www.iospress.gr

 

 

IOSPRESS

 

 

30/06/07

 

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 2/7 γίνεται η δίκη των πολιτών που είχαν συλληφθεί στις κινητοποιήσεις για τη διάσωση του «Ξενία» Ιωαννίνων. Θυμίζουμε ότι κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας είχαν κληθεί τα ΜΑΤ από το δήμαρχο κ. Γκόντα. Ακολούθησε άγριος ξυλοδαρμός των πολιτών, στον οποίο πρωτοστάτησαν «εργαζόμενοι» του επιχειρηματία Κ. Μήτση υποδεικνύοντας τους «επικεφαλής» των διαμαρτυρόμενων πολιτών ώστε να συλληφθούν. Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν ο Μήτσος Αργυρός, γράμμα του οποίου δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Indymedia.

ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΜΕ: «Καταρχήν θα αναφερθώ στο προσωπικό μου ζήτημα: είμαι ένας ενεργός πολίτης - άτομο με ειδικές ανάγκες. Η πρώτη ιδιότητά μου είναι κατ' επιλογήν, απορρέει από μια έλλογη ανάγνωση του κόσμου και από την επιθυμία μου να συνεισφέρω στη ριζική αλλαγή του. Η δεύτερη απορρέει από μια αναγκαιότητα που, κακά τα ψέματα, δεν επέλεξα. Η κακοποίηση και σύλληψή μου κατά τη διάρκεια των συμβάντων του Ξενία αποτελεί μια συνειδητή επιλογή βιοεξουσιαστικής επιτήρησης αυτού του έστω και ταλαιπωρημένου σώματος που αρνείται να "κάτσει" φρόνιμα, που αρνείται να υποταχτεί. Μπορεί το συγκεκριμένο-α "όργανο-α", που με έσερνε σαν σκουπίδι, να μην είχε καταλάβει ότι ήμουν αυτό που είμαι και να νόμιζε ότι τον "δουλεύω" για να την "σκαπουλάρω", αλλά είμαι βέβαιος πως η πολιτική του καθοδήγηση ήξερε και παραήξερε. Η επιτροπή αγώνα πολιτών αυτό που έχει καταφέρει έως τα τώρα είναι να μπλοκάρει τις πλέον χοντρές "δουλειές", γι' αυτό έχει μπει στο "μάτι" της δημοτικής αρχής και
του οικονομικού ολοκληρωτισμού. Η κυβέρνηση του Καραμανλή, ο ακροδεξιός δήμαρχος Γκόντας και ο κολλητός τους επιχειρηματίας Μήτσης έστειλαν τα ΜΑΤ με σαφή στόχο να τσακίσουν την επιτροπή αγώνα πολιτών και να φοβίσουν τους Γιαννιώτες που σήκωναν κεφάλι διεκδικώντας μια αξιοπρεπή ζωή σε μια ανθρώπινη πόλη».

Η επιτροπή των πολιτών καλεί όλους του Γιαννιώτες σε συμπαράσταση στο δικαστήριο στις 2 Ιουλίου.

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ και επισκέπτες του ΕΜΠ καλούν το νέο πρόεδρο της Αρχιτεκτονικής, κ. Ραφτόπουλο, να επιδείξει μεγαλύτερη ανθρωπιά από τον απερχόμενο κ. Γεράκη και να επιτρέψουν στον τετράποδο αιώνιο φοιτητή Κανέλλο να επιστρέψει στο ΕΜΠ. Τα γερατιά σε αυτή τη χώρα δοκιμάζονται ανελέητα και ο ηλικιωμένος σκύλος Κανέλλος εκδιώχθηκε βάναυσα από το σπίτι του στο Πολυτεχνείο. Οφείλει ο πρόεδρος να εισακούσει το παλλαϊκό αίτημα και να επιτρέψει στους φοιτητές να συνεχίσουν τη φροντίδα του Κανέλλου στο χώρο του.

 

 

23/06/07

 

ΣΤΟΝ ΜΑΚΡΟΣΚΕΛΗ ΚΑΤΑΛΟΓΟ των αστυνομικών φρικαλεοτήτων προστέθηκε κι ο άγριος ξυλοδαρμός ενός ψυχικά ασθενή νέου που χαροπαλεύει στο νοσοκομείο, κλινικά νεκρός. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το «περιστατικό» έγινε στην Καλλιθέα στις 20/6/07.

ΜΕ ΕΚΤΕΝΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ο πρώην βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Λεβογιάννης αναφέρεται στους υπεύθυνους για την ακύρωση του έργου του νέου λιμανιού της Νάξου (βλ. σχετ. «Ιός», 14/4/07). Μεταξύ άλλων επισημαίνει: «Πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα για το νέο λιμάνι. Ποιος ενημερώθηκε, ποιος ρωτήθηκε, πότε έγινε ουσιαστική συζήτηση για το πού πρέπει να γίνει το νέο λιμάνι; Ποιοι αποφάσισαν να το χωροθετήσουν πάνω στο παλιό;

Πότε οι μελετητές παρουσίασαν, όπως είχαν υποχρέωση, τα αναλυτικά σχέδια, τις μακέτες, τις προσομοιώσεις του νέου λιμανιού; Ουδέποτε παρουσιάστηκαν αυτά στον κόσμο, ουδέποτε αναρτήθηκαν σε δημόσιο χώρο. [...] Η προσφυγή των 33, που έγινε, αφού το έργο δημοπρατήθηκε, ήταν η θρυαλλίδα που άναψε το φιτίλι, όπως και η προσομοίωση των σχεδίων επί χάρτου από επιστήμονες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ομάδα Χατζημιχάλη), που δημοσίευσε το περιοδικό «Αρχατός» και τόσο πολύ ενόχλησε. Η προσομοίωση όμως εκείνη ήταν ουσιαστικά η πρώτη και μοναδική πλήρης εικόνα των έργων που επρόκειτο να κατασκευαστούν στο συγκεκριμένο χώρο. [...]

Τώρα οι υπεύθυνοι και κυρίως η Περιφέρεια και η προηγούμενη δημοτική αρχή βρίσκονται στη δίνη ενός αδιεξόδου, που οι ίδιοι δημιούργησαν και αναζητούν διεξόδους που δεν υπάρχουν. Ο φανατισμός που καλλιέργησαν, αποκλειστικό στόχο είχε να αποσείσουν από πάνω τους τις βαρύτατες ευθύνες τους για τη ματαίωση του έργου. [...] Δεν κατάλαβα ποτέ γιατί η νέα δημοτική αρχή έσπευσε να υιοθετήσει τα τραγικά λάθη της προηγούμενης στο θέμα του λιμανιού, αφού έβλεπε το αδιέξοδο και γνώριζε ποια θα είναι η κατάληξη της υπόθεσης. Χρεώθηκε κακώς μια υπόθεση που δεν δημιούργησε η ίδια.

Προβληματίζει τέλος δυσάρεστα η μέχρι σήμερα ηχηρότατη σιωπή της συντριπτικής πλειοψηφίας των πνευματικών ανθρώπων και των πολιτιστικών και επιστημονικών φορέων της Νάξου, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, για τα μεσαιωνικά και βάρβαρα φαινόμενα διαπόμπευσης, προγραφών και προπηλακισμού πολιτών, που συνέβησαν πρόσφατα στη Νάξο. Η σιωπή μπροστά σε τέτοια φαινόμενα δεν είναι... χρυσός για τους πνευματικούς ταγούς του τόπου, είναι κόλαφος!»

 

 

16/06/07

 

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ για το Πεδίον του Αρεως διοργανώνει σήμερα και το επόμενο Σάββατο εκδηλώσεις στην πλατεία Πρωτομαγιάς για τη διεκδίκηση της συγκεκριμένης πλατείας ως ελεύθερου και κοινόχρηστου χώρου: Σήμερα (16 Ιουνίου) οι εκδηλώσεις στην πλατεία Πρωτομαγιάς ξεκινούν στις 18.30 και περιλαμβάνουν δραστηριότητες για τα παιδιά (ανάγνωση παραμυθιών, ζωγραφική, κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά, τσουβαλοδρομίες, ποδοσφαιρικό αγώνα). Στις 21.30 θα πραγματοποιηθεί συναυλία με νεανικά συγκροτήματα της περιοχής. Το Σάββατο 23 Ιουνίου προγραμματίζεται γλέντι στο πρώην θέατρο "Αλίκη" με τραγούδι, χορό και φαγητό (μετά τις 20.30).

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ του περασμένου Σαββάτου για την "επιστημονική" πλαστογράφηση ντοκουμέντων που αποκαλύφθηκε σε συνέδριο στη Φλώρινα ("Η αλήθεια άργησε 16 χρόνια", 9/6/07) προκάλεσε την απάντηση της Σοφίας Ηλιάδου Τάχου, επίκουρης καθηγήτριας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Επειδή η απάντηση είναι εκτενής θα φιλοξενηθεί (με δικό μας φυσικά σχόλιο) σε προσεχές φύλλο.

ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ μας που υπηρετεί στην 650 ΠΑΥΠ οι ακόλουθες παρατηρήσεις για τον τρόπο που λειτουργεί ο ελληνικός στρατός:

«Είδα πώς σπαταλούν τα λεφτά των γονιών μου σε ανύπαρκτες δαπάνες, πώς φτιάχνουν εικονικά τιμολόγια με εμπόρους της Κομοτηνής. Είδα να πωλούνται πέραν των διαταγών υλικά και οχήματα με οικονομικό όφελος για συγκεκριμένους και πάντα τους ίδιους. Είδα αξιωματικούς και στελέχη να υποχρεώνονται να διαγράψουν και να πιστοποιήσουν για υλικά τα οποία δόθηκαν εκτός στρατού για τη δημιουργία δημόσιων σχέσεων για λογαριασμό του διοικητή. Είδα εμπάθεια στην κρίση του διοικητή για στελέχη τα οποία είδαν και ανέφεραν το τι συμβαίνει στη μονάδα και αυτόματα σε συνεργασία του διοικητή με ορισμένους αξιωματικούς έπεσαν σε δυσμένεια και κυνηγήθηκαν από αυτόν. Είδα διάκριση του διοικητή σε οπλίτες και στελέχη της αυλής του σε σχέση με αυτούς που ανήκουν σε αυτήν.
Είδα αξιωματικούς του Ελεγκτικού να εντοπίζουν τις ατασθαλίες αλλά να σιωπούν, άγνωστο για ποιο λόγο. Είδα και αναρωτιέμαι: έστω, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας δεν μπορεί να βλέπει και να ξέρει τα πάντα. Τα όργανά του, όμως, πού είναι και γιατί σιωπούν; Μήπως αυτό βολεύει κάποιους αδιάφορους και επίορκους;».

 

 

09/06/07

 

ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΑΓΙΚΗ κατάσταση των "απελευθερωμένων" γυναικών του Αφγανιστάν ασχοληθήκαμε σε πρόσφατο δημοσίευμά μας ("Ιός", 27.05.07).

Τα απίστευτα γεγονότα που ακολούθησαν ήρθαν να επιβεβαιώσουν με τον πλέον σαφή τρόπο ότι, παρά τις θριαμβολογίες των δυτικών μέσων ενημέρωσης, η ζωή των γυναικών της πολύπαθης χώρας που τολμούν να αναμειχθούν με τα κοινά κρέμεται από μια κλωστή: η συνήθης τιμωρία τους είναι ο θάνατος.

ΟΠΩΣ ΜΕΤΑΔΟΘΗΚΕ την περασμένη Τετάρτη, η Ζακία Ζάκι, ιδιοκτήτρια και διευθύντρια τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού, πυροβολήθηκε από αγνώστους στο Τζαμπαλουσαράζ, 60 χιλιόμετρα από την Καμπούλ. Η 35χρονη δημοσιογράφος, η οποία είχε δεχτεί απειλές στο παρελθόν για τις επιθέσεις της κατά των Αφγανών πολέμαρχων, δολοφονήθηκε μέσα στο σπίτι της μπροστά στα μάτια του οχτάχρονου γιου της. Μία εβδομάδα πριν, στις 31 Μαΐου, δολοφονήθηκε στο σπίτι της στην Καμπούλ η Σεκίμπα Σάνγκα Αμάζ, 22 ετών, παρουσιάστρια ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου. Η οικογένειά της κατονόμασε δύο άνδρες, συγγενείς της δημοσιογράφου, ως ενόχους
για τη δολοφονία της.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, γυναικείες και ανθωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν την απόφαση του αφγανικού Κοινοβουλίου να αποπέμψει τη Μαλαλάι Ζόγια, την 28χρονη βουλευτή που εδώ και χρόνια αποτελεί την πιο θαρραλέα φωνή της χώρας σε θέματα υπεράσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών - και όχι μόνον. Πρόσχημα για την απομάκρυνση της Μαλαλάι Ζόγια υπήρξε απόσπασμα τηλεοπτικής συνέντευξής της, στο οποίο καταφερόταν με σκληρά λόγια κατά των συναδέλφων της βουλευτών, κατηγορώντας τους ότι αδιαφορούν για τον αφγανικό λαό και τα προβλήματά του. "Το Κοινοβούλιο είναι χειρότερο από αχούρι", είπε. "Εκεί, τουλάχιστον ο γάιδαρος κουβαλάει κάποιο φορτίο και η αγελάδα προσφέρει το γάλα της". Την επομένη της συνέντευξης (23 Μαΐου), η πλειοψηφία της Βουλής, βασισμένη σε άρθρο που απαγορεύει στους βουλευτές να ασκούν κριτική σε συναδέλφους τους, αποφάσισε να της αφαιρέσει τη βουλευτική της ιδιότητα. Οπως, ωστόσο, υποστηρίζει εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, το ούτως ή άλλως απαράδεκτο αυτό άρθρο καταστρατηγείται συστηματικά από όλους περίπου τους συναδέλφους της Μαλαλάι Ζόγια χωρίς να υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ της στήλης για την καταφρονητική αντιμετώπιση από τον αρθρογράφο του «Βήματος» Γιάννη Πρετεντέρη αυτού που ονομάζει "κίνημα του τζάμπα" (2/6/07, βλ. πιο κάτω) είχε μια απρόοπτη συνέχεια. Την ίδια μέρα, το «Βήμα» είχε κύριο θέμα και πολυσέλιδο αφιέρωμα στο ζήτημα των ελεύθερων ακτών, προσχωρώντας έτσι και αυτό στο "κίνημα του τζάμπα". Περιττό να πούμε ότι και ο αρθρογράφος αναδιπλώθηκε, ξεχνώντας τι είχε γράψει μια βδομάδα νωρίτερα: "Θα δεχτώ ότι οι κάτοικοι του Ελληνικού έχουν όλα τα δίκια με το μέρος τους και ότι οι ακτές πρέπει να τους αποδοθούν ελεύθερες και προσβάσιμες". Κωλοτούμπες στην άκρη του κύματος.
 

 

 

02/06/07

 

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ την επιστολή του κ. Δημητρά που δημοσιεύτηκε στη στήλη το περασμένο Σάββατο, ο κ. Κωνσταντίνος Μαστοροδήμος παρατηρεί: 

«Η Σύμβαση-Πλαίσιο του 1995 ναι μεν έχει υπογραφεί από την Ελλάδα, αλλά δεν έχει επικυρωθεί από το Κοινοβούλιο και συνεπώς δεν ισχύει εντός των συνόρων. Αυτό συνεπάγεται ότι η Ελλάδα οφείλει να μην προβαίνει σε πράξεις οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με το σκοπό και αντικείμενο της Σύμβασης-Πλαίσιο, τουλάχιστο μέχρι να ξεκαθαρίσει τη θέση της εάν σκοπεύει να επικυρώσει τη συνθήκη ή όχι. Ωστόσο η υπογραφή και μόνο δε συνεπάγεται την υποχρέωση τήρησης των διατάξεων της Σύμβασης (εκτός αν υποστηριχθεί ότι αποτελούν μέρος του διεθνούς εθιμικού δικαίου).

Από την άλλη θεωρώ ότι μέσω των σχετικών διατάξεων του Συντάγματος (σε συνδυασμό με τις διάφορες συμβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν κυρωθεί από την Βουλή) είναι, τουλάχιστο, δυνατός ο ατομικός και συλλογικός (μέσω της δημιουργίας σχετικών σωματείων) αυτοπροσδιορισμός, χωρίς να (πρέπει να) υφίσταται κανένας νομικός περιορισμός».

Ο ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ και το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος οργανώνουν αύριο το βράδυ (3/6, 8 μ.μ.) εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης, με ομιλητές τον κ. Μιχαήλ Δεκλερή, Πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Αντιπρόεδρο του ΣτΕ ε.τ., με θέμα «Το Μέλλον των Μικρών Νησιών», και την κ. Μαρία Καραμανώφ, Σύμβουλο Επικρατείας, μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου, με θέμα «Παγκόσμια Οικολογική Κρίση και Βιώσιμη Ανάπτυξη: υπάρχουν ακόμα περιθώρια;» Στην εκδήλωση συμμετέχουν το ΠΑΝΔΟΙΚΟ (Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων), το Περιφερειακό Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου και οι τοπικές οργανώσεις Σύρου ΓΑΙΑ και ΕΥΠΛΟΙΑ.

ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΧΗ Τετάρτη δικάζεται τελικά ο γιατρός Γιώργης Οικονομόπουλος με την κατηγορία της χορήγησης υποκατάστατων σε απεξαρτώμενους ασθενείς. Για την υπόθεση αυτή και τη δράση του γνωστού γιατρού στο πλαίσιο του Ελευθεριακού Σνδέσμου Απεξάρτησης (ΕΛΕΥΣΥΝΑ) είχαμε αναφερθεί σε παλιότερο δημοσίευμα ("Ποινικοποίηση της θεραπείας;" 15/1/06). Τα φάρμακα, τα οποία κατηγορείται ότι συνταγογράφησε, αντιμετωπίζουν το άλγος, το άγχος και την αϋπνία, τα βασικά συμπτώματα δηλαδή των πρώτων ημερών του στερητικού συνδρόμου της αποτοξίνωσης. 

Ο κ. Οικονομόπουλος θεωρεί εκδικητική εναντίον του τη δίωξη αυτή, γιατί υπήρξε ο πρώτος Ελληνας γιατρός που -ήδη από το 1980- προδιέγραφε την αποτυχία της ισχύουσας κατασταλτικής πολιτικής. «Αισθάνομαι δικαιωμένος», μας είπε, «γιατί μία μετά την άλλη, οι χώρες της Ευρώπης παίρνουν μέτρα μείωσης της βλάβης. Αυτά τα μέτρα χτυπούν τα συμφέροντα του παράνομου εμπορίου ναρκωτικών και των γραφειοκρατικών μηχανισμών, που οφείλουν και συντηρούν την ύπαρξή τους από την καταστολή, και έτσι δημιουργούν αντιδράσεις».


 

 

www.iospress.gr