ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

 

 

 

 

 

Ολα στα χέρια της ΕΥΠ;
Κριτική της υπαναχώρησης της κυβέρνησης για την παροχή στους πολιτικούς πρόσφυγες που βρίσκονται στην ΠΓΔΜ περιορισμένης άδειας επίσκεψης στην Ελλάδα.
(στήλη "Μεγάλο", 26/07/03)

 

Μικρόκαρδοι νοσταλγοί
Σχόλιο για τις αντιδράσεις αναλυτών, μέσων ενημέρωσης και πολιτικών στην εξαγγελία της άδειας επίσκεψης των πολιτικών προσφύγων.  
(στήλη "Πολιτικά Παρασκήνια", 27/06/03)

 

Το τρίτο τέλος του εμφυλίου
Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Λοβέρδος αναλύει την πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο των Δυτ. Βαλκανίων και αναγγέλλει για πρώτη φορά την αντιμετώπιση του προβλήματος των πολιτικών προσφύγων του εμφυλίου.
(στήλη "Ιός", 8/06/03)

 

"Να γυρίσει η προσφυγιά!"
Ερευνα στον πολιτικό κόσμο της Δυτικής Μακεδονίας για το ζήτημα των τελευταίων πολιτικών προσφύγων. Η μεγάλη πλειοψηφία συναινεί στην επούλωση του τελευταίου 
(στήλη "Ιός", 27/01/02)

 

Η ημιτελής λήξη του Εμφυλίου
Το ειδικό καθεστώς για τους "ευαίσθητους" νομούς της Βόρειας Ελλάδας βελτιώνεται, αλλά δεν καταργείται.
(στήλη "Μικρό", 7/04/01)

 

Ο εμφύλιος των προτομών
Ο εμφύλιος είναι ακόμα ζωντανός σε χωριά της Μακεδονίας, μέσα από τη διαμάχη μεταξύ εθνικών συμβόλων και συμβόλων μίσους. Στο επίκεντρο οι προτομές αμφιλεγόμενων προσωπικοτήτων. 
(στήλη "Ιός", 26/11/00)

 

Μετά δέκα έτη
Απολογισμός της "μακεδονικής υστερίας", δέκα χρόνια μετά τα συλλαλητήρια. Ο φανατισμός του 92-94 έχει υποχωρήσει, αλλά τα αγκάθια του εμφυλίου διατηρούνται. 
(στήλη "Ιός", 11/06/00)

 

Η τελευταία πληγή του εμφυλίου
Εκπρόσωποι των τελευταίων πολιτικών προσφύγων του εμφυλίου μιλούν για την ελπίδα πενήντα χρόνων να ξαναδούν τα χωριά που γεννήθηκαν.
(στήλη "Ιός", 21/11/99)

 

Γιορτές μίσους νέου τύπου
Οι ίδιοι που στερούν στους πρόσφυγες τη δυνατότητα επαναπατρισμού και απλής επίσκεψης, νοσταλγούν τον εμφύλιο και επιμένουν να δηλητηριάζουν την πολιτική ζωή με το μίσος.
(στήλη "Ιός", 29/11/98)

 

Η ιστορία δύο χωριών
Πίσω από τη φαινομενικά απλή διαμάχη δύο γειτονικών χωριών της Δυτικής Μακεδονίας κρύβεται το δράμα των ντόπιων κατοίκων της περιοχής και οι πολύχρονες αδικίες εις βάρος τους.  
(στήλη "Ιός", 15/03/98)

 

Οι τελευταίοι πρόσφυγες
Πώς εξαιρέθηκαν από την απόφαση για τον επαναπατρισμό των πολιτικών προσφύγων οι "μη Ελληνες το γένος".
(στήλη "Ιός", 4/08/96)

 

Εμπάργκο στην Φλώρινα
Το πρώτο θύμα της κοντόφθαλμης "σκληρής" γραμμής που ακολουθήθηκε από το ελληνικό κράτος έναντι της ΠΓΔΜ είναι οι πόλεις της ελληνικής Μακεδονίας, και ιδίως η Φλώρινα. 
(στήλη "Ιός", 28/01/96)

 

  

 

Θεματικές ενότητες του "Ιού"

 

 

 www.iospress.gr