ALPHA: Από διαστρέβλωση σε διαστρέβλωση, παρά τα όσα είχε πει ο Χαρδαβέλλας

 

Τηλεστρεψοδικείο
 


Για γκάφα ολκής του «Ιού» μίλησε χθες ο κ. Χατζηνικολάου, αλλά η γκάφα ήταν όλη δική του και του κ. Μ. Ο διευθυντής του Alpha δήλωσε χθες το απόγευμα ότι το κανάλι τους δεν έχει στα χέρια του την εκπομπή της ΕΤ-3, στην οποία ο κ. Χαρδαβέλλας αποδίδει στον κ. Μ. την προσπάθεια εισβολής με την κάμερα στον ιδιωτικό του χώρο. Αλλά όλο το δημοσίευμα του προχθεσινού «Ιού» βασιζόταν σ' αυτό ακριβώς το ντοκουμέντο.

Πώς είναι δυνατόν να αφιερώνουν μια τρίωρη συκοφαντική εκπομπή εναντίον της «Ε» για να «απαντήσουν», χωρίς να διαθέτουν την εκπομπή αυτή; Αναγκαστήκαμε να του το στείλουμε χθες το απόγευμα εμείς οι ίδιοι, αλλά και πάλι απέφυγε να το μεταδώσει, επικαλούμενος τεχνικά προβλήματα. Ομως, η μετάδοση αυτούσιας της εκπομπής δεν θα επέτρεπε την ανοιχτή διαστρέβλωση που πραγματοποιήθηκε στην εκπομπή του κ. Μ. το βράδυ της Κυριακής. Εξηγούμαστε:

1 Στην εισαγωγή της εκπομπής του ο κ. Μ. ανέφερε επί λέξει: «Πήραν το ρεπορτάζ και το βίντεο από μια οικογενειακή εκδήλωση μεταξύ εμού και του Κώστα Χαρδαβέλλα και το εμφάνισαν ως προϊόν παρακολούθησης της ιδιωτικής ζωής του Κώστα Χαρδαβέλλα». Πρόκειται, φυσικά, για ψέμα. Εμείς δεν πήραμε κανένα ρεπορτάζ και βίντεο δικό του. Πήραμε μια εκπομπή που προβλήθηκε πριν από λίγους μήνες στην ΕΤ-3 και απομαγνητοφωνήσαμε πιστά όσα είπε ο Κώστας Χαρδαβέλλας για την απέχθειά του στη χρήση της κρυφής κάμερας και το επεισόδιο μεταξύ του κ. Μ. και αυτού.

2 Προκάλεσε σκόπιμη σύγχυση μεταξύ της φετινής συνέντευξης του Κώστα Χαρδαβέλλα στη Λίτσα Τότσκα της ΕΤ-3 και κάποιων πλάνων από την εισβολή του το 1995 στο ξενοδοχείο της Βούλας όπου διέμενε τότε το ζεύγος Χαρδαβέλλα. Απέφυγε να μεταδώσει έστω και ένα δευτερόλεπτο από το επίμαχο απόσπασμα αυτής της συνέντευξής του, όπου γίνεται σαφές ότι δεν πρόκειται για καμία «οικογενειακή εκδήλωση» ούτε για «πλάκα». Ο κ. Χαρδαβέλλας μιλάει σοβαρά και περιγράφει μια προσωπική εμπειρία από αυτό το είδος δημοσιογραφίας που ονομάζει ο ίδιος «αποκρουστικό». Τα πλάνα που μεταδόθηκαν απλώς επιβεβαιώνουν ότι τελικά ο Χαρδαβέλλας βρισκόταν εκεί με τη γυναίκα του και ο κ. Μ. δεν τον «έπιασε στα πράσα».

3 Μετέφερε (από το δημοσίευμα του «Ιού») πετσοκομμένη την απομαγνητοφώνηση αυτής της συνέντευξης, παραλείποντας τα δύο σημαντικότερα κομμάτια. Το πρώτο, όπου ο κ. Χαρδαβέλλας περιγράφει ως «εγκληματία» όποιον χρησιμοποιεί την κρυφή κάμερα, αναφέρει ότι θα έσπαγε το κεφάλι σε όποιον θα επιχειρούσε να το εφαρμόσει σε βάρος του και θυμάται το παράδειγμα του κ. Μ. Το δεύτερο κομμάτι που λείπει είναι το τέλος αυτής της συζήτησης, όπου τον ρωτά η δημοσιογράφος για ποιο λόγο δεν έγινε μέχρι σήμερα γνωστό αυτό το επεισόδιο, κι αυτός απαντά ότι «ευτυχώς ήμουν με τη Μαρία». Η συνέντευξη είναι λοιπόν απολύτως σαφής. Δημοσιεύουμε δίπλα αυτούσιο το επίμαχο κομμάτι για να βγάλει καθένας τα συμπεράσματά του. Αν, πάλι, ο κ. Χαρδαβέλλας έχει μετανιώσει για όσα είπε, ας βγει να διαψεύσει τον εαυτό του. Στην επιστολή που μας έστειλε δεν δίνει καμία απάντηση.

4 Ο κ. Μ. μας απειλεί με μηνύσεις, αγωγές και πειθαρχικά, στα οποία θα στραφεί -λέει- παραβαίνοντας «τις αρχές του», διότι θέλει να προστατεύσει όσους θίγονται από τα δημοσιεύματά μας. Και για να δώσει ένα παράδειγμα, απευθύνθηκε στον θαμώνα της εκπομπής του π. Γεώργιο Μεταλληνό, ο οποίος υποστήριξε ότι ο «Ιός» παρουσίασε τον Σύλλογο Προστασίας Αγέννητου Παιδιού «στον οποίο προΐσταται η παπαδιά η γυναίκα μου» ως πράκτορες του Μπους και των ΗΠΑ. Φυσικά κι εδώ πρόκειται για συκοφαντικό ισχυρισμό. Πουθενά δεν υπάρχει παρόμοια αναφορά. Το σχετικό ρεπορτάζ αφορούσε το περιβόητο προπαγανδιστικό CD-ROM κατά των αμβλώσεων, το οποίο κυκλοφορούσε στα σχολεία και το οποίο αποσύρθηκε στις αρχές του χρόνου από την υπουργό Παιδείας («Ε» 26/12/2004 και 9/4/2005).

5 Στο πλαίσιο της ίδιας εκστρατείας συκοφάντησης του «Ιού« παρενέβη και μία συνεργάτιδα του κ. Μ., η οποία ανήγγειλε ότι πήρε πολλά μηνύματα, τα οποία την ενημέρωναν ότι «την ημέρα της γενοκτονίας των Αρμενίων ο "Ιός" σε τεράστιο ρεπορτάζ έλεγε ότι δεν έχει γίνει ποτέ γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους το 1915». Αλλο χονδροειδές ψέμα κι αυτό. Αντικείμενο δυο διαδοχικών ρεπορτάζ μας (24/4/2005 και 22/5/2005) ήταν η εικόνα των Αρμενίων ως «εθνικού εχθρού» που φιλοτεχνούσε συστηματικά η εγχώρια εθνικοφροσύνη κι όχι η «αμφισβήτηση» της σφαγής των Αρμενίων. Απεναντίας, παραπέμπαμε βιβλιογραφικά στην κλασική «Ιστορία της αρμενικής γενοκτονίας» του Αρμένιου ιστορικού Βακάχν Νταντριάν (Αθήνα 2002, εκδ. «Στοχαστής»).

6 Οσο για το επιχείρημα στο οποίο επέμενε χθες ο κ. Χατζηνικολάου, ότι δηλαδή η αυτοπρόσωπη παρουσία του οιουδήποτε ακυρώνει την ανάγκη να προβληθεί η συνέντευξή του, είναι απολύτως αστήρικτο. Αν μεταδοθεί το βίντεο, θα φανεί ότι ο κ. Χαρδαβέλλας μιλά απολύτως σοβαρά στην ΕΤ-3 και θα κληθεί να απαντήσει πότε και πού έλεγε αλήθεια. Στην ΕΤ-3 ή στον Alpha.

Συμπέρασμα: Τολμήστε, κύριοι του Alpha, να μεταδώσετε -έστω και κατόπιν εορτής- αυτούσιο το επίμαχο απόσπασμα της συνέντευξης Χαρδαβέλλα στην ΕΤ-3. Δεν κρατάει ούτε ενάμισι λεπτό. Μεταδώστε το. Τότε θα είναι σε θέση να κρίνει ο κάθε τηλεθεατής την αξιοπιστία όλων μας. 

ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΚΑ

«Θα τα πούμε την Πέμπτη»

Οι παραγωγοί της εκπομπής «Ι Love TV του Mega διαψεύδουν ότι έκαναν μοντάζ στις δηλώσεις του Σωτήρη Τριανταφυλλόπουλου. Σε δελτίο Τύπου που υπογράφουν η Μαρία Μπακοδήμου και ο Φώτης Σεργουλόπουλος αναφέρουν, μεταξύ άλλων:

"Εμβρόντητοι παρακολουθήσαμε την εκπομπή «Κίτρινος Τύπος» της 18ης Δεκεμβρίου, ακούγοντας τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο να μας κατηγορεί ότι στην εκπομπή μας «Ι Love TV» της 8ης Δεκεμβρίου «παραποιήσαμε με μοντάζ» τις δηλώσεις του αδελφού του, Σωτήρη Τριανταφυλλόπουλου -που ήταν καλεσμένος-, σε ό,τι αφορά τους λόγους της απόλυσής του το πάλαι ποτέ από τον Ωχ FM. Ο δε Σωτήρης Τριανταφυλλόπουλος σε video του «Κίτρινου Τύπου», στην ίδια εκπομπή, με υπότιτλο «Αλήθεια χωρίς μοντάζ», είπε ότι «διαστρεβλώθηκαν» οι δηλώσεις του από τον «δαίμονα του μοντάζ» για να παρουσιαστούν τα πράγματα όπως μας βολεύει (;) σε μια προσπάθεια να «βγάλουμε από τη μύγα ξίγκι».

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ποτέ δεν διαστρεβλώθηκαν τα λεγόμενα οποιουδήποτε καλεσμένου μας στην εκπομπή «Ι Love TV» και κανείς δεν δικαιούται να αμφισβητήσει την εντιμότητά μας ούτε να μας χρεώσει «πλαστολογία» για οποιονδήποτε λόγο.

Οι δηλώσεις του κ. Σωτήρη Τριανταφυλλόπουλου στην εκπομπή μας προβλήθηκαν αμοντάριστες, γιατί δεν συνέτρεχε κανείς από τους παραπάνω λόγους.

Η απάντησή μας σε όλο αυτό το ακατανόητο θα δοθεί στην εκπομπή μας της Πέμπτης 22 Δεκεμβρίου, που θα είναι και... εορταστική".


 

ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ ΣΤΗΝ ΕΤ-3

Δεν ξέρω τι είχε μάθει ο Μάκης και μπούκαρε

Δημοσιεύουμε στη συνέχεια το πλήρες απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα της συνέντευξης του Κώστα Χαρδαβέλλα στη Λίτσα Τότσκα (εκπομπή «Δεξίωση», ΕΤ-3). Από την εκπομπή του ο κ. Μ. έκοψε το πρώτο και το τελευταίο τμήμα των διαλόγων, αλλοιώνοντας το περιεχόμενο της συζήτησης. Το κομμένο κείμενο σημειώνεται με πλάγια γράμματα και κίτρινη επισήμανση.


ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ: Εχω αποφύγει πάρα πολύ να χρησιμοποιήσω την κρυφή κάμερα. Πάρα πολύ. Και όχι μόνο τώρα που υπάρχουν και απαγορεύσεις, αλλά και τότε, γιατί έτσι κι αλλιώς είχα αυτές τις ενοχές, ότι μπαίνω στου αλλουνού το σπίτι, ότι προσπαθώ να μπω στην οικογένειά του μερικές φορές. Ηταν λάθος και έχω κάνει την αυτοκριτική μου. Αντιλαμβάνεσαι ότι, αν είχα και κρυφή κάμερα, θα ήμουν λίγο-πολύ ένας εγκληματίας. Το έχω αποφύγει πάρα πολύ αυτό το πράγμα.

-Πώς θα το αντιμετώπιζες εσύ αυτό το ζήτημα, δηλαδή να εισβάλλει κάποιος στα προσωπικά σου πεδία με την κρυφή κάμερα;

ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ: Θα του έσπαγα το κεφάλι. Κάποτε μου συνέβη και αυτό, αλλά ευτυχώς ήτανε φίλος μου αυτός που το έκανε. Ηταν ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος.

-Τι έγινε;


ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ: Φτιάχναμε τότε το σπίτι μας με τη Μαρία και δεν είχαμε πού να μείνουμε, διότι δεν είχαν τελειώσει οι εργάτες του σπιτιού και μείναμε δυο μήνες σ' ένα ξενοδοχείο, εδώ, στη Γλυφάδα. Το έμαθε, λοιπόν, ο Μάκης αυτό το πράγμα -με τον οποίο είμαστε φίλοι, εννοείται- και μπαίνει ξαφνικά με μια κάμερα μέσα στο ξενοδοχείο να πιάσει εμένανε που ήμουν με τη Μαρία. Δεν ξέρω τι είχε μάθει. Και τον είδα μπροστά μου με μια κάμερα να με τραβάει μέσα στο ξενοδοχείο.

-Παντρεμένος εσύ με τη Μαρία...

ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ: Ναι, παντρεμένος.

-Αλλά είχε πληροφορίες ενδεχομένως ότι κάτι περίεργο έκανες.

ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ: Και του λέω: Σ' εμένα; Τρελός είσαι; Θα σε πλακώσω.

-Δεν έγινε γνωστό το περιστατικό αυτό.

ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ: Ε, όχι. Διότι δεν είχε και σημασία. Διότι ήμουν ευτυχώς με τη Μαρία. Δεν ήμουν με καμιά άλλη. Αλλά θέλω να σου πω ότι δεν μ' αρέσει αυτό καθόλου. Είναι αποκρουστικό.

 


(Ελευθεροτυπία, 20/12/2005)

 

ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
 

www.iospress.gr