www.iospress.gr

 

 

IOSPRESS

 

 

26/05/07

 

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΚΗΓΟΡΟ Γεώργιο Ι. Μωραϊτη λάβαμε την ακόλουθη λακωνική επιστολή:

«Διερωτώμαι γιατί τόση λύσσα (ναι λύσσα) του Ιού του Σαββάτου κατά της Ελληνικής Ναυτιλίας, αλλά και τόση ασχετοσύνη: το δεξαμενόπλοιο Erika δεν ήταν ελληνόκτητο, όπως είναι πασίγνωστο.
ΥΓ. Η 'ελευθεροτυπία' σας θα κριθεί νομίζω και από τη δημοσίευση ή όχι αυτής της σύντομης επιστολής».

ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ ευχαρίστως, όπως κάνουμε πάντα, την επιστολή του αναγνώστη μας. Αναφέρεται στο σχόλιο της στήλης που ακολούθησε το ναυάγιο της Σαντορίνης («Από το λάθος στην τραγωδία», 14/4/07) και βέβαια δεν εξέφραζε καμία "λύσσα" κατά της ελληνικής ναυτιλίας. Οι έλληνες πλοιοκτήτες, όπως όλοι οι ανά τον κόσμο συνάδελφοί τους, έχουν στόχο το προσωπικό κέρδος και εκμεταλλεύονται κάθε παραθυράκι της νομοθεσίας για να το εξασφαλίσουν. Στόχος του σημειώματός μας ήταν η "λυσσαλέα" προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να μην εφαρμοστούν ή τουλάχιστον να καθυστερήσει η εφαρμογή των προϋποθέσεων ασφαλείας που έθεσε η ΕΕ μετά τα μεγάλα ναυάγια του Erika (1999) και του Prestige (2002).

ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΟΙΟΚΤΗΣΙΑ του Erika, το οποίο κατά τον επιστολογράφο μας είναι "πασίγνωστο" ότι δεν είναι ελληνόκτητο, θα μας επιτρέψει κι εδώ να διαφωνήσουμε. Κατά σύμπτωση η δίκη για το ποινικό μέρος της υπόθεσης γίνεται αυτές τις μέρες και σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα το δυσκολότερο ζήτημα αφορά τον εντοπισμό της ιδιοκησίας του πλοίου! Αντιγράφουμε από την έκθεση για τη Θαλάσσια Ασφάλεια στην Ευρώπη του γαλλικού κοινοβουλίου:

"Οι 'αλήτες των θαλασσών' που στιγματίστηκαν από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας μπορούν να δρουν ατιμώρητοι, διότι, όπως το δείχνει η καταστροφή του Prestige, που ελάχιστα διαφέρει από την καταστροφή του Erika, αυτά τα πλοία ήταν αποτέλεσμα ενός συστήματος που βασίζεται στην αδιαφάνεια. Στην περίπτωση του Erika, υπήρχαν έξι επίπεδα προστασίας που χώριζαν τον πραγματικό ιδιοκτήτη από τον ιδιοκτήτη του φορτίου, σύμφωνα με το ακόλουθο σχήμα:

1. Πραγματικός ιδιοκτήτης: Vitiella και Savarese (Ιταλία)

2. Εταιρεία holding: Drytank (Ελλάδα)

3. Ονομαστικός ιδιοκτήτης: Tevere Shipping (Μάλτα)

4. Ναυτική διαχείριση: PavShip (Ιταλία)

5. Διαχείριση πληρώματος: Mumbai (Ινδία)

6. Χρονοναύλωση: Selmont Amarsship (Ελβετία/Μπαχάμες).

7. Μεσίτης: Petriann (Λονδίνο).

8. Ιδιοκτήτης του φορτίου: Total Fina (Βερμούδες)".

ΠΑΣΙΓΝΩΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. Αν λοιπόν κάποιος μπορεί να κατηγορηθεί για "λύσσα", αυτός δεν είναι ο "Ιός". Οσο για την "ασχετοσύνη", παραδεχόμαστε ότι, παρά την παθιασμένη του επιστολή, ο επιστολογράφος μας μόνο άσχετος δεν μπορεί να είναι.

 

 

19/05/07

 

ΦΑΝΤΑΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ 311 ΕΜΑ (τεθωρακισμένα) στην Ορεστιάδα μάς καταγγέλλουν ότι σε καθημερινή βάση καταναλώνουν ληγμένο γάλα στο πρωινό, χωρίς πρόγευμα και μεσημεριανό πολλές φορές, στερούνται πόσιμο νερό από κεντρική βρύση και πρέπει να πληρώνουν σε μηχανήματα για να πάρουν εμφιαλωμένο. «Η μεταχείριση των λίγων φαντάρων από τους πολλούς ΕΠΟΠ και καραβανάδες (γιατί είναι πολύ περισσότεροι από τους φαντάρους, ω, ναι!) έρχεται απλά να δέσει το γλυκό», καταλήγουν.

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ το κείμενο της στήλης «Η CIA και ο Εθνάρχης» (5/5/07), ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι Παναγιώτης Δημητράς μάς γράφει:

«Οι αναφορές ΜΜΕ σε "αμερικανικές προκλήσεις/συνωμοσίες" κάθε φορά που αμερικανικές κυβερνητικές εκθέσεις αναφέρονται σε τουρκική ή μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα αποτελούν επαναλαμβανόμενα δείγματα εθνικά στρατευμένης προπαγάνδας και όχι επαγγελματικής δημοσιογραφίας, η οποία δεν αποκρύπτει γεγονότα πριν εκφράσει κρίσεις. Τα αποκρυπτόμενα γεγονότα είναι οι εκθέσεις οργάνων εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης, που επισημαίνουν τουλάχιστον εδώ και τέσσερα χρόνια πως η Ελλάδα παραβιάζει τις διεθνείς συμβατικές υποχρεώσεις της αρνούμενη την ύπαρξη των δύο αυτών εθνικών μειονοτήτων. Τα πλήρη κείμενα είναι συγκεντρωμένα στην ιστοσελίδα http://cm.greekhelsinki.gr/uploads/2007_files/vivlio_dimitra_apokryfa_meionotites.doc. ΟΗΕ και Συμβούλιο Ευρώπης καλούν την Ελλάδα "να λάβει περαιτέρω μέτρα προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι και της ελευθερίας της έκφρασης των μελών των μακεδονικών και τουρκικών κοινοτήτων που ζουν στην Ελλάδα", "να επανεξετάσει τη θέση της όσον αφορά την αναγνώριση άλλων εθνοτικών, θρησκευτικών ή γλωσσικών μειονοτήτων που ενδέχεται να υπάρχουν στο έδαφός του, σύμφωνα με τα διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα και να κυρώσει τη Σύμβαση Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων (1995)", "να αναθεωρήσει την πρακτική της στη βάση του Αρθρου 27 του Συμφώνου" που προβλέπει "ότι τα άτομα που ανήκουν σε 'τουρκική' ή 'μακεδονική' μειονότητα έχουν σύμφωνα με το Σύμφωνο το δικαίωμα να απολαμβάνουν το δικό τους πολιτισμό, να ομολογούν και να ασκούν τις δικές τους θρησκευτικές πεποιθήσεις, και να χρησιμοποιούν τη δική τους γλώσσα από κοινού με τα άλλα μέλη της ομάδας τους". Αρα υπάρχει συμβατική υποχρέωση αναγνώρισης αυτών των εθνικών μειονοτήτων θεμελιωμένη στο διεθνές δίκαιο. Σύμπασα η πολιτική ηγεσία το αρνείται. Σχεδόν όλα τα ΜΜΕ ευθυγραμμίζονται συστηματικά με τη θέση της ηγεσίας, αντί να την ελέγχουν γι' αυτή, πλήττοντας έτσι το κύρος της ελληνικής δημοσιογραφίας».

 

 

12/05/07

 

Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ με επιστολή του προς τον «Ιό» αναφέρεται στο δημοσίευμά μας «Η μαύρη κρουαζιέρα» (22/4/07), στο οποίο περιλαμβάνονταν στοιχεία για τις σχέσεις του με Ιταλούς νεοφασίστες την περίοδο της χούντας και παρατηρεί:

«1. Η Φαλάτσι δεν εδημοσίευσε όλη την συνέντευξίν μου, και μέρος της δεν απέδωσε επακριβώς.

2. Ο συγγραφεύς κ. Ν. Κλειτσίκας και ο εκδότης κ. Αγ. Σιδεράτος δι' επιστολών των προς εμέ, τας οποίας επισυνάπτω, ο μεν πρώτος εδήλωσε ότι "ό,τι συνέγραψα εις το εν λόγω βιβλίο για τον Κωνσταντίνο Πλεύρη βασίστηκε σε εσφαλμένη πληροφόρηση και αναληθείς ως προς το πρόσωπο του Κωνσταντίνου Πλεύρη ιστορικές πηγές" ο δε δεύτερος, αφού εξέφρασε εγγράφως την εκτίμησίν του προς το πρόσωπό μου, εδήλωσε ότι "η μεταξύ μας διαφορά οφείλεται σε ατυχή στιγμή και στον εκ μέρους μου πλημμελή έλεγχο του συγγραφικού έργου του κ. Κλειτσίκα, πράγμα που οδήγησε σε παρεξηγήσεις και δημιουργία ατυχών εντυπώσεων"».

ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΙΠΟΤΑ καινούργιο στους αναγνώστες του «Ιού» η επιστολή του κ. Πλεύρη. Αμφισβητεί (ύστερα από 31 χρόνια!) το ακριβές περιεχόμενο της συνέντευξης που έδωσε στη Φαλάτσι, τώρα που η Ιταλίδα δημοσιογράφος δεν μπορεί βέβαια να τον διαψεύσει από κει που βρίσκεται. Αλλά ούτε μας λέει ο κ. Πλεύρης ποια είναι η ανακρίβεια και η παράλειψη που της καταλογίζει. Οσο για το βιβλίο του κ. Κλειτσίκα, έχουμε ασχοληθεί σε παλιότερα δημοσιεύματα με τις αγωγές που κατέθεσε εναντίον του ο ιδρυτής της οργάνωσης «4η Αυγούστου» και έχουμε καταγράψει αποσπάσματα της πρωτόδικης απόφασης που κατέληξε μπούμερανγκ εις βάρος του ίδιου, καθώς και του Γιώργου Καρατζαφέρη, ο οποίος προσπαθούσε εκείνη την περίοδο να πείσει ότι δεν είναι ακροδεξιός («Ολίγον ακροδεξιοί;», Ιός, 16/1/05).

ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ δέχτηκε το Εφετείο ότι δεν μπόρεσε να τεκμηριώσει για τον Πλεύρη ο συγγραφέας είναι η ιδιότητα του πράκτορα της CIA και η συμμετοχή του σε βομβιστικές ενέργειες. Τα υπόλοιπα που του καταλογίζει το βιβλίο (σχέση με νεοφασίστες, μαύρη διεθνής, συνεργασία με χούντα) έχουν πλέον και δικαστική επικύρωση. Σε αυτά, άλλωστε, αναφερόταν και το δημοσίευμά μας. Το ποια ακριβώς στελέχη της δικτατορίας υπήρξαν και άμεσοι πράκτορες της CIA είναι ακόμα αδιευκρίνιστο. Με αφορμή, πάντως, τα 40 χρόνια από το πραξικόπημα γράφτηκαν αρκετά για την ιδιαίτερη σχέση του Παπαδόπουλου με την αμερικανική μυστική υπηρεσία.

ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ σημείο της επιστολής είναι αυτό που λείπει.

Ο κ. Πλεύρης δεν βρίσκει τίποτα να πει για το περιεχόμενο του κειμένου μας, δηλαδή το εκπαιδευτικό ταξίδι των Ιταλών νεοφασιστών στη χουντική Ελλάδα το 1968 και τις αποκαλύψεις μας για το πρόσωπο-κλειδί των τυφλών σφαγών στην Ιταλία, τον Μάριο Μερλίνο.
 

 

 

05/05/07

 

Ο CAPTAIN! ΜΥ CAPTAIN!

ΘΥΜΑΣΤΕ την υπόθεση του «Πόρτο Καρράς»; «Λίγο πριν τις εκλογές του 2004, νυκτερινή τροπολογία είχε επιχειρήσει να δώσει άδεια για ολόκληρο παράνομο οικισμό σε δασική γη. Τρία χρόνια μετά, οι 'τιμωρημένοι' του ΠΑΣΟΚ επιστρέφουν στις λίστες και η Ν.Δ. προσπαθεί να αναθεωρήσει το ίδιο το Σύνταγμα με στόχο... 1 εκατ. τουριστικές κατοικίες σαν αυτές του σκανδάλου. Από την ιστορία του 2004 μένει πιά ανοικτή μόνο μια μήνυση του εμπλεκόμενου επιχειρηματία για δυσφήμηση ανωνύμου εταιρείας εναντίον τριών "ενοχλητικών" στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης, ανάμεσά τους και ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης και ιδρυτικό μέλος των Οικολόγων Πράσινων. Στις 24.4 είχαμε μια ακόμη αναβολή (6η στη σειρά μέσα σε δυόμισι χρόνια), πάλι με πρωτοβουλία του μηνυτή». Αυτά αναφέρονται σε ανακοίνωση των Οικολόγων-Πράσινων. Περισσότερα στο http://ecology-salonika.org και http://www.ecogreens.gr.

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ κινήσεων και οικολογικών ομάδων της Σητείας μάς ενημερώνει ότι σε ενημερωτικό δελτίο της ΜΙΝΟΑΝ GROUP (27/4/07) περιέχovται απαράδεκτες αvαφoρές σχετικά με τηv προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας εvαvτίov της Μελέτης Περιβαλλovτικώv Επιπτώσεωv για το Κάβο Σίδερο (βλ. "Ιός", 15/4/07). Η εταιρεία εκφράζει τηv πεποίθηση ότι η προσφυγή θα απορριφθεί. Η Συντονιστική Επιτροπή παρατηρεί:

«Av αυτή η αvαφoρά υπovoεί ότι η κρίση του ΣτΕ θα επηρεαστεί με οποιοδήποτε τρόπο από τους αvαφερόμεvoυς πολιτικούς παράγovτες, τούτο συvιστά βάvαυση προσβολή και ύβρη προς το αvώτατo ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας και γεvικά προς τηv Ελληvική Δικαιoσύvη. [...] Η αγγλική εταιρεία δηλώvει επίσης ότι είχε προβλέψει τηv άσκηση της προσφυγής. Παρά τηv πρόβλεψη αυτή, ο πρόεδρός της κ. Ηγκλετov εδήλωvε στις 27 Φεβρουαρίου, παρουσία και της υπουργού κας Πετραλιά, ότι τα έργα της επέvδυσης αρχίζoυv οριστικά τov Μάιο. Τώρα όμως η εταιρεία δηλώvει ότι θα ζητήσει τηv έκδοση oικoδoμικώv αδειώv μετά το τέλος της δικαστικής διαδικασίας. Σημειώνουμε ότι η προσφυγή θα συζητηθεί στον Αρειο Πάγο τον Οκτώβριο του 2007. Τέλος, η εταιρεία πληροφορεί ότι δεv οφείλει να καταβάλει στο Ιδρυμα το υπόλοιπο του συμφωvημέvoυ αvταλλάγματoς (5,7 εκ. ευρώ) παρά μόvo μετά τηv εvεργoπoίηση της σύμβασης, που θα γίνει μετά τηv έκδοση της οικοδομικής άδειας, τηv οποία δεv έχει ακόμη ζητήσει αλλά θα τη ζητήσει μετά τα τέλη του 2008. Κάτι τέτοιο όμως δεv προβλέπεται από τη σύμβαση».

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ την υπόθεση αυτή φιλοξενείται εκτός από τους ιστοτόπους των οικολογικών ομάδων (www.ecocrete.gr) και στο www.104fm.gr του ραδιοφωνικού σταθμού 104.4 της Ανατολικής Κρήτης.

 

 

www.iospress.gr