ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ - PRO EUROPA

Σκάνδαλο κάτω απ' τα ράσα

1.   2.

 

Η μαρτυρία του Νίκου Δήμου

Απόσπασμα από τον τρίτο τόμο των αυτοβιογραφικών κειμένων του συγγραφέα Νίκου Δήμου:

"Το άλλο περιοδικό ήταν η «Εποπτεία». Αρχισε να κυκλοφορεί το 1976 με εκδότη τον Παναγιώτη Δρακόπουλο. Με έφερε σε επαφή μαζί του ο Αιμίλιος Μπουρατίνος. Ημασταν όλοι γείτονες, ο Αιμίλιος έμενε κι αυτός στην Εκάλη (στο πιο κρύο σπίτι του κόσμου - δεν θερμαινόταν ποτέ) και ο Παναγιώτης με την σύντροφό του Ζηνοβία στην Κηφισιά. Ο Δρακόπουλος ήταν αναμφισβήτητα άνθρωπος ικανός - αλλά υπέρμετρα φιλόδοξος. Το περιοδικό του, τα πρώτα χρόνια, ήταν το μόνο που δημοσίευε πραγματικά ενδιαφέροντα φιλοσοφικά κείμενα. Δημοσίευε όμως και τις «επιστολές Βλαντή» (ψευδώνυμο του Ρένου Αποστολίδη) με τις οποίες ο Ρένος ασκούσε οξύτατη κριτική εναντίον διαφόρων συγγραφέων (όπως τον Αλ. Κοτζιά και τον Θ.Δ. Φραγκόπουλο). Εδινα κι εγώ συνεργασίες στην «Εποπτεία». (...) Σε κάποια φάση, ο Δρακόπουλος θέλησε να μετατρέψει την εκδοτική εταιρία του σε Ε.Π.Ε. Μου ζήτησε να γίνω μέτοχος καταθέτοντας ένα ποσό. (Ο άλλος μέτοχος θα ήταν ο εφοπλιστής Γιώργος Δαλακούρας. Εμείς θα βάζαμε τα χρήματα - ο Δρακόπουλος και η Ζηνοβία τον τίτλο και την πλειοψηφία των μετοχών). Η Ε.Π.Ε. έγινε - αλλά ποτέ δεν μάθαμε κάτι για την τύχη των χρημάτων μας. Οχι βέβαια πως περίμενα έσοδα - από την αρχή ήξερα πως ήταν μία χαριστική πράξη. Αλλά είχα πρόβλημα με τον λογιστή μου διότι δεν μας έδιναν ούτε καν τον ισολογισμό για να περνάμε τα κέρδη ή τις ζημίες στην φορολογική μου δήλωση.
Τον ίδιο καιρό ο Δρακόπουλος γνωρίστηκε με τον Δημήτρη Χορν και την σύζυγό του Αννα Γουλανδρή-Χορν. Ηταν οι εποχή που ξεκίναγαν το Ιδρυμα. Είπα στον Χορν (καλό φίλο από χρόνια) αυτό που μου είχε πει ο Κωνσταντίνος Τσάτσος για τον Δρακόπουλο: «Πρόσεχέ τον!». Δεν με άκουσε και του ανέθεσε το Ιδρυμα. Μερικά χρόνια μετά μου εξομολογήθηκε ότι βρέθηκαν τεράστια ελλείμματα και ότι μη θέλοντας δικαστήρια και σκάνδαλα, επέλεξαν απλά να τον απομακρύνουν.
Το τελευταίο που άκουσα για τον Δρακόπουλο είναι ότι φυγοδικεί στο εξωτερικό μετά από μία υπόθεση φοροδιαφυγής.
Η τελευταία μου δοσοληψία μαζί του ήταν όταν έγραψε μία αρνητική κριτική για το βιβλίο μου «Η Χαμένη Τάξη» (1985). Του έστειλα ένα προσωπικό σημείωμα -το οποίο έπιασε και δημοσίευσε! Κάπου γράφει ο Σεφέρης πόσο απεχθάνεται τους ανθρώπους που δημοσιοποιούν προσωπικά μηνύματα."

(Νίκου Δήμου "Οδός Γαλήνης" εκδόσεις Πατάκη 1998, σελ. 206-209)


Οι φίλοι "αδειάζουν" τον Δρακόπουλο...

Απόλυτη σιωπή ακολούθησε το δημοσίευμα της περασμένης Κυριακής για τον μυστικοσύμβουλο του αρχιεπισκόπου και την ιδιωτικοποιημένη φιλανθρωπία που εφαρμόζει η μυστηριώδης οργάνωση-εταιρία Pro Europa. Τρεις μέρες αργότερα, ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης δήλωνε ότι δεν έχει διαβάσει το άρθρο, απλώς κάτι έχει ακούσει σχετικά. Λες και ο Τύπος ασχολείται κάθε μέρα με τη δραστηριότητά του. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι πριν ακόμα δημοσιευτεί το κείμενό μας, δεν έλειψαν οι πιέσεις για να μη φτάσει ποτέ στη δημοσιότητα. 

Μοναδική εξαίρεση στη βουβαμάρα όσων αναφέρονταν στο δημοσίευμα αποτελεί η δήλωση του κ. Γ. Βαλσάμη, διευθυντή του Epopteia.net, ο οποίος αντιδρά και αναφέρεται σε "δήθεν σχέση του κ. Δρακόπουλου με τις σελίδες του Epopteia.net". Δημοσιεύουμε στη συνέχεια τη δήλωση αυτή και τη συνοδεύουμε με τον απαραίτητο σχολιασμό:

"Ο χώρος αυτός τιμά το παρελθόν του, χωρίς να επιδοκιμάζει τα σφάλματα ή τις αμαρτίες του παρελθόντος. Από τις μεγαλύτερες είναι η υποτίμηση της αγαθής πλευράς των πραγμάτων, από την οποία δεν πάσχουμε εμείς λιγότερο, καθόλου λιγότερο ο ίδιος ο "Ιός" της Ελευθεροτυπίας. Η ίδρυση των σελίδων της Εποπτείας στο Ιντερνετ έχει κοινή με την προηγούμενη, έντυπη, έκδοση την αναγνώριση και ενίσχυση θεμελιωδών αρχών της παιδείας, όπως η προηγούμενη. Από την αγνωμοσύνη κινδυνεύουμε όλοι, ούτως ή άλλως. Από την άλλη πλευρά, αρκετοί από τους ψόγους του "Ιού" οφείλονται σε καθαρή ανοησία ή άγνοια, τόσο πολύ, ώστε να νοσταλγεί κανείς ακόμα και τα σφάλματα του Δρακόπουλου! Εν πάση περιπτώσει, η δράση του κ. Δρακόπουλου δεν έχει μόνο θλιβερές πλευρές, αλλά και πλευρές άξιες πολλού επαίνου. Η χρήση του ονόματος "Εποπτεία" δηλώνει την τιμή μας για ό,τι καλό, ό,τι χρήσιμο και παιδαγωγικό υπήρχε στο περιοδικό Εποπτεία. Στην επιλογή και την οργάνωση της ύλης του Epopteia.net, στην ίδια την ίδρυσή του και στον προσδιορισμό οποιωνδήποτε ενεργειών του, ο τότε διευθυντής του περιοδικού Εποπτεία δεν είχε ούτε έχει καμία απολύτως αρμοδιότητα ή άλλη δραστηριότητα."

Δυστυχώς η απάντηση του κ. Βαλσάμη δεν μας έκανε καθόλου σοφότερους. Δεν μας λέει, για παράδειγμα, σε ποια σημεία του κειμένου της περασμένης Κυριακής επιδεικνύουμε "άγνοια και ανοησία", έτσι ώστε να μπορούμε να απαντήσουμε. Δεν μας λέει ούτε καν ποια είναι αυτά τα "σφάλματα", οι "αμαρτίες" και οι "θλιβερές πλευρές" του κ. Δρακόπουλου, έτσι ώστε να ξέρουμε αν εννοούμε τα ίδια πράγματα. Δεν μας ενδιαφέρουν οι προσωπικές σχέσεις των δύο ανδρών, ούτε επιχαίρουμε για την μερική "αποκήρυξη" του κ. Δρακόπουλου από τον παλιό (;) συνεργάτη του. Επισημαίνουμε απλώς ότι ο κ. Βαλσάμης επιχειρεί να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό του. Αναγκαζόμαστε λοιπόν να επαναλάβουμε:

1. Ο κ. Δρακόπουλος ανέλαβε "ως υπεύθυνος προγραμμάτων της Pro Europa Ελλάδος" (λές και υπάρχει και άλλη) την ιστοσελίδα της Εκκλησίας, έναντι τιμήματος 22 εκ. δρχ το χρόνο. Η ανάθεση έγινε με πρόταση του Αρχεπισκόπου και απόφαση της Ιεράς Συνόδου.

2. Ο κ. Δρακόπουλος ανέθεσε την τεχνική αυτή εργασία στον κ. Βαλσάμη, δηλαδή στην Epopteia.net.

3. Στην κωδικοσελίδα της Εκκλησίας εμφανίζεται ως δημιουργός η Epopteia.net.

4. Ο ίδιος συγγραφέας-δημιουργός (Epopteia.net) εμφανίζεται και στην κωδικοσελίδα της οργάνωσης του κ. Δρακόπουλου, την Pro Europa.

5. Οι Δρακόπουλος-Βαλσάμης εμφανίζονται εναλλάξ να απαντούν επί θεολογικών και εκκλησιαστικών ζητημάτων στους επισκέπτες της ιστοσελίδας της Εκκλησίας.

Για όλα αυτά ο κ. Βαλσάμης δεν λέει τίποτα. Αλλά και τι να πει;

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

"Το θινκ τανκ του κ. Χριστόδουλου" (Κ.Ε., 21/1/2001). Το πρώτο ρεπορτάζ του "Ιού" για τη δραστηριότητα του Παναγιώτη Δρακόπουλου από την εποχή της "Εποπτείας" μέχρι την "Pro Europa". Περιλαμβάνονται στοιχεία για τη δράση και τις απόψεις του αμφιλεγόμενου μυστικοσύμβουλου του κ. Χριστόδουλου.

Νίκου Δήμου "Οδός Γαλήνης" (εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 1998). Στον τρίτο τόμο των αυτοβιογραφικών του κειμένων ο γνωστός συγγραφέας και στοχαστής εξιστορεί την προσωπική του εμπειρία από την Εποπτεία και τον Παναγιώτη Δρακόπουλο, καθώς και τις δυσάρεστες εμπειρίες του Κωνσταντίνου Τσάτσου και του Δημήτρη Χορν.

Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος "Παιδίον έστησεν εν μέσω ημών" (17/5/1999). Ομιλία στο χορηγικό δείπνο της Pro Europa για το πρόγραμμα "αγαπώ τα παιδιά". Η επίσημη στήριξη του προκαθημένου της Εκκλησίας στην οργάνωση του Παναγιώτη Δρακόπουλου και η πρόσκληση για οικονομική βοήθεια.

Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος "Το πρόγραμμα αγαπώ τα παιδιά". Στην ομιλία αυτή ο κ. Χριστόδουλος επαινεί την Pro Europa ως οργάνωση με Διοικούσα Επιτροπή "αποτελούμενη από ιδιαιτέρως έγκριτες προσωπικότητες της κοινωνίας μας". Επίσης σημειώνει ότι η Εκκλησία "συμπαρίσταται και στηρίζει το πρόγραμμα και τον φορέα του, την Pro Europa, διότι το έργο είναι μεγάλης, είναι καθοριστικής σημασίας για όλους μας".

www.ecclesia.gr. Η επίσημη σελίδα της Εκκλησίας στο Ιντερνετ που ανέθεσε ο Χριστόδουλος στον Δρακόπουλο προβάλλει τη δραστηριότητα της Pro Europa.ΔΕΙΤΕ

Φόβος ενστίκτου
(Primal fear) του Γκρέγκορι Χόμπλιτ (1996). Ο φόνος ενός επισκόπου στο Σικάγο από το 19χρονο νεωκόρο του αποκαλύπτει ένα ολόκληρο πλέγμα οικονομικών και σεξουαλικών σκανδάλων. Δικαστικό θρίλερ που φυσικά καμιά σχέση δεν έχει με τα συμβαίνοντα στην καθ' ημάς Ανατολή...

(Ελευθεροτυπία, 28/1/2001)

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ "ΙΟΥ"

"Το θινκ τανκ του κ. Χριστόδουλου (Ιός, 21/1/2001)

"Ποιος σβήνει τα ίχνη;" (Πολιτικό παρασκήνιο, 31/1/2001)

"Η σιωπή των αμνών" (Πολιτικό παρασκήνιο, 4/2/2001)

 

 

www.iospress.gr                                   ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ