ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ "ΙΟΥ" ΣΤΗ ΣΤΗΛΗ "ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ"

 

 

Ποιος σβήνει τα ίχνη;


Ούτε λέξη δεν βρήκε να πει ο κ. Χριστόδουλος και οι εκπρόσωποί του μετά τις αποκαλύψεις του «Ιού» στην Κυριακάτικη «Ε» (21 και 28 Ιανουαρίου) για τη σκοτεινή δραστηριότητα της οργάνωσης-εταιρείας Pro Europa και του στενού του συνεργάτη Παναγιώτη Δρακόπουλου, εκδότη της «Εποπτείας». Δεν τους συγκίνησε ούτε η επίσημη διάψευση της επιτρόπου Βίβιαν Ρέντινγκ, την οποία εμφάνιζαν με το έτσι θέλω ως «επίτιμη πρόεδρο» της πολυπλόκαμης οργάνωσής τους.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η Εκκλησία έμεινε αδρανής. Όπως διαπιστώσαμε από ένα μήνυμα του αναγνώστη μας Μ.Κ., όλη νύχτα χθες έσβηναν τα ίχνη της παρουσίας της «Εποπτείας» στο δικτυακό τόπο της Εκκλησίας, αντικαθιστώντας στην κωδικοσελίδα html το όνομα του συγγραφέα «Epopteia.net» με το νέο «The Web Unit of The Church of Greece».

Και το σοβαρότερο: 

Ως δια μαγείας εξαφανίστηκαν εκατοντάδες σελίδες με μηνύματα επισκεπτών και στη θέση τους μπήκε η επιγραφή: «Η σελίδα είναι υπό ανακατασκευή. Ζητούμε την κατανόησή σας». Ο λόγος αυτής της διαγραφής είναι προφανής: Όπως είχαμε γράψει, στα μηνύματα απαντούσαν αποκλειστικά ο κ. Δρακόπουλος και ο συνεργάτης του κ. Βαλσάμης, εμφανιζόμενοι ως πραγματικοί εκπρόσωποι της Εκκλησίας.
Πρόκειται για κινήσεις πανικού, που δεν αρμόζουν βέβαια σε ένα θεσμό όπως αυτός της Εκκλησίας. Δεν γνωρίζουμε ποιος διέταξε αυτές τις «διαγραφές». Αν πιστέψουμε, όμως, την ίδια ιστοσελίδα της Εκκλησίας, η κατασκευή της τελεί υπό την «καθημερινή επίβλεψη» τον αρχιεπισκόπου. Σε κάθε περίπτωση, η σπασμωδική αυτή ενέργεια είναι ατελέσφορη. Επειδή φανταστήκαμε ότι θα αντιδράσουν μ' αυτόν τον τρόπο οι άνθρωποι της Pro Europa, φροντίσαμε να κρατήσουμε αντίγραφα από τις αρχικές σελίδες. Το αστείο είναι ότι δεν πρόλαβαν να τις αλλάξουν όλες. Μπορείτε, όσο προλαβαίνετε, να διαπιστώσετε ότι οι σελίδες www.jubilee.gr έχουν μείνει με τον παλιό συγγραφέα, δηλαδή το «Epopteia.net». Φυσικά και αυτό θα το αλλάξουν σήμερα.
Ασφαλώς, όλα αυτά είναι παρωνυχίδες μπροστά στο μεγάλο ερώτημα που θέτει η χρηματοδότηση αυτής της «μη κερδοσκοπικής» οργάνωσης απ' ευθείας από την Εκκλησία και εμμέσως με τη θεσμοθέτηση της πιστωτικής κάρτας «Mastercard-Αγαπώ το παιδί», την οποία έχει ευλογήσει ο κ. Χριστόδουλος.

 

(Ελευθεροτυπία, 31/1/2001)

 

 

Η σιωπή των αμνών

Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα που θέσαμε επί δυο Κυριακές για τη μυστηριώδη οργάνωση Pro Europa και την "ιδιωτικοποιημένη φιλανθρωπία" που ασκεί με το αζημίωτο υπό την αιγίδα του κ. Χριστόδουλου. Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος, που έπεισε την Ιερά Σύνοδο να αναθέσει εν λευκώ στην Pro Europa μια σειρά προσοδοφόρα προγράμματα της Εκκλησίας (μεταξύ των οποίων το σχέδιο "Αγαπώ τα Παιδία"-MASTERCARD και το Internet του κ. Χριστόδουλου), απέφυγε το παραμικρό σχόλιο. Ο στενός του συνεργάτης Παναγιώτης Δρακόπουλος με το βεβαρημένο παρελθόν και η Pro Europa (η οποία είναι δημιούργημα του κ. Δρακόπουλου), δεν είχαν βέβαια τίποτα να απαντήσουν. Και εξακολουθούν να εκθέτουν διεθνώς την Εκκλησία εμφανίζοντας στην ιστοσελίδα τους ως επίτιμη πρόεδρό τους την Επίτροπο της Ε.Ε. Βίβιαν Ρέντινγκ, παρά την κατηγορηματική διάψευσή της. Αλλά η επίσημη Εκκλησία γιατί σιωπά; 

Ο μόνος που επιχείρησε για δεύτερη φορά να αποστασιοποιηθεί από την κατάσταση είναι ο βοηθός του κ. Δρακόπουλου στο Ιντερνετ της Εκκλησίας Γιώργος Βαλσάμης. Δυστυχώς ούτε αυτός μας διαφωτίζει ιδιαιτέρως. Μας γράφει τρία πράγματα:

1. Οτι τα χρήματα που πήρε ο Δρακόπουλος από την Εκκλησία για να τη βάλει στο Ιντερνετ δεν ήταν 22 αλλά 17 εκατομμύρια. Ομως για να αποφύγει οποιαδήποτε ευθύνη, σπεύδει να προσθέσει ότι "δεν συμμετείχα στις συζητήσεις για τον προσδιορισμό του ποσού και δεν διαχειρίστηκα ο ίδιος το όποιο ποσό" και έτσι "αμφιβάλλω για τον ισχυρισμό σας χωρίς να μπορώ με συγκεκριμένα στοιχεία να τον απορρίψω". Φροντίζει μάλιστα ο κ. Βαλσάμης να ξεκαθαρίσει ότι "η οικονομική διαχείριση δεν ήταν στη δική μου αρμοδιότητα, ούτε τυπικώς, ούτε ατύπως, ούτε φανερά ούτε παρασκηνιακά". Ας μας έλεγε τουλάχιστον πόσα απ' αυτά τα (έστω) 17 εκατ. πήρε αυτός, πόσα ο κ. Δρακόπουλος και πόσα (αν πήρε) η Pro Europa. 

2. Παραδέχεται ότι συνεργάζεται με τον κ. Δρακόπουλο, αλλά επιχειρεί να αποσυνδέσει τον δικτυακό τόπο Epopteia.net (ένα διαπλεκόμενο με την Pro Europa σχήμα), από τον Δρακόπουλο. Το γεγονός είναι ότι τον έβαλε ο κ. Δρακόπουλος τεχνικό υπεύθυνο στο Ιντερνετ της Εκκλησίας και μαζί έθεσαν ως συγγραφέα το Epopteia.net. Κάποιος από όλους τους ξενύχτησε την περασμένη βδομάδα για να σβήσει τα στοιχεία αυτά, αλλά φυσικά έχουμε κρατήσει αντίγραφα.

3. Αποκαλύπτει ότι εκτός από τον Δρακόπουλο και τον ίδιο υπάρχει και ένας τρίτος "λαϊκός" που απαντούσε ανωνύμως στην ηλεκτρονική αλληλογραφία της Εκκλησίας. Βεβαίως δεν τον κατονομάζει, μεγαλώνοντας το μυστήριο γύρω από την υπόθεση. Αποφεύγει, φυσικά, ο κ. Βαλσάμης να μας εξηγήσει τους λόγους για του οποίους, μετά τις αποκαλύψεις του "Ιού", εξαφανίστηκαν όλες οι σελίδες αλληλογραφίας από τον δικτυακό τόπο της Εκκλησίας. Ποιος είναι αυτός που θέλησε να σβήσει την παρουσία του κ. Δρακόπουλου και του κ. Βαλσάμη από το χώρο αυτό. Πρόκειται ασφαλώς για μια έμμεση αποδοχή των αποκαλύψεών μας.

Ο κ. Βαλσάμης είναι πράγματι ο τελευταίος τροχός της αμάξης του κ. Δρακόπουλου. Θα ήταν άδικο να φορτωθεί αμαρτίες άλλων. Ομως με δεδομένη τη στενή συνεργασία του με το αφεντικό της Pro Europa δεν είναι αυθαίρετο να θεωρήσουμε ότι η απάντηση του κ. Βαλσάμη είναι ταυτόχρονα απάντηση και των Δρακόπουλου-Χριστόδουλου. Ετσι, τα βασικά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα.

Αυτό μας υποχρεώνει να επανέλθουμε.

(Ελευθεροτυπία, 4/2/2001)


www.iospress.gr