επιστολή που αναφέρεται στις θέσεις της καθηγήτριας Ελένης Μπριασούλη:

«Οσο για την κυρία Μπριασούλη, οι εκτενείς μελέτες της λίγο με συγκινούν. Νομίζω ότι πρέπει να πάει πίσω στα βιβλία της να ενημερωθεί περισσότερο, διότι κι εγώ αν μπω στο Ιντερνετ να διαβάσω αυτά που με συμφέρουν θα βρω ότι δεν συμφωνώ με πολλά από αυτά που συμβαίνουν στον πλανήτη γη. Δεν σημαίνει όμως επειδή κάποιοι διαφωνούν με κάποιους άλλους ότι έχουν δίκιο. Δεν διαβάζω εφημερίδες διότι προσβάλλουν τη νοημοσύνη μου ιδιαίτερα όταν μιλούν για οικολογικές συνέπειες άλλων φορέων τη στιγμή που αυτές οι ίδιες χρησιμοποιούν 39,5 εκ. τόνους χαρτί. Μιλάμε για οικολογικό έγκλημα τη στιγμή που εσείς κάνετε το μεγαλύτερο όλων. Τον ελαιώνα στην Πύλο ή τον Ξεργιά τον ξέρετε; Φυσικά όχι γιατί θα ξέρατε ότι δεν είχε ποτέ νερό και δεν είναι τίποτε άλλο από ένα χείμαρρο που το καλοκαίρι δεν είχε ποτέ νερό τώρα όμως έχει. (...) Τα γκολφ της Πύλου θα δημιουργήσουν 1500 θέσεις μόνιμης εργασίας αλλά τι σας νοιάζει γι' αυτούς εκεί, εσείς προς το παρόν έχετε δουλειά. Επίσης κάνετε τον κόπο να μάθετε γι' αυτά που έχει προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει στην Ελλάδα σαν άνθρωπος αυτός που θέλει να κάνει τα γκολφ της Πύλου. Στο γκολφ της Κέρκυρας υπάρχουν 120 διαφορετικά πουλιά και στα οικόπεδα δίπλα που δεν ωφελούν σε τίποτα θα μπορούσε να γίνει κι άλλο ένα γήπεδο. Το γκολφ της Γλυφάδας θα είχε στη θέση του άλλες 1000 πολυκατοικίες αν δεν υπήρχε. Το γκολφ της Κρήτης φτιάχτηκε πάνω σε ξεροβούνι που ούτε κατσίκια δεν είχαν πρόσβαση (...)».

Από τον κ. Αλκιβιάδη Πανάγου, γεωπόνο, η επόμενη επιστολή:

«Η κατασκευή γηπέδων γκολφ έχει πολλές διαστάσεις και δεν μπορεί κανένας να αγνοήσει τη μακρόχρονη ιστορία του αθλήματος που ανάγεται κάπου στον 14ο αιώνα. (...) Σε τελευταία ανάλυση το γήπεδο γκολφ είναι η πλέον ανώδυνη περιβαλλοντικά επένδυση η οποία από μόνη της δεν φέρνει χρήματα αλλά βοηθά το τουριστικό μας προϊόν να επιβιώσει και να αναπτυχθεί σε άλλη κατεύθυνση. (...) Η δημιουργία γηπέδων γκολφ δεν είναι ιδέα αλλά ανάγκη και τα γήπεδα γκολφ από μόνα τους δεν στέκονται ούτε έχουν ανάγκη από λίμνες ποτάμια και λιμνοθάλασσες αλλά από ξενοδοχειακές μονάδες.

Δεν υπάρχει γήπεδο γκολφ που να καταναλώνει ένα εκατομμύριο κυβικά μέτρα νερού τον χρόνο. Το γήπεδο γκολφ δεν καταναλώνει από μόνο του νερό, καταναλώνει όταν υπάρχει λάθος σχεδίαση και κακή διαχείριση. Η μέγιστη ποσότητα νερού που μπορεί να καταναλώνει ένα γήπεδο γκολφ είναι 1200 μ3/ημέρα τους κρίσιμους μήνες, δηλαδή 70 ημέρες τον χρόνο, μπορεί όμως να μειωθεί η ποσότητα στα 500 μ3/ημέρα, εφόσον ποτίζουμε επιλεγμένες περιοχές του γηπέδου, σε συνδυασμό με ορθολογικές ποικιλίες γρασιδιών και εξομοίωση του ρυθμού άρδευσης με την φυσική ποτιστική βροχόπτωση (όχι απορροή).

Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα νερού, σίγουρα όμως πρόβλημα κακής διαχείρισης των υδάτινων πόρων της (απορροή, κατάχρηση, έλλειψη εμπλουτισμών κ.λπ.).

Τα γήπεδα οριοθετούνται σε περιοχές που δεν υπερβαίνουν τα 600 στρέμματα (και όχι 1000-1500 που αναφέρεται) και η χρήση ή όχι χημικών ανάγεται στα παραπάνω, δηλαδή στον τρόπο που θα κατασκευαστούν και συντηρηθούν, δεν νομίζω ότι στα γηγενή χορτάρια της πατρίδας μας χρησιμοποιούμε χημικά για να τα διατηρούμε πράσινα".

Από το Γραφείο Τύπου, τέλος, της «Πόρτο Καρράς», γνωστής από την υπόθεση Πάχτα, λάβαμε επιστολή, όπου μεταξύ άλλων επισημαίνεται:

«Δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε τα πολλά οφέλη που προσφέρουν τα γήπεδα γκολφ (πάντα με μέτρο και σεβασμό στο περιβάλλον) στην ανάπτυξη και την οικονομία τόσο των περιοχών όπου ευρίσκονται, όσο γενικότερα και της οικονομίας μίας χώρας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο τουρισμός στην πατρίδα μας, παρ' όλο που παγκοσμίως και το 2003 και το 2004 αυξήθηκε κατά 4% τη μία χρονιά και 10% την επόμενη, σε μας σημείωσε πτώση.

Κυρίως οφείλεται στο πεπαλαιωμένο μοντέλο τουρισμού που επικρατεί ακόμη στην χώρα μας, όπου ο ήλιος η θάλασσα, λίγα αρχαία και το τζατζίκι μαζί με την παραδοσιακή σαλάτα και τον μουσακά δεν αρκούν πια να φέρουν τουρίστες, κυρίως διότι αυτά τα βρίσκουν πολύ φθηνότερα στις νέες τουριστικές αγορές, ενώ τα εκατομμύρια τουρίστες που ασχολούνται με εναλλακτικό τουρισμό (Μαρίνες, Αθλητικό τουρισμό, αγροτοτουρισμό, γκολφ, κ.λπ.) είναι ως ποσοστό έως και το 40% των διακινούμενων τουριστών στην Ευρώπη. Μάλιστα οι κατηγορίες αυτές τουριστών δαπανούν έως και υπερδιπλάσια ποσά ημερησίως. Από μόνο του το golf στην Ευρώπη έχει πάνω από 6 εκατομμύρια παίκτες. Είναι φανερό πως η χώρα μας, υστερώντας σε υποδομές και εναλλακτικές μορφές τουρισμού, στοχεύει μόνο το 60% των τουριστών και αυτό εξηγεί και τη στασιμότητα και ύφεση που διαπιστώνουμε τα τελευταία χρόνια».

Και αυτές οι επιστολές έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του «Ιού».

Σχόλιο του «Ιού»

Τα επιχειρήματα των επιστολογράφων μας έχουν ήδη απαντηθεί από τα ρεπορτάζ που προηγήθηκαν. Αλλωστε η σχετική διεθνής βιβλιογραφία είναι τεράστια. Οποιος έχει μάτια βλέπει και διαβάζει. Και βέβαια δεν είναι το «άθλημα γκολφ» στο στόχαστρο της κριτικής μας, αλλά ο τρόπος που επιχειρείται να παρακαμφθεί η νομιμότητα για να κατασκευαστούν με το ζόρι γήπεδα σε δασικές ή άνυδρες εκτάσεις. Οσο για τις μελέτες προστασίας περιβάλλοντος και υδάτινων πόρων που ζητούν οι ευσυνείδητοι αρμόδιοι και οι ενημερωμένοι κάτοικοι, δεν μπορούν να παρακαμφθούν με το δέλεαρ των θέσεων εργασίας που προσφέρουν αυτές οι επενδύσεις. Με παρόμοια επιχειρήματα έκλεισαν τα μάτια τους οι κάτοικοι σε πολλές περιοχές όπου εγκαταστάθηκαν χωρίς σοβαρές μελέτες ρυπογόνες βιομηχανίες. Το αποτέλεσμα ήταν να μολυνθούν οι περιοχές τους, αλλά και να μείνουν οι ίδιοι άνεργοι, εφόσον προτιμήθηκε ειδικευμένο προσωπικό από άλλες περιοχές.

Μοναδική προς το παρόν απάντησή μας είναι τα δυο κείμενα που δημοσιεύουμε στις διπλανές στήλες και ελπίζουμε να προκαλέσουν τη σκέψη των αναγνωστών μας: Το μοντέλο της Ισπανίας τινάζεται φέτος στον αέρα εξαιτίας της λειψυδρίας και οι υπάλληλοι του ελληνικού δημοσίου υποχρεώνονται από τους πολιτικούς τους προϊσταμένους να παραβούν τις νόμιμες διαδικασίες προς χάρη των «επενδύσεων γκολφ».

Κλείνουμε με μια γενική παρατήρηση για τους θερμούς θιασώτες αυτών των μεγαλεπήβολων εγκαταστάσεων τουρισμού. Στη χώρα μας το ίδιο το τοπίο επιβάλλει μικρές τουριστικές μονάδες που δεν θα χαλάνε το περιβάλλον, δεν θα συγκρούονται με τα αρχαία, δεν θα σπαταλάνε το νερό, δεν θα τινάζουν στον αέρα τα δίκτυα της επαρχίας και που θα παρέχουν στους τουρίστες κάτι διαφορετικό από τις τουριστικές μεγαλουπόλεις της Ευρώπης. Εκτός εάν όλα αυτά έχουν πίσω τους και κάτι άλλο. Τη σταδιακή μετατροπή τέτοιων μονάδων σε πολυτελείς κατοικίες, ιδίως εάν δεν πάνε καλά, και την πώλησή τους σε ιδιώτες ξένους η Ελληνες εξασφαλίζοντας βέβαια μεγάλα κέρδη στους ιδιοκτήτες-επιχειρηματίες, αλλά βυθίζοντας στη φτώχεια τους κατοίκους της περιοχής. Το μοντέλο αυτό ήδη εξαγγέλλεται από δημοσιεύματα του Τύπου: «Επένδυση μαμούθ με τις ευλογίες της εκκλησίας, ένα τεράστιο golf center αναμένεται να κατασκευαστεί στη Μαγνησία με τη συνεργασία του δήμου Σούρπης και της μητρόπολης Δημητριάδος με πολυτελείς κατοικίες και μάλιστα μία από αυτές πρόκειται να αγοράσει ο Μικ Τζάγκερ» (Espresso, 21/5/05). Εδώ πλέον μιλάμε για μπίζνες ακινήτων στο όνομα της τουριστικής ανάπτυξης.


 

Οταν διψούν οι Ισπανοί

Η χώρα μοντέλο για την τουριστική ανάπτυξη μέσω του πολλαπλασιασμού των γηπέδων γκολφ στη χώρα μας είναι ασφαλώς η Ισπανία. Ολα τα άρθρα και οι μελέτες που εξυμνούν τις αρετές του «νέου τουρισμού» που θα μας εξασφαλίσει την ευημερία θεωρούν υποχρέωσή τους να μας επισημάνουν το ισπανικό τουριστικό θαύμα που επιτεύχθηκε μέσω του γκολφ.

Εδώ και λίγες μέρες, όμως, ξαφνικά έπαψε η σχετική φιλολογία. Τα άρθρα για την Ισπανία εξαφανίστηκαν. Ο λόγος είναι απλός. Φέτος η Ισπανία μαστίζεται από τη μεγαλύτερη ξηρασία των τελευταίων 60 χρόνων και τα γήπεδα γκολφ από χρυσωρυχεία μετατράπηκαν σε αβάστακτο βάρος. Στη μισή χώρα έχει μπει δελτίο για την οικιακή χρήση νερού. Οπως διαβάζουμε στην ανταπόκριση της βρετανικής Γκάρντιαν από τη Μαδρίτη «λίγες βδομάδες πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου, οι πισίνες είναι άδειες, τα σιντριβάνια των πόλεων κλειστά και τα γήπεδα γκολφ έχουν διαταχθεί να μειώσουν το πότισμά τους» (6/6/05).

Σε κύριο άρθρο της, η Ελ Παϊς προειδοποιεί ότι στα τέλη Σεπτέμβρη η έλλειψη νερού θα αγγίξει την κατανάλωση των νοικοκυριών. Μέχρι τότε δεν προβλέπονται αξιόλογες βροχοπτώσεις που θα βελτίωναν την κατάσταση. Ορισμένοι ταμιευτήρες νερού έχουν αδειάσει κατά τα τρία τέταρτα. Στη Βαρκελώνη έκλεισαν τα σιντριβάνια και οι δημόσιες πισίνες, ενώ σ' όλη την Καταλονία απαγορεύτηκε το ελεύθερο πότισμα των γηπέδων γκολφ. Ακόμα και τα δημόσια ντους στη Μούρθια έχουν κλείσει. Οι τουριστικές περιοχές της Κόστα Μπράβα και της Αλικάντε είναι από τις πρώτες που έχουν πληγεί.

Σε ορισμένες περιοχές οι αγρότες είναι υποχρεωμένοι να περιορίζουν το πότισμα των χωραφιών τους σε οκτώ λεπτά τη μέρα, ενώ οι αρχές έχουν μειώσει και την πίεση των δικτύων στις πόλεις. Λύση άμεση δεν υπάρχει. Η νέα σύνθεση της Βουλής ανέτρεψε την απόφαση της προηγούμενης σχετικά με την εκτροπή του ποταμού Εβρου για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη νερού στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας. Σχεδιάζονται τώρα εγκαταστάσεις αφαλάτωσης.

Και μένουν οι οικολόγοι να διαμαρτύρονται και να θυμίζουν όσα έλεγαν -μόνο αυτοί- όταν ξεκινούσε η υστερία των γηπέδων γκολφ στη Ιβηρική χερσόνησο. Θυμίζουν ότι η μονοκαλλιέργεια του γκολφ και της πισίνας οδήγησε σε έναν υδροβόρο τουρισμό που έφτασε στις πιο τουριστικές περιοχές (όπως για παράδειγμα τις Βαλεαρίδες) να 15πλασιάσει την κατανάλωση νερού μεταξύ 1980 και 1995 (στοιχεία WWF).

 Υπηρεσίες που αντιστέκονται

Μια συγκλονιστική αποκάλυψη για τον τρόπο που μετατρέπεται μια δασική περιοχή σε «αξιοποιήσιμη» για γήπεδο γκολφ με εντολές άνωθεν και περιφρόνηση της νομιμότητας περιλαμβάνεται σε επιστολή προς τον «Ιό» του Δασολόγου Περιβαλλοντολόγου Αντώνιου Β. Καπετάνιου.

Ο κ. Καπετάνιος είναι ο συντάκτης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) 110956/3239/31.12.2003 με την οποία επιτράπηκε η εγκατάσταση γηπέδου γκολφ σε δασική έκταση, στον Απηγανιά του Ν. Λασιθίου.

Ο κ. Καπετάνιος και η υπηρεσία του διατάχτηκε να συντάξει αυτή την απόφαση με γραπτή εντολή του τότε Υφυπουργού Γεωργίας (25.7.03), όπου μεταξύ άλλων επισημαινόταν ότι «λόγω της σπουδαιότητας της επένδυσης για τον Ελληνικό Τουρισμό και για την Εθνική Οικονομία», τα δικαιολογητικά που απαιτεί ο νόμος (Ν. 998/1979 και 3010/2002) για την εξέταση του αιτήματος, θα προσκομιστούν μετά την έκδοση της απόφασης παραχώρησης!

«Από την αρμόδια Δ/νση Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος του Υπ. Γεωργίας, την οποία εκπροσωπούσα», γράφει ο κ. Καπετάνιος, «υπήρξε άρνηση εκτέλεσης της εντολής αυτής για τους εξής λόγους:

α) Η έκταση είχε χαρακτηρισθεί με τελεσίδικη πράξη χαρακτηρισμού του Δ/ντή Δασών Ν. Λασιθίου ως προστατευόμενη, και εξ αυτού του λόγου δεν ήταν δυνατό να επιτραπεί η επέμβαση για το συγκεκριμένο σκοπό, αφού κάτι τέτοιο απαγορεύεται ρητά σύμφωνα με την παρ. 2 άρθρου 51 Ν. 998/1979. Το αίτημα δηλαδή έπρεπε εκ προοιμίου να απορριφθεί.

β) Ακόμη κι αν δινόταν η δυνατότητα εξέτασης του αιτήματος, τα εκ των νόμων προκύπτοντα δικαιολογητικά δεν ήτο δυνατόν να παρακαμφθούν και έπρεπε σ' αυτό το αρχικό στάδιο να ζητηθούν, διότι από αυτά θα κρινόταν η δυνατότητα να πραγματοποιηθεί η επένδυση και να επιτραπεί η επέμβαση στην έκταση δασικού χαρακτήρα.

Επί της αιτήσεώς μας αυτής υπήρξε δεύτερη εντολή εκτέλεσης, με την επισήμανση των λόγων της αρχικής εντολής και σύμφωνα με τον διαταχθέντα χειρισμό.

Ακολουθήθηκε κατόπιν η προβλεπόμενη από τον υπαλληλικό κώδικα διαδικασία και συντάχθηκε τελικά το σχέδιο της ΚΥΑ σύμφωνα με την εντολή. Αυτό συνοδεύτηκε από υπόμνημα διαφωνίας μου, καθώς και με διατύπωση διαφωνίας απ' όλους τους ιεραρχικά υπερκείμενους εμού υπαλλήλους. Επιφυλάξεις επίσης εκφράστηκαν και από τους υπαλλήλους του Υπ. Ανάπτυξης, που εισηγήθηκαν αντίστοιχα στο δικό τους υφυπουργό».

Να λοιπόν που οι τόσο συκοφαντημένοι δημόσιοι υπάλληλοι επιχειρούν να σώσουν το δάσος και μαζί μ' αυτό την τιμή του ελληνικού δημοσίου και υποχρεώνονται από την πολιτική ηγεσία να συμβάλουν στην αυθαιρεσία προς χάρη των «επενδυτών».

Ολα αυτά συνέβαιναν βέβαια επί ημερών ΠΑΣΟΚ. Ο νέος αρμόδιος υπουργός Ευάγγελος Μπασιάκος έχει ενημερωθεί για την εξέλιξη της υπόθεσης αλλά δεν δείχνει σημεία αποστασιοποίησης από την πρακτική των προκατόχων του. Αλλωστε, στη σύσκεψη που οργανώθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης με διακομματική συμμετοχή στις 22.7.04 η εισήγηση των φορέων της περιφέρειας ήταν υπέρ της σκανδαλώδους παραχώρησης. Το διαβιβαστικό σημείωμα προς τον υπουργό αναφέρεται σε «απόλυτη ταύτιση των συμμετεχόντων» στην απόφαση «να προχωρήσει η διαδικασία της παραχώρησης προκειμένου να εξοικονομηθεί χρόνος». Οσο για τις ενστάσεις του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, το οποίο διαφώνησε με τον αποχαρακτηρισμό της δασικής έκτασης και ζήτησε επιστημονικές μελέτες που θα αποδεικνύουν ότι υπάρχουν οι αναγκαίοι υδάτινοι πόροι, πάλι η απάντηση ήταν εύκολη: «Στο πλαίσιο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων θα συνταχθεί και συγκεκριμένη επιστημονική μελέτη (υδρογεωλογική) προκειμένου να εξεταστεί η επάρκεια του νερού».

Πρώτα λοιπόν η καταστροφή και μετά ο έλεγχος! Οπως το 2003 έτσι και το 2005. Τουλάχιστον δεν μπορεί κανείς να πει ότι το ελληνικό κράτος δεν έχει συνέχεια.
 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ

"Το έγκλημα με τις 18 τρύπες"
("Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", 3/4/05)
Το πρώτο ρεπορτάζ του "Ιού" για την υστερία κατασκευής γηπέδων γκολφ.

"Η δίκη του γκολφ"
("Ελευθεροτυπία", 16/4/05)
Απάντηση του κ. Χρήστου Λόλα, προέδρου του Ομίλου Γκολφ Γλυφάδας και ανταπάντηση του "Ιού".

"Δεκαοκτώ τρύπες σε ένα δάσος"
("Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", 1/5/05)
Αναλυτικό ιστορικό της περίπτωσης Απηγανιά και αναφορά στην επένδυση της Πύλου.

Ελένη Καπετανάκη-Μπριασούλη
"Τουρισμός και γήπεδα γκολφ. Ο,τι λάμπει δεν είναι χρυσός"
(Μάρτιος 2005).
Μελέτη της ειδικευμένης καθηγήτριας στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Το πλαίσιο της γενικής συζήτησης, περιβαλλοντικές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές διαστάσεις του τουρισμού γκολφ. Ο αντίλογος στη νέα "μεγάλη ιδέα".
Μπορείτε να κατεβάσετε τη μελέτη σε μορφή pdf από τον δικτυακό τόπο του ΕΚΚΕ (498 ΚΒ).
http://www2.ekke.gr/estia/Cooper/Golf_3-05/PeriGolf.pdfΔΕΙΤΕ

"The Green Menace: The Untold Story of Golf"
Του Ινγκ Κανσαναουανίτ (1993)
Ντοκιμαντέρ για τις συνέπειες της αιφνίδιας και βίαιης εισβολής του «τουρισμού του γκολφ» στην Ταϊλάνδη, με αναφορές στις συνέπειες στο περιβάλλον, την επίδραση των χημικών συντηρητικών και την όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ

http://www.ecocrete.gr
Το βήμα των οικολογικών και περιβαλλοντικών ομάδων της Κρήτης.

http://www.invgolf.com
(Invest in golf)
Η άλλη όψη. Το διεθνές κέντρο του επιχειρηματικού λόμπι που προωθεί κατασκευές γηπέδων γκολφ σ' όλο τον κόσμο.

 

 

(Ελευθεροτυπία, 19/6/2005)

 

www.iospress.gr