Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Το "θινκ τανκ"

του κυρίου Χριστόδουλου

1.   2.


Τι σκέφτεται ένα "θινκ τανκ" 

Αυτό που ξενίζει όποιον διαπιστώνει την ιδεολογική προσέγγιση Χριστόδουλου-Δρακόπουλου είναι το γεγονός ότι η "Εποπτεία" εισήγαγε στην Ελλάδα την πλήρη ταύτιση με την αμερικανική προπαγάνδα σε όλα τα ζητήματα, πράγμα που δεν συμβαδίζει με τις αντιιμπεριαλιστικές και ειδικά αντιαμερικανικές κορόνες του Αρχιεπισκόπου. Στις στήλες της "Εποπτείας" βρήκαν φιλόξενη στέγη όλοι οι υποστηρικτές των αμερικανικών στρατιωτικών επεμβάσεων σε όλο τον κόσμο. Αποκορύφωμα η συνέντευξη που πήρε η Ζηνοβία Δρακοπούλου από τον στρατηγό Τζον Ζιγκλάουμπ, τον στρατιωτικό εγκέφαλο του σκανδάλου Ιράνγκεϊτ (Οκτώβριος 1987, τ. 127).

Με περηφάνια το περιοδικό διαφήμιζε τα επαινετικά λόγια ενός γνωστού γερακιού του Πενταγώνου, του Ζμπίγκνιου Μπρζεζίνσκι: "Η 'Εποπτεία' είναι ένα ελληνικό περιοδικό που δημιουργεί την αυριανή ελίτ αυτής της χώρας και επηρεάζει σοβαρά τη σημερινή". Η σχέση της "Εποπτείας" με τους μηχανισμούς της αμερικανικής υπερσυντηρητικής πολιτικής δεν ήταν απλή σχέση ιδεολογικής συγγένειας. Το μαρτυρά το ίδιο το περιοδικό, που ευχαριστεί δημόσια για τη "συνεργασία" το Heritage Foundation (Οκτώβριος 1991). Πρόκειται για το σημαντικότερο ακροδεξιό αμερικάνικο "θινκ τανκ", γνωστό για την παντοειδή ενίσχυση της φιλοαμερικανικής προπαγάνδας σε όλο τον κόσμο. Πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι το Heritage Foundation στηριζόταν σε κρυφή χρηματοδότηση της νοτιοκορεατικής κυβέρνησης.

Χαρακτηριστικά γνωρίσματα της πολιτικής σκέψης του κ. Δρακόπουλου και της "Εποπτείας" για τα εσωτερικά ελληνικά ζητήματα είναι:

* Ο σκληρός αντικομμουνισμός: "Οσο οι κομμουνιστές δεν αντιμετωπίζονται ως δοσίλογοι, ούτε η 'Εποπτεία' ούτε κανείς δημοκράτης έχει το δικαίωμα να αισθάνεται πως το έργο του δικαιώθηκε. Οσο οι κομμουνιστές αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τους χιτλερικούς, η συνείδηση της κοινωνίας μας θα 'ναι άρρωστη, και δεν θα 'χούμε το δικαίωμα της ανάπαυσης, ούτε τη χαρά της νίκης". (φεβρουάριος 1990, τ. 153)

* Η δαιμονοποίηση του Ανδρέα Παπανδρέου και το μίσος για το ΠΑΣΟΚ. Προτείνεται να εξοριστεί ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ: "Ο διεφθαρμένος τύραννος πρέπει αμέσως να πέσει και να απομακρυνθεί από τη χώρα". (Ιούνιος 1989, τ. 146)

* Η κριτική του Κωνσταντίνου Καραμανλή από τα δεξιά: "Πρέπει πια να το συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι ο σοσιαλισμός άρχισε να εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις Κ. Καραμανλή και Γ. Ράλλη". (Οκτώβριος 1988, τ. 138)

* Η μαχητική υποστήριξη της "Νέας Δημοκρατίας" του Μητσοτάκη: "Ψηφίζουμε Νέα Δημοκρατία για να γίνουμε και πάλι ενεργοί πολίτες και επιλέγουμε φιλελεύθερους υποψήφιους για να έχουμε ισχυρή φωνή στη διαμόρφωση των πραγμάτων". (Ιούνιος 1989, τ. 146)

* Η επιλογή ορισμένων πολιτικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας (Αντώνης Σαμαράς, Νικήτας Κακλαμάνης, Γιώργος Βουκελάτος, Βύρων Πολύδωρας) και η απόρριψη άλλων (Μιλτιάδης Εβερτ).

* Η προώθηση των φερέλπιδων γόνων των νεοδημοκρατικών τζακιών (Κυριάκος Μητσοτάκης, Κώστας Καραμανλής).

Ο κ. Δρακόπουλος δεν διστάζει να εκφραστεί με σκληρά λόγια για τους ιδεολογικούς του αντιπάλους. Χαρακτηρίζει "φασίστα" τον γνωστό δημοσιογράφο Αλέκο Φιλιππόπουλο, ενώ τον καθηγητή και μετέπειτα βουλευτή Στεφανή τον ονομάζει "γελοιωδέστατο καθηγητίσκο, άξιο δημόσιου εμπτυσμού" (Σεπτέμβριος 1987, τ. 126).

Από την άλλη πλευρά, δεν διστάζει να κολακέψει τους πολιτικούς του φίλους: "Ο κ. Σαμαράς έχει πάρα πολύ μεγάλη αναγνώριση στο εξωτερικό, στην ΕΟΚ -και ιδιαιτέρως στο Παρίσι και τη Βόννη- στην Ουάσιγκτον, όπου οι Αμερικάνοι τον υπολογίζουν πολύ" ("Εποπτεία Newsletter", Σεπτέμβριος 1990, τ. 1). Οι ύμνοι φτάνουν και σε υπερβολές: "Ο Κ. Πυλαρινός είναι ιδιοφυής, τουλάχιστον στα θέματα προπαγανδιστικού πολέμου" ("Εποπτεία Newsletter", Νοέμβριος 1991, τ. 14). Κατά σύμπτωση, ο κ. Πυλαρινός είναι κι αυτός σήμερα στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου. Εχει αναλάβει τον ευαίσθητο τομέα των οικονομικών της Εκκλησίας.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ

"Εποπτεία" (1976-1994). Περιοδικό πού ίδρυσε ο Παναγιώτης Δρακόπουλος και η σύζυγός του Ζηνοβία. Πήρε διάφορες μορφές, από "θεωρητικό-φιλοσοφικό" μέχρι και απλά "πληροφοριακό δελτίο". Η προβληματική και η στράτευση στα ιδεώδη του ακροδεξιού φιλελευθερισμού παρέμειναν ωστόσο σταθερές.

Epopteia.net (www.epopteia.net). Αγγλόγλωσση ιστοσελίδα που εμφανίζεται ως συνέχεια της Εποπτείας, αλλά δεν περιλαμβάνει στοιχεία ταυτότητας των δημιουργών της. Ο Παναγιώτης Δρακόπουλος δηλώνει ότι δεν έχει σχέση μ' αυτή. 

http://www.proeuropa.gr. Ο δικτυακός τόπος της οργάνωσης Pro Europa, με πληροφορίες για τους σκοπούς, τη διάρθρωση και τα προγράμματα της οργάνωσης του κ. Δρακόπουλου.

http://www.ecclesia.gr. Ο δικτυακός τόπος της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον οποίο δημιούργησε η Pro Europa και ο κ. Δρακόπουλος με ανάθεση του Αρχιεπισκόπου. Το ενδιαφέρον είναι ότι ως κατασκευαστής της σελίδας εμφανίζεται η "epopteia.net", πράγμα που ισχύει και για τις δυο προηγούμενες ιστοσελίδες.

"Περί συνωμοσιών γενικώς" (συνέντευξη του Παναγιώτη Δρακόπουλου στον Γιάννη Τριάντη, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 3/3/1991). Μια συζήτηση με τον εκδότη της "Εποπτείας" την εποχή που το περιοδικό αποκάλυπτε κινήσεις ανατροπής του Μητσοτάκη από τον Εβερτ.


ΔΕΙΤΕ

In God we trust
του Μάρτιν Φέλντμαν (1980). Προσπαθώντας να σώσει το χρεωκοπημένο μοναστήρι του, ο ηγούμενος πάτερ Αμβρόσιος στήνει τη μη κερδοσκοπική επιχείρηση "Φωνή του Κυρίου" με τη βοήθεια απρόβλεπτων συνεργατών. Κωμωδία εμπνευσμένη από τον εκκλησιαστικό εκσυγχρονισμό που πριν από μια εικοσαετία χάλαγε κόσμο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. 

(Ελευθεροτυπία, 21/1/2001)

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ "ΙΟΥ"

"Σκάνδαλο κάτω απ' τα ράσα" (Ιός, 28/1/2001)

"Ποιος σβήνει τα ίχνη;" (Πολιτικό παρασκήνιο, 31/1/2001)

"Η σιωπή των αμνών" (Πολιτικό παρασκήνιο, 4/2/2001)

 

 

www.iospress.gr                                   ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ