Οπως ο διάβολος το λιβάνι


"Εμείς δεν ασκούμε εξουσία"
            (Χριστόδουλος, 6/2/2001)


Το χάρισμα του αρχιεπισκόπου να μιλάει με άνεση σε όλους και για όλα είναι γνωστό. Λάτρης των άμεσων παρεμβάσεων, εκσυγχρονισμένος ηγέτης που συστηματικά ακολουθεί την επικαιρότητα, δεν αφήνει σχεδόν τίποτα ασχολίαστο. Βέβαια -όπως διεξοδικά έχουμε αναλύσει- μπορεί να υποστηρίζει με την ίδια άνεση και το ένα και το αντίθετό του, αρκεί να ικανοποιεί το εκάστοτε ακροατήριό του και να διατηρεί την επιρροή του στο ...εκλογικό σώμα.

Το τελευταίο διάστημα ο κ. Παρασκευαϊδης τοποθετήθηκε σε πολλά θέματα: Στο Χαλάνδρι είπε ότι ο Χριστός (επομένως και ο ίδιος ως επί γης εκπρόσωπός του) είναι ανίκητος. Στα Κάτω Πατήσια υπερασπίστηκε την κοινή πορεία του Ελληνισμού, του Χριστιανισμού και της Εκκλησίας, λέγοντας ότι όποιος προσπαθήσει να τα ξεριζώσει θα αντιμετωπίσει την μήνιν του λαού και του Ουρανού. Πήγε στο Κόσοβο να συμπαρασταθεί στους αδελφούς Σέρβους και να πείσει την ελληνική δύναμη εκεί ότι με το ουράνιο δεν τρέχει τίποτα. "Αν δεν ήμουν βέβαιος, δεν θα τολμούσα να έρθω κοντά σας", είπε, ρητορικά ίσως, πάντως όχι και τόσο αλτρουϊστικά. Λίγο μετά συνέφαγε με τους Ελληνες ευρωβουλευτές για να τους εξηγήσει πόσο "σταθερός υπέρμαχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης μένει η Ορθόδοξη Εκκλησία" και πόσο σημαντική (από εθνική σκοπιά, φυσικά) είναι η ίδρυση του γραφείου του στις Βρυξέλλες.

Οπως αναμενόταν, δεν παρέλειψε να ανησυχήσει για την τύχη της εθνικής μας ταυτότητας και δήλωσε μπροστάρης στον αγώνα για τη διάσωση της γλώσσας και της ορθόδοξης παράδοσής μας. Στη ραδιοφωνική του εκπομπή τάχθηκε κατά του μαθήματος της σεξουαλικής αγωγής και υπενθύμισε το σχίσμα που μας χωρίζει με τον Πάπα. Με αφορμή τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών, επιτέθηκε κατά των προοδευτικών εκπαιδευτικών που "κηρύσσουν υλιστικές και αντιχριστιανικές απόψεις, που κλονίζουν την πίστη και πολεμούν τη θρησκεία". Πρότεινε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Κοσμά του Αιτωλού, ο οποίος πρώτος είχε διακηρύξει ότι το κακό θα έρθει από τους διαβασμένους, νεωτεριστές της Εσπερίας. 

Από τον άμβωνα του ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου κάλεσε τους νέους, με όποιο κούρεμα θέλουν, να αντισταθούν μαζί του (και με "τις στρατιές ιερέων και άδολου λαού") στην παρακμή (των πολιτικών), γιατί "πίσω έχει η αχλάδα την ουρά"... Και προχθές, στη Μονή Πεντέλης, προειδοποίησε ότι το χέρι της πολιτείας, αν επιχειρήσει να διαρρήξει τους δεσμούς της με την Εκκλησία, μπορεί και να της κοπεί.

Με λίγα λόγια, για να επιστρέψουμε στην εισαγωγική μας παρατήρηση, ο κ. Χριστόδουλος δεν αφήνει τίποτα να πέσει στο έδαφος, ιδίως στα ζητήματα που άπτονται των συμφερόντων της Εκκλησίας. Απ' αυτή την άποψη, η σιωπή του στα σοβαρά ερωτήματα που θέσαμε επί δύο Κυριακές (21 και 28/1) -για το "φιλανθρωπικό έργο" που ασκεί με το αζημίωτο, υπό την αιγίδα του, η μυστηριώδης οργάνωση του Παναγιώτη Δρακόπουλου PRO EUROPA- είναι αξιοπρόσεχτη. Γράψαμε ότι ο κ. Χριστόδουλος ανέθεσε εν λευκώ στον παλιό του φίλο Παν. Δρακόπουλο (με το βεβαρημένο παρελθόν από την εποχή του περιοδικού "Εποπτεία") σειρά προσοδοφόρων προγραμμάτων της Εκκλησίας. Σημειώσαμε ότι η ηλεκτρονική σελίδα της Εκκλησίας στο Ιντερνετ, όπως και το ιδιωτικοποιημένο φιλανθρωπικό σχέδιο της πιστωτικής κάρτας "MASTERCARD-Αγαπώ τα παιδιά", τα οποία διευθύνει η παρέα του κ. Δρακόπουλου, είναι προγράμματα (τουλάχιστον) υπεροκοστολογημένα και αδιαφανή. Εντοπίσαμε ότι στη Διοίκηση της PRO EUROPA εμφανίζονται πρόσωπα, όπως η επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βίβιαν Ρέντινγκ, τα οποία αγνοούν ότι χρησιμοποιούνται ως βιτρίνα για να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα χορηγικά εκατομμύρια. Διαπιστώσαμε ότι, μετά τα δημοσιεύματα, κάποιοι "ανώνυμοι" σβήνουν τα ίχνη της παρέας Δρακόπουλου από το δικτυακό τόπο της Εκκλησίας. 

Τι είναι λοιπόν αυτό που δεν επιτρέπει στον Αρχιεπίσκοπο να εξηγηθεί και να παραδεχθεί την ακρίβεια των αποκαλύψεων ή -έστω- να μας κατακεραυνώσει; Ρητορικό το ερώτημα. Η σιωπή των αμνών έχει εξελιχθεί σε σιωπή του ποιμένα...


(Ελευθεροτυπία, 3/2/2001)

 

 

www.iospress.gr