Η ιδιωτικοποίηση της φιλανθρωπίας από τον κ. Χριστόδουλο, τον κ. Δρακόπουλο και την Pro Europa
Πόσο «Αγαπώ τα παιδιά»;

 

Μετά την εκτενή απάντηση του κ. Τζούμα, η οποία φιλοξενήθηκε με δική μας ανταπάντηση στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" (2/6/02), την υπόθεση υπεράσπισης των σχέσεων Pro Europa και Αρχιεπισκοπής αναλαμβάνει ο "γενικός γραμματέας" της μυστηριώδους εταιρείας. Μ' αυτό τον τρόπο ομολογείται από την πλευρά των υποστηρικτών του κ. Δρακόπουλου ότι η πρώτη προσπάθεια ανασκευής του ρεπορτάζ του "Ιού" (19/5/02) από τον κ. Τζούμα απέτυχε. Δημοσιεύουμε αυτούσια και τη δεύτερη προσπάθεια για να κρίνουν οι αναγνώστες. Συνοδεύεται, φυσικά, από την απάντηση του "Ιού".

Η επιστολή Κανελλόπουλου

"Με καθυστέρηση ολίγων ημερών λόγω της γνωστής και ταλαίπωρης γρίπης, έλαβα γνώση του μακροσκελέστατου άρθρου σας για την Pro Europa, το οποίον βρίθει ανακριβειών, αναληθειών και δυσφημιστικών ισχυρισμών. Επί των αναφερομένων έχω να κάνω ορισμένες παρατηρήσεις:

*Δεν είναι αλήθεια ότι η Pro Europa ξανακτυπά. Η αλήθεια είναι ότι από της συστάσεώς της η Pro Europa επιτελεί ένα μικρό μεν, αλλά καθ' όλα αξιόλογο και ουσιαστικού περιεχομένου κοινωνικό έργο χωρίς τυμπανοκρουσίες ή διάθεση προβολής όσων το επιτελούν, έχοντας δαπανήσει για τους κοινωφελείς σκοπούς που υπηρετεί, δηλαδή την ψυχοκοινωνική στήριξη παιδιών και οικογενειών, σχεδόν το σύνολο των μέχρι σήμερα εσόδων της, δηλαδή πάνω από 80.000.000 δρχ.

*Δεν είναι αλήθεια ότι η Pro Europa είναι εταιρεία φάντασμα. Η αλήθεια είναι ότι είναι μία καθ' όλα νόμιμη εταιρεία, απασχολεί προσωπικό, έχει διεύθυνση και τηλέφωνα όπου μπορεί κανείς να αναζητήσει τους υπευθύνους της, τηρεί βιβλία Γ' κατηγορίας, κλείνει ισολογισμό, ελέγχεται από ορκωτούς ελεγκτές της KPMG και είναι συνεπής με όλες τις φορολογικές αρχές καθώς και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

*Δεν είναι αλήθεια ότι ο κ. Δρακόπουλος έλαβε 20.000.000 δρχ. από την Pro Europa για να στήσει τις σελίδες της Εκκλησίας στο Internet. Η αλήθεια είναι ότι το ποσόν που ο κ. Δρακόπουλος εδικαιούτο για τη δραστηριότητα αυτή, το εξεχώρισε όλο υπέρ του Προγράμματος "Αγαπώ τα παιδιά".

*Δεν είναι αλήθεια ότι ο καθηγητής κ. Κ. Μπάλλας και η Δρ. Α. Παρασκευοπούλου-Rush εξεδιώχθησαν κακήν κακώς. Η αλήθεια είναι ότι ο καθηγητής κ. Μπάλλας είναι ένας διακεκριμένος επιστήμων που προσέφερε αφιλοκερδώς τη βοήθειά του, ο οποίος χαίρει ευρυτάτης εκτιμήσεως και δεν είναι το Πρόγραμμα αυτό που θα μπορούσε να τον μειώσει, πόσο μάλλον να τον εκδιώξει. Με τη Δρα Α. Παρασκευοπούλου η συνεργασία διεκόπη, διότι το Πρόγραμμα δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να διατηρεί στο επιτελείο του έναν άνθρωπο με απολαβές άνω του 1.000.000 δρχ. μηνιαίως.

*Δεν είναι όλη η αλήθεια ότι το site της Pro Europa έκλεισε. Η αλήθεια είναι ότι το ελληνικό site έκλεισε διότι κανείς δεν μπορούσε να συνδέσει το www.proeuropa.gr με το μοναδικό έργο που επιτελεί εδώ η Pro Europa, αυτό των παιδιών. Γι' αυτό ταυτόχρονα με το κλείσιμο του ενός site άνοιξε το www.loveforchildren.gr, το οποίο όπως μαρτυρεί και ο τίτλος του έχει άμεση σχέση με τη δραστηριότητα της Pro Europa και είναι απείρως πιο εύκολο και για τις μηχανές αναζήτησης να το εντάξουν στα θέματα τα σχέση έχοντα με παιδιά.

*Δεν είναι αλήθεια ότι η Pro Europa συγκέντρωσε χρήματα για το Πρόγραμμα Αριστοτέλης. Η αλήθεια είναι ότι όντως η Pro Europa με τον ενθουσιασμό που έχουν όλοι οι νεοϊδρυόμενοι φορείς είχε πολλά σχέδια. Τελικώς κατάφερε να υλοποιήσει προς το παρόν μόνον έναν, αυτόν των παιδιών και βεβαίως όχι στο βαθμό και την έκταση που θα επιθυμούσε. Αλλά αυτό νομίζουμε δεν είναι προς κατηγορίαν στο βαθμό που το εμφανίζετε. Μακάρι όλοι οι σχεδιασμοί και οι στόχοι που θέτουν άνθρωποι και εταιρείες να πραγματοποιούνται στο ακέραιο. Και πάντως δημοσιεύματα σαν τα δικά σας που αβασάνιστα μηδενίζουν το όποιο μικρό ενδεχομένως έργο, πάντως κοινωφελές, είναι βέβαιο ότι αποθαρρύνουν τον οποιονδήποτε να ξεκινήσει μια προσπάθεια.

*Δεν είναι όλη η αλήθεια η επιστολή τής Ιεράς Συνόδου που δημοσιεύετε. Η αλήθεια είναι ότι, από μία σειρά επιστολών, αυτή αποτελεί μια αποσπασματική επιστολή, που όλοι γνωρίζουμε πώς περιήλθε στα χέρια σας. Στοιχειώδης δεοντολογία θα προϋπέθετε ότι θα αναζητούσατε τους υπευθύνους της εταιρείας Pro Europa ή τους υπευθύνους της Ιεράς Συνόδου να σας ενημερώσουν για το πού βρίσκεται και πώς πράγματι έχει σήμερα η κατάστασις, δεδομένου ότι από 20μήνου και πλέον ουδεμία δοσοληψία μεταξύ της εταιρείας Pro Europa και Εκκλησίας υπάρχει. Μη πράττοντας τούτο, αφ' ενός μεν δίκην δικάσατε πριν αμφοίν μύθον ακούσετε, αφ' ετέρου δε πιθανώς δώσατε βήμα -και μάλιστα έγκυρο- σε φωνές και απόψεις που μπορεί να υπηρετούν ιδιοτελείς στοχεύσεις.

Εν προκειμένω δε, μου δίδετε τη λαβή να σκεφθώ ότι άλλοι είναι οι πραγματικοί στόχοι του εκτενούς αυτού άρθρου, το οποίον σε γενικές γραμμές επαναλαμβάνει επίμονα και αναπαράγει τα λεχθέντα πέρυσι. Πιστεύω ότι πίσω από τον τίτλο "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" στο μυαλό όλων μας υπάρχει και η έννοια ήθος και δεοντολογία. Εάν είχατε κάνει τον κόπο να διαθέσετε ελάχιστο χρόνο, ώστε και η πλευρά της Pro Europa να διατυπώσει την άποψή της, πολύ πιθανόν τίποτε να μην άλλαζε στο περιεχόμενο τού άρθρου σας και να καταλήγατε στα ίδια απαξιωτικά σχόλια, αλλά τουλάχιστον θα είχατε τηρήσει το ιερό δικαίωμα που εμπεριέχεται στον τίτλο αυτής της ιστορικής εφημερίδας.

Νικόλαος Α. Κανελλόπουλος

Γενικός Γραμματεύς Pro Europa"Η απάντηση του "Ιού"

Θα δημοσιεύαμε αναπάντητη την επιστολή του κ. Κανελλόπουλου, εφόσον πιστεύουμε ότι οι αναγνώστες έχουν κρίση και κατανοούν ότι ο εκπρόσωπος της Pro Europa αποφεύγει να μπει στην ουσία του ρεπορτάζ και απαντά σε ερωτήματα που δεν τέθηκαν -τουλάχιστον από μας. Μας υποχρεώνει, όμως, να απαντήσουμε το τελευταίο σημείο της επιστολής του, όπου υπαινίσσεται ότι παραβήκαμε τη δημοσιογραφική δεοντολογία, εφόσον δεν συμβουλευτήκαμε τη γνώμη της άλλης πλευράς.

Ε, λοιπόν, κακώς σας πληροφόρησε ο φίλος σας ο κ. Δρακόπουλος. Ο "Ιός" απευθύνθηκε στην Εκκλησία και έθεσε υπόψη των αρμοδίων της όλα τα στοιχεία του ρεπορτάζ, καθώς και τα παλιότερα δημοσιεύματά μας για τον κ. Δρακόπουλο και τις δραστηριότητές του. Λάβαμε την υπόσχεση, από υπεύθυνα χείλη, ότι θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση του ίδιου του προκαθημένου της Εκκλησίας. Για το λόγο αυτό, μάλιστα, καθυστερήσαμε δυο βδομάδες τη δημοσίευση του ρεπορτάζ. Ο Αρχιεπίσκοπος προτίμησε να σιωπήσει. Είναι δικαίωμά του. Ας μην επικαλείται όμως ο κ. Κανελλόπουλος το δικαίωμα λόγου της "άλλης πλευράς". Τα δύο κεντρικά πρόσωπα του ρεπορτάζ (Χριστόδουλος και Δρακόπουλος) έμειναν σιωπηλά. Και ανέλαβε ο κ. Τζούμας να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά με το "επιχείρημα" να λυπηθούμε τον φουκαρά τον κ. Δρακόπουλο. 

Οσο για τα υπόλοιπα επιχειρήματα του κ. Κανελλόπουλου, ειλικρινά λυπούμαστε που τον φέραμε σε τόσο δύσκολη θέση. Πιο συγκεκριμένα:

**Διαμαρτύρεται ο κ. Κανελλόπουλος επειδή αποκαλέσαμε την Pro Europa εταιρεία-φάντασμα και επικαλείται την ύπαρξη γραφείων και την τήρηση λογιστικών βιβλίων! Ομως δεν λέει λέξη για τη συνεχή μετάλλαξη στόχων και προγραμμάτων, ούτε για την πρωτοφανή παρουσίαση ως επικεφαλής της εταιρείας της Επιτρόπου Βιβιάν Ρέντινκ, γεγονός που διαψεύστηκε κατηγορηματικά από την ίδια.

**Αρνείται ο κ. Κανελλόπουλος την εκδίωξη των δύο διευθυντών του προγράμματος. Αλλά δεν μας λέει για ποιο λόγο έφυγε αυτός ο "διακεκριμένος επιστήμων" Κωστής Μπάλλας. Είναι ανακριβές ότι αποχώρησε όταν είδε να διώχνονται όλοι οι συνεργάτες του; Οσο για τον υψηλό μισθό της Δρος Παρασκευοπούλου, ποιος τον αποφάσισε; Και από πότε κρίθηκε ασύμφορος; Μήπως όταν επιχείρησε να οργανώσει ένα πραγματικό πρόγραμμα κοινωνικής στήριξης των παιδιών;

**Εκλεισε το site της εταιρείας -μας λέει ο γενικός γραμματέας- επειδή το "μοναδικό έργο που επιτελεί εδώ η Pro Europa είναι αυτό των παιδιών". Μα αυτό ακριβώς λέγαμε. Και πιο συγκεκριμένα, ότι το μοναδικό έργο της Pro Europa είναι να αξιοποιεί, όπως νομίζει, τα έσοδα από την πιστωτική κάρτα "Mastercard - Αγαπώ τα παιδιά" που της έχει εξασφαλίσει η συνεργασία Χριστόδουλου-Καρατζά. 

**Αλλά και για την επιστολή της Ιεράς Συνόδου που δημοσιεύσαμε, ο κ. Κανελλόπουλος περιορίζεται να πει ότι "είναι αποσπασματική". Ούτε λέξη για τις καταγγελίες των υπευθύνων της Εκκλησίας ότι η εταιρεία αθετεί τις υποχρεώσεις της, ότι υπερτιμολογεί τις υπηρεσίες της και ότι ζητεί πληρωμή για υπηρεσίες που έχουν προσφερθεί δωρεάν. Αυτή η επιστολή δεν είναι "προ 20μήνου", αλλά από τον περασμένο Οκτώβριο.

**Ο κ. Κανελλόπουλος μας ενημερώνει ότι ο κ. Δρακόπουλος διέθεσε τα 20 εκατομμύρια που πήρε για το στήσιμο του Internet της Εκκλησίας στο πρόγραμμα της Pro Europa. Δεν μας λέει, όμως, ότι ήδη "αποκαταστάθηκε" από τον κ. Χριστόδουλο, με την τοποθέτησή του ως διοικητικού στελέχους της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας. 

Η επιστολή, πάντως, του "γενικού γραμματέα" της Pro Europa περιλαμβάνει και μια "είδηση". Ο κ. Κανελλόπουλος ομολογεί ότι όλες οι υποσχέσεις της Pro Europa ήταν σχεδιασμοί στον αέρα. Και παραδέχεται ότι όλοι οι άλλοι ισχυρισμοί (περί προγραμμάτων Αριστοτέλης, περί παιδικής εστίας κ.λπ.) ήταν υπερβολικοί (δηλαδή ψεύτικοι). Ομως στο "χορηγικό δείπνο" που παρέθεσε η Pro Europa στο Intercontinental (17/5/99), αυτοί ακριβώς οι ισχυρισμοί αποτέλεσαν τη "βιτρίνα" της Pro Europa, έτσι ώστε να δικαιολογηθεί η επιλογή της από τον κ. Χριστόδουλο ως φορέα ιδιωτικοποίησης του φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας.

Και ένα τελευταίο -αφελές- ερώτημα: χρειάστηκαν όλες αυτές οι παλινωδίες, οι πρόεδροι-μαϊμούδες, η επιστράτευση εφοπλιστών και τραπεζιτών, η ευλογία του Αρχιεπισκόπου, τα χορηγικά δείπνα, η δημιουργία ειδικής πιστωτικής κάρτας, κ.ο.κ., για να συγκεντρωθούν μέσα σε 4 χρόνια 80 εκατομμύρια δραχμές;

 

(Ελευθεροτυπία, 15/6/2002)

 

www.iospress.gr