ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΣΤΟΝ "ΙΟ" ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

 

 

 

Για το γκολφ


Απαντήσεις στα ρεπορτάζ του Ιού για το γκολφ ("Το έγκλημα με τις 18 τρύπες", 3/4/05, "Η δίκη του γκολφ" 16/4/05 και "Δεκαοκτώ τρύπες σε ένα δάσος", 1/5/05). Αποσπάσματα των επιστολών δημοσιεύτηκαν στο αφιέρωμα "Μαύρες ή άσπρες τρύπες;" (19/06/05) με ανταπάντηση και παρατηρήσεις του "Ιού". Ο επιχειρηματίας κ. Β. Κωνσταντακόπουλος μας έστειλε τις επιστολές που αντάλλαξε με τον κ. Γκόνη για την επένδυση της Πύλου. Αυτές φιλοξενούνται σε χωριστή σελίδα.

 

 

1.

 

Γήπεδα Γκολφ: Ο αντίλογος στον "Ιό της Κυριακής"

Στην αρθογραφία σας στον «Ιό» της Κυριακής με υπέρτιτλο «Το έγκλημα με τις 18 τρύπες» και υπότιτλο «υστερία κατασκευής γηπέδων γκολφ στην Ελλάδα» θα ήθελα να παρατηρήσω τα ακόλουθα:
Η κατασκευή γηπέδων γκολφ στην Ελλάδα έχει πολλές διαστάσεις, και το όλο θέμα σε διεθνές επίπεδο δεν είναι καθόλου απλό, και κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει την μακρόχρονη ιστορία του αθλήματος που ανάγεται κάπου στον 14° αιώνα.
Όπως επίσης και το γεγονός ότι ασχολείται ένας μεγάλος αριθμός παικτών διεθνώς και μάλιστα ο πλέον ακριβοπληρωμένος αθλητής στον κόσμο είναι παίκτης του γκολφ (Tiger Woods). Ξεκινώντας από την αρχή του δημοσιεύματος θα ήθελα να παρατηρήσω:
Ο υπότιτλος «Υστερία κατασκευής γηπέδων γκολφ στην Ελλάδα» θεωρούμε ότι είναι ιδιαίτερα ατυχής γιατί από το 1991 μόνο ακούμε και δεν έχουμε δει να υλοποιείται (εκτός αυτού της Χερσονήσου Κρήτης) επένδυση σχετική με αυτό το είδος.
Οι πολιτικοί όλων των παρατάξεων -προς τιμή τους- όταν εκδηλώνουν κάποια πρόθεση (γιατί προς το παρόν είναι μόνο προθέσεις) κατασκευής γηπέδων γκολφ, το κάνουν γιατί αντιλαμβάνονται, όπως άλλωστε και όλος ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας, ότι υπάρχει ανάγκη παραγωγικών επενδύσεων και ακόμα αν θέλετε δημιουργία ισχυρότερων βάσεων ώστε οι επενδύσεις να δουλέψουν αποδοτικότερα προς όφελος της Εθνικής οικονομίας και του Έλληνα πολίτη. Σε τελευταία ανάλυση το γήπεδο γκολφ είναι η πλέον ανώδυνη περιβαλλοντικά επένδυση η οποία από μόνη της δεν φέρνει χρήματα αλλά βοηθά το τουριστικό μας προϊόν (το οποίο υποφέρει τελευταία και έντονα ψάχνει για αλλαγή προσανατολισμού) να επιβιώσει και να αναπτυχθεί σε άλλη κατεύθυνση. Όλα τα προϊόντα που παράγει κάθε τόπος σε κάποιες χρονικές στιγμές παρουσιάζουν φαινόμενα ύφεσης (βέβαια δεν φθάνει η ξαπλώστρα), όπου ο ρόλος του σύγχρονου κράτους είναι να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την επιβίωσή τους και την προσαρμογή τους στα εκάστοτε νέα δεδομένα της ζωής του πλανήτη μας Σαν παράδειγμα μπορείτε να δείτε και την αυτοκινητοβιομηχανία των διαφόρων χωρών που συνεχώς προσαρμόζεται και μεταβάλλεται για να αντιμετωπίζει τα νέα δεδομένα.
Είτε μας αρέσει είτε όχι ο τουρισμός είναι ένα από τα τρία εθνικά προϊόντα μας και το να ζητάνε οι πολιτικοί μας τον επαναπροσδιορισμό του είναι πολύ καλλίτερο από το να ζητούσαν την δημιουργία ρυπογόνων βιομηχανιών όπου εκτός των περιβαλλοντικών συνεπειών, η Ελλάδα δεν έχει τεχνογνωσία που να μπορεί να συναγωνιστεί αποτελεσματικά τους ηγέτες σε κάθε τομέα. Τι θα θέλατε να κατασκευάζουμε αυτοκίνητα και με ποια τεχνογνωσία να ανταγωνιστούμε ποιον; Στον τουρισμό όμως η χώρα μας συγκαταλέγεται στους ηγέτες.
Η δημιουργία γηπέδων γκολφ δεν μπορεί να είναι η νέα μεγάλη ιδέα, γιατί δεν είναι ιδέα αλλά ανάγκη και τα γήπεδα γκολφ από μόνα τους δεν στέκονται ούτε έχουν ανάγκη από λίμνες, ποτάμια λιμνοθάλασσες αλλά ξενοδοχειακές μονάδες. Το γήπεδο γκολφ ξεκομμένο από καταλύματα δεν μπορεί να κάνει τίποτα απολύτως, ούτε νομίζουμε υπάρχει επιχειρηματίας που να το θέλει.
Αναλογιζόμενοι ποιο θα είναι το κόστος αυτού του μοντέλου τουρισμού, φυσικά όσον αφορά το περιβάλλον, σίγουρα δεν θα έχει καταστροφικές συνέπειες και αυτό που υποστηρίζουμε ανεπιφύλακτα είναι η σωστή μελέτη η σωστή κατασκευή και η συντήρησή του από ειδικούς.
Τα προβλήματα όλα από τα γήπεδα γκολφ θα προέλθουν όταν δημιουργηθούν επιπόλαια στο όνομα κάποιας διαφαινόμενης κερδοσκοπίας και δεν μελετηθούν σωστά από την αρχή. Επίσης το χειρότερο είναι η συντήρησή τους από αδαείς.
Δεν υπάρχει γήπεδο γκολφ που να καταναλώνει ένα εκατομμύριο κυβικά μέτρα νερού τον χρόνο. Το γήπεδο γκολφ δεν καταναλώνει από μόνο του νερό, καταναλώνει όταν υπάρχει λάθος σχεδίαση και κακή διαχείριση, Η μέγιστη ποσότητα νερού που μπορεί να καταναλώνει ένα γήπεδο γκολφ είναι 1200 μ3/ημέρα τους κρίσιμους μήνες, δηλαδή 70 ημέρες τον χρόνο, μπορεί όμως να μειωθεί η ποσότητα στα 500 μ3/ημέρα, εφόσον ποτίζουμε επιλεγμένες περιοχές του γηπέδου, σε συνδυασμό με ορθολογικές ποικιλίες γρασιδιών και εξομοίωση του ρυθμού άρδευσης με την φυσική ποτιστική βροχόπτωση (όχι απορροή).
Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα νερού σίγουρα όμως πρόβλημα κακής διαχείρισης των υδάτινων πόρων της (απορροή, κατάχρηση, έλλειψη εμπλουτισμών κλπ).
Τα γήπεδα οριοθετούνται σε περιοχές που δεν υπερβαίνουν τα 600 στρέμματα (και όχι 1000-1500 που αναφέρεται) και η χρήση ή όχι χημικών ανάγεται στα παραπάνω δηλαδή στον τρόπο που θα κατασκευαστούν και συντηρηθούν, δεν νομίζω ότι στα γηγενή χορτάρια της πατρίδας μας χρησιμοποιούμε χημικά για να τα διατηρούμε πράσινα.
Όσο δε για μεταλλαγμένους σπόρους αυτό εναπόκειται στους ανθρώπους να τους χρησιμοποιήσουν ή όχι (προσωπικά διαφωνώ έντονα) και δεν νομίζουμε ότι στα γκολφ προσφέρουν τίποτα επιπλέον. Οπωσδήποτε για την δημιουργία γηπέδων γκολφ θα υπάρξουν (και είναι σωστό να υπάρξουν) αντιδράσεις γιατί μέσα από αυτές και τον διάλογο θα μπορέσουμε να βάλουμε τις σωστές βάσεις για την δημιουργία των αναγκαίων στην οικονομική ζωή του τόπου γηπέδων γκολφ.
Σχετικά με τα όσα η καθηγήτρια κ. Ε. Μπριασούλη καταμαρτυρεί θα ήθελα να παρατηρήσω:
• Τι κι αν αποφάσισε ο σύνδεσμος επιχειρήσεων ότι μπορούμε ή δεν μπορούμε να κάνουμε 46 γήπεδα γκολφ; Έγιναν; Υπογράφηκαν; Εγκρίθηκαν;
• Η τεχνολογία πάντοτε προσπαθεί να δώσει λύσεις και η ζωή μας είναι μια συνεχής διαδικασία προτάσεων-λύσεων και το λόμπι (ποιο λόμπι; Αν υπήρχε θα είχε γίνει τα τελευταία 25 χρονιά 1 γήπεδο;) του γκολφ σίγουρα θα προβάλλει και την ανακύκλωση αλλά όχι μόνο αυτή.
• Θα υπάρχουν μελέτες (υπάρχουν μελέτες για τα πάντα) που δείχνουν ότι άνθρωποι πέθαναν επειδή έγλειψαν το μπαλάκι του γκολφ (αν και προσωπικά νομίζω ότι δεν είναι τόσο απλό) αλλά σίγουρα πέθαναν και από τσίμπημα μέλισσας.
• Το γκολφ δεν είναι κίνδυνος για την δημόσια υγεία, κίνδυνος ενδεχόμενα να είναι αν το χειριστούν αδαείς και ανεγκέφαλοι και εκεί καλείται η πολιτεία να δημιουργήσει το πλαίσιο αυτών που θα ασχοληθούν με την συντήρηση του.
• Με τη γεωργία μπορεί να τρέφονται άνθρωποι αλλά το ίδιο ισχύει και για το γκολφ και σε τελευταία ανάλυση αυτοί που ανησυχούν περισσότερο για το περιβάλλον είναι και αυτοί που έχουν λύσει τα προβλήματα επιβίωσης. Πώς θα πείσετε τον φτωχό βοσκό να μην σκοτώνει λύκους ή χώρες πρωτόγονων κοινωνιών να μην κάνουν εκστρατεία κατά των καρδερίνων;
• Δεν ζητά κανείς να αλλοιωθεί ή να αγοραστεί γεωργική γη (πού θα κάνουμε γήπεδα γκολφ, στις πεδιάδες της Λάρισας;), αλλά ήδη εγκαταλειμμένη γεωργική γη που υποβαθμίζεται παρατημένη για χρόνια ή καταστρέφεται από τις πυρκαγιές. Ποιος θέλει να καλλιεργεί μεταλλαγμένο χορτάρι και γιατί να καλλιεργείς χορτάρι την στιγμή που υπάρχει το γηγενές και πολύ σωστά αναφέρεται ότι κάτω από τις πιέσεις που έχει δεχθεί (σωστό είναι να υπάρχουν πιέσεις δεν μιλά κανείς για αγγέλους) εφαρμόζονται νέα υβρίδια γκαζόν, νέες τεχνικές σχεδίασης που ελαχιστοποιούν τις αλλοιώσεις του τοπικού φυσικού περιβάλλοντος.
• Τα περισσότερα γήπεδα κατασκευάζονται στις πλέον αναπτυγμένες χώρες ΗΠΑ, Ιαπωνία, Σουηδία, Μ. Βρετανία κλπ. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις μελετώνται συνέχεια και σίγουρα υπάρχουν τομείς που αφορούν την υγεία μας {βλέπε κινητά τηλέφωνα, ασύρματες επικοινωνίες Bluetooth) που έχουν μελετηθεί ελάχιστα.
• Οι υποστηρικτές των γηπέδων γκολφ και όχι οι φανατικοί, είναι αυτοί που θα δώσουν και τις λύσεις. Οι πλήρεις αρνητές δεν μπορούν σε κανένα τομέα τις οικονομικής ζωής να δώσουν λύσεις. Πρώτα οριοθετείται το επιτρέπεται και μετά το απαγορεύεται. Ο τόπος αυτός έχει ανάγκη από την προηγούμενη πρότασή μου.
• Ο λόγος για τα χημικά είναι συνεχής, μα τα χημικά που αναφέρεται πέφτουν συνέχεια στη γη μας. Αυτή την στιγμή 35000 τόνοι χημικών διατίθενται στην Ελληνική ύπαιθρο κάθε χρόνο. Χώρια τα λιπάσματα. Το σωστά μελετημένο περιφρουρούμενο και ελεγχόμενο γήπεδο είναι το πρόβλημα;
• Σε τελευταία ανάλυση όποια γήπεδα γίνουν θα κατασκευαστούν σε μια σύγχρονη χώρα με πλήθος εγκρίτων επιστημόνων με νόμους, με πολίτες ευαισθητοποιημένους και όχι σε κάποια χώρα του τρίτου κόσμου.
• Ανησυχούμε δηλαδή για κάποια (σίγουρα περιορισμένος αριθμός) γήπεδα που θα γίνουν και όχι για άμεσα προβλήματα όπως των αποσυρόμενων καταλυτών των αυτοκινήτων;
• Η βιομηχανία των γκολφ είναι αφοσιωμένη στο περιβάλλον άλλωστε σίγουρα ο κάτοικος Βοστόνης ή της Γενεύης ανησυχεί περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο (γιατί έχει γνώσεις γνωρίζει, διαβάζει, έχει άποψη, έχει λύσει διάφορα άλλα προβλήματα).
• Τα πουλιά δεν μολύνονται στα γήπεδα γκολφ που αναφέρετε αλλά βρίσκουν καταφύγιο από το ανεξέλεγκτο κυνήγι και σίγουρα υπάρχουν μελέτες (μέχρι και εμφάνιση αλεπούδων είχαμε στο γκολφ της Γλυφάδας) που βεβαιώνουν για τη δημιουργία μικροοικοσυστημάτων εντός των ήσυχων και καλά προστατευόμενων γηπέδων γκολφ.
• Όταν μια έκταση γης γίνει γκολφ αποκλείεται η χρήση της για άλλη δραστηριότητα και το έδαφος χάνει την παραγωγικότητά του. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν συμβαίνει το παραπάνω γιατί το έδαφος του γηπέδου γκολφ εμπλουτίζεται καθημερινά σε οργανική ουσία από το κοπτόμενο και ενσωματούμενο σε αυτό γρασίδι. Καθημερινά περί τα 200m3 χόρτου ενσωματώνεται σαν χλωρά λίπανση (δηλαδή 56000 m3 τον χρόνο κατά μέσο όρο). Ποια άλλη καλλιέργεια μπορεί να το πετύχει;
 

Με εκτίμηση
Αλκιβιάδης Πανάγου

Γεωπόνος

 

2.
 

Porto Carras Grand Resort


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 14/4/2005
Σχολιάζοντας τα αναφερόμενα στο άρθρο της Ελευθεροτυπίας της 3/4/2005 σχετικά με τα γήπεδα golf και με τίτλο «Το έγκλημα με τις 18 τρύπες» έχουμε να παρατηρήσουμε τα κάτωθι:
1) Ένα γήπεδο γκολφ 18 οπών χρειάζεται από 450-600 στρέμματα το πολύ για να κατασκευασθεί (δηλαδή έως και τρεις φορές λιγότερα από ότι αναφέρει το άρθρο).
2) Η κατανάλωση νερού σε ένα γήπεδο γκολφ ετησίως εξαρτάται από το μέγεθός του, τον τύπο του και την γεωγραφική του θέση. Πάντως για τον Ελλαδικό χώρο, στην μεν περιοχή μας (Χαλκιδική) η κατανάλωση νερού είναι το μέγιστο 200.000 κ.μ νερού ετησίως, (δηλαδή έως και πέντε φορές λιγότερα από ότι αναφέρει το άρθρο).
3) Είναι εντελώς ανακριβή τα περί ζιζανιοκτόνων. Όποιος έχει επισκεφθεί ένα γήπεδο γκολφ, αντιλαμβάνεται και μόνος του ότι δεν υπάρχουν ζιζάνια, απλούστατα διότι δεν προλαβαίνουν να αναπτυχθούν λόγω του συνεχούς κουρέματος του γρασιδιού
4) Όσον αφορά τα περί δηλητηριωδών ουσιών, το γήπεδο γκολφ του Πόρτο Καρράς είναι απόδειξη μιας οικολογικής ανάπτυξης της πανίδας και της χλωρίδας, όπου χιλιάδες πτηνά και ψάρια στις λίμνες του γκολφ μόνο το θάνατο δεν μαρτυρούν, αλλά αντιθέτως, για τους επί χρόνια παρατηρητές της περιοχής, πιστοποιούν την αναβάθμιση του περιβάλλοντος. Από το ζωικό βασίλειο μάλιστα μέσα στο γήπεδο του golf κυκλοφορούν αλεπούδες, λαγοί και ζαρκάδια (κυρίως βέβαια σε ώρες που οι παίκτες δεν βρίσκονται στο γήπεδο). Καταρρίπτεται έτσι και το επιχείρημα περί μολύνσεως των υπογείων υδάτων, αφού πολύ πιο ευαίσθητες περιοχές υδάτων όπως οι λίμνες αποτελούν ζωντανά κύτταρα του οικοσυστήματος
5) Τέλος, όσον αφορά το επιχείρημα περί καταστροφής του εδάφους και της παραγωγικότητας του, ακόμα και ένας γεωπόνος μη ειδικός στο θέμα του γκολφ θα μπορούσε να βεβαιώσει περί του αντιθέτου.
Δεν θα πρέπει όμως να παραβλέψουμε τα πολλά οφέλη που προσφέρουν τα γήπεδα γκολφ (πάντα με μέτρο και σεβασμό στο περιβάλλον) στην ανάπτυξη και την οικονομία τόσο των περιοχών όπου ευρίσκονται, όσο γενικότερα και της οικονομίας μίας χώρας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο τουρισμός στην πατρίδα μας παρ' όλο που παγκοσμίως και το 2003 και το 2004 αυξήθηκε κατά 4% τη μία χρονιά και 10% την επόμενη, σε μας σημείωσε πτώση.
Κυρίως οφείλεται στο πεπαλαιωμένο μοντέλο τουρισμού που επικρατεί ακόμη στην χώρα μας, όπου ο ήλιος η θάλασσα, λίγα αρχαία και το τζατζίκι μαζί με την παραδοσιακή σαλάτα και τον μουσακά δεν αρκούν πια να φέρουν τουρίστες κυρίως διότι αυτά τα βρίσκουν πολύ φθηνότερα στις νέες τουριστικές αγορές ενώ τα εκατομμύρια τουρίστες που ασχολούνται με εναλλακτικό τουρισμό (Μαρίνες, Αθλητικό τουρισμό, αγροτοτουρισμό, γκολφ, κλπ) είναι ως ποσοστό έως και το 40% των διακινούμενων τουριστών στην Ευρώπη. Μάλιστα οι κατηγορίες αυτές τουριστών δαπανούν έως και υπερδιπλάσια ποσά ημερησίως. Από μόνο του το golf στην Ευρώπη έχει πάνω από 6 εκατομμύρια παίκτες. Είναι φανερό πως η χώρα μας υστερώντας σε υποδομές και εναλλακτικές μορφές τουρισμού στοχεύει μόνο το 60% των τουριστών και αυτό εξηγεί και τη στασιμότητα και ύφεση που διαπιστώνουμε τα τελευταία χρόνια.
Επίσης σημαντικό είναι ότι οι τουρίστες αυτοί διακινούνται τους μήνες Οκτώβριο - Μάιο κυρίως, διάστημα που στην Ελλάδα ο Τουρισμός βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο με αποτέλεσμα εκτός όλων των άλλων να έχουμε για το ως άνω χρονικό διάστημα πέραν των 25.000 ανέργων του κλάδου. Αυτό σημαίνει, εκτός από το κοινωνικό πρόβλημα που προκύπτει και την απαξίωση που πολλές φορές αισθάνεται ένας άνεργος, και την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, για την επιδότηση της εποχικής ανεργίας.
Δηλαδή, αντί να έχουμε έσοδα και οφέλη της τάξεως κάποιων δις ευρώ ετησίως, έχουμε και σημαντική επιβάρυνση!
Η εταιρεία μας ήδη στο υπάρχον πλήρως ανακαινισθέν γήπεδο golf 18 οπών διεθνών προδιαγραφών του συγκροτήματος ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ από το Σεπτέμβριο του 2004 έχει τριετές συμβόλαιο με Σκανδιναβικό πρακτορείο και φιλοξενεί στο συγκρότημα καθημερινά περί τους 100 golfers οι οποίοι ασχολούνται με το αγαπημένο τους άθλημα από τον Οκτώβριο έως τον Μάιο του επόμενου έτους.
Επί πλέον η εταιρεία μας έχει προχωρήσει από τριετίας στον σχεδιασμό του δεύτερου ορεινού golf στο συγκρότημα με πλήρεις περιβαλλοντικές μελέτες και πρόβλεψη φράγματος για το πότισμα του γηπέδου. Δυστυχώς όμως ατελείωτες γραφειοκρατικές διαδικασίες και αντιδράσεις ολιγάριθμων ατόμων ακόμα δε μας έχουν επιτρέψει να ξεκινήσουμε τα έργα.

Από το Γραφείο Τύπου της ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ

 

 

3.

 

Για το γκολφ

 

Κατάπληξη προκαλεί η εμπάθεια στην απάντηση του ΙΟΥ στον Πρόεδρο του Ομίλου Γκολφ Γλυφάδας που δημοσιεύτηκε στις 16 Απριλίου 2005.

Επειδή ασχολούμαι με τον τουρισμό τα τελευταία 45 (σαράντα πέντε χρόνια ) επιτρέψατε μου να παρέμβω και να παρατηρήσω τα παρακάτω:
Πώς εκδηλώνεται ο καταστρεπτικός και επεκτατικός χαρακτήρας των γηπέδων γκολφ; Με τα πέντε υπάρχοντα σε όλη την Ελλάδα και άλλα πέντε έως εφτά που προγραμματίζονται;
Πώς γνωρίζετε ότι στην καταστρεπτική αυτή επέκταση επιδεικνύεται προχειρότητα; Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για επενδύσεις που μελετώνται αρκετά χρόνια και δεν εκτελούνται;

Προφανώς δεν γνωρίζετε ότι εκτός από την Ισπανία και όλες τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης πολλά γήπεδα Γκολφ υπάρχουν και κατασκευάζονται σε όλη τη Μεσόγειο, την Πορτογαλία, Τυνησία, Μαρόκο, Αίγυπτο, και σε πολλές Αραβικές Χώρες του κόλπου. Εκεί το πρόβλημα της κατανάλωσης του νερού έχει αντιμετωπιστεί με χρησιμοποίηση θαλασσινού νερού ή διυλισμένου από οικιακές χρήσεις ή με άλλες οικονομικές στην κατανάλωση λύσεις, όπως αναφέρεται στην σχετική βιβλιογραφία..

Είμαι βέβαιος ότι τόσο η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Αιγαίου της οποίας η μελέτη δεν ευρίσκεται στην ιστοσελίδα που αναφέρατε τουλάχιστον στις 17 Απριλίου, όσο και οι άλλες μελέτες που σημειώνετε στην απάντηση σας θα έχουν οπωσδήποτε υπ' όψη τους όλη τη σχετική βιβλιογρ_e1φία από τα δεκαπέντε άρθρα και μελέτες που σας παραθέτω, ενώ βέβαια υπάρχουν και χιλιάδες άλλα.

Ωστε κατά τη γνώμη σας αν κατασκευαστούν άλλα πέντε - επτά γήπεδα Γκολφ σε όλη τη Χώρα πρόκειται περί " τουριστικής μονοκαλλιέργειας του Γκολφ";;;
Σε ποια νησιά του Αιγαίου εκτός Κρήτης πρόκειται να κατασκευαστούν Γκολφ:
Ασφαλώς θα έχετε σχετική πληροφόρηση! Εγώ δεν γνωρίζω!

Ο ποταμός Έβρος στην Ισπανία αποτελεί το νότιο σύνορο της Καταλωνίας. όπου δεν υπάρχουν πολλά γήπεδα Γκολφ όσα στην Κόστα ντελ Σολ την Ακτή της Ανδαλουσίας. Η ίδια μελέτη και τα συμπεράσματα της είναι εκτός τόπου και χρόνου γιατί όπως αναφέραμε και όπως μπορείτε να εξακριβώσ_e5τε από τις μελέτες που σας παραθέτουμε σε όλα τα γήπεδα που κατασκευάζονται σήμερα λαμβάνονται όλα τα μέτρα για τον περιορισμό της κατανάλωσης του νερού ή την χρησιμοποίηση θαλασσινού νερού σε ειδικές ποικιλίες γρασιδιού. ΄Αρα και στα δεδομένα που αναφέρεται υπάρχουν άπειρες όσες και οι σχετικές μελέτες απαντήσεις, αν αυτά τα χιλιάδες κυβικά του νερού ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Γιατί δεν μας αναφέρετε ( και εμείς δεν θα γελάσουμε!) ποιες είναι οι προστατευόμενες περιοχές σε σημεία… άνυδρα όπου διάφανες ( ποιες;) σκοπιμότητες επιβάλλουν( ;; ) την δημιουργία γηπέδων γκολφ;

Ποιοι επιχειρούν τις επιχειρηματικές "αρπαχτές" και γιατί οι τοπικές κοινωνίες αδυνατούν να αντιδράσουν εκμαυλιζόμενες; Και ποιες είναι οι ψεύτικες υποσχέσεις; Ποιοι, πού και τι υπόσχονται;
Ο χαρακτηρισμός του τουρισμού Γκολφ σαν "αδηφάγου" είναι τουλάχιστον υπερβολικός. Τι θα γινόταν στις "παρθένες περιοχές " αν δεν κατασκευάζονταν τα γήπεδα Γκολφ;
Πριν καταλήγουμε σε δογματισμούς και αφορισμούς από τους όποιους βρίθει η απάντηση σας, θα έπρεπε να είχατε ενημερωθεί πόσο ξοδεύει την ημέρα ένας υψηλού επιπέδου Τουρίστας που πηγαίνει να παίξει Γκολφ στην Μεσόγειο σε νεκρή περίοδο, δηλαδή το χειμώνα και τι απασχόληση προκαλεί π3την περιοχή, σε νησιά όπως η Μαγιόρκα με 14 γήπεδα, στην Κύπρο με 4 γήπεδα και στους άλλου Μεσογειακούς προορισμούς.
Λυπούμαι αλλά με την εμπάθεια και τον δογματισμό δεν θα βρεθεί ποτέ λύση για την ανάπτυξη της αποδοτικής μορφής του Τουρισμού Γκολφ στη Χώρα μας που τόσο πολλά ήδη προσφέρει σε άλλους Μεσογειακούς και μη προορισμούς! .

Μ εκτίμηση

Βασίλης Ιατρίδης
τέως Διευθυντής ΕΟΤ

Κατάλογος δημοσιευμάτων για το Γκολφ και το περιβάλλον

1. www.beyondpesticides.org.golf
2. www.scottishgolf.com/environment
3. www.sagca.org.au/environmtent.html
4. www.golfecology.com
5 www.sgeg.org.uk/11-links.htm
6 www.gui.ie/news-detail.asp?id=456&menuuid=47
7. www.asgca.org/Page6.aspx
8. www.watermarkgolf.com/environmewnt.html
9. www.greenlinks,net/ec-envi.htm
10 www. sposnsorship.volvo.com/sub.asp?Parentid=933
11 www.sunrivernet.com/lrpc.1.html
12. www.earthforums.com
13. www.magnetgolf.com/audubon-intarnational.html
14. www.desertgolf.com
15. www.greenontario.org/strategy/golf/html
16. www.darwin.bio.ucl.edu/sustain/global/html

 

 

4.

 

Το "έγκλημα του Γκολφ"
 
Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω που βρήκατε αυτές τις αναλήθειες τις οποίες γράψατε στο φύλο της Ελευθεροτυπίας της 3ης Απριλίου 2005.
Η φωτογραφία που δημοσιεύσατε δεν σας τιμά και προσβάλει τους αναγνώστες σας, αλλά αλήθεια αναρωτιέμαι γιατί σας πείραξε εφόσον μιλάτε για οικολογικό περιβάλλον.
Όσο για την κυρία Μπρασιουλη οι εκτενεις μελέτες της λίγο με συγκλίνουν. 
Νομίζω ότι χρειάζεται να πάει πίσω στα βιβλία της για να ενημερωθεί περισσότερο διότι και εγώ εάν μπω για λίγο στο ιντερνετ να διαβασω αυτα που με συμφέρουν θα βρω ότι δεν συμφωνώ σε πολλά από αυτά που συμβαίνουν στον πλανήτη Γη.
Δεν σημαίνει όμως επειδή κάποιοι διαφωνούν με κάποιους άλλους ότι έχουν και δίκιο.
Δεν διαβάζω εφημερίδες διότι προσβάλλουν την νοημοσύνη μου, ιδιαιτέρα όταν μιλούν για οικολογικές συνέπειες άλλων φορέων την στιγμή που αυτές οι ίδιες χρησιμοποιούν 39.510.000 τόνους χαρτί εκτυπωσης(newsprint) ετησίως, δηλαδή 39,5 δισεκατομμύρια κιλά.
Εκτός εάν εσείς και η κυρία Μπριασουλη δεν ξέρετε από που προέρχεται αυτό το χαρτί.
Μιλάτε για οικολογικό έγκλημα την στιγμή που εσείς κάνετε το μεγαλύτερο όλων.
Τον ελαιώνα στην Πυλό η τον Αεργία τον ξέρετε; Έχετε πάει ποτέ εκεί;
Φυσικά όχι, γιατί θα ξερατέ ότι δεν είχε ποτέ νερό και δεν είναι τίποτα άλλο από ένα χείμαρρο που δεν είχε ποτέ νερό το καλοκαίρι, τώρα όμως έχει.
Θα ξερατέ επίσης ότι η λιμνοθάλασσα, το Ντιβάνι,  δεν έχει καμία σχέση με τα Γκολφ της Πυλού αλλά και ότι έχει ήδη δοθεί σε ιδιώτη εδώ και πολλά χρονιά για ιχθυοκαλιεργεια.
Θα ξέρατε επίσης ότι η περιοχή αυτή  είναι άνυνδρη και ότι μια τεραστία τεχνική λίμνη που ήδη κατασκευάστηκε έχει ήδη βοηθήσει παρά πολύ.
Εκτός εάν εσείς θεωρείτε ότι είναι καλύτερα το νερό της βροχής να χάνεται στην θάλασσα.
 
Τα γκολφ της Πύλου θα δημιουργήσουν περίπου 1500 μόνιμες θέσεις εργασίας αλλά εσάς τι σας νοιάζει για αυτούς εκεί, εσείς προς το παρόν έχετε δουλειά
Επίσης κάνετε τον κόπο να μάθετε για αυτά που έχει προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει στην Ελλάδα σαν άνθρωπος αυτός που θέλει να κάνει τα Γκολφ της Πύλου; Πραγματικά αξίζει τον κόπο.
 
Στο Γκολφ της Κερκύρας υπάρχουν περισσότερα από 120 διαφορετικά πουλιά με βάση τα λεγόμενα του γνωστού Άγγλου ηθολόγου Σμιθ.
Επίσης διπλά στο Γκολφ της Κερκύρας υπάρχουν χιλιάδες στρέμματα που δεν ωφελούν σε τίποτα.
Ένα ακόμα γήπεδο γκολφ όμως θα ήταν μια ανάσα για τον ανύπαρκτο χειμερινό τουρισμό του νησιού, αλλά εσάς τι σας νοιάζει; Άλλωστε εντολές εκτελείτε.
 
Στην Γλυφάδα εάν δεν υπήρχε το Γκολφ θα είχαμε άλλες 1000 πολυκατοικίες οι οποίες κατά τα γραφόμενα σας θα ήταν καλυτέρα από 600 στρέμματα από το κατ' εσάς μεταλλαγμένο χημικοδαρμενο πράσινο που υπάρχει τώρα.

Το γκολφ της Κρήτης φτιάχτηκε επάνω σε ένα ξεροβούνι που ούτε τα κατσίκια δεν είχαν πρόσβαση, ενώ τώρα υπάρχει ένα πανέμορφο πράσινο τοπίο με μια ωραία τεχνητή λίμνη που σίγουρα θα βοηθήσει τον τουρισμό της περιοχής.

Πρέπει όμως η κυρία Μπριασουλη να γίνει μάρτυς και να θυσιάσει την ζωή της να σώσει τον κόσμο από αυτό το μεταλλαγμένο καρκινογόνο χόρτο που έχει πάρει μορφή τέρατος και δεν λέει να σταματήσει πουθενά.
Φανταστείτε τα προβλήματα που δημιουργούν αυτά τα τεραστία πράσινα πάρκα όπως το Hyde Park του Λονδίνου, το Central Park της Νέας Υόρκης , το Centennial Park του Σίδνεϊ, σε όλο αυτό τον κόσμο που τα επισκέπτεται ημερησίως; στα παιδιά που παίζουν εκεί;
Τι κακό είναι αυτό που μας βρήκε κυρία Μπριασουλη;
Πρέπει να αντισταθούμε όλοι μαζί.
Πρέπει να ξηλώσουμε το χόρτο αυτό από όλα τα γήπεδα, τα πάρκα , τους κήπους μας, τις πλατείες μας, από παντού.
Αυτούς τους Ευρωπαίους, τους Αμερικανούς, τους Αυστραλούς που περνούν όλη την ελεύθερη ώρα τους επάνω σε αυτό το καρκινογόνο πράσινο πως τους έχεις;
Τι τούβλα ρε παιδί μου τόσα χρονιά αντί να προσπαθούν να το καταστρέψουν, το βελτιώνουν κάνοντας νέα πάρκα , νέα γήπεδα φυτεύοντας χόρτο συνεχεία.
Πρέπει να τους ενημερώσουμε, να τους σώσουμε τους ανθρώπους.
Εμείς δεν χρειαζόμαστε αθλητικά κέντρα με μεταλλαγμένο καρκινογόνο χόρτο, άλλωστε έχουμε τα Εθνικά μας σπορά με τα οποία μπορούμε να ασχοληθούμε.
Γιατί να τρέχουμε μέσα σε αυτά τα καρκινογόνα πράσινα που ίνα και επικίνδυνα και να μην παίζουμε πρέφα η τάβλι σε κανένα υγιεινό καφενείο;
Πάντως εγώ προσωπικά κυρία Μπριασουλη έχω περάσει ώρες ατελείωτες πάνω σε αυτό το καρκινογόνο χόρτο από μικρός στα πάρκα και ποδοσφαιρικά γήπεδα της Αυστραλίας και τα τελευταία 20 χρονιά καθημερινά σε ένα γήπεδο γκολφ.
Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που εντελώς συμπωματικά έμαθα αυτό το άθλημα. Πολύ τυχερό.
Και τελειώνω με μια ερώτηση.
Τα 39.5 δισεκατομμύρια κιλά χαρτί εκτύπωσης ετησίως, πόση οικολογική ζημιά κάνουν κυρία Μπριασουλη;

Ευχαριστώ,
 

Βουλής Ρουμάνας
Πρωταθλητής Ελλάδος Γκολφ (Seniors)
Μέλος της Εθνικής Ομάδας (Seniors)

Υ.Γ. Μήπως μπορείτε να μου δώσετε την διεύθυνση του γηπέδου με τους γυμνούς;
 


www.iospress.gr