www.iospress.gr

 

 

IOSPRESS

 

 

24/09/05

 

ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΠΡΕΠΕΙ να δώσουμε δίκιο στον κ. Χριστόδουλο. Η επίσκεψη του Πατριάρχη στις λεγόμενες Νέες Χώρες την περασμένη βδομάδα ήταν απόλυτη απογοήτευση για όσους είχαν ταυτίσει την προσωπικότητά του με την εικόνα ενός αγαθού, φιλόστοργου, σκεπτόμενου ποιμενάρχη, που δεν επεμβαίνει στα πολιτικά ζητήματα- εκτός από το πανανθρώπινο πρόβλημα της οικολογίας. Αντιθέτως, η περιοδεία του κ. Βαρθολομαίου συνοδεύτηκε με μια σειρά καθαρά πολιτικές τοποθετήσεις, με ανιστόρητες αναφορές στο Μακεδονικό και ανέξοδες κορόνες για τους ανίσχυρους γείτονές μας.

ΕΡΜΗΝΕΥΣΙΜΗ η στάση του Πατριάρχη. Στην αγωνία του να διεκδικήσει την εύνοια του ποιμνίου της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας, απευθύνεται κυρίως στο κοινό των συλλαλητηρίων της περασμένης δεκαετίας (όσο απέμεινε), που αποτελεί πάγια το target group της Εκκλησίας. Το περίεργο είναι ότι δεν είδαμε κανέναν απ' αυτούς που (ορθώς) επικρίνουν τον Αρχιεπίσκοπο για τις δικές του πολιτικές παρεμβάσεις να σχολιάζει τη μετάπτωση του Πατριάρχη από την οικουμενικότητα στον αγοραίο εθνικισμό. Το σίγουρο είναι ότι με τις ομιλίες αυτές ο Πατριάρχης έδωσε χείρα βοηθείας στον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμο, ο οποίος έκλεψε την παράσταση στη ΔΕΘ, με τις υποδείξεις εξωτερικής πολιτικής προς την κυβέρνηση.

ΕΚΕΙ ΠΟΥ ο κ. Βαρθολομαίος ξεπέρασε ακόμα και τους ελλαδικούς πνευματικούς ανταγωνιστές του ήταν στο στάδιο της Εδεσσας. Σε μια κίνηση που θύμιζε άλλες εποχές, οι αρχές της πόλης συγκέντρωσαν όλους τους μαθητές στο στάδιο της πόλης για να πάρουν την ευχή του προκαθημένου της Ορθοδοξίας. Και ποια ήταν η ευχή του κ. Βαρθολομαίου; Αρχισε να μοιράζει από ένα δολάριο (ναι, χαρτονομίσματα του ενός δολαρίου!) σε παιδιά με ειδικές ανάγκες, επισφραγίζοντας με το χειρότερο τρόπο την εικόνα του ανθρώπου που δεν έχει καμιά σχέση με την ελληνική πραγματικότητα. Μια χειρονομία που θα ξένιζε ακόμα κι αν την έκανε το '50 η Φρειδερίκη στις «παιδοπόλεις» της.

 

 

17/09/05

 

ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ να περάσουν μήνες, να διαταχθούν εκατοντάδες προφυλακίσεις και να αποφασιστούν δεκάδες απορρίψεις αιτήσεων αναστολής ποινής για να ασχοληθεί ο Αρειος Πάγος και ειδικότερα ο πρόεδρός του με το φαινόμενο. Ζήτησε μάλιστα να τηρούν οι δικαστές το μέτρο στις επιβολές των ποινών ενόψει και του γεγονότος ότι οι φυλακές, αλλά και τα κατά τόπους κρατητήρια ασφυκτιούν. Το παραδικαστικό σκάνδαλο, όπως είχαμε επισημάνει και στο δημοσίευμα μας στις 4/6/2005 («Ποιος πληρώνει το κύκλωμα») οδήγησε στην εφαρμογή της «μηδενικής ανοχής» από δικαστήρια και δικαστικά συμβούλια, με θύματα κυρίως τους τοξικοεξαρτημένους και τους μικροπαραβάτες αλλοδαπούς.

Απ' την άλλη μεριά όλοι οι υπόδικοι βαφτίζονται επικίνδυνοι και παραμένουν προφυλακισμένοι, μπροστά στο δικαστικό φόβο μιας «ύποπτης» αποφυλάκισης, ακόμα και όταν πληρούνται όλοι οι όροι γι' αυτήν. Οσονούπω θα συνεδριάσει στο Εφετείο το πρώτο μετά τις διακοπές συμβούλιο με θέμα αιτήσεις αναστολής ποινών. Περιμένουμε λοιπόν να δούμε πόσο τόπο θα πιάσουν οι προτροπές του προέδρου για επιείκεια και μέτρο στην απονομή της δικαιοσύνης.

ΤΟ ΕΠΣΕ (Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι) εκφράζει την αγανάκτησή του για την ανοχή των αρχών στα άθλια νεοναζιστικά συνθήματα που εδώ και τρεις εβδομάδες «κοσμούν» κεντρικότατα σημεία στο Αργοστόλι:

1. Βεβήλωση με αγκυλωτό σταυρό του μνημείου αναγνώρισης της συνδρομής των ισραηλινών πολεμικών πλοίων μετά τον καταστρεπτικότατο σεισμό του 1953, από το οποίο έχει επίσης σβηστεί και το επίθετο «ισραηλινών» (το διπλανό μνημείο αναγνώρισης της προσφοράς των Βρετανών είναι άθικτο) - το μνημείο είναι δίπλα στη Μητρόπολη.

2. «Χρυσή Αυγή Τώρα» στον τοίχο της κατοικίας του Μητροπολίτη.

3. «Εξω οι ξένοι» -και πολλά άλλα συνθήματα- στο κεντρικότερο σημείο της πόλης, στο Ταχυδρομείο και γύρω από αυτό στο Λιθόστρωτο.

4. Αγκυλωτός σταυρός σε δημοτική πινακίδα στη δεύτερη κεντρικότερη οδό Βεργωτή (γωνία με την οδό Βανδώρου).

ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ το ΕΠΣΕ, «περίμενε επί δεκαήμερο να διαπιστώσει αν θα αντιδράσουν οι αρχές, αλλά είδε μόνο τις διαγραφές από αναρχικούς, μια μάλιστα στα αλβανικά, ενώ σε μίαν άλλη έχει επανέλθει η Χρυσή Αυγή. Την περασμένη εβδομάδα ενημέρωσε την αστυνομία και το βουλευτή του νομού Πέτρο Αλιβιζάτο. Η μεν αστυνομία έκανε το καθήκον της: σε μια πρωτοπόρο ενέργεια υπέβαλε στην εισαγγελία δικογραφία για παράβαση του αντιρατσιστικού νόμου 927/79 με πολλές φωτογραφίες. Οι λοιπές τοπικές αρχές όμως -και ο βουλευτής- φαίνονται να μην ενοχλούνται ακόμα και όταν τους υποβάλλονται διαμαρτυρίες, και ας έχει υποφέρει ιδιαίτερα η Κεφαλονιά (ακόμα και τα ιταλικά στρατεύματα σε αυτή) στα χέρια των ναζί κατά την Κατοχή...»

 

 

10/09/05

 

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ. Το τελευταίο δημοσίευμα του «Ιού» πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές («Η τελευταία αρπαχτή των Βαλκανίων») προκάλεσε πολλές και ενδιαφέρουσες αντιδράσεις. Θα επανέλθουμε πολύ σύντομα.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ. Την απάντηση του προέδρου της Ενωσης Ξενοδόχων Φολεγάνδρου προκάλεσε το εκτός σειράς δημοσίευμά μας «Ησυχαστήριον η Φολέγανδρος» (22/8/05). Στην επιστολή του που δημοσιεύτηκε στις 29/8/5 ο κ. Ι. Παρασύρης αρνείται ότι κάποιοι ξενοδόχοι επιδιώκουν να επιβάλουν καθεστώς «ησυχαστηρίου» στο νησί και αποδίδει σε «ένταση» μεταξύ δύο μη κατονομαζομένων επιχειρηματιών την απαράδεκτη προσπάθεια να διακοπεί στις 11:40 η συναυλία του Παύλου Παυλίδη που οργάνωνε ο τοπικός Ναυτικός Ομιλος και να απειλείται με κλείσιμο το μαγαζί που τη φιλοξένησε.

ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΗΤΑΝ ΕΤΣΙ όπως τα λέει ο κ. Παρασύρης. Ομως η αστυνομική αυτή παρέμβαση ήταν μόνο ένα επεισόδιο στις καθημερινές αψιμαχίες που προκαλεί η αδικαιολόγητη εμμονή ορισμένων ξενοδόχων να περιορίσουν τη νυχτερινή διασκέδαση στους τοίχους των ξενοδοχείων τους. Μόλις πριν από ένα χρόνο είχαν συνυπογράψει κείμενο διαμαρτυρίας προς τις τοπικές αρχές σχεδόν όλοι οι μόνιμοι επισκέπτες του νησιού (434 υπογραφές μαζεύτηκαν σε δυο μέρες), ζητώντας να «επανεξεταστεί η πολιτική που εφαρμόζεται για την περιστολή της καλοκαιρινής διασκέδασης» με «το αυστηρότερο ωράριο από όλα τα Κυκλαδονήσια». Και δεν υπάρχει, βέβαια, κανένας κίνδυνος να αποκτήσει το «Φαληράκι» της η Φολέγανδρος -όπως κινδυνολογεί ο επιστολογράφος- γιατί όπως επισήμαιναν στο κείμενό τους οι υπογράφοντες «αυτή η νυχτερινή διασκέδαση δεν είχε τίποτα να κάνει με τις ανεξέλεγκτες μορφές μαζικής νυχτερινής εξαθλίωσης. Το μικρό μέγεθος και η χωροθέτηση των κέντρων βοήθησαν να λειτουργεί όλη η νυχτερινή διασκέδαση στο νησί ως μια μεγάλη παρέα που μετακινείται από το ένα σημείο στο άλλο σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας, φιλικότητας και ησυχίας».

ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ στον επιστολογράφο μας οι δικές μας παρατηρήσεις και οι υπογραφές των μόνιμων επισκεπτών, ας λάβει τουλάχιστον υπόψη του ότι μια μέρα μετά το δημοσίευμά μας, στις 23/8, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης υποχρεώθηκε να επεκτείνει το μέτρο παράτασης του ωραρίου λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης και συναφών καταστημάτων σε όλη την επικράτεια! Εκτός φυσικά από τη Φολέγανδρο, κατά την ερμηνεία του κ. Παρασύρη και των συνεργατών του.
 

 

www.iospress.gr