www.iospress.gr

 

 

IOSPRESS

 

 

29/01/05

 

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ τα 40 χρόνια από την έκδοση του περιοδικού «Αναγέννηση» οργανώνεται το επόμενο Σαββατοκύριακο στο Πολυτεχνείο Διήμερο προβληματισμού και συζήτησης της Αριστεράς. Το διήμερο που διοργανώνεται με πρωτοβουλία της ΚΟΕ δεν είναι, σύμφωνα με τους οργανωτές του, μια ακόμα συζήτηση, μια ακόμα εκδήλωση. "Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται ένα διήμερο με συμμετοχή σχεδόν ολόκληρου του φάσματος της Αριστεράς και γίνεται συζήτηση για το παρελθόν, την πρόσφατη ιστορία, άρα με στοιχεία απολογισμού για το παρόν, το τώρα, τα διλήμματα και τις ανεπάρκειες της Αριστεράς και φυσικά για το μέλλον της, τι χαρακτηριστικά, τι ενότητες και τι πολιτικές γραμμές πρέπει να προωθηθούν. Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται ένα διήμερο συζήτησης, αντιπαράθεσης, συνεύρεσης και σύνθεσης απόψεων, δυνάμεων, κατευθύνσεων στο χώρο της Αριστεράς που αγκαλιάζει τέτοια ευρύτητα δυνάμεων".
Το πρόγραμμα των συζητήσεων
Σάββατο 5/2
Ενότητα πρώτη, ώρα 10.30
Η δεκαετία του ’60 και ο τρόπος που αυτή επέδρασε στην Αριστερά και το κομμουνιστικό κίνημα. Η συνεισφορά της «Αναγέννησης».
Ομιλητές: Φειδίας Παϊρίδης, Πάνος Γκαργκάνας, Δημήτρης Καζάκης, Ρόζα Οικονόμου, Γιάννης Αλμπάνης.
Ενότητα δεύτερη, ώρα 15.00
Ιδεολογικά και πολιτικά ρεύματα στην Αριστερά. «Υπαρκτός σοσιαλισμός», ευρωκομμουνισμός, μαοϊσμός, τροτσκισμός, γκεβαρισμός κ.λπ. Ποια θέματα έθεσαν, ποια η αποτίμησή τους μετά από 40 χρόνια.
Ομιλητές: Αντώνης Νταβανέλλος, Βαγγέλης Πισσίας, Ρούντι Ρινάλντι, Γιάννης Μηλιός, Χρήστος Λάσκος.
Ενότητα τρίτη, ώρα 18.30
Εικοσαετία ’70-’90. Η υποχώρηση των κινημάτων, η καπιταλιστική αναδιάρθρωση, η παλινόρθωση του καπιταλισμού. Τα κόμματα και οι οργανώσεις της κομμουνιστικής Αριστεράς και η στάση τους.
Ομιλητές: Μήτσος Κωστόπουλος, Γιάννης Δραγασάκης, Γιώργος Τσίπρας, Δημήτρης Παυλίδης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, Πέτρος Παπακωνσταντίνου.
Κυριακή 6/2
Ενότητα τέταρτη, ώρα 10.30
Οι ελλείψεις, οι αδυναμίες, η κρίση, η διάλυση του μ-λ χώρου. Η δεκαετία ’80. Διεθνείς και ελλαδικοί ιδεολογικοί, πολιτικοί και οργανωτικοί όροι. Η σημερινή του κατάσταση.
Ομιλητές: Σπύρος Γάκης, Στέλιος Αγκούτογλου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Νίκος Κουλούρης
Ενότητα πέμπτη, ώρα 13.00
Το υλικό για τη νέα κομμουνιστική Αριστερά. Τι κρατάμε και τι απορρίπτουμε από το παρελθόν: Είναι εφικτός και αναγκαίος ο αριστερός πόλος;
Ομιλητές: Παναγιώτης Λαφαζάνης, Αντρέας Βογιατζόγλου, Κώστας Μαλαφέκας, Γιάννης Μπανιάς, Δημήτρης Δεσύλλας, Νίκος Γαλάνης
Στη διάρκεια του διημέρου θα προβληθούν ταινίες και σλάιντς, ενώ θα υπάρχουν εκθέσεις φωτογραφίας-βιβλίων-υλικών, φαγητό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

 

 

22/01/05

 

ΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ τους στους/στις περίπου 120 εργαζόμενους/ες του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) που απολύθηκαν πρόσφατα εκφράζουν φεμινιστικές και γυναικείες ομάδες, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Το ΚΕΘΙ, το οποίο είναι ΝΠΙΔ και εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας του υπουργείου Εσωτερικών, είναι ο μοναδικός δημόσιος φορέας μελέτης και έρευνας για θέματα ισότητας των φύλων που διαθέτει και Κέντρα Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής για την Απασχόληση και την Κοινωνική Ενταξη των Γυναικών στην Αθήνα και σε τέσσερις άλλες πόλεις. Στα Κέντρα αυτά έχουν απευθυνθεί τουλάχιστον 17.000 γυναίκες. Αντί λοιπόν της ενίσχυσης και της επέκτασης του θεσμού των συμβουλευτικών κέντρων σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, με τις αποφάσεις της σημερινής διοίκησης συρρικνώνονται και οδηγούνται πρακτικά σε κλείσιμο και τα ήδη υπάρχοντα». Στην ουσία, «προστίθενται άλλες 120 άνεργες γυναίκες από έναν φορέα που -κατ' όνομα τουλάχιστον- είναι υπέρ τους». Την καταγγελία υπογράφουν: Φεμινιστικό Κέντρο Αθήνας, Παγκόσμια Πορεία Γυναικών, Γυναίκες Για Μια Αλλη Ευρώπη, Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας, Ομάδα κατά του Σεξισμού Mafalda και Φεμινιστικό Δίκτυο.

ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΘΕΙ, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας φαίνεται ότι οδηγείται στην πλήρη στρατιωτικοποίηση. Επιβεβαιώνοντας τα σχετικά ρεπορτάζ του «Ιού» («Η αμφίβια στρατοκρατία πολιτεύεται», 24/10/2004, και «Υπουργείο μονού πυθμένα», 11/12/2004), το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΕΝ κάλεσε τα μέλη του σε αποχή από την κοπή της πίτας του υπουργείου την περασμένη Τετάρτη «ως άμεση αντίδραση στον διωγμό του πολιτικού προσωπικού από το ΥΕΝ». Στην ανακοίνωσή του το Δ.Σ. αναφέρει ότι «πρώτη φορά βρισκόμαστε μπροστά σε μια ολομέτωπη επίθεση σε βάρος μας από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, που στην ουσία ισοδυναμεί με διωγμό μας από το ΥΕΝ».

ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΕΝΟ στους υπαλλήλους του ΥΕΝ, το Δ.Σ. προσθέτει: «Σας έχουμε ενημερώσει ήδη για τις μέχρι σήμερα ενέργειες του υπουργού κ. Κεφαλογιάννη ενάντια στο πολιτικό προσωπικό. Επειδή οι ενέργειες αυτές συνεχίζονται και εντείνονται, το Δ.Σ. του συλλόγου, με ομόφωνη απόφασή του, έχει αποφασίσει μια σειρά κινητοποιήσεων και ενεργειών για να αντιμετωπίσει την πλήρη στρατιωτικοποίηση του ΥΕΝ. Το Δ.Σ. του συλλόγου την ημέρα και ώρα κοπής της πίτας θα παρευρεθεί με πανό διαμαρτυρίας έξω από τον χώρο της εκδήλωσης για να καταγγείλει τις απαράδεκτες πολιτικές επιλογές του κ. Κεφαλογιάννη. Οι πολιτικές επιλογές της δεκαετίας του '60 δεν θα περάσουν».

 

 

15/01/05

 

ΜΕ ΤΙΤΛΟ «Οχι στο ξεπούλημα της δημόσιας γης και της δημόσιας περιουσίας», η Οργανωτική Επιτροπή συνεργαζόμενων τοπικών φορέων από 13 δήμους της ΝΑ Αθήνας και τον Πειραιά διοργανώνει τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου εκδήλωση διαμαρτυρίας στην αίθουσα «Μίκης Θεοδωράκης», δίπλα στο Δημαρχείο Αργυρούπολης (ώρα 6.30 μ.μ.).

«ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ της ΝΑ Αθήνας, στον Πειραιά, σ' ολόκληρη τη χώρα, οι κερδοσκόποι προωθούν νέα σχέδια για την παραχώρηση ακινήτων του Δημοσίου στους καταπατητές», σημειώνουν μεταξύ άλλων οι διοργανωτές της εκδήλωσης. «Σ' όλους τους δήμους που εφάπτονται στον Υμηττό, από τον Βύρωνα μέχρι τη Βάρη, ασκείται τεράστια πίεση από ιδιώτες (π.χ. διεκδικούν 11.000 στρέμματα στη Γλυφάδα) από Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς (Γλυφάδα-Βάρη), ακόμη και από την Εκκλησία (περιοχή Καρέα), για τον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων, για απόδοση τίτλων ιδιοκτησίας σε ιδιώτες-καταπατητές και για νομιμοποίηση αυθαίρετων οικιστικών επεκτάσεων (π.χ. εγκαταστάσεις της ΔΕΗ σε Ηλιούπολη-Αργυρούπολη-Γλυφάδα). Σύντομα αναμένεται να κατατεθεί νομοσχέδιο που θα καταργεί το ''τεκμήριο κυριότητας υπέρ του Δημοσίου''και για τις εκτός σχεδίου περιοχές, όπως έγινε με τον Ν. 3127/03 για τις εντός σχεδίου».

ΖΟΦΕΡΕΣ είναι και οι προοπτικές στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού, όπου αντί για μητροπολιτικό πάρκο προωθούνται κερδοσκοπικά σχέδια που θα καταλήξουν στη δόμηση μεγάλου τμήματος του χώρου. «Στον παραλιακό χώρο του Σαρωνικού», υπογραμμίζουν οι συνεργαζόμενοι φορείς, «έχουν ήδη παραχωρηθεί εγκαταστάσεις σε ιδιώτες για εκμετάλλευση (πλαζ, μαρίνες κ.ά.), ενώ η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Α.Ε. στοχεύει να παραχωρήσει
τα πάντα σε ιδιώτες και να μπει στο Χρηματιστήριο. Αμεσος είναι ο κίνδυνος για το ξεπούλημα της μαρίνας Ζέας, του χώρου του παλιού Ιπποδρόμου, του χώρου γύρω από το στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, παραλιακών χώρων του Μοσχάτου, της Καλλιθέας, του Π. Φαλήρου, του Αγ. Κοσμά,
αλλά και αρκετών ακόμα παραλιακών χώρων μέχρι το Λαγονήσι».

ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ, και όχι μόνο, συνεχίζει η Οργανωτική Επιτροπή της μεθαυριανής εκδήλωσης, «προκύπτει ότι σε όλη την περιοχή της ΝΑ Αθήνας, μια σειρά ιδιωτικά συμφέροντα (κληρονόμοι Νάστου κ.ά.) και μια σειρά επιχειρήσεις του Δημοσίου (Κ.Ε.Δ., Ε.Τ.Α., Ολυμπιακά Ακίνητα), οι οποίες έχουν μετατραπεί σε Α.Ε., επιδιώκουν να ανατρέψουν τη σημερινή πραγματικότητα σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Στους δήμους Ηλιούπολης-Αργυρούπολης-Αλίμου, ανάμεσα στους διεκδικητές δημόσιων ακινήτων, εμφανίζονται και οι κληρονόμοι Νάστου, στους οποίους φαίνεται να παραχωρείται, με βάση φωτογραφική διάταξη του Νόμου 3127/03, το οικοδομικό τετράγωνο της κεντρικής πλατείας Ηλιούπολης, όπου βρίσκεται ο θερινός και ο πρώην χειμερινός κινηματογράφος που σήμερα στεγάζει το σούπερ μάρκετ Α-Β Βασιλόπουλος».
 

 

 

08/01/05

 

ΝΑ ΑΝΤΙΚΡΟΥΣΕΙ το αφιέρωμα του «Ιού» για τα 100 χρόνια του Μακεδονικού Αγώνα στη σύγχρονη βιβλιογραφική παραγωγή («Βιβλιοθήκη», 5/11/04) επιχειρεί κάποιος Ν.Α.Τ. στην εφημερίδα «Πολίτης» της Φλώρινας (11/12/04). Αντί όμως να παραθέσει οποιοδήποτε επιχείρημα, αρκείται στη διατύπωση μιας ενδιαφέρουσας θεωρίας, σύμφωνα με την οποία ο «Ιός» είναι η δημοσιογραφική έκφραση κάποιας «άτυπης μεν, πολυμελούς δε επιστημονικής συσσωμάτωσης, η οποία αναπτύσσεται από το 1991 στην Αθήνα και σκοπό έχει την αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Κατά το συντάκτη του δημοσιεύματος, αυτή η «συσσωμάτωση» κυριαρχεί στα πανεπιστήμια και στο υπουργείο Εξωτερικών. Μεγάλη μας τιμή. 

ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΗ Η ΜΕΘΟΔΟΣ αυτή και δοκιμασμένη από τους εθνικόφρονες παλαιάς κοπής. Αντί να μιλούν για ιστορικά κείμενα ή για επιστημονικά επιχειρήματα, αρκούνται να προβάλλουν τον «ανθελληνισμό» και την παντοδυναμία όσων δεν ικανοποιούνται με το δόγμα «Griechenland ueber alles». Το ενδιαφέρον, όμως, της υπόθεσης είναι ότι ο Ν.Α.Τ. μας θεωρεί περίπου υπεύθυνους για τη διακοπή της κρατικής επιχορήγησης ιδρυμάτων που ασχολούνταν επί δεκαετίες με την προώθηση της ελληνικής προπαγάνδας στο «Μακεδονικό». Εδώ βρίσκεται και το κλειδί της υπόθεσης. Εφόσον ο άνθρωπος γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα, θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να δημοσιεύσει τον κατάλογο τοπικών και κεντρικών ιδρυμάτων, οργανώσεων και ατόμων, τα οποία επιχορηγούνταν τόσα χρόνια από τα μυστικά (ή φανερά) κονδύλια για να προσφέρουν τις ανιδιοτελείς υπηρεσίες τους στο έθνος. Και τότε θα δούμε όλοι ποια είναι η πραγματική «συσσωμάτωση».

ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες και την κακομεταχείριση που υφίστανται καταγγέλλει ο αναγνώστης της στήλης Γιάννης Παπαδόπουλος ενόψει της νέας νομοθετικής ρύθμισης που αναμένεται σύντομα. Μεταξύ άλλων αναφέρεται στην περιπέτεια ενός φίλου του που συνελήφθη προ μηνών παράνομα:η άδεια παραμονής του είχε λήξει, ωστόσο είχε δοθεί παράταση. "Στο τμήμα του αφαίρεσαν το κινητό και κάθε δυνατότητα πρόσβασης στον τηλεφωνικό του κατάλογο", σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος. "Μετά από δέκα ημέρες κράτησης κατάφερε να του δοθεί το κινητό του. [...] Αλλά και πάλι του επιτρεπόταν ένα τηλεφώνημα την ημέρα. Αν ο αποδέκτης του τηλεφωνήματός του δεν απαντούσε, δεν μπορούσε να πάρει ξανά. Επρεπε να περιμένει άλλη μία ημέρα. Στο τμήμα ο αριθμός των κρατουμένων ήταν διπλάσιος των κρεβατιών, αποτέλεσμα, οι πιο δυνατοί επέβαλλαν με τη βία τη θέλησή τους στους πιο αδύναμους. Μετά από δέκα ημέρες [...] υποχρεώθηκε να πληρώσει 500 ευρώ σε δικηγόρο που τον έβγαλε σε μια ώρα, γιατί η σύλληψή του ήταν παράνομη".

 

 

www.iospress.gr