www.iospress.gr

 

 

IOSPRESS

 

 

26/10/07

 

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ περιβόητου SOE του κ. Τροχανά -για την ακρίβεια μια πλευρά της- έφτασε και στη Βουλή με ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης προς τον υπουργό Οικονομικών. Πρόκειται για αγοραπωλησία των ακινήτων του SOE στη Σητεία που πραγματοποιήθηκε την προεκλογική περίοδο, κάτω από αδιαφανείς συνθήκες. Ο κ. Καρχιμάκης ζητεί να μάθει «ποιοι ήταν οι αγοραστές και ποιοι οι πωλητές της έκτασης και για ποιο λόγο ενεπλάκη το γραφείο του υπουργού Οικονομικών για να διεκπεραιωθούν γρήγορα οι διαδικασίες. Παρακαλώ να μου κατατεθούν όλα τα σχετικά έγγραφα για την αγοραπωλησία που χειρίστηκε η ΔΟΥ Σητείας».

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ η εταιρεία ΝΕΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΚΕΤΕ, δηλαδή η μοναδική εταιρεία που διαθέτει τα περιουσιακά στοιχεία των επενδύσεων 30.000 και πλέον μετόχων του «ομίλου SOE», καλεί όλους τους μετόχους της σε Εκτακτη Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα 4 Νοεμβρίου 2007, με κύριο θέμα να εγκρίνουν την πώληση των κτημάτων της εταιρείας που ήδη έχει πραγματοποιηθεί στα 10,5 εκατομ. ευρώ, ενώ η αξία εκτίμησης από την Εφορία είναι 16 εκατ. ευρώ και υπήρξε προσφορά 18 εκατ. ευρώ.

Για την υπόθεση, καθώς και για τους όρους διεξαγωγής των πρόσφατων συνελεύσεων των εταιρειών του ομίλου έχουμε αναφερθεί σε πρόσφατο δημοσίευμα. Οι όροι αυτοί εξετάζονται και από την αρμόδια Νομαρχία Αθηνών.

ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ συνθήκες δουλειάς που περιμένουν τους εργαζομένους, συνήθως γυναίκες από τις πρώην ανατολικές χώρες που μέσω πρακτορείων έρχονται κάθε καλοκαίρι στα τουριστικά ελληνικά νησιά -βλ. και τον «Ιό» της 7.10 με την αφήγηση της Μόνικα Καρμπόφσκα- ασχολείται η Ειρήνη Αποστολίδου στην «Εποχή» της περασμένης Κυριακής. Το πολύ ενδιαφέρον δημοσίευμα είναι βασισμένο στην προσωπική εμπειρία της συναδέλφου.

ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΜΗΧΑΝΙΑ ανιτμετώπισαν οι αρμόδιες αρχές τις αποκαλύψεις του «Ιού» της περασμένης Κυριακής για την ελληνική εμπλοκή στο μεγαλύτερο σκάνδαλο ντόπινγκ των τελευταίων δεκαετιών. Και το χειρότερο είναι ότι υπήρξαν δημοσιογράφοι οι οποίοι αρκέστηκαν σε ακατανόητα σχόλια για το δημοσίευμά μας, ενώ κατάπιαν τη γλώσσα τους για την ουσία. Χαρακτηριστικά τα δύο σχόλια του Σωκράτη Γκιόλια στον «Πρωταθλητή» (22/10), ο οποίος υπέγραφε παλιότερα ως «κουμπάρος του Κεντέρη», αλλά τώρα δεν βρήκε τίποτα να πει για όσα σχετικά μ' αυτόν περιέχονται στη δικογραφία της Balco. Και βέβαια ούτε λέξη από τους άμεσα θιγόμενους αθλητές, προπονητές και αθλητική ηγεσία. Η υπόθεση, πάντως, δεν έχει κλείσει.

 

 

20/10/07

 

ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ Χαράλαμπο κ. Παπαστάθη, μέλος του ΔΣ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, λάβαμε την ακόλουθη επιστολή: "Σχετικά με τα όσα δημοσιεύθηκαν στην στήλη του 'Ιού', ως προς την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της κ. Ν.Μέρτζο, και δεδομένου ότι ο 'Ιός' επεκαλέσθη το όνομά μου, έχω την τιμή να σας γνωρίσω τα ακόλουθα:

1. Το διοικητικό συμβούλιο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών εκλέγεται από την γενική συνέλευση των μελών της με ενιαίο όλων των υποψηφίων ψηφοδέλτιο.

2. Από την ίδρυσή της (1939) έως σήμερα -και είμαι βέβαιος και στο μέλλον- η Εταιρεία δεν ανεμίχθη στα πολιτικά πράγματα της χώρας και δεν υπεισήλθε στα πολιτικά φρονήματα των μελών της. Το μόνιμο ενδιαφέρον της εστιάζεται στην κοινή προσπάθεια για επίτευξη έργου, σύμφωνου προς τους στόχους που το καταστατικό της ορίζει. Επ' αυτού, θέλω να ελπίζω ότι σας είναι γνωστό το επιτευχθέν, καθώς και το σήμερα επιτελούμενο έργο της".

ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ για την απάντηση του γεν. γραμ. της Εταιρείας, καθώς και για τη διακριτική απόσταση που τηρεί από ον κ. Μέρτζο. Επί της ουσίας, όμως, ο κ. καθηγητής δεν μπαίνει στον κόπο να απαντήσει. Γιατί βέβαια κανείς δεν του ζήτησε να ασχοληθεί με τα "πολιτικά φρονήματα" οποιουδήποτε, αλλά να αναρωτηθεί αν πρόεδρος αυτού του ιστορικού ιδρύματος μπορεί να είναι ένα στέλεχος του χουντικού καθεστώτος.

Οσο για τη "μη ανάμιξη" της Εταιρείας στα πολιτικά πράγματα, πώς αλλιώς να χαρακτηρίσει κανείς την ανοιχτή επίθεση που εξακολουθεί να φιλοξενείται στην ιστοσελίδα της σε πρώην πρωθυπουργό (τον Κώστα Σημίτη) με κατηγορίες, όπως ότι υπόκειται στη λογική της "διεθνούς επιχείρησης αποεθνικοποίησης", ενώ οι Ελληνες "δεν είναι ηλίθιοι ούτε προτίθενται να αυτό-ευνουχισθούν ευελπιστώντας να παχαίνουν στα βουστάσια της Νέας Τάξης, αντιστέκονται ομόψυχοι και αποκλείεται να προσκυνήσουν"

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ της λαϊκής συνέλευσης για τους λόφους Φιλοπάππου, καλεί αύριο το πρωί στις 11:30 σε μια διαφορετική ξενάγηση. Οπως αναφέρει η πρόσκληση, "με αυτόν το τρόπο θα θέλαμε να γιορτάσουμε μαζί σας τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) στις 9 Οκτωβρίου 2007, που ανακηρύσσει και επισήμως πιά, την επιτροπή μας καθώς και κάθε δραστήριο πολίτη της περιοχής μας σε 'λούμπεν στοιχεία' που δεν σέβονται τίποτε, 'άτομα του Νεάντερταλ' που δεν ξέρουν τι θα πει πολιτισμός, 'ψευτοεπαναστάτες' που φορούν κουκούλες και καταστρέφουν κάτι που έχει πληρωθεί από τον Ελληνα φορολογούμενο" (Ελευθεροτυπία, 11/10/07).

Η Επιτροπή υπόσχεται να επιδείξει καταπατήσεις, απαράδεκτες επεμβάσεις στο έργο του Πικιώνη, βανδαλισμούς, κ.λπ.
 

 

 

13/10/07

 

ΟΤΑΝ ΟΛΕΣ ΟΙ οργανώσεις, ακόμα και πολλές κυνηγετικές, έσπευδαν να ζητήσουν να απαγορευτεί το κυνήγι στις περιοχές που κάηκαν, κάποιοι έκαναν το παγώνι. Ναι μεν η περιφέρεια Πελοποννήσου απαγόρεψε το κυνήγι στα καμένα, αλλά επέτρεψε το κυνήγι στις διπλανές περιοχές, κλείνοντας το μάτι στους επίδοξους κυνηγούς τρελαμένων από τις φωτιές ζώων. Ολοι γνώριζαν ότι και τα ζώα που έχουν διασωθεί θα πήγαιναν στις διπλανές άκαυτες δασικές εκτάσεις, στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν. Ο θάνατος ενός ανθρώπου έστω και από λάθος δεν είναι αρκετός άραγε για να τους συγκινήσει και να αφήσουν τα ταλαιπωρημένα από τις φωτιές ζώα να επιζήσουν στα υπόλοιπα δάση; Ας το δουν αυτό έστω σαν μια προειδοποίηση κι ας απαγορέψουν επιτέλους το κυνήγι.

«ΑΝΑΚΡΙΒΕΣ» και «παραπλανητικό» στο μεγαλύτερο μέρος του βρίσκει το δημοσίευμά μας της περασμένης Κυριακής («Οι σκλάβοι του Αιγαίου») ο ξενοδόχος κ. Βασίλης Κατσούλης, υποστηρίζοντας ότι «εκείνοι που σέρνουν το κάρο του τουρισμού δεν είναι ούτε οι εργαζόμενοι, Ελληνες και ξένοι, ούτε το κράτος», αλλά «οι μικρομεσαίοι ιδιοκτήτες τουριστικών επιχειρήσεων», οι οποίοι «εργαζόμενοι σκληρά προσπαθούν να επιβιώσουν σε μια πολύ σκληρή, πλήρως απελευθερωμένη και έντονα ανταγωνιστική παγκόσμια αγορά», έχοντας να αντιμετωπίσουν μεταξύ άλλων το κρατικό μονοπώλιο και τους υπερεθνικούς τουριστικούς κολοσσούς.

ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ του Νικολάου Μέρτζου αναλαμβάνει με επιστολή του ο Μορφωτικός και Λαογραφικός Σύλλογος Ολυμπίων Βλάχων Κοκκινοπλιτών Θεσσαλονίκης «Ολυμπος». Αλλά το κείμενο που υπογράφει ο πρόεδρος του συλλόγου Απόστολος Τσουρέκας και ο γραμματέας Βασίλειος Καϊμακάμης δεν έχει την παραμικρή αναφορά στην αποκάλυψη του «Ιού» για το ρόλο του κ. Μέρτζου επί χούντας. Αρκείται να μας κατηγορεί ως «προοδευτικούς και κουλτουριάρηδες» και να εξυμνεί τον κ. Μέρτζο, τον «πατριάρχη» των Βλάχων: «Ο Βλαχόφωνος Ν. Μέρτζος είναι ένα από τα μετερίζια της αλήθειας, της Μακεδονίας, της Ελλάδας. Βέβαια θα τους συνιστούσαμε δύο πράγματα, πρώτον ας μελετήσουν εξίσου εξονυχιστικά τα βιογραφικά πολλών από τον περίγυρό τους πολιτικών, δημοσιογράφων, συγγενών και φίλων και δεύτερον το μαχαίρι δεν το χτυπάς με γροθιά».

ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ του συλλόγου «Ολυμπος» να θαυμάζει τον χουντικό «πατριάρχη». Αλλά από πού κι ώς πού μιλούν για έλλειψη αντικειμενικότητας του «Ιού»; Ως γνωστόν θέσαμε εγκαίρως υπόψη του κ. Μέρτζου τα στοιχεία που επρόκειτο να δημοσιεύσουμε κι εκείνος το μόνο που βρήκε να πει είναι ότι «χέστηκε». Ασφαλώς θα είχε κατά νου ότι σε συλλόγους σαν κι αυτόν, η χουντική δράση θεωρείται προτέρημα.

 

 

06/10/07

 

ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ δεν υπήρξε καμιά επίσημη αντίδραση από τα μέλη του Δ.Σ. της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών για το κυριακάτικο δημοσίευμά μας, το οποίο αναφερόταν στη χουντική προϋπηρεσία του προέδρου της Νικολάου Μέρτζου.

ΤΗ ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΤΟΥ με την ανάδειξη αυτού του θέματος εκφράζει ο αναγνώστης μας Χρήστος Σαββίδης: «Τώρα ανακαλύψαμε ποιος είναι ο Μέρτζος, ποιοι είναι οι φίλοι του και τι στη ζωή του υπηρέτησε; Χρειάζεται να σκάψει κανείς τόσο βαθιά για να βρει τις απόψεις του; Ο "Ελληνικός Βορράς", τι είδους εφημερίδα ήταν, το ξεχάσαμε; Πιο πιθανό βέβαια είναι το να μην γνωρίζουμε. Η κοινωνία της Θεσσαλονίκης, μπορεί να της παίρνει καιρό, βάζει τον καθένα στη θέση του. Αργεί, επειδή τα μέσα που διαθέτει -τύπος- είναι ανύπαρκτα».

ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ εκφράζει ο κ. Μ. Κυριακίδης: «Ως κάτοικος της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας θα ήθελα να σας εκφράσω την αγανάκτησή μου για την επιστολή του κ. Μέρτζου. "Χέστηκα" γράφει ο κ. Μέρτζος στην επιστολή του απαντώντας στις ερωτήσεις του "Ιού" και δεν αντιλαμβάνεται ότι έτσι χέζει πατόκορφα το κύρος ενός πνευματικού ιδρύματος και ολόκληρης της μακεδονικής κοινωνίας. Ποιος του δίνει αυτό το δικαίωμα; Ως πότε καταξιωμένοι διεθνώς Μακεδόνες ιστορικοί, όπως ο κ. Ιωάννης Κολιόπουλος και ο κ. Χαράλαμπος Παπαστάθης, θα επιτρέπουν να αναγορεύονται χουντικοί εκδότες-δημοσιογράφοι, δηλαδή άνθρωποι των ΜΜΕ με βεβαρημένο παρελθόν (αυτό κι αν είναι χαρακτηριστικό της Νέας Τάξης), ή δεν ξέρω τι άλλο, ως πνευματικοί εκφραστές της μακεδονικής κοινωνίας και ως εκπρόσωποι των επιστημόνων μελετητών της μακεδονικής ιστορίας; Δεν αντιλαμβάνονται ότι έτσι προσβάλλουν και τον ίδιο τους τον εαυτό; 'Η μήπως φοβούνται το παρακράτος, που πολλές φορές έχει αποδειχθεί ότι ζει και βασιλεύει στην πόλη μας; Ευθύνη των επιστημόνων δεν είναι μόνο να προάγουν τον πολιτισμό της κοινωνίας όπου ζουν αλλά και να προασπίζουν την ποιότητα του πολιτισμού της. Η σιωπή σας, κύριοι Κολιόπουλοι και Παπαστάθηδες, αποτελεί συνενοχή στο έγκλημα που διαπράττεται τα τελευταία χρόνια εις βάρος του κύρους της πόλης και της περιοχή μας».

ΕΚΕΙΝΟΣ ΒΕΒΑΙΑ που ανέλαβε την υπεράσπιση του κ. Μέρτζου ήταν -ποιος άλλος;- ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αδωνις Γεωργιάδης. Διάβασε μάλιστα από την εκπομπή του όλη την απάντηση Μέρτζου στον «Ιό», χωρίς να μπει βέβαια στον κόπο να διαβάσει και τη δική μας επιστολή. Φυσικά, όταν θαυμάζει το «χιούμορ» του Πλεύρη -που ήθελε από τηλεοράσεως να κάνει σαπούνι τον Πάγκαλο- είναι φυσικό να του ταιριάζει γάντι και το «χιούμορ» κάθε άλλου χουντικού.

 

 

www.iospress.gr