ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ FYROM

Ενα βαλκανικό έγκλημα

1.   2.   

«Ηταν οι δικοί μας άνθρωποι»

Η κοινότητα των Πακιστανών στην Αθήνα ερεύνησε την τραγωδία και δεν έχει καμιά αμφιβολία για το τι έγινε στις 2 Μαρτίου: 

Πρόκειται για ένα εν ψυχρώ έγκλημα των αρχών της ΠΓΔ Μακεδονίας σε βάρος αθώων οικονομικών προσφύγων που προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ελλάδα διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον κοντά στους συγγενείς τους, οι οποίοι ζουν και εργάζονται νόμιμα στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Οι άνθρωποί τους στην Αθήνα τους περίμεναν. Είχαν επικοινωνήσει μαζί τους λίγες βδομάδες πριν το τραγικό συμβάν. Γνώριζαν την παρέα των επτά ανθρώπων που με χίλιες δυσκολίες ταξίδεψαν από το μακρινό Παντζάμπ του Πακιστάν ώς την Τουρκία, κι από κει στη Βουλγαρία και τη Σερβία, με σκοπό να βρουν το κατάλληλο πέρασμα για την Ελλάδα.

* Ο 30χρονος Dabeer Hussain Shah σοκαρίστηκε όταν στη φωτογραφία αρ. 1 του νεκρού, δήθεν τρομοκράτη της Αλ Κάιντα, αναγνώρισε τον 29χρονο αδελφό του, τον Bilal Hussain Shah. Οπως μας είπε, τον περίμενε με αγωνία να έρθει εδώ. Τελευταία φορά είχε μιλήσει μαζί του τηλεφωνικά στις 16 Φεβρουαρίου. Ο αδελφός του ήταν τότε στη Βουλγαρία και προσπαθούσε να αντέξει τις κακουχίες. Δεν είχε λεφτά να αγοράσει ζεστά ρούχα, ούτε να φάει. Ο συνομιλητής μας βρήκε τρόπο να του στείλει έμβασμα. «Ηξερα ότι ο αδελφός μου έρχεται στην Ελλάδα με άλλους 6 φίλους από τα μέρη μας και έναν Ινδό», μας λέει. Ο κ. Hussain εργάζεται νόμιμα ως μικροπωλητής στην Αθήνα από το Μάρτιο του 2000. Εχοντας φτιάξει κάπως τη ζωή του εδώ, δεν θα μπορούσε να αρνηθεί να βοηθήσει το ένα από τα επτά αδέλφια του να ξεφύγει από τη μιζέρια της Κότσα, του χωριού τους, 50 χλμ. από τη Λαχώρη του Πακιστάν. Δακρύζοντας μας έδωσε και μια φωτογραφία του νεκρού πια αδελφού του, που φύλαγε στο πορτοφόλι του μαζί με ό,τι άλλο πολύτιμο είχε.

* Και ο 23χρονος Ahmet Shahbaz δοκίμασε την ίδια δυσάρεστη έκπληξη. Είδε στη φωτογραφία το λίγο μεγαλύτερο ξάδελφό του Khalid Mahmood, ως τον υπ' αριθμ. 7 νεκρό πλέον «τρομοκράτη» της Αλ Κάιντα. Ο δολοφονημένος είχε φύγει από το χωριό τους το Μπαχού (κι αυτό στην περιφέρεια της Λαχώρης) τον περασμένο Οκτώβριο. Σκοπός του να ξεφύγει από τη δυστυχία που θα έφερνε ο επικείμενος πόλεμος στην ευρύτερη περιοχή και να έρθει κοντά στον ξάδελφό του στην Αθήνα που βγάζει το μεροκάματό του δουλεύοντας σε βιοτεχνία χάρτου. Οπως μας είπε ο κ. Shahbaz, η τελευταία τους τηλεφωνική συνομιλία ήταν το Γενάρη, όταν η παρέα των επτά οικονομικών προσφύγων βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη. 

* Ενας ακόμα μετανάστης από το Παντζάμπ του Πακιστάν (από το χωριό Μάντι Μπαχαβαλντίν, 150 χλμ. έξω απ' τη Λαχώρη), ο 30χρονος Ghulam Abbas, που εργάζεται έξι χρόνια στη χώρα μας, περίμενε τον ανιψιό του, ένα παιδί 20 ετών, να φτάσει στην Αθήνα. Ηταν στη φωτογραφία ο νεκρός «τρομοκράτης» με τον αριθμ. 3, ο Muhammad Asif Javed. «Μίλησα μαζί του», μας λέει ο κ. Abbas, «πριν δυόμισι μήνες, όταν βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη και μαζί με τους άλλους, δολοφονημένους πια, έψαχναν να βρουν τρόπο να περάσουν στην Ελλάδα».

* Ο Naveed Hussain που δουλεύει χρόνια μεταλλουργός στη χώρα μας αναγνώρισε στο πρόσωπο του νεκρού αρ. 4 τον γείτονα και φίλο του Omer Farooq, κάτοικο του Γκουτζράτ στο Παντζάμπ.

* Στο πρόσωπο του νεκρού αρ. 2 αναγνωρίστηκε ο Riaz Ahmed και στο πρόσωπο του νεκρού αρ. 5 ο Ijaz Ahmed, και οι δύο από το Πακιστάν.

* Ινδοί μετανάστες αναγνώρισαν στη φωτογραφία αρ. 6 τον συγγενή τους Sam Sing, τον οποίον και περίμεναν στην Ελλάδα.

Ολοι οι δολοφονημένοι Πακιστανοί είναι μουσουλμάνοι σιίτες, και δεν έχουν βέβαια καμιά σχέση με το φονταμενταλισμό ορισμένων σουνιτών και πολύ περισσότερο με ακραίες σουνιτικές οργανώσεις σαν την Αλ Κάιντα. Για τον ινδό σιχ, δεν υπάρχει θέμα σύνδεσης με τον όποιο μουσουλμανικό φονταμενταλισμό και την Αλ Κάιντα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Christopher Cooper «Troops may have killed seven man in Macedonia»
(«Wall Street Journal», 8/3/2002). Η πρώτη τεκμηριωμένη αμφισβήτηση της επίσημης εκδοχής που προβάλλουν οι αρχές της FYROM για το μακελειό του Ραστάνσκι Λόζια.

Peter Finn «Suspects in Macedonia turned over to U.S.» («Washington Post», 7/3/2002). Αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες για το αιματηρό επεισόδιο, με σοβαρές ενδείξεις για την ευθύνη των δυνάμεων ασφαλείας και στοιχεία της σκευωρίας.

Nicholas Wood «Macedonia's 'mujahideen' - immigrants or terrorists?» (BBC News, 20/3/2002). Η δημοσιογραφική ανάλυση καταλήγει ως πιθανότερη εκδοχή ότι οι σκοτωμένοι του Ραστάνσκι Λόζια δεν είναι ισλαμιστές τρομοκράτες αλλά απλοί μετανάστες.

«Nawa-E-Watan». Εβδομαδιαία πακιστανική εφημερίδα που εκδίδεται στην Αθήνα και το Μιλάνο. Στο φύλλο της προηγούμενης Παρασκευής (26/4/2002) περιλαμβάνεται πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ για την υπόθεση του Ραστάνσκι Λόζια.
 


ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ

http://www.realitymacedonia.org.mk/web/news_page.asp?nid=1539 («Seven Mujahideens Die in Unsuccesful Attack on Police») Η επίσημη εκδοχή των αρχών της FYROM για τα γεγονότα του Ραστάνσκι Λόζια.

http://www.makfax.com.mk. Περιλαμβάνονται περιλήψεις στα αγγλικά των καθημερινών ρεπορτάζ στις εφημερίδες της ΠΓΔ Μακεδονίας. Μια παράθεση των ειδήσεων και των απόψεων που δημοσιεύτηκαν από τις 2 Μαρτίου μέχρι σήμερα αποδεικνύει ότι και τα ίδια τα μέσα ενημέρωσης της χώρας δεν πείθονται από την επίσημη εκδοχή των γεγονότων. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ "ΙΟΥ"

"Για το βαλκανικό έγκλημα" (Πολιτικό Παρασκήνιο, 9/5/2002)

"Επιβεβαίωση για το βαλκανικό έγκλημα" (Πολιτικό Παρασκήνιο, 4/5/2004)

 

(Ελευθεροτυπία, 5/5/2002)

 

www.iospress.gr                                  ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ