www.iospress.gr

 

 

IOSPRESS

 

 

 

29/03/03

 

 

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ τον "Ιό" της περασμένης Κυριακής ("Σκλάβοι με λευκά κολάρα"), αρκετοί αναγνώστες εντοπίζουν, πέρα από το χώρο της Εθνικής Τράπεζας, και άλλα ανάλογα -και εκτεταμένα- φαινόμενα "ευέλικτων" μορφών εργασίας.

ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ τομέα αναφέρεται ο κ. Γιώργος Αλεξανδρής, όπου με διάφορους τρόπους αντικαθίστανται "ακριβές" και σχετικά ασφαλείς θέσεις εργασίας από φτηνότερες και απολύτως ανασφαλείς:

"ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ της λεγόμενης ευέλικτης εργασίας εφαρμόζεται με τους εξής τρόπους: 1) Με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για εποχικούς υπαλλήλους, οι οποίες προβλέπονται βέβαια από τον 2190/94. 2) Με τα διάφορα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από κονδύλια της Ε.Ε. μέσω ενδιάμεσων φορέων υλοποίησης (ΟΑΕΔ, ΚΕΚ κ.λπ) που απασχολούν εργαζόμενους με χρονική διάρκεια 12 ή18 μηνών. Οι συμμετέχοντες σε αυτά προέρχονται από ανέργους πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ που μετά την παρέλευση του χρόνου απασχόλησής τους επιστρέφουν φυσικά στην ανεργία. Η αμοιβή τους είναι πολύ χαμηλή αν και απασχολούνται πολλές ώρες. 3) Μια σχετικά νέα μορφή εργασίας αποτελούν και οι λεγόμενες συμβάσεις έργου ή συμβάσεις παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών σε πολλούς φορείς του Δημοσίου (ΟΤΑ, Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις κ.λπ.), για ορισμένο χρόνο πάλι, εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ, όπως οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ, σε τμήματα υποδοχής προσφύγων κ.λπ."

"ΜΑΥΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ" και στον "Αθήνα 2004" καταγγέλλει άλλος αναγνώστης μας, ειδικά στο Κέντρο Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης και στο Σύστημα Εκδοσης Εισιτηρίων. Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες κατεβάζουν το κόστος εργασίας προσπαθώντας να καρπωθούν το κέρδος που θα προκύψει από την οικονομική χορηγία του ΟΤΕ: "Οι εργαζόμενοι αυτοί συνήθως απασχολούνται χωρίς σύμβαση, χωρίς επιδόματα (πτυχίου, ξένης γλώσσας, οικογενειακό), χωρίς άδεια, χωρίς προσαυξήσεις τα Σαββατοκύριακα, χωρίς ασφάλιση, ενώ στις λίγες περιπτώσεις που υπογράφουν συμβάσεις αυτές είναι πολύ μικρής διάρκειας. Το όλο σύστημα δουλεύει με προσλήψεις, απολύσεις, επαναπροσλήψεις, παραβιάσεις ωραρίων και προφανώς χαμηλές αμοιβές".

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, 120 υπενοικιαζόμενοι, από τους 370 της ΕΤΕ, "άλλαξαν φανέλα" συνεχίζοντας να προσφέρουν όμως τις φτηνές υπηρεσίες τους στην τράπεζα. Αυτή τη φορά πέρασαν στο σύστημα outsourcing. Δεν είναι πια συμβασιούχοι ορισμένης εκμετάλλευσης μιας θυγατρικής της ΕΤΕ, αλλά πλέον μιας θυγατρικής της ALPHA ΒΑΝΚ, της ΔΕΛΤΑ-SINGULAR, δηλαδή. Με ολιγόμηνες συμβάσεις βεβαίως. Οι υπόλοιποι 250 πετάχτηκαν στο δρόμο. Οπως έχουμε σημειώσει, η ΕΤΕ και, καθώς φαίνεται, και οι άλλες τράπεζες εγκαταλείπουν το σύστημα της νοικιασμένης εργασίας ως "φιλεργατικό" (!) και παραχωρούν αυτούσιους τομείς της δραστηριότητάς τους σε άλλους, οι οποίοι θα απασχολούν με ακόμα χαμηλότερες αμοιβές τους υπαλλήλους ... των τραπεζών. Η κατάρρευση των Συλλογικών Συμβάσεων των τραπεζοϋπαλλήλων έχει ήδη αρχίσει.

 

 

 

22/03/03

 

 

ΜΑΣ ΓΡΑΦΕΙ ο δημοσιογράφος Ανδρέας Σακελλίων, απαντώντας στα περί «μιαρού Καρνάβαλου» που υποστηρίζει ο καντιωτικός μητροπολίτης Φλωρίνης Θεόκλητος (βλ. στήλη του περασμένου Σαββάτου): «Η λέξη Καρναβάλι προέρχεται από την ιταλική λέξη CARNEVALE που σημαίνει ΑΠΟΚΡΕΩ. [...] CARNE σημαίνει ΚΡΕΑΣ και VALE σημαίνει αποχαιρετισμός. Ο "αποχαιρετισμός του κρέατος" ή η Απόκρεω».

Η ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΗ, τώρα, «έχει κυρίως να κάνει με την έννοια του "προσώπου" και του "προσωπείου" σύμφωνα με την Ορθόδοξη Παράδοση. Το "πρόσωπο" είναι η "εικόνα" του Θεού-Δημιουργού, την οποία καλείται να προσεγγίσει ο άνθρωπος, ενώ το "προσωπείο" δεν είναι τίποτα άλλο από τη "μάσκα" που φορά ο αμαρτωλός άνθρωπος στην καθημερινότητά του. Αυτό ακριβώς συμβολίζει η μεταμφίεση κατά την περίοδο της Απόκρεω. Οτι ο άνθρωπος φορά ένα "προσωπείο", μία μάσκα. Την οποία βγάζει τη Δευτέρα μετά την Κυριακή της Απόκρεω για να εμφανιστεί καθαρός μπροστά στο Θεό-Δημιουργό, αφού ακολουθεί η περίοδος της νηστείας [...].

»ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣ ότι πολλά από τα θεολογικά στοιχεία με το πέρασμα των χρόνων αλλοιώθηκαν αλλά και πέρασαν στο περιθώριο [...]. Κάτι που όμως συμβαίνει και σε άλλες γιορτές, όπως την Ανάσταση, όπου οι κροτίδες και οι πόλεμοι πυροτεχνημάτων δίνουν και παίρνουν. Αυτό δεν αναιρεί όμως ούτε το νόημα ούτε το περιεχόμενο της συγκεκριμένης γιορτής. Θα μπορούσε βέβαια να αναφερθεί κάποιος και στο περίφημο "Μπουρανί" του Τυρνάβου, το έθιμο της παρουσίασης του φαλλικού συμβόλου, και να το θεωρήσει Διονυσιακό κατάλοιπο. Καλύτερα 
όμως να το πάρει ως ένα σύμπτωμα της νεοελληνικής μας ταυτότητας και του κοινού "Ελληνορθόδοξου πολιτισμού" του οποίο τόσο υπεραμύνονται οι εκκλησιαστικοί μας ηγέτες. 

»ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να τονισθεί ότι το κυνήγι του Καρνάβαλου από τον συγκεκριμένο Μητροπολίτη εντάσσεται στη λογική όλων των "παραεκκλησιαστικών οργανώσεων" ή, σύμφωνα με αυτούς, των "χριστιανικών αδελφοτήτων" και των ομάδων κρούσης που διέθεταν. Οπως για παράδειγμα το 1983 με τα γνωστά επεισόδια στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης για να εκλεγεί ο γνωστός υποστηρικτής του Αυγουστίνου Καντιώτη Στέργιος Σάκκος καθηγητής. Το τι συνέβη και πού οδήγησαν τα επεισόδια εκείνα μπορεί κάποιος να τα βρει τόσο στα δημοσιεύματα των εφημερίδων του Δεκέμβρη του 1983 όσο και στα δημοσιεύματα του Οκτώβρη του 1987 στη δίκη των φοιτητών. Αυτά για να μην ξεχνάμε ποιοι είναι αυτοί που σήμερα τα βάζουν πάλι με τους πολίτες του Ξινού Νερού και τους κατακρίνουν για μια ακόμη φορά».

 

 

 

15/03/03

 

 

Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ της στήλης Β.Γ. (τα στοιχεία του στη διάθεση της "Ε"), αυτόπτης μάρτυρας, εκθέτει τη δική του εκδοχή για όσα συνέβησαν την Κυριακή το βράδυ στην Πάτρα, καθώς, όπως υποστηρίζει, τα γεγονότα παρουσιάστηκαν εντελώς διαστρεβλωμένα από τα μέσα ενημέρωσης:

"Η ΟΛΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ξεκίνησε γύρω στις 11 το βράδυ, όταν ένα πυροσβεστικό μαζί με πέντε αστυνομικούς εμφανίστηκαν για να σβήσουν μια φωτιά που έκαιγε δύο-τρία χαρτοκιβώτια στην πλατεία Γεωργίου. Καθώς ο πυροσβέστης έσβηνε τη φωτιά, κάποιοι μισομεθυσμένοι χόρευαν γύρω του και αυτός, εντελώς απαράδεκτα, γύρισε την αντλία προς το πλήθος που απλά βρισκόταν γύρω του και κοιτούσε. Αποτέλεσμα ήταν 
να δεχτεί μαζί με τους αστυνομικούς μια βροχή από μπουκάλια που τους έτρεψε σε φυγή. 

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ τέλειωσε εκεί, η φωτιά έσβησε, όπως θα είχε γίνει έτσι κι αλλιώς, και κανείς δεν έδωσε σημασία στο γεγονός. Φαίνεται όμως πως το γόητρο των φυλάκων της τάξης είχε πληγεί ανεπανόρθωτα και τους καλούσε 
να εκδικηθούν. Ετσι μετά από τρεις ολόκληρες ώρες, ενώ δεν υπήρχε καμία φωτιά, εμφανίστηκε στην πλατεία ένα όχημα της πυροσβεστικής, συνοδευόμενο από διμοιρία πάνοπλων αστυνομικών. Στη θέα τους, μια μειοψηφία αντέδρασε και πάλι πετώντας μπουκάλια. Και αυτό το γεγονός δεν θα είχε πάρει διαστάσεις, αν αμέσως οι αστυνομικοί δεν έριχναν δακρυγόνα προς το κέντρο της πλατείας, που ήταν γεμάτη με κόσμο που ώς τότε δεν είχε καταλάβει τίποτα. Από εκεί και πέρα η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο, με σύσσωμους τους παρευρισκόμενους να αντιδρούν βίαια στην αναίτια επίθεση της αστυνομίας.[...]

ΤΗΝ ΩΡΑ των επεισοδίων υπήρχε μια ομάδα μασκαρεμένων, που κι αυτοί προφανώς ώς εκείνη την ώρα διασκέδαζαν και βρίσκονταν ακριβώς πίσω από την αστυνομία. Κάθε τόσο κάποιοι απ' αυτούς προχωρούσαν μπροστά, πετούσαν πέτρες και ξύλα προς τους ταραξίες της πλατείας και μετά καλύπτονταν πίσω από τις ασπίδες των αστυνομικών που πρόθυμα τους προστάτευαν".

ΜΕ ΣΥΝΘΗΜΑ "Να κλείσουμε τη Βάση του θανάτου", η Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση καλεί σε μαζική συμμετοχή στον αυριανό αποκλεισμό της βάσης της Σούδας. Το ραντεβού, για όσους θέλουν να συμμετάσχουν, είναι απόψε στις 6 μ.μ. στον Πειραιά. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6932775412 & 6936842140.

ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ υπάρχει και το Ιντερνετ. Εκτός από το δικτυακό τόπο www.flash.gr, τα πρακτικά της δίκης της 17Ν μπορεί κανείς να τα βρει και στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις της ΕΡΤ (www.ert.gr), της Ναυτεμπορικής (www.naftemporiki.gr) και το portal e-go (www.e-go.gr).

 

 

 

08/03/03

 

 

450 ΚΙΜΩΛΙΑΤΕΣ -περισσότεροι απ' όσους τον ψήφισαν- στις 22/2/2003 με τις υπογραφές τους, συμπαραστέκονται στον κοινοτάρχη ΑΓΓΕΛΕΤΟ ΚΑΝΑ "που είναι προφυλακισμένος εξ αιτίας δύο μαρτύρων, της Σοφίας Κυριακίδου και του Ιωάννη Βεντούρη, οι οποίοι εξυπηρετούν προσωπικά, διαπλεκόμενα και ιδιοτελή συμφέροντα". Σημειώνουν ότι ο κοινοτάρχης τους "εδώ και χρόνια ασχολείται με ανιδιοτέλεια για το καλό και την πρόοδο της Κιμώλου". Και είναι "σίγουροι πως σύντομα θα είναι πάλι κοντά τους".

ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ μετά, στις 26/2, η γεν. γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Μάρθα Σημαντώνη αποστέλλει με φαξ έγγραφο στον αντιπρόεδρο και τους κοινοτικούς συμβούλους του νησιού "λόγω του ότι στην υπηρεσία περιήλθαν πληροφορίες ότι ο κ. Αγγελέτος Κανάς, παρά το γεγονός ότι είναι υπόδικος, προσπαθεί να παρέμβει στη διοίκηση της κοινότητας Κιμώλου". 

Η κ. Σημαντώνη σημειώνει ότι "για τυπικούς λόγους" δεν έχει τεθεί σε "κατάσταση αργίας ο κ. Κανάς", αλλά παρ' όλα αυτά αποφαίνεται ότι ο κοινοτάρχης "δεν νομιμοποιείται να παρεμβαίνει στη διοίκηση της Κοινότητας και όποια παρέκκλιση από εσάς θεωρείται πειθαρχικό αδίκημα λόγω παράβασης καθήκοντος".

ΛΟΓΙΚΑ, από την πλευρά του, ο κ. Κανάς, σε ανοιχτή επιστολή του προς τους συμπατριώτες του, διαμαρτύρεται έντονα: "Η κ. Σημαντώνη, η οποία έχοντας μετατρέψει σε υπηρεσία 'πληροφοριών' την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έμαθε, άκουσε (όπως ο κ. Βεντούρης, όλως τυχαία προ των εκλογών, άκουσε διάφορα από την κ. Κυριακίδου), της 'περιήλθε' η πληροφορία ότι προσπαθώ να παρέμβω στη διοίκηση της Κοινότητας, με αποκαλεί 'υπόδικο', δηλαδή η υπηρεσία 'πληροφοριών' της την ενημέρωσε ότι θα βγει βούλευμα εφετών που θα με στέλνει να δικαστώ, και ψεύδεται ότι τάχα μου τυπικοί λόγοι δεν της επέτρεψαν μέχρι τώρα να με θέσει σε κατάσταση αργίας. Γι' αυτά και άλλα η κ. Σημαντώνη θα δώσει λόγο στη δικαιοσύνη όπου θα μάθει ότι υπάρχει 'το τεκμήριο της αθωότητας' που πρέπει να το σέβεται".

ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ, ο κρατούμενος για την υπόθεση του ΕΛΑ κοινοτάρχης αναφέρεται σε 11 περιπτώσεις "σοβαρών διοικητικών, διαχειριστικών και οικονομικών καταχρήσεων" του προηγούμενου κοινοτάρχη για τις οποίες -όπως γράφει- δεν τοποθετήθηκε ποτέ η κ. Σημαντώνη, ως θα όφειλε.ε

 

 

01/03/03

 

 

ΟΣΟ ΠΑΡΑΛΟΓΟ κι αν φαίνεται, η πρόσφατη αυτοκτονία κρατουμένου στα περιβόητα κρατητήρια του 7ου ορόφου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής δεν θεωρήθηκε είδηση άξια λόγου, παρά την τεράστια κάλυψη που είχε η υπόθεση για την οποία είχε συλληφθεί ο συγκεκριμένος άνθρωπος (κατηγορίες για κύκλωμα παιδοφιλίας μέσω Διαδικτύου). Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ): 

«ΤΟ ΕΠΣΕ, αφού πληροφορήθηκε τη σημερινή αυτοκτονία κρατουμένου στα κρατητήρια του 7ου ορόφου της ΓΑΔΑ, γνωστοποιεί πως, σε επιστολή που κατά σύμπτωση έστειλε χθες στον Επίτροπο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και στην Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων, επισήμανε πως η δέσμευση του υπουργού Δημόσιας Τάξης προς τα αρμόδια όργανα του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι "θα κλείσουν παντελώς" τα κρατητήρια αυτά (λόγω των άθλιων συνθηκών κράτησης) δεν τηρήθηκε. Το ακριβές κείμενο της δέσμευσης του υπουργού ακολουθεί:

ΑΠΑΝΤΗΣΗ του ελληνικού υπουργείου Δημόσιας Τάξης προς την Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων, 1/9/2002: "Επισημαίνεται ότι, μετά από δέσμευση του υπουργού Δημόσιας Τάξης προς τον Επίτροπο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης, τα κρατητήρια του 7ου ορόφου της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας θα κλείσουν παντελώς εντός του Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους"». 

ΣΕ ΝΕΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ στο Αγαλμα του Κωνσταντίνου την Κυριακή 2 Μαρτίου στις 11 π.μ. καλεί τους κατοίκους της περιοχής η δραστήρια Επιτροπή Αγώνα για την Προστασία του Πεδίου του Αρεως. «Η προηγούμενη λαϊκή συνέλευση που υπήρξε μαζική και δυναμική άνοιξε τις εισόδους του πάρκου μας ρίχνοντας τα κάγκελα», τονίζεται μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση. «Η υπερνομαρχία και το ΥΠΕΧΩΔΕ μπροστά στη μαζικότητα και αποφασιστικότητα του κινήματος κάνουν μερική αναδίπλωση"παραχωρώντας" τρεις ακόμα εισόδους, διατηρούν όμως στο ακέραιο τα σχέδιά τους για την περαιτέρω εμπορευματοποίηση του Αλσους, στερώντας έναν από τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους από τους κατοίκους της πόλης μας. [...] Συνεχίζοντας το μαζικό αγώνα θα πετύχουμε την πραγματική αναβάθμιση του πάρκου και την αλλαγής χρήσης, εμποδίζοντας την καταπάτηση και την εμπορευματοποίησή του». 

ΕΡΩΤΗΣΗ προς την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ για το θέμα του Πεδίου του Αρεως («Απροσπέλαστο καθιστά το Πεδίον του Αρεως η Κυβέρνηση») έχουν καταθέσει και οι βουλευτές του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη και Ορέστης Κολοζώφ (13/12/2002), στην οποία η κυρία Παπανδρέου απάντησε στις 23/12/2002, επαναλαμβάνοντας τις γνωστές θέσεις του υπουργείου, με τις οποίες ασχοληθήκαμε σε πρόσφατο δημοσίευμά μας (9/2/2002).

 

 

 

 

www.iospress.gr